Vrije tijd Utrecht 900 jaar

Utrecht is jarig. In 2022 vieren we vol trots dat Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft. Viert u dit mee?

Fruitbomen ter ere van 900 jaar Utrecht

Ter ere van 900 jaar stadsrechten planten we vanaf 7 januari 2022 wekelijks een Lindeboom in 10 Utrechtse wijken. Ook schenken we 890 bomen aan bewoners van de stad. Zo staan er straks 900 bomen in Utrecht die ons herinneren aan de viering van 900 jaar Utrecht.

Aanmelden gratis fruitboom


Kunstopdracht herinneringsbomen

Bij de 10 herinneringsbomen komt een kunstwerk. We vroegen kunstenaars in de stad om ideeën voor dit kunstwerk in te dienen. We kregen veel ideeën binnen. Daaruit zijn 3 kunstenaars gekozen om hun idee uit te werken tot een schets. Kunstenaar Annabel Schouten maakte de winnende schets en mag de kunstwerken voor bij de herinneringsbomen gaan maken! We plaatsen en onthullen de kunstwerken in het feestjaar 2022.

Lees meer over de kunstopdracht herinneringsbomen


Programma van Stadsdag tot en met Sint Maarten 2022

Op 2 juni 1122 gaf keizer Hendrik V de Utrechters stadsrechten. Daarmee werd Utrecht officieel een stad. Als bijna de eerste stad van het land. Utrecht was in de middeleeuwen zelfs de belangrijkste en grootste stad van de Noordelijke Nederlanden. We vieren deze verjaardag met een mooi programma voor, door en met zoveel mogelijk Utrechters. Van de Stadsdag op 2 juni 2022 tot en met Sint Maarten op 11 november 2022. Meer over het programma leest u later op www.utrecht900.nl.


Vraag voor 12 januari subsidie aan voor uw eigen idee

Hebt u zelf een idee om iets te organiseren dat past bij 900 jaar Utrecht? Of past een bestaand plan hier goed bij? Lees op www.utrecht900.nl hoe u een idee kunt aandragen en hier subsidie voor kunt krijgen. We hebben € 1,75 miljoen beschikbaar om feestelijke activiteiten te organiseren. Het geld is bedoeld voor grote én kleine activiteiten waarmee 900 jaar stad Utrecht gevierd kan worden. Het moet echt een feest worden voor en met de stad.

De eerste aanvraagperiode is gesloten. Op 12 januari 2022 sluit de tweede periode. Doe uw aanvraag liefst zo snel mogelijk, want voor de tweede periode is meer geld beschikbaar dan voor de laatste. U heeft dus meer kans dat we uw aanvraag goedkeuren. De laatste aanvraagperiode sluit op 1 april 2022.


900 weggeefbomen als cadeau

Om 900 jaar Utrecht te vieren, geven we 900 bomen weg: een boom voor elk jaar dat de stad bestaat. In het voorjaar van 2021 gaven we 225 bomen weg aan inwoners van de stad. Dit was een groot succes. In het voorjaar van 2022 geven we de overige 675 bomen weg. Hoe en wanneer dit precies gebeurt, leest u later op de website.

Waarom meer bomen?

We vieren in 2022 dat Utrecht 900 jaar bestaat. En bij een feestje horen cadeaus. Maar we geven niet zomaar bomen als cadeau weg. Bomen voegen ook echt iets toe aan onze stad:

 • brengen de natuur in de stad tot leven
 • zorgen voor een prettige en gezonde leefomgeving
 • maken Utrecht groener, geven verkoeling en houden het regenwater langer vast
 • bieden kleine dieren en insecten een thuis

Geen wonder dus dat we van onze bomen houden en er meer van willen. Utrecht investeert in Gezond stedelijk leven voor iedereen en daar past deze weggeefactie goed bij. Zo blijft Utrecht ook de komende jaren een fijne en leefbare stad.


Herinneringsboom voor elke wijk

Om in de hele stad een blijvende herinnering te hebben aan 900 jaar stadsrechten, planten we in alle 10 de wijken een herinneringsboom. Dit wordt een bijzondere, symbolische plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Inwoners konden in juni locaties voor de bomen aandragen. Meer dan 450 inwoners hebben dit gedaan en er zijn ruim 150 plekken voorgesteld. We hebben de plekken gecontroleerd op haalbaarheid en een geschikte plek gekozen. 

De 10 plekken waar de herinneringsbomen komen zijn:

 • West: het Dominicusplantsoen
 • Noordwest: het Noordsepark
 • Overvecht: op het centrale veld naast de verharde tennisbaan in park de Watertoren
 • Noordoost: het plantsoen aan de Biltse Rading op het Veemarktterrein
 • Oost: het Joke Smitplein
 • Binnenstad: het Paardenveld
 • Zuid: het Tolsteegplantsoen
 • Zuidwest: het plantsoen aan de Rooseveltlaan ter hoogte van de Prins Clausbrug
 • Leidsche Rijn: de Jan Wolkerssingel
 • Vleuten-De Meern: het Burchtplein

Dit najaar maken we de 10 plekken klaar voor het planten van de bomen. Vanaf januari 2022 planten we 10 weken lang elke week een herinneringsboom. Dit doen we met feestelijke evenementen waarbij ook de omwonenden uitgenodigd worden.

Lees meer over het project


Hulp en contact Utrecht 900 jaar

Telefoonnummer

06 -18 65 36 19 (ook voor WhatsApp)

E-mail

utrecht900@utrecht.nl