Utrecht 900 jaar Kunstopdracht herinneringsbomen Utrecht 900

Ter ere van 900 jaar stadsrechten planten we in 2022 in alle 10 de wijken een herinneringsboom. We vroegen Utrechtse kunstenaars om een uitnodigende verblijfplek bij de boom te ontwerpen.

We maken eind september bekend welke 3 kunstenaars we hebben gekozen om een schetsontwerp te maken. Dit doen we op basis van hun aanmelding met een eerste concept.

Over de herinneringsboom

We planten de bomen om in de hele stad een blijvende herinnering te maken aan Utrecht 900 jaar. Het gaat om een linde. Bewoners denken mee over de locaties van de bomen. In september maken we de locaties bekend.

De herinneringsboom wordt een bijzondere, groene en toegankelijke plek. Waar inwoners en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten. Een plek om terug te blikken en vooruit te kijken. Om verhalen te delen en herinneringen te maken. Bij elke boom komt een kunstwerk.

Planning

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
Eind september 2021bekendmaking 3 winnende ontwerpen en 
start van de schetsontwerpen
15 oktober 2021deadline en presentatie schetsontwerpen en
bekendmaking winnende ontwerp
1 december 2021oplevering definitief ontwerp en start uitvoering
januari - maart 2022planten eerste herinneringsboom
voorjaar 2022onthulling kunstwerk

Vergoeding

  • Na de selectie van de 3 ontwerpen is de vergoeding per schetsontwerp € 3.000.
  • De vergoeding voor het definitieve ontwerp is € 5.000.
  • Voor de uitvoering is € 80.000 beschikbaar. Dit budget is inclusief uitvoering, transport en plaatsing, vergoeding en alle bijkomende kosten.

Alle bedragen zijn exclusief btw.

De herinneringsbomen als aanleiding voor evenementen

De herinneringsbomen – met het kunstwerk – bieden ook na de onthulling ruimte en/of aanleiding voor het organiseren van evenementen bij de boom. Zodat de herinneringsbomen een dynamische plek zijn waar mensen samen komen, herinneringen delen, in gesprek zijn over nu en de toekomst. Van culturele programma’s tot een buurtfeest. Dit is geen onderdeel van de kunstopdracht. Initiatiefnemers kunnen via de subsidieregeling van Utrecht900 of het Initiatievenfonds ideeën indienen.
 

Hulp en contact Kunstopdracht herinneringsbomen

Telefoonnummer

14 030

E-mail

kunstinopenbareruimte@utrecht.nl