Kunst en cultuur Kunst in het Máximapark

Tijdens de tiende editie van Zingende Beelden op 12 mei 2019 kwam de kunst in het Máximapark tot leven door dansvoorstellingen. 7 gezelschappen, zowel professionals als beginnende dansers, omarmen de imposante kunstwerken en laten zich inspireren tot nieuwe ideeën, ontmoetingen en nieuw werk.

In 2009 werden voor Beyond, destijds het masterplan voor kunst in Leidsche Rijn, 7 beelden van (inter)nationaal vermaarde makers in het Máximapark geplaatst. Ieder jaar komen deze imposante kunstwerken tot leven tijdens Zingende Beelden, een theatrale wandeling langs de mooiste plekken in het park. Cultuur19 nodigt professionele dansgezelschappen en beginnende dansers uit om voorstellingen te maken met de beelden als inspiratie en podium.

De kunstwerken en voorstellingen

  • Sherise en Gianine Strang brengen, begeleid door Jori Meijer (zang) hun voorstelling 'There is nothing, but there is something' bij het werk Zonder titel van Zilvinas Landzbergas.
  • Jasper van Luijk (SHIFFT) is een Utrechtse choreograaf met een fascinatie voor partnerwerk. In zijn nieuwe voorstelling 'Vlucht' bij het bouwwerk van Rob Voerman bewegen 2 dansers aan de vooravond van hun einde. Hoe zien Adam en Eva er uit aan het einde van de wereld, in plaats van aan het begin?
  • Het Utrechtse Fabuloka danst in, aan en rondom het Observatorium door Lucas Lenglet. In 'Radius' zitten 2 mensen letterlijk vast in hun patronen. Op dansante, acrobatische wijze proberen ze te ontsnappen aan de vicieuze cirkels in hun hoofd.
  • Het danscollectief MAN || CO presenteert de 'Rat Race Runway', over 5 millennials die beland zijn in een spelshow en alles op alles zetten om elkaar te overtreffen, in de Wood Chapel van William Speakman.
  • Dansgroep DC 1 II High, Anneroos Rijsdijk en Thami Joe Fischer die in samenwerking met Anastasia Kostner een voorstelling maken met jonge danstalenten van Dans Atelier 42 uit Leidsche Rijn. Ze maken hun stuk speciaal voor het kunstwerk Barricade door Fernando Sánchez Castillo.
  • De Dansers en jongeren van Ithaka maken geïnspireerd door Anonieme Monumenten, een kunstwerk door Daniel Roth, een bijzondere coproductie 'Alsof we vogels waren', over je de sterkste wanen en dan weer vallen, over twijfelen of je het wel kunt en dan aan de hand genomen worden.
  • Illusionary Rockaz Company (IRC) is een allround dance crew met een voorliefde voor hiphop georiënteerde dansstijlen als popping en locking. 'Puja' vormt het startpunt van Zingende Beelden en gaat over het verlaten van huis en haard om op een onbekende reis te gaan. Vanaf het beeld Rituele Depositie door Mathilde ter Heijne trekt het publiek langs 2 routes door het park.

Meer info over het programma, de beelden en bereikbaarheid is te vinden op www.zingendebeelden.nl

Je leest meer over de Utrechtse kunstcollectie op utrecht.kunstwacht.nl

Uw mening