Vrije tijd Utrecht 900 jaar

Utrecht is jarig. In 2022 vieren we vol trots dat Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft. Viert u dit mee?

Programma van Stadsdag tot en met Sint Maarten 2022

Op 2 juni 1122 gaf keizer Hendrik V de Utrechters stadsrechten. Daarmee werd Utrecht officieel een stad. Als bijna de eerste stad van het land. Utrecht was in de middeleeuwen zelfs de belangrijkste en grootste stad van de Noordelijke Nederlanden. We vieren deze verjaardag met een mooi programma voor, door en met zoveel mogelijk Utrechters. Van de Stadsdag op 2 juni 2022 tot en met Sint Maarten op 11 november 2022. Meer over het programma leest u later op www.utrecht900.nl.


Vraag voor 1 september subsidie aan voor uw eigen idee

Hebt u zelf een idee om iets te organiseren dat past bij 900 jaar Utrecht? Of past een bestaand plan hier goed bij? Lees op www.utrecht900.nl hoe u een idee kunt aandragen en hier subsidie voor kunt krijgen. We hebben € 1,75 miljoen beschikbaar om feestelijke activiteiten te organiseren. Het geld is bedoeld voor grote én kleine activiteiten waarmee 900 jaar stad Utrecht gevierd kan worden. Het moet echt een feest worden voor en met de stad. 1 september sluit de eerste aanvraagperiode. Doe uw aanvraag liefst zo snel mogelijk, want deze periode is het meeste geld beschikbaar. De volgende aanvraagperiodes sluiten 1 januari 2022 en 1 april 2022.


Oproep kunstopdracht herinneringsbomen

Bij de 10 herinneringsbomen komt een kunstwerk. Bent u professioneel kunstenaar of ontwerper? En woont of werkt u in Utrecht of hebt u een andere duidelijke link met de stad? Dan is dit onze open oproep aan u om een idee te bedenken voor een fysiek ontwerp bij de 10 bomen. Een ontwerp dat betekenis toevoegt aan de plekken en uitnodigt tot gesprek en ontmoeting. Stuur uw idee voor 4 september 2021 naar ons op.

Lees meer over de kunstopdracht herinneringsbomen


900 weggeefbomen als cadeau

Om 900 jaar Utrecht te vieren, geven we 900 bomen weg: een boom voor elk jaar dat de stad bestaat. In het voorjaar van 2021 gaven we 225 bomen weg aan inwoners van de stad. Dit was een groot succes. In het voorjaar van 2022 geven we de overige 675 bomen weg. Hoe en wanneer dit precies gebeurt, leest u later op de website.

Waarom meer bomen?

We vieren in 2022 dat Utrecht 900 jaar bestaat. En bij een feestje horen cadeaus. Maar we geven niet zomaar bomen als cadeau weg. Bomen voegen ook echt iets toe aan onze stad:

  • brengen de natuur in de stad tot leven
  • zorgen voor een prettige en gezonde leefomgeving
  • maken Utrecht groener, geven verkoeling en houden het regenwater langer vast
  • bieden kleine dieren en insecten een thuis

Geen wonder dus dat we van onze bomen houden en er meer van willen. Utrecht investeert in Gezond stedelijk leven voor iedereen en daar past deze weggeefactie goed bij. Zo blijft Utrecht ook de komende jaren een fijne en leefbare stad.


Herinneringsboom voor elke wijk

Om in de hele stad een blijvende herinnering te hebben aan 900 jaar stadsrechten, planten we in alle 10 de wijken een herinneringsboom. Dit wordt een bijzondere, symbolische plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Inwoners konden zelf locaties kiezen. 

Lees meer over het project

Hulp en contact Utrecht 900 jaar

Telefoonnummer

06 -18 65 36 19 (ook voor WhatsApp)

E-mail

utrecht900@utrecht.nl