Stadhuis Fototentoonstelling Pieter Baan Centrum van Fleur Wiersma

Foto: Fleur Wiersma

In het najaar van 2018 verhuisde de forensische observatiekliniek Pieter Baan Centrum van Utrecht naar Almere. De Utrechtse fotograaf Fleur Wiersma kreeg de unieke kans om vlak voor de verhuizing het Pieter Baan Centrum van binnen te fotograferen. De foto’s van Fleur Wiersma zijn nu te zien in de tentoonstelling in het stadhuis.

Pieter Baan Centrum

De fototentoonstelling in het stadhuis toont een laatste blik op dit Utrechtse instituut. Na bijna 70 jaar in Utrecht verhuisde afgelopen september de forensische observatiekliniek Pieter Baan Centrum naar Almere. De Utrechtse documentaire fotograaf Fleur Wiersma kreeg toestemming van het Ministerie van Justitie en Veiligheid om het Utrechtse Pieter Baan Centrum van binnen te mogen fotograferen. Wiersma:

“Vaak ben ik erlangs gefietst, langs het Pieter Baan Centrum. Gelegen aan het stukje Gansstraat dat in Utrecht bekend staat als het ‘Het Luie End’. Omdat ze aan de ene kant van de Gansstraat ‘legge’, zoals de volksmond zegt (namelijk op de begraafplaats), en aan de andere kant ‘sitte’ (in de gevangenis). Als documentaire fotograaf wil ik verborgen verhalen vertellen. Wat ooit vanzelfsprekend was, wil ik vastleggen voordat het verdwijnt. Zo ook het Pieter Baan Centrum, dat altijd onlosmakelijk verbonden was aan de stad Utrecht. Zijn er nog sporen zichtbaar van beruchte bewoners als Volkert van der G., Mohammed B. en Michael P.? Hoe hebben ze daar geleefd?”

Toegang tentoonstelling

  • Waar: stadhuis
  • Wanneer: dinsdag 4 juni tot en met donderdag 27 juni 2019
  • Kosten: gratis

Hulp en contact Stadhuis

Telefoon

14 030

E-mail

reactieformulier

Bezoekadres

Stadhuisbrug 1 (eerder Korte Minrebroederstraat)

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 8.30–17.00 uur, donderdag tot 21.00 uur