Wijk Noordoost Actief in Noordoost

In Noordoost wonen en werken veel bijzondere mensen, elk met hun eigen verhaal. Ze zetten zich in voor de wijk en voor bewoners. Die mensen en hun verhaal krijgen aandacht op deze pagina: 'Actief in Noordoost'. Kent u iemand die een plek verdient in deze rubriek, geef het dan door via noordoost@utrecht.nl.

Het initiatievenfonds ondersteunt!

stempel met steun van het initiatievenfonds

Hebt u zelf een goed idee of duidelijk plan om uw buurt, wijk of stad te verbeteren? De gemeente ondersteunt u graag met een bijdrage uit het Initiatievenfonds.

Mooie initiatieven

Veel Utrechters gingen u al voor en zetten zich (vrijwillig) in om hun stad, wijk of buurt nog mooier en beter te maken. Bent u benieuwd naar deze initiatieven? Lees de verhalen van 8 initiatiefnemers.


Verduurzaam je woning zonder gedoe

logo zon met tekst energieke buren

30-01-2018 | Energieke Buren is een enthousiaste groep van 6 bewoners uit Utrecht Noordoost en Oog in Al, die willen bijdragen aan het verduurzamen van de woningen in Utrecht. Iets wat ooit in 2012 in Tuindorp begon, is inmiddels uitgegroeid tot een initiatief dat dit jaar zelfs heel Utrecht Noordoost (inclusief oa Tuinwijk, Wittevrouwen, Zeeheldenbuurt en Vogelenbuurt) en Oog in Al dekt.

Het voorwerk is al gedaan

Spouwmuurisolatie, vloerisolatie en zonnepanelen kun je heel makkelijk aanschaffen door gebruik te maken van de collectieve aanbiedingen van Energieke Buren. Het meeste voorwerk hebben ze uit handen genomen. Op basis van een aanbesteding hebben ze 3 betrouwbare en voordelige bedrijven geselecteerd. En dat doen ze allemaal volledig vrijwillig, zonder enige vorm van inkomsten.

Maritt van Gulick: “We hebben zelf reeds deze maatregelen naar grote tevredenheid uitgevoerd en willen graag anderen in onze wijken helpen om ook deze stap te nemen.“

Een vrijblijvende offerte met één muisklik

In December en Januari waren er 3 goedbezochte informatieavonden. “We werden overspoeld met vragen. Het is altijd weer bijzonder motiverend om, met de kennis die we afgelopen jaren hebben opgedaan, deze mensen een stap verder te kunnen helpen”, zegt Jan van Beukering.

Voor mensen die de avonden gemist hebben:  geen nood! U kunt via de website van Energieke Buren de presentatie van deze avond downloaden. Tevens kunt u vragen stellen aan ze via info@EnergiekeBuren.nl. Richard van den Broek voegt toe: “Tot eind maart kun je ook direct via onze website met één muisklik een vrijblijvende offerte aanvragen inclusief een gratis huisinspectie voor de geschiktheid voor deze maatregelen. Hoe laagdrempelig wil je het hebben?”.

Trots!

Totaal zijn er tot vorig jaar maar liefst 630 duurzame maatregelen via Energieke Buren gerealiseerd. Op bijgaande kaart vindt u een overzicht van deze maatregelen (rood = spouwmuurisolatie, blauw = zonnepanelen, groen = vloerisolatie). Hans ter Rele: “Als we naar die kaart kijken zijn we enorm trots … en zien we dat er nog steeds veel meer te doen valt. Daarom gaan we ook dit jaar weer door met de actie.”

overzichtskaartje met locaties projecten Energieke Buren

En … het levert je geld op

Investeren in het verduurzamen van je woning loont. Het is veel beter dan je geld op een spaarrekening zetten. Bij spouwmuurisolatie is het vergelijkbaar met 10% rente op een spaarrekening, bij vloerisolatie 7% en bij zonnepanelen 6 %. Verder kan je spouwmuurisolatie bv al voor ongeveer 800 euro aanbrengen in veel woningen.

“Je zou een dief van je eigen portemonnee zijn als je niet meedeed” aldus een buurtbewoner die eerder deelnam.

Interesse?

Kijk op de website www.energiekeburen.nl of stuur een mail naar info@EnergiekeBuren.nl.


Naar boven

Fotoproject 'Leven in Votulast'

2 vrouwen steken straat over

23-1-2018 | Sinds zaterdag 13 januari is het fotoproject 'Leven in Votulast' te bewonderen in buurtcentrum de Leeuw. Met dit project wilde fotograaf Marcel ven der Bosch verschillende aspecten van het gewone, dagelijkse (straat)leven in zijn eigen omgeving vast leggen.

