Sportlocaties Voetbalvelden met rubbergranulaat

Bal, gras en voetbalschoenen

Voetballen op alle Utrechtse kunstgrasvelden is veilig. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) zegt dat voetballen op kunstgras met rubbergranulaat veilig is. De gemeente is het eens met hun standpunt. Ook voetbalbond KNVB en het Europese onderzoeksinstituut ECHA komen tot dezelfde conclusie.

Vervangen kunstgrasvoetbalvelden

De gemeente gebruikt sinds 2006 een ander product voor kunstgras. Dat is TPE, een kunststofkorrel. Deze is niet gemaakt van autobanden en een goede andere keus voor rubbergranulaat (SBR). We vervangen velden die gemaakt zijn van rubbergranulaat met TPE.

Utrecht heeft 51 kunstgrasvoetbalvelden op de gemeentelijke sportparken. Daarvan bevatten er nog 5 rubbergranulaat (SBR). Hiervan vervangen we in 2020 weer 4 voetbal- en trainingsvelden door velden met TPE infill. Dit gaat om een veld op Sportpark Vechtzoom, Sportpark Elinkwijk en 2 velden op Sportpark Lunetten. Op Sportpark Hoograven Zuid is ook een SBR-veld. Dit sportpark wordt mogelijk herontwikkeld. We wachten deze plannen af om te bepalen of we dit veld vervroegd vervangen of dat we dit doen bij de herontwikkeling. 

De 4 Cruyff Courts (trapveldjes in woonwijken) hebben nog op 2 locaties rubbergranulaat. De Cruyff Courts staan op de agenda voor 2026.

Onderzoek naar rubbergranulaat

In uitzendingen van oktober 2016 en februari 2017 zette tv-programma Zembla vraagtekens bij het voetballen op kunstgras. Het RIVM deed in december 2016 en februari 2017 onderzoek naar de gezondheidsrisico’s.

Het RIVM heeft in juni 2018 verkennend onderzoek gedaan naar de effecten op het milieu van rubbergranulaat op kunstgrasvelden. Hierin staat dat het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden belastend kan zijn voor het milieu in de directe omgeving van het veld.
Punten uit het onderzoek:

  • Uit de rubberkorrels kunnen stoffen lekken die terecht komen in de grond om de velden heen (de bermgrond) en in de bagger in sloten.
  • Die stoffen zijn slecht voor het ecosysteem omdat ze de biodiversiteit aantasten.
  • Spelende kinderen en huisdieren die per ongeluk bermgrond binnenkrijgen lopen geen gevaar.
  • Slootwater en grondwater in de natuurlijke ondergrond zijn niet verontreinigd door het rubbergranulaat op de velden. Dit water kan naar verwachting zonder bezwaar gebruikt worden, bijvoorbeeld om moestuinen mee te besproeien.

Bekijk de resultaten van het onderzoek van RIVM

Meer informatie

Memo van wethouder aan gemeenteraad februari 2017 | Uitgebreide uitleg over de situatie van kunstgrasvelden in Utrecht.
Lees meer over het RIVM-onderzoek
Lees meer over de milieueffecten

Hulp en contact Sport

Telefoon

14 030

Huren sportlocatie

vastgoed@utrecht.nl

Subsidies, evenementen en beleid

sport@utrecht.nl