Utrecht 900 jaar

Utrecht is jarig. In 2022 vieren we vol trots dat Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft. Viert u dit mee?

Openingsfeest Utrecht 900 Jaar!


Programma Utrecht 900 jaar: 2 juni tot en met 11 november

Op 2 juni 1122 gaf keizer Hendrik V de Utrechters stadsrechten. Daarmee werd Utrecht officieel een stad, als een van de eerste van het land. Utrecht was in de middeleeuwen zelfs de belangrijkste en grootste stad van de Noordelijke Nederlanden. We vieren deze verjaardag met een mooi programma voor, door en met zoveel mogelijk Utrechters. Dit doen we van 2 juni tot en met Sint Maarten op 11 november. U vindt alle informatie op www.utrecht900.nl. Vanaf 26 april kunt u hier ook het programma vinden. Kijk regelmatig op deze site, want de komende tijd komen er steeds meer activiteiten bij. In iedere wijk is er wat te doen voor jong en oud. Van sport tot klassieke muziek, van rap tot tentoonstelling en gezellig samen eten en koken.


Nieuw: subsidie voor ondernemers

Vanaf 2 mei kunnen ondernemers die zwaar getroffen zijn door de coronamaatregelen een subsidie aanvragen voor de viering van Utrecht 900 jaar. Bent u zo’n ondernemer en hebt u een goed idee om de 900ste verjaardag van Utrecht te vieren? Vraag dan een financiële bijdrage aan bij de gemeente Utrecht. Het kan voor een evenement zijn, maar ook voor een product, een campagne of bijvoorbeeld een stunt. U kunt alleen maximaal €10.000 aanvragen en €20.000 als u de aanvraag met meerdere partijen samen doet. Let op: alle aanvragen worden zo snel mogelijk en op volgorde van binnenkomst beoordeeld. In totaal is €650.000 beschikbaar.

Meer informatie over de subsidie voor ondernemers


Kunstopdracht herinneringsbomen

Als blijvende herinnering aan 900 jaar Utrecht zijn er in alle 10 de wijken een Herinneringsboom geplant. Bij deze bomen komt een kunstwerk. Via een open oproep konden Utrechts kunstenaar ideeën indienen voor het kunstwerk. Kunstenaar Annabel Schouten maakte het winnende ontwerp. Haar ontwerp is gekozen omdat het van de boom een echte ‘verbindingsboom’ maakt. Het kunstwerk bestaat namelijk uit de voetstappen van wijkbewoners. We plaatsen en onthullen de kunstwerken in deze zomer.
De locaties van de herinneringsbomen met de kunstwerken:

  • West: het Dominicusplantsoen
  • Noordwest: het Noordse Park
  • Overvecht: op het centrale veld naast de verharde tennisbaan in park de Watertoren
  • Noordoost: het plantsoen aan de Biltse Rading op het Veemarktterrein
  • Oost: het Joke Smitplein
  • Binnenstad: het Paardenveld
  • Zuid: het Tolsteegplantsoen
  • Zuidwest: het plantsoen aan de Rooseveltlaan ter hoogte van de Prins Clausbrug
  • Leidsche Rijn: de Jan Wolkerssingel
  • Vleuten-De Meern: het Burchtplein

Lees meer over de kunstopdracht en het winnende ontwerp


Programma van Stadsdag tot en met Sint Maarten 2022

Op 2 juni 1122 gaf keizer Hendrik V de Utrechters stadsrechten. Daarmee werd Utrecht officieel een stad. Als bijna de eerste stad van het land. Utrecht was in de middeleeuwen zelfs de belangrijkste en grootste stad van de Noordelijke Nederlanden. We vieren deze verjaardag met een mooi programma voor, door en met zoveel mogelijk Utrechters. Van de Stadsdag op 2 juni 2022 tot en met Sint Maarten op 11 november 2022. Meer over het programma leest u later op www.utrecht900.nl.


Hulp en contact Utrecht 900 jaar

Telefoonnummer

06 -18 65 36 19 (ook voor WhatsApp)

E-mail

utrecht900@utrecht.nl