Pas op latere leeftijd besloot hij zijn hobby, fotografie, verder uit te diepen. Momenteel volgt hij een opleiding aan de Fotovakschool. In het kader van die opleiding is het project Leven in Votulast tot stand gekomen. In dat project heeft hij geprobeerd verschillende aspecten van het gewone, dagelijkse (straat)leven in mijn eigen omgeving vast te leggen.

De 4 wijken Vogelenbuurt, Tuinwijk, Lauwerecht en Staatsliedenbuurt vallen weliswaar samen onder één naam, maar zijn toch heel verschillend van aard: van de statige begin 20e eeuwse huizen in Vogelenbuurt, tot nieuwbouw in de Staatsliedenbuurt en van het kleurrijke en schijnbaar anarchistische ‘Buurland’ tot de sfeervolle Bemuurde Weerd met uitzicht op de Dom.

"Mijn belangstelling als fotograaf gaat vooral uit naar de ‘schoonheid van het alledaagse. In mijn foto’s wil ik laten zien dat er in ieders directe omgeving veel valt te zien en te genieten als je daar oog voor hebt en er de tijd voor neemt. Ik woon zelf in Tuinwijk en vind het heerlijk om in mijn eigen buurt rond te lopen en me te verwonderen over de verscheidenheid aan mensen en activiteiten: het standbeeld van Troelstra dat eenzelfde cape lijkt te dragen als twee overstekende vrouwen, een meisje (gehurkt voor haar speelgoedtent) dat helemaal opgaat in haar creatieve bezigheden, 2 luchtig geklede meiden op een fiets (op weg naar een feestje?) Eén van de meiden draagt een linnen tas met het opschrift: ‘beleef je droom’. Het zijn een paar kleine tafereeltjes die ik voor de expositie heb vastgelegd, maar die dagelijks door iedereen kunnen worden waargenomen.”

De expositie is nog tot eind februari te zien in buurtcentrum de Leeuw. 

Naar boven

Van Musschenbroekstraat: gastvrij onthaal voor nieuwelingen

Man hangt vogelhuisje aan gevel, bewoners kijken

11-01-2018 | Zoals overal in Utrecht verwelkomt de Van Musschenbroekstraat regelmatig nieuwe bewoners. Zo woont Celine Pekelder er sinds 1,5 jaar, met veel plezier. Het zal daar, ten westen van het Griftpark, nog wel drukker worden. Er is afgelopen najaar namelijk flink bijgebouwd: in één dag kwamen er 16 nieuwe woningen bij. De doelgroep is divers: van gierzwaluw tot winterkoning…   

Celine Pekelder voelt zich al helemaal thuis in de Van Musschenbroekstraat.: ‘Ik ben vorig jaar gelijk gestrikt voor de organisatie van de burendag, hartstikke leuk.’ In die rol kwam Celine in contact met het Initiatievenfonds, ‘een fonds voor grote en kleine initiatieven in Utrecht’. ‘Als jij je voor je straat wilt inzetten en een goed initiatief hebt, zoals een straatfeest, stellen zij daarvoor een bedrag beschikbaar. Ik heb toen ook een oproep geplaatst op de facebookpagina van onze straat: hoe zou volgens jullie de straat nog leuker kunnen worden? Daar kwamen meer en minder realistische ideeën uit, maar het idee om vogelhuisjes te plaatsen leek ons mooi en haalbaar. Een van mijn buren, een vogelliefhebber, kon vertellen dat de vogels hier wel iets aan vogelhuisjes zouden hebben. Toen heb ik het Initiatievenfonds weer aangeschreven.’

Niet in de achtertuin

Het fonds stond welwillend tegenover het vogelhuisjesplan. ‘Ze stellen wel altijd als voorwaarde dat je initiatief voor de hele straat is en ook iets voor het aanzicht doet’, vertelt Celine. ‘Het was niet de bedoeling dat we vogelhuisjes in onze achtertuin zouden hangen.’ Op verzoek van het fonds peilde Celine ook de animo onder de straatbewoners. ‘Uiteindelijk wilden zoveel mensen wel een vogelhuisje aan de gevel, dat we keuzes moesten maken.’

Kieskeurige beestjes

Het ene vogelhuisje is het andere niet. Dat ontdekte Celine toen zij op bezoek ging bij de Vogelbescherming, in Zeist. ‘We wilden de vogelhuisjes daar kopen, zodat we met de aanschaf meteen een goed doel zouden steunen. Ze vonden ons idee superleuk. Via Google-maps hebben we bekeken waar we welk soort vogelhuisjes konden plaatsen, en hoeveel dan.’ Want ook lukraak wat ophangen is niet verstandig als je vogels wilt aantrekken: er moet een gedachte achter zitten. ‘Gierzwaluwen zitten graag hoog, voor hen hebben wij dus een gierzwaluwhuisje onder onze dakgoot. Pimpelmezen gebruiken ingangen van een andere grootte dan koolmezen en koolmezen willen niet dicht op elkaar wonen. En voor winterkoninkjes en roodborstjes hebben huisjes achter wat gevelbegroeiing geplaatst. Die zitten graag beschut.’

