Wijk Binnenstad Wat gebeurt er in de wijk?

overzichtsfoto bouwput HC met kraan

Hieronder ziet u belangrijke projecten en gebeurtenissen in de wijk. In het wijkactieprogramma leest u de belangrijkste plannen voor het komende jaar. In de omgevingsvisie staat het beleid voor de leefomgeving van de wijk.

Herinrichting nieuwe deel Catharijnesingel

We richten het nieuwe deel van de singel tussen de Marga Klompébrug en de Bartholomeïbrug opnieuw in. De planning is dat het werk klaar is in de zomer van 2020. Lees meer over de plannen en wanneer welke werkzaamheden plaatsvinden.

Lees meer in de nieuwsbrief van CU2030


Werkzaamheden Uithoflijn aan HOV-viaduct Jaarbeursplein-Smakkelaarsveld

Vanaf maandag 19 maart tot half juni zijn er werkzaamheden aan de spoorverbinding tussen het Jaarbeursplein en het Smakkelaarsveld. Aannemer BAM werkt vooral overdag maar ook in weekenden. Mogelijk zijn er ook 's nachts enkele geluidsarme werkzaamheden. Lees het hele nieuwsbericht op www.uithoflijn.nl


Verbetering afsluiting voetgangersgebied voor voertuigen

Op maandag 5 maart plaatsen we een camera aan het Oudkerkhof en in de Lange Elisabethstraat. Deze camera maakt gebruik van kentekenherkenning. Hiermee controleren we of langsrijdende voertuigen een ontheffing hebben. Zo zorgen we ervoor dat in het voetgangersgebied zo min mogelijk voertuigen rondrijden die hier niet mogen zijn. Lees meer over de verbeteringen


Wordt uw straat deze zomer ook een 'leefstraat'?

Wilt u deze zomer van uw straat een Leefstraat maken? Bijvoorbeeld autovrij of met meer groen? Ga dan in gesprek met andere bewoners en bedenk samen wat de beste inrichting voor uw straat is. Hebt u hulp nodig? De gemeente helpt u graag door met u mee te denken. Initiatiefnemers kunnen hun plan aanmelden via leefstraten@utrecht.nl

Eerste ideeën moeten vóór 30 maart binnen zijn. Voor een bijdrage voor bijvoorbeeld kunstgras of straatmeubilair, kunt u aanspraak maken op het initiatievenfonds.

Lees meer over de Leefstraat


Geen betaald parkeren op zondag rond de binnenstad

Parkeren blijft op zondag gratis in 8 parkeerrayons die grenzen aan de binnenstad. De meeste bewoners en bedrijven van dit gebied gaven aan dat ze tegen betaald parkeren op zondag zijn.
Lees meer over betaald parkeren op zondag


Landelijke Opschoondag zaterdag 24 maart

Op zaterdag 24 maart is de Landelijke Opschoondag. Dan organiseren mensen in het land leuke opschoonacties om samen hun buurt of straat schoon te houden. Doe ook mee en meld uw actie aan! Of sluit aan bij een actie in uw buurt.

Lees meer over de opschoondag


Herontwikkeling oude postkantoor Neude

Het voormalige postkantoor aan de Neude wordt verbouwd tot Post Utrecht. De bibliotheek komt hier én winkels, een versmarkt, horeca en een fietsenstalling.
Lees meer over de herontwikkeling van het postkantoor


Nieuwe voorziening voor daklozen aan de Nieuwegracht 92

Het Leger des Heils start per 1 december 2018 met een nieuwe voorziening voor daklozen aan de Nieuwegracht 92. Op dit moment is hier nog een 24-uurs daklozenopvang. Deze opvang verhuist.
Lees meer over de nieuwe inloopvoorziening


Binnenstad krijgt 2000 extra fietsparkeerplaatsen

In 2020 moeten de 2.000 extra fietsparkeerplaatsen in de binnenstad er zijn:

  • 1.400 extra plekken in beheerde stallingen aan de randen van het nieuwe voetgangersgebied
  • ongeveer 600 extra plekken in de openbare ruimte verspreid in de binnenstad

Nieuwe maatregelen zijn 2 extra buurtfietsenstallingen en 4 extra pop-up parkings aan het Jacobskerkhof en omgeving Domplein, Buurkerkhof en het pleintje nabij de parkeergarage Springweg. Deze moeten de piekvraag opvangen voor 350 plaatsen. Dit is een proef.

Lees meer over de extra fietsparkeerplekken op Utrecht.nl/fiets


Werkzaamheden verbeteren Herenroute

De gemeente gaat verschillende straten op de fietsroute Herenroute verbeteren. We vervangen op alle straten de bestrating door fietsvriendelijke straatstenen (klinkers). U fietst daardoor fijner en sneller.

Lees meer over het opknappen van straten van de Herenroute


Voetgangersgebied binnenstad breidt uit

Vanaf 1 mei 2018 verandert het voetgangersgebied in de binnenstad. We willen de beperkte ruimte zo goed mogelijk inrichten voor de voetgangers en de fietsers. Daarom maken we onder andere het voetgangersgebied groter. Ook verbeteren we daar de afsluiting voor voertuigen.

Lees meer over voetgangersgebied vanaf januari 2018


Herontwikkeling Oosterkade en Westerkade

De gemeente is van plan om de inrichting van de Westerkade en de Oosterkade te vernieuwen. Mensen uit de directe omgeving zien mogelijkheden voor verbetering.

Lees meer over de herontwikkeling Ooster- en Westerkade


Plannen en doelen voor de wijk

In de wijkambities staan de wensen en doelen voor de wijk. We vragen elke 4 jaar aan bewoners en de wijkraad wat belangrijke onderwerpen zijn in de wijk.

In het wijkactieprogramma leest u wat de belangrijkste projecten en acties zijn voor het komende jaar. Ook activiteiten van ondernemers en bewoners staan in het programma.

Bekijk de wijkambities en het wijkactieprogramma

Beleid over de leefomgeving in de wijk

In de omgevingsvisie staat het beleid voor de leefomgeving.

Hulp en contact Wijkbureau Binnenstad

Telefoon

14 030

E-mail

binnenstad@utrecht.nl

Volg ons

Bezoekadres

Stadskantoor 5e etage, Stadsplateau 1, Utrecht

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag, 9.00 - 17.00 uur

Postadres

Postbus 16200, 3500 CE Utrecht