Stadhuis Kubusgebouwen van Rietveld

5 door Gerrit Rietveld ontworpen kubusvormige gebouwen vormen een bijzondere reeks binnen het oeuvre van deze Utrechtse architect. Het zijn voorbeelden van de persoonlijke voorkeur van Rietveld voor deze vorm, los van architectuurstromingen als ’de Stijl’ en ‘Het Nieuwe Bouwen’. Nu te zien in een presentatie in het stadhuis.

De Stijl

Gerrit Rietveld is het meest bekend door zijn rol in ‘de Stijl’ beweging. In 2017 werd daarvan het 100-jarig bestaan gevierd. Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht en zijn rood-blauwe stoel uit die periode zijn wereldberoemd.

Het Nieuwe Bouwen

Minder bekend is dat Rietveld zich na de Stijl aansloot bij ‘Het Nieuwe Bouwen’ de Nederlandse variant van de Internationale stijl. Zoals de samenstellers van de tentoonstelling zeggen:

“Onder deze architectuurstromingen en maatschappelijke ontwikkelingen ligt de persoonlijke voorkeur van Gerrit Rietveld voor eenvoudige geometrische volumes, en als overtuigd Humanist met name voor de kubus, als meest menselijke elementaire vorm”.

5 gebouwen in de ‘kubus-reeks’

  1. Rietveld paviljoen bij het Kröller Müller museum
  2. Biënnale paviljoen in Venetië
  3. Zonnehof in Amersfoort
  4. Kerk de Hoeksteen in Uithoorn 
  5. Rijksmuseum Vincent van Gogh in Amsterdam

Samenwerking

De tentoonstelling is ontstaan vanuit een samenwerking van Rietveld kenner Gerrit Oorthuys, Martine Eskes, kleindochter van Rietveld en Hollands Licht, ontwikkelaar van modernistisch erfgoed. Deze laatste won met de flat Kleiburg in de Bijlmer de EU Mies van der Rohe Award 2017.

Tentoonstelling

  • waar: stadhuis Korte Minrebroederstraat 2, tijdens de openingstijden
  • wanneer: woensdag 4 april tot en met donderdag 26 april 2018
  • kosten: gratis
Kubusgebouw Rietveld

Tijdens het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018
zetten we de schijnwerpers op ons rijke culturele erfgoed.
Meer informatie op www.erfgoed.utrecht.nl