Stormachtige zondag

16 huisjes hangen er nu, sinds een stormachtige zondag eind oktober 2017. ‘Ik was nog bang dat er ladders zouden omwaaien’, vertelt Celine, ‘maar toen we met zijn allen aan de slag gingen, werd het mooi weer. Het was fijn dat het door kon gaan, want vogels gaan al in de herfst spotten waar ze aanstaand voorjaar eventueel een nest kunnen bouwen. Bij een van de huisjes kwam binnen 5 minuten al een vogel kijken.’

Mussenhotel

Celine is blij met het resultaat. ‘Aanvankelijk wilden we de huisjes eerst laten beschilderen door kinderen uit de straat, tijdens het straatfeest. Maar zij bleken veel te druk met het springkussen, stoepkrijten, enzovoort. We kregen ze in elk geval niet stil op een kleedje aan het schilderen. Hoe dan ook zijn het mooie houten huisjes, met een groen dak. We zijn benieuwd wat dat gaat opleveren.’ Uitgerekend mussen komen er wat bekaaid af in de Van Musschenbroekstraat: ‘We hebben nog nagedacht over een heus mussenhotel, maar ze zitten liever in achtertuinen’, besluit Celine lachend.

Naar boven

Samen investeren in zonnestroom

Foto van de 4 initiatiefnemers die rondom een tafel zitten

08-12-2017 | Geen eigen dak, of geen geschikt dak, en tóch samen met buurtbewoners eigenaar van zonnepanelen? Binnenkort kan het in Utrecht Noordoost!

Hoe ontstond het?

Met een aantal bewoners rond de Jan van Galenstraat wilden we al langer zonnepanelen om naast energiebesparing ook minder fossiele brandstoffen te gebruiken maar we hadden geen eigen dak. Twee van ons (Caroline Altena en Hans Pieck) wonen wel onder een groot plat dak van een appartementencomplex van de SSH en de ander (Birgit Snellens) kijkt erop uit. Het pand ligt op de hoek van de Alexander Numankade en de Jan van Galenstraat langs het fietspad. En het gunstig gelegen dak is 600m2 groot! Als we dat vol met panelen zouden kunnen leggen zouden we niet alleen zélf schonere energie produceren maar ook nog andere mensen die mogelijkheid bieden. En bovendien bleek dat op de langere termijn niet alleen het milieu er beter van zou worden maar ook dat elke deelnemer er nog iets aan zou verdienen.

Buurtstroom Griftkwartier

Een aantal maanden geleden zijn we bij elkaar gaan zitten en hebben we onze initiatiefgroep opgericht. Al snel kregen we alle medewerking van SSH, de eigenaar van het pand, en konden we aan de slag. Na wat onderzoek hebben we besloten dat samen met Buurtstroom te doen, een Utrechtse coöperatie met veel technische en praktische kennis in huis waarmee ze buurtinitiatieven erg goed ondersteunen. De wijk waar het pand ligt heet Griftkwartier, dus vandaar onze naam: Buurtstroom Griftkwartier.

Op het dak bleken 188 panelen te passen, goed voor circa 44.000 kWh per jaar. Het aantal deelnemers is afhankelijk van hoeveel panelen mensen aanschaffen, je kunt al meedoen met één paneel. Via Buurtstroom investeren we dan gezamenlijk in de zonnepanelen en eenieder profiteert van de opgewekte stroom via een belastingkorting op de eigen energierekening. Dat wordt mogelijk gemaakt met de Regeling Verlaagd Tarief.

Wie kunnen meedoen?

Iedereen die in ons eigen of een aangrenzend postcodegebied woont kan meedoen. Dat zijn de postcodes 3571, 3572, 3573, 3581, 3583, 3512 en 3514. Op de site vind je uitgebreide informatie over hoe alles in zijn werk gaat en daar kun je je ook als geïnteresseerde aanmelden. Met de werving gaat het heel voorspoedig. We hebben nu al veel geïnteresseerden die zich aangemeld hebben.

Informatieavond

Op 15 januari organiseren we een informatieavond waar je met al je vragen terecht kunt. De avond begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en wordt gehouden in Stadsboerderij de Griftsteede aan de Van Swindenstraat 129, naast het Griftpark. Je kunt je alvast aanmelden via communicatie@buurtstroom.nl.

Het zou mooi zijn als dit dak het begin zou zijn van een kleine zonne-energiecentrale in Noordoost. Nog genoeg grote platte daken om ons heen!

