Sportlocaties Voetbalvelden met rubbergranulaat

Bal, gras en voetbalschoenen

In uitzendingen van oktober 2016 en februari 2017 zette tv-programma Zembla vraagtekens bij het voetballen op kunstgras. Door rubbergranulaat en vermalen rubber op basis van autobanden zou dit niet veilig kunnen zijn. De gemeente Utrecht gebruikt sinds 2006 een ander product voor kunstgras. Dat is TPE, een kunststofkorrel. Deze is niet gemaakt van autobanden en een goede andere keus voor rubbergranulaat.

Velden zijn en worden vervangen

In april 2017 had Utrecht 44 kunstgrasvoetbalvelden. Daarvan bevatten 11 nog rubbergranulaat. Dit geldt ook voor 3 trainingsveldjes en 2 Cruyff Courts (trapveldjes in woonwijken). De 14 voetbal- en trainingsvelden vervangen we voor eind 2020 door velden met TPE. De Cruyff Courts staan op de agenda voor 2026. Wanneer welke velden worden vervangen staat in een overzicht (pdf, 122 kB).

Kan er nog steeds op deze velden gevoetbald worden?

Voetballen op alle Utrechtse kunstgrasvelden is veilig. De gemeente is het eens met het standpunt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM zei dat voetballen op kunstgras met rubbergranulaat veilig is. Dat was in in december 2016 en in februari 2017. Ook voetbalbond KNVB is het hiermee eens. Ook het Europese onderzoeksinstituut ECHA komt tot deze conclusie. Lees meer over het RIVM-onderzoek.

Meer informatie

Wethouder Paulus Jansen (sport) schreef op 16 februari 2017 een memo aan de gemeenteraad. Hierin staat meer informatie. Maar ook een link naar het onderzoek van het RIVM waarover Zembla in haar uitzending van februari sprak.

E-mail
sport@utrecht.nl

Telefoon
14 030