Stadhuis Renovatie van het stadhuis

In 2000 vond de laatste grote verbouwing plaats. Het monumentale gedeelte werd gerenoveerd en er kwam een nieuwbouwgedeelte. Door de bouw ontstond er een nieuw uniek gebouw. Het is open en modern, maar heeft nog steeds een zichtbare historische opbouw. 

Het Utrechtse stadhuis heeft een eeuwenlange geschiedenis. Het stadsbestuur maakt al 650 jaar gebruik van deze plek.

Enric Miralles

De Spaanse architect Enric Miralles (1955-2000) kreeg in 1997 een bijzondere opdracht. De opdracht was; maak van het stadhuis een open en bereikbaar gebouw. Miralles had veel respect voor de geschiedenis. Hij combineerde geschiedenis graag met nieuwe architectuur. Dat is ook de reden dat Miralles de opdracht kreeg. De geschiedenis van het stadhuis moest weer zichtbaar worden volgens hem. Helaas maakte hij de opening van het stadhuis niet mee. Kort voor de oplevering overleed hij.

Van doolhof tot open en ruimtelijk

Voor de renovatie was het stadhuis een doolhof. Het was een vol gebouw met veel gangen en ruimtes. Het gebouw is nu open. De historische opbouw van de middeleeuwse panden is goed te zien. Oude scheidingsmuren zijn weer te herkennen. Met deze muren waren de oude grachtenpanden met elkaar verbonden. De vloerbedekking geeft de overgangen tussen de panden aan. De vloerbedekking is anders op deze plekken.

De hoofdingang van het stadhuis werd verplaatst naar een andere kant. Hierdoor ontstond een nieuw plein. Het nieuwe gedeelte van het stadhuis kwam daardoor niet aan de achterkant te liggen maar aan dit plein.

Speciale reinigingstechniek gevels

De buitenkant van het stadhuis is gereinigd met een speciale reinigingstechniek. De gevels werden behandeld met laserlicht. Dit is een speciale techniek voor het reinigen van kwetsbare gevels. Zo ontstaan er minder beschadigingen.

Meer weten over deze techniek? Lees de brochure gevels stadhuis Utrecht gereinigd met licht (pdf, 1,36 Mb).

Hulp en contact Stadhuis

Telefoon

14 030

E-mail

reactieformulier

Bezoekadres

Korte Minrebroederstraat 2, Utrecht

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 8.30–17.00 uur, donderdag tot 21.00 uur