Naar boven

Dorpsvereniging 'Tuindorps Belang' bestaat 85 jaar

24-11-2017 | Wijkvereniging Tuindorps Belang ontstond na een ‘voortuinenwedstrijd’ in wat toen nog een kersverse nieuwbouwwijk was. Dit jaar viert de vereniging haar 85-jarig bestaan. Voor Rob van der Werff heeft dit lustrumjaar extra betekenis: na 7 jaar penningmeesterschap draagt hij het stokje over.

Stadswijk met een dorps hart

"De wijk Tuindorp is gewoon onderdeel van de stad", vertelt wijkbewoner Rob van der Werff. "Tegelijk voelen we ons hier echt een eigen gemeenschap." Rob kan het weten en niet alleen omdat hij nu 12 jaar in de wijk woont. Hij is namelijk ook bestuurslid en penningmeester van Tuindorps Belang. De ‘dorpsvereniging’ is een stuwende kracht achter het bloeiende gemeenschapsleven van Tuindorp: "Ruim 1.000 huishoudens van de 2.200 huishoudens zijn lid van Tuindorps Belang. En alleen in de jeugdcommissie zijn zo’n 30 vrijwilligers actief", vertelt Rob niet zonder trots.

Een barbecue voor 600 man

"De activiteiten van Tuindorps Belang zijn er zoveel mogelijk voor de hele wijk", vertelt Rob. "We proberen er voor alle bewoners te zijn. Op de vrijmarkt voor kinderen die onze jeugdcommissie met Koningsdag organiseert, is echt iedereen welkom. Tuindorp Leest, ons eigen blad, verschijnt 5 keer per jaar en gaat dan naar alle huizen. Maar we hebben ook activiteiten speciaal voor leden, zoals rond Sinterklaas, waarbij kinderen cadeautjes krijgen." Gevraagd naar activiteiten die hem zullen bijblijven, noemt Rob meteen de viering van het lustrum: '"Dat was fantastisch, heel groots. Alleen al op de barbecue kwamen iets van 600 man af." Maar ook andere activiteiten maakten indruk: "Onze wijkactiviteit rond de Tour vond ik geweldig; een soort stratentoernooi met fiets spellen, tot waterfietsen aan toe. En ik merk dat wijkbewoners ook een event als Tuindorp Culinair waarderen: met zijn allen aan lange tafels dineren, midden in de wijk – echt een happening."

Spreken met één stem

"Tuindorps Belang is er niet alleen voor gezelligheid", benadrukt Rob: "Als wijkvereniging houden we ons bezig met wat er in de buurt speelt. We zijn er bijvoorbeeld in geslaagd om voor de wijk een aantal waardevolle, oude bomen te behouden, die vanwege bouwwerkzaamheden zouden moeten wijken. Ook op zo’n prestatie mogen we trots zijn." Dankzij de bewonersvereniging staat Tuindorp ook sterker naar de gemeente en andere gesprekspartners: "Via Tuindorps Belang kunnen we als buurt makkelijker met één stem praten." Het lukt meestal wel om die ene stem te vinden, zegt Rob: "Als we ervoor ijveren om de overlast van werkverkeer zoveel mogelijk te beperken, krijgen we de handen wel op elkaar." Bij sommige onderwerpen is dat lastiger: "Wanneer de meningen sterk verdeeld zijn, houden we daar als vereniging rekening mee. De invoering van betaald parkeren lag bijvoorbeeld gevoelig. Toen hebben we ons puur ondersteunend opgesteld. We hebben informatieavonden georganiseerd en onze communicatiemiddelen ter beschikking gesteld. Maar we namen geen standpunt in."

De naam mag wel wat moderner

Dat Tuindorps Belang een eerbiedwaardige leeftijd heeft, kun je merken aan de leden zelf: "Aan jaarvergaderingen nemen soms hoogbejaarde leden deel die al praktisch hun hele leven lid zijn. Sommige oud-voorzitters zijn ook al op leeftijd." Hoe veelomvattend de geschiedenis van Tuindorps Belang is, ontdekte Rob eigenlijk pas echt in 2017: "De redactie van Tuindorp Leest heeft dit jaar veel aandacht besteed aan het verleden van Tuindorp en onze ontstaansgeschiedenis. Ik weet nu hoe belangrijk de vereniging is geweest voor deze wijk en wat er allemaal is veranderd." Niet veranderd in al die jaren, is de naam van de vereniging: "Die mag van mij wel wat moderner. Maar Tuindorps Belang is hier toch een begrip. Iedereen kent ons en dat is heel wat waard."

