Stadhuis ‘Room with a view’ van De Wijde Doelen

De tentoonstelling ‘Room with a view’ laat werk zien van de kunstenaars van De Wijde Doelen, die dit voorjaar noodgedwongen thuis moesten werken. Zij werkten vaak vanuit hun eigen kamer of, als zij daarover beschikten, een tuintje. Spontaan op zoek naar een geschikt onderwerp in hun vertrouwde woonomgeving.

Thuis in plaats van het atelier

Door de coronalockdown konden de kunstenaars maandenlang niet naar het kunstatelier komen en moesten ook zij noodgedwongen thuisblijven, vaak bij ouders of in een woning met medebewoners. En daar zit je dan, niet wetende hoe lang het allemaal gaat duren, terwijl je gewend bent om dagelijks in het atelier te tekenen, te schilderen of met keramiek te werken en zo te laten zien wat er in je leeft. Voor velen was dit een zeer moeilijke tijd.

Persoonlijke wereld

In de tentoonstelling worden we meegenomen in een persoonlijke, soms intieme wereld. Een vertrouwd uitzicht uit het raam wordt ineens met nieuwe ogen bekeken. Binnen/buiten wordt als tegenstelling heel voelbaar en plotseling vallen details op die eerder nooit gezien werden. Objecten in de eigen kamer krijgen in de tekeningen een nieuwe waarde. Ook de fantasieën, de onzekerheid en de angsten kregen een plekje in hun werk. Af en toe zien we in de tekeningen een mondkapje opdoemen of een markeringslijn die op de grond is uitgezet om afstand tot elkaar te houden. Ieder in zijn eigen stijl. Zoals bijvoorbeeld de uiterst gedetailleerde potloodtekening van Shen van der Knaap met het uitzicht uit zijn raam, of werk van Kitty van Straaten die zichzelf met 2 dansende (zwangere) begeleiders in een kleurrijk exotisch landschap tekent.

De Wijde Doelen

Bij Reinaerde Ateliers De Wijde Doelen, op Biltstraat 333, werken ongeveer 40 getalenteerde kunstenaars met een verstandelijke beperking. De kunstenaars maken keramiek, tekeningen, schilderijen en grafiek en hebben al vele Outsider Art-tentoonstellingen in binnen- en buitenland op hun naam staan.

Ateliers de Wijde Doelen gaat nu weer langzaam open voor de kunstenaars, maar de resultaten van deze unieke periode willen we u niet onthouden. ‘Room with a view’ is een uniek ‘document’ in de bijna 30 jaar dat het kunstatelier de Wijde Doelen bestaat.

Tentoonstelling

  • waar: stadhuis, Stadhuisbrug 1
  • wanneer: tot en met 28 oktober
  • kosten: gratis

Gunt u elkaar de ruimte bij het bewonderen van het werk en volgt u de aanwijzingen in het gebouw op? Welkom!

Hulp en contact Stadhuis (culturele activiteiten)

Bezoekadres

Stadhuisbrug 1 (eerder Korte Minrebroederstraat)

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 8.30 – 17.00 uur
Donderdag tot 21.00 uur