Stadhuis Impressie stadhuis

Bent u benieuwd hoe het Utrechtse stadhuis eruitziet? Bekijk de foto's en lees over de architectuur en geschiedenis van het gebouw.

Stadhuis foto impressie

Buitenkant

Stadhuis Utrecht Ingang

Ingang

Stadhuis Utrecht Receptie

Receptie

Bij de entree is een gedenkplaat te zien. Deze plaat is ter nagedachtenis aan de overleden architect Enric Miralles. De architect die het huidige stadhuis ontwierp.

Stadhuis Utrecht grote Hal

Grote hal

De grote hal is gebouwd in 1830. Het is gebouwd op het huis Lichtenberg. Dat is het eerste huis dat op deze plek stond. De galerij op de eerste verdieping staat los van deze hal. Resten van huis Lichtenberg en de 19e-eeuwse hal zijn nu goed te zien.

Stadhuis Utrecht Kleine Trouwzaal

Grote trouwzaal

De grote trouwzaal werd ooit als raadzaal gebruikt. De huidige inrichting is nog uit 1930. Het houtsnijwerk zoals het Wapen van de stad Utrecht is van de Utrechtse kunstenaar Pieter d'Hont. Het wandkleed in het midden is gemaakt door mevrouw Hildegard Brom-Fischer. Op het kleed staat de schutspatroon van Utrecht Sint-Maarten.

Stadhuis Utrecht - Kleine Trouwzaal

Kleine trouwzaal

De kleine trouwzaal was ooit het 13e-eeuwse Huis Hasenberg. De inrichting van de Kleine Trouwzaal is van het Centraal Museum. Het thema is liefde, gezin en huiselijk geluk. De ontwerper is Jurgen Bey.

Stadhuis Utrecht Raadzaal

Raadzaal

In de Raadzaal vergadert het stadsbestuur. De stijl van architect Miralles is goed te zien. Oud en nieuw is hier mooi gecombineerd. Vroeger waren er 2 verdiepingen. De balkenconstructie is nog steeds te zien. De architect koos hiervoor om de raadzaal meer ruimte te geven. De staalconstructie komt uit de verbouwing van rond 1930.

Stadhuis Utrecht B en W plein

Griffieplein

Rondom dit plein liggen de fractiekamers. De details uit de 19e eeuw zijn goed te zien. Bijvoorbeeld de stenen bogen, de houten wanden en de lange ijzeren trekstangen.

Stadhuis Utrecht kamer Burgemeester

Kamer burgemeester

Deze vergaderkamer is ingericht met speciaal meubilair. De tafel is in 4 delen te splitsen en is gemaakt van een iep uit het Moreelsepark. De stoelen zijn bijzonder en zijn geleverd door diverse organisaties uit alle wijken van de stad.

Hulp en contact Stadhuis

Telefoon

14 030

E-mail

reactieformulier

Bezoekadres

Korte Minrebroederstraat 2, Utrecht

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 8.30–17.00 uur, donderdag tot 21.00 uur