Niet teveel nadenken, en geen begrotingen

Behalve een goede overdracht, heeft Rob voor zijn afscheid geen grote doelen meer: "De financiën van de club zijn behoorlijk op orde. We hebben een jaarlijkse contributie van 15 euro per gezin, hebben wat opbrengsten via advertenties en consumpties en van de gemeente krijgen we subsidie via het Initiatievenfonds. Het lijkt me leuk om me als lid te blijven inzetten voor activiteiten van de vereniging. Komend jaar organiseer ik bijvoorbeeld de Dodenherdenking. Maar ik ga vooral eens rustig achterover leunen en bekijken wat er nog meer te doen is. De tennisclub zoekt nog iemand voor de materiaalcommissie. Misschien dat ik me daar meld: beetje klussen, niet teveel nadenken en geen begrotingen." Bekijk de lustrumvideo 

Over Tuindorp en Tuindorps Belang

 • Na 1920 verrezen in veel Europese steden zogeheten tuindorpen.
 • Deze stadswijken kregen een bewust dorps karakter: veel groen en een compacte opzet.
  Ze boden tegenwicht aan dichtbevolkte arbeiderswijken in veel grote steden.
 • Het Utrechtse Tuindorp is aangelegd vanaf 1930.
 • Het land waarop Tuindorp is gebouwd, hoorde oorspronkelijk bij Maartensdijk.
 • De eerste woningen gingen voor de hand voor circa 7.500 gulden. Die moesten het stellen zonder centrale verwarming en stromend water.
 • Huizen mèt de luxe van warmte en stromend water kostten minstens 8.000 gulden.
 • In 1953 werd Tuindorp onderdeel van de gemeente Utrecht. 
 • Tuindorps Belang werd al in 1932 opgericht – jaren voordat de wijk werd voltooid (in 1937).
 • Tuindorps Belang werd opgericht na een lokale wedstrijd om de mooiste voortuin. De winnaar kreeg een uitje naar Burgers Dierenpark cadeau. Daarbij ontstond het idee om zo’n uitje jaarlijks te organiseren – in verenigingsverband.
 • Bijdragen aan de samenhang in de wijk door belangenbehartiging en de organisatie van activiteiten: dat was het doel van de vereniging, en dat is na 85 jaar nog altijd hetzelfde.

(Bronnen: www.tuindorpsbelang.nl / www.wikipedia.org / www.entoen.nu)

Naar boven

Hoe de natuur terugkeerde in de Vermeulenstraat

Actieve bewonersgroep

16-11-2017 | Aan de Vermeulenstraat, iets ten noorden van de Biltse Grift, staat eigenlijk maar één bewoond gebouw. Tot voor kort bood de straat, in de woorden van de bewoners, een nogal ‘stenig’ uitzicht. Daar is verandering in gekomen: dankzij bewoners kwam er een plan voor vergroening van de straat. ‘Locals’ Jos Kloppenborg en Rob Vissers waren er nauw bij betrokken:   

Jos Kloppenborg en Rob Vissers hebben met vele andere bewoners net de plantdag afgerond. Beiden huren een woning in het U-vormige bewonerscomplex aan de Vermeulenstraat, eigendom van de SSH. "Sinds twee jaar hebben we een woonbestuur dat opkomt op voor huurdersbelangen en het wonen hier nog wat prettiger wil maken.’ Het bestuur hield een bewonersenquête om uit te vinden wat er leefde onder de bewoners: ‘Nummer één was de straat zelf. Bewoners vonden hem ontzettend ‘stenig’. Rob, ik en enkele andere bewoners zijn toen lid geworden van de groencommissie van het bestuur. We hebben een ambitieus plan ontwikkeld om de straat te vergroenen. En kijk, dat is gelukt."

Van goed idee naar groenplan

Volgens Rob had het niet eens zoveel voeten in de aarde om tot een goed plan te komen: "Een jaar geleden zijn we met een aantal enthousiaste en creatieve mensen spelenderwijs ideeën en voorwaarden op tafel gaan leggen. We wilden bijvoorbeeld dat álle bewoners iets zouden kunnen met het nieuwe groen. En we wilden de oude, rommelige fietsenrekken vervangen voor praktische ‘nietjes’." Een ecologisch hovenier, Lilian Verhaak, tekende het plan uit, vertelt Jos: "Wij hebben ideeën verzameld. Lilian, met haar kennis van zaken, heeft het plan uitgewerkt."

