Stadhuis Expositie ‘De Inktpot tekent de Inktpot’

De verhalen van de Utrechtse (strip)tekenaars van De Inktpot zijn diep geworteld in onze stad. Zo is hun groepsnaam ook afgeleid van de bijnaam van het markante Utrechtse bakstenen hoofdgebouw van (nu) ProRail, aan de Catharijnesingel: de Inktpot. In de expo ziet u alle tekeningen uit het oeuvre van De Inktpot waarop dit gebouw verbeeld is. Deze verzameling is aangevuld met werk over treinen en het spoor.

Vervallen in verband met maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Beeldblad De Inktpot

In 2003 startte een groepje Utrechtse (strip)tekenaars een ‘beeldblad’. Eenheid in het blad kwam door vooral stripverhalen te publiceren met een Utrechtse achtergrond. Uiteraard moest het blad een duidelijk Utrechtse naam krijgen. Dat werd: 'De Inktpot', de bijnaam van het oude bakstenen hoofdgebouw van de Nederlandse Spoorwegen (tegenwoordig van ProRail) - na de Domtoren het bekendste gebouw van Utrecht – en daarnaast natuurlijk een ambachtelijk instrument van tekenaars.

Tussen november 2003 en oktober 2007 verschenen 14 nummers van Beeldblad De Inktpot. Iedere uitgave had als regel dat in de tekening op de voorkant altijd dit markante gebouw verwerkt moest zijn. Sinds 2007 publiceert De Inktpot eenmalige uitgaven, nog altijd met die Utrechtse achtergrond.

Deelnemende tekenaars aan de tentoonstelling

Albo Helm, Matt Baaij, Pascal Oost, Tom Eyzenbach, Niko Lansuizi, Ronald van der Heide, Niels Bongers, Nico Stolk, Toni Helm, Joris Diks, Wilma van den Bosch, Meindert Keuning, Danibal, Argibald, Frans de Jonge, Niels de Hoog, Remko van Schaik, Brigida Almeida, Ype Driessen, Lysbeth Zeinstra en Joshua Peeters.

De expositie heeft in de zomer van 2019 in de Inktpot gehangen, maar was daar alleen toegankelijk voor werknemers van ProRail.

Met dank aan Rosalinde van Wijck (de Inktpot/ProRail).

Meer informatie op www.de-inktpot.nl.

Hulp en contact Stadhuis (culturele activiteiten)

Bezoekadres

Stadhuisbrug 1 (eerder Korte Minrebroederstraat)

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 8.30 – 17.00 uur
Donderdag tot 21.00 uur

Uw mening