Stadhuis Tentoonstelling ‘Print the City Rub the Streets: Utrecht special’

Utrecht neemt in de landelijke manifestatie GRAFIEK2019 een centrale plaats in met de tentoonstelling ‘Print the City Rub the Streets: Utrecht special’. Met werk van grafisch kunstenaars Marga Houtman, Judith Rosema en Wouter Gresnigt én met werk van leerlingen van de Utrechtse Freinetschool en nieuwe Nederlanders van ‘Taal Doet Meer’.

Wat is grafische techniek?

Iedereen kan met een simpele grafische techniek printen en rubben: leg je een papier op een muntje en wrijf je er dan met krijt of potlood overheen, dan krijg je een afdruk op het papier. Deze techniek heet rubben. Je kunt ook boomschors, een putdeksel, een (bak)steen, een scheur in het asfalt, de huisdeur of een deel van tegelvloer rubben. De leerlingen van De Freinetschool en een aantal nieuwe Nederlanders van ‘Taal doet Meer’ tonen hun in Utrecht gemaakte rubs in de expositie in het stadhuis.

Wat ziet u nog meer?

Daarnaast is werk te zien van gerenommeerde rubbende grafisch kunstenaars. Marga Houtman toont haar boom-tattoos. Judith Rosema en Wouter Gresnigt tonen hun prints van de grond van Den Bosch. Stichting Grafein stelde de expositie Print the City Rub the Streets: Utrecht special samen. Curator Katja Rodenburg stelt: "Rubben en printen zijn technieken die al door de eerste kunstenaars die we kennen gebruikt worden. Hoe eenvoudig ook, het levert bijzondere werken op. Deze presentatie laat zien hoe aanstekelijk dit is. Prachtig om te zien hoe professionele kunstenaars en enthousiaste rubbers van alle leeftijden van elkaar kunnen leren."

Meer over GRAFIEK2019

Print the City, Rub the Streets is een landelijk speerpuntproject van Stichting Grafein, initiator van GRAFIEK2019. Van september tot en met eind november vinden activiteiten rond grafiek in alle vormen plaats, op meer dan 100 locaties in het land. Meer informatie op www.grafiek2019.nl.

Tentoonstelling

  • Waar: stadhuis
  • Wanneer: maandag 4 tot en met vrijdag 29 november 2019
  • Toegang: gratis

Hulp en contact Stadhuis

Telefoon

14 030

E-mail

reactieformulier

Bezoekadres

Stadhuisbrug 1 (eerder Korte Minrebroederstraat)

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 8.30–17.00 uur, donderdag tot 21.00 uur

Uw mening