Heel wat meters onsteend

Aan de hand van het groenplan hebben gemeente, aannemer en bewoners de afgelopen tijd het hele voorplein van het bewonerscomplex aangepakt. Waar eerst weinig meer was dan parkeerterrein, ligt nu een middentuin met een kronkelpaadje langs bomen en vers aangelegd groen. Er zijn nu perken met bankjes en in één hoek is zelfs een houten pergola verschenen. Hoewel klimaatverandering oorspronkelijk geen grote rol speelde, is Jos blij dat het plan bijdraagt aan het milieu: "Er zijn hier heel wat vierkante meters ontsteend. Dat kun je klimaatadaptatie noemen: het vermindert de hittestress op hete dagen en op momenten van hevige regenval, die steeds vaker voorkomen, neemt de bodem het snel water op." Het eindresultaat ligt ook dichtbij het originele idee: "We hebben het plan van begin af aan praktisch ingestoken. Het helpt ook dat dit idee is begonnen bij de bewoners zelf. Dan kom je sneller vooruit."

Boomwortels tussen de leidingen?

Van verschillende kanten ontving het groenplan de steun die nodig was om het uit te voeren: het Initiatievenfonds van de Gemeente Utrecht en het provinciaal fonds Groen aan de Buurt droegen bij, maar ook Waterproof030, het samenwerkingsproject van de Gemeente Utrecht en Utrecht Natuurlijk, dat inspeelt op de toenemende regenval. Maar er was meer dan financiële steun. Voor de zomervakantie besprak de groencommissie het plan bijvoorbeeld met het wijkbureau. "Dat gesprek leverde praktische feedback op", vertelt Rob. "We hoorden wat wel en niet kon, waardoor wij ons plan nog konden aanscherpen. We wilden bijvoorbeeld bomen in de noordhoek van het plein, maar in de bodem bleken daar leidingen te lopen." De samenwerking met verhuurder SSH, ten slotte, verliep ook prima, vertelt Jos: "Zij waren enthousiast en hebben ook flink bijgedragen."

Nog niet klaar

Het ‘snoeien en bijpoten’ van het groen aan de Vermeulenstraat valt straks onder zelfbeheer van de bewoners. Jos en Rob hebben daar alle vertrouwen in, ook al omdat de vergroening van de Vermeulenstraat volop wordt gesteund door de bewoners. Rob vind dat een goed teken voor volgende projecten van de bewonersstichting: "We zijn natuurlijk nog niet klaar!" Bewoners denken al aan zonnepanelen op het dak, weet Jos: "Met SSH zijn we nu daarover in overleg." Zulke onderwerpen zijn vanaf nu ook prima te bespreken op de bankjes onder de pergola. "Die plek zal onder bewoners wel een hit worden", denkt Jos. Rob valt hem bij: "Het is nu al een warme plek, terwijl de planten en bloemen net staan."

Naar boven

Open atelier: ontdek je verbeeldingskracht

dame met tekeningen op de achtergrond

13-09-2017 | Je verbeeldingskracht kan de motor zijn om aan je leven een nieuwe impuls te geven. Dat uitgangspunt is een belangrijke drijfveer voor kunstzinnig therapeut Hendra Versteegde. Sinds 11 september begeleidt zij iedere maandagmiddag weer het Open Atelier, in Tuindorp-Oost. Al schilderend ontdek je daar de kracht van je eigen creativiteit. En leer je anders kijken naar jezelf en de wereld.

Vlinders, vogels en molens in uitbundige kleuren sieren het hoofdgebouw van kinderboerderij Griftstede in het Griftpark: tot 1 oktober 2017 loopt daar de expositie ‘Ontdek je eigen kracht’. Deze laat werk zien van deelnemers aan het eerste Open Atelier van Hendra Versteegde, dat liep van september 2016 tot juli 2017. “Wat je nu in Griftstede kunt zien, is een gevarieerde selectie van wat er is ontstaan: van acrylschilderingen tot pasteltekeningen.”

Nieuw seizoen

En nu is het Open Atelier dus aan een nieuw seizoen begonnen. Bijzonder is dat deelnemers vooral zelf bepalen wanneer zij beginnen. “Je mag je in september aanmelden, maar ook in januari. Je bepaalt bovendien zelf hoe vaak je komt. Sommigen zijn er elke week, anderen vinden het juist fijn dat dat niet hoeft”, legt Versteegde uit. Enige voorwaarde voor deelname is dat je in Utrecht Noordoost woont. “Als je van tevoren een mailtje stuurt, zodat ik een schilderplek vrij kan houden, ben je eigenlijk altijd welkom. Bij voldoende ruimte kunnen zelfs mensen van buiten Noordoost aansluiten.”

Prachtig licht

Versteegde liep al langer rond met het idee voor Open Atelier. Maar in haar eentje kreeg zij het niet georganiseerd. “Het kost alleen al bakken met tijd. Daarom ben ik blij dat samen met Wijk&co en zorgorganisatie Careyn een projectvoorstel kon indienen bij het Initiatievenfonds van de gemeente Utrecht.” Careyn stelt de atelierruimte beschikbaar aan Open Atelier: “We zitten in een doodgewoon flatgebouw in Tuindorp-Oost, maar wel in een mooie, lichte tuinkamer: grote ramen en tafels  in een groene omgeving!”

