Utrecht 900 jaar Kunstopdracht herinneringsbomen Utrecht 900

Ter ere van 900 jaar stadsrechten planten we in 2022 in alle 10 de wijken een herinneringsboom. We vroegen Utrechtse kunstenaars om een uitnodigende verblijfplek bij de boom te ontwerpen.

Kunstenaar Annabel Schouten is uitgekozen om het kunstwerk voor bij de 10 herinneringsbomen te maken. Het ontwerp van Schouten is gekozen uit de inzendingen na een open oproep en de presentatie van 3 schetsontwerpen. We onthullen de kunstwerken in het feestjaar 2022

Over de herinneringsbomen

We planten de bomen om in de hele stad een blijvende herinnering te maken aan Utrecht 900 jaar. Het gaat om een linde. De plek met de herinneringsboom wordt een bijzondere, groene en toegankelijke plek. Waar inwoners en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten. Een plek om terug te blikken en vooruit te kijken. Om verhalen te delen en herinneringen te maken. Bij elke boom komt een kunstwerk.

Inwoners konden in juni locaties voor de bomen aandragen. Meer dan 450 inwoners hebben dit gedaan en er zijn ruim 150 plekken voorgesteld. We hebben de plekken gecontroleerd op haalbaarheid en een geschikte plek gekozen.
 
De 10 plekken waar de herinneringsbomen komen zijn:

  • West: het Dominicusplantsoen
  • Noordwest: het Noordsepark
  • Overvecht: op het centrale veld naast de verharde tennisbaan in park de Watertoren
  • Noordoost: het plantsoen aan de Biltse Rading op het Veemarktterrein
  • Oost: het Joke Smitplein
  • Binnenstad: het Paardenveld
  • Zuid: het Tolsteegplantsoen
  • Zuidwest: het plantsoen aan de Rooseveltlaan ter hoogte van de Prins Clausbrug
  • Leidsche Rijn: de Jan Wolkerssingel
  • Vleuten-De Meern: het Burchtplein

Over het kunstwerk

Kunstenaar Annabel Schouten zoekt samen met inwoners naar de verbinding met de natuur en met elkaar. Het kunstwerk zal meegroeien met de boom en wordt samen met inwoners gemaakt: zij kunnen iets van zichzelf achterlaten bij de boom. Het ontwerp voor het kunstwerk bestaat uit smalle keramische of betonnen tegels, waar bewoners hun voetstap in af kunnen drukken. De voetstappen samen vormen als een soort jaarringen cirkels rond de bomen.

De herinneringsbomen als aanleiding voor evenementen

De herinneringsbomen – met het kunstwerk – bieden ook na de onthulling ruimte en/of aanleiding voor het organiseren van evenementen bij de boom. Zodat de herinneringsbomen een levendige plek zijn waar mensen samen komen, herinneringen delen, in gesprek zijn over nu en de toekomst. Van culturele programma’s tot een buurtfeest. Initiatiefnemers kunnen via de subsidieregeling van Utrecht900 of het initiatievenfonds ideeën indienen.

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
januari 2021oplevering definitief ontwerp en start uitvoering
januari - maart 2022planten eerste herinneringsboom
zomer 2022onthulling kunstwerken

Hulp en contact Kunstopdracht herinneringsbomen

Telefoonnummer

14 030

E-mail

kunstinopenbareruimte@utrecht.nl