Opeens valt je veel meer op

Versteegde heeft gemerkt dat het Open Atelier voor iedereen iets anders kan betekenen. “Mensen vinden er vooral het plezier terug in wat hun handen maken. Juist in een samenleving die erg op het hoofd gericht is, wordt je creativiteit na de kinderjaren soms nauwelijks nog aangesproken.” Ook gaan deelnemers al schilderend anders naar zichzelf en de wereld kijken: “Om iets te schilderen, moet je het écht bestuderen. Dan valt je opeens veel meer op aan een bloem, molen of vlinder. En de manier waarop jij dan zo’n vlinder schildert, kan je weer iets leren over jezelf.”

Ervaring niet nodig

Voor het aanleren van schildertechnieken is het Open Atelier niet de aangewezen plek. “Natuurlijk geef ik aanwijzingen en werken we aan de hand van oefeningen, maar je komt hier vooral om zelf uitdrukking te geven aan je verbeeldingskracht. Die verbeeldingskracht is namelijk ook noodzakelijk om je eigen leven vorm kunnen te geven.” En wie denkt niet te kunnen schilderen? “Prima! Je hoeft geen enkele ervaring te hebben. Het gaat er om dat je je eigen weg vindt.” Tegelijk beseft Versteegde dat de eerste hobbel vaak de lastigste is: “Het draait uiteindelijk om dat moment waarop je je penseel in de verf doopt, die op het papier drukt en in beweging brengt. Van daaruit ontstaat er, bijna vanzelf, altijd wel iets.”

Open Atelier: 'Ontdek je eigen kracht'
voor inwoners van de wijk Utrecht-Noordoost
(Bijna) elke maandagmiddag
van 14:00 uur - 15:30 uur
Winklerlaan 365 - Tuindorp-Oost

Meedoen? Stuur een mailtje naar hversteegde@gmail.com

Naar boven

"Reis naar je dromen"

4 dames op de foto

25-07-2017 | Vorig jaar trokken Adine Otten en Hiu Jen Lai van het Kunstenaarscollectief Zwart Zand de stoute schoenen aan. Ze begonnen een project voor zwerfjongeren genaamd “Reis naar je dromen”. In 15 bijeenkomsten gingen ze met de jongeren aan de slag waarbij creativiteit, experiment en plezier in het maken van kunst het uitgangspunt vormden.

Mensen van hun eigen leeftijd

Dit project was een kunstproject in samenwerking met BE4YOU2, oprichter van het Ervarings(t)huis in Noordoost. Dit is een tijdelijk opvanghuis voor dak en thuisloze jongeren tussen de 18 en de 23 jaar. ‘Het leek ons interessant om met deze doelgroep te werken. Mensen van onze eigen leeftijd maar toch in hele andere omstandigheden. Door middel van kunst lieten we de jongeren hun creatieve vermogen en verbeeldingskracht verkennen, maar ook te werken aan hun persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden.’ Uiteindelijk kwam er een expositie van het gemaakte werk. Deze was te zien tot 16 juli in Lokaal: een expositieruimte en copyshop aan de Jan van Galenstraat 83.

Zwart Zand organiseert kunstprojecten waarin het zoeken naar een persoonlijke rol in de maatschappij centraal staat. Zo hebben ze onder andere meegedaan aan de Boschparade. Een parade waarbij professionele makers  inspiratie putten uit werk en gedachtegoed van Jheronimus Bosch en dat vertalen naar hun eigen idee. In dit project werd de zin van het leven bevraagd en welke rol je kan in nemen.

Hier uit volgde de vraag "Wat kan ik als kunstenaar bijdragen aan de maatschappij?" waarna ze besloten zich in te zetten voor een inspirerende kansarme doelgroep boordevol potentie. Ze lieten de jongeren blind zelfportretten maken, action paintings, droomhuisjes en meer. Het werk was tijdens de expositie ook te koop. De opbrengst hiervan gaan deels naar het vervolg project met dezelfde doelgroep en deels naar een uitje met het Ervarings(t)huis.

In contact met BE4YOU2

Sara, een oud-huisgenoot van Adine, liep stage bij BE4YOU2 toen het Ervarings(t)huis werd opgezet. Zo kwamen ze in contact. Het klikte meteen en zo konden ze snel van start.  Zowel voor de lessen als voor de expositie is er gebruik gemaakt van het Initiatievenfonds. "Het contact met wijkadviseur Ingrid Rohde liep heel fijn. We zijn op gesprek geweest en hielden haar vervolgens per e-mail op de hoogte. Tijdens de opening was het wijkbureau ook aanwezig. Dat vonden we heel leuk en fijn."

Uitdaging

"Het bleek een uitdaging om de jongeren bij elkaar te brengen. In het vervolg kunnen we misschien een intensief kort programma maken. Of juist een langer traject waarbij er meer tijd is om alles te laten bezinken. Voor allebei valt iets te zeggen. Dat zijn we nu nog aan het onderzoeken. We willen het project niet nog een keer exact op dezelfde manier doen om het voor onszelf en de jongeren uitdagend te houden. Een project als dit moet je niet op de automatische piloot doen. Er komt ook nog een evaluatieperiode met jongeren en samenwerkingspartners. Daarna zien we wel weer verder. We zijn in ieder geval erg blij en trots met de resultaten. De expositie is een mooie kers op de taart. Ook hebben we ontdekt dat we graag verder willen met dezelfde doelgroep. In welke vorm weten we nog niet precies maar daar zijn we druk mee bezig."

Naar boven

"De Bikkershof is het oudste zelfbeheerproject van Nederland. Toch mooi dat Utrecht zo’n bijzondere plek heeft!"

Fotograaf: Sjaak Koopman

29-06-2017 | Een beetje verscholen tussen de Goedestraat, Bekkerstraat, Bouwstraat en Biltstraat ligt een binnentuin. De Bikkershof. We spraken met voorzitter Suzanne Visser: "Vroeger hebben hier twee autobedrijven gezeten. Toen deze zich eenmaal buiten de stad vestigden, werd deze plek in zelfbeheer genomen. De buurt wilde er een stuk groen van maken. Dat is gelukt."

Buurt leren kennen

Omwonenden richtten een vereniging op om het stuk groen te beheren. Een eis vanuit de gemeente was dat er ook een speeltuin moest komen voor kinderen van 0 tot 4 jaar. De gemeente was eerst niet zo enthousiast maar de bewoners gingen meteen aan de slag. In 1987 is de Bikkershof opgericht. De binnentuin heeft twee principes: een gesloten kringloop en een zo natuurlijk mogelijke tuin.
"Een gesloten kringloop houdt onder andere in dat de mest van de kippen en konijnen weer wordt gebruikt. Ze planten zelf zaadjes en er is een composthoop. Groente en fruit komt van natuurwinkel Odin op de Biltstraat. Met een zo natuurlijk mogelijke tuin bedoelen we dat deze zo veel mogelijk zelfondersteunend is." Elk jaar tijdens de ledenvergadering wordt er een nieuw bestuur gekozen. "In de praktijk zien we dat mensen vaak toch wel wat langer zitten, tot maximaal vier jaar. Het kost weinig tijd en is leuk om te doen." Suzanne, de huidige voorzitter, nam de functie aan toen ze zelf in de buurt kwam wonen. "Het is een leuke, laagdrempelige manier om iedereen te leren kennen. Er zijn veel sociale activiteiten in de Bikkershof zoals een Burendag en Plantenruildag."

Iedereen doet wat hij leuk vindt

"Er zijn behoorlijk wat mensen bij de Bikkershof betrokken. We hebben vier bestuursleden en een team van vrijwilligers waaronder een heuse barbecuecommissie. Er zijn zo’n 10 a 12 werkdagen per jaar. Op zo’n dag zijn er ongeveer 20 mensen tegelijk aan het werk. Ze werken dan onder begeleiding van een hovenier. In totaal bestaat het team uit 50 mensen. Van dierenverzorgers tot tuinverzorgers. Iedereen doet wat hij het beste kan. Dat is nou juist zo fijn aan deze tuin."

30-jarig bestaan

Afgelopen maand, op 11 juni, werd het 30 jarig bestaan van de Bikkershof gevierd. De Bikkershof en de organisatie van de Groen Moet Je Doen Dag sloegen de handen ineen. Zelf bestond de Groen Moet Je Doen Dag 10 jaar die dag. Zo werden het twee feestjes in een. "De Bikkershof is het oudste zelfbeheerproject van Nederland. Toch mooi dat Utrecht zo’n bijzondere plek heeft! We hadden allerlei mooie dingen gepland voor het feest. De wethouder openbare ruimte en groen kwam langs, een koor van kinderen uit de buurt trad op, bandjes speelden en er waren allerlei kinderactiviteiten in de tuin. De afsluiting vond plaats met hapjes en drankjes. Het was een gezellige dag. Waar we extra blij mee waren was dat er zoveel jongeren kwamen. Een keer groots uitpakken was fijn, zeker op een dag als deze. Fijn dat we hiervoor gebruik konden maken van het Initiatievenfonds." 

Mensen blijven plakken

"De vader van een vriendin van mij heeft de vereniging opgericht. Zij kampeerde vroeger als kind in de tuin. Mensen blijven hier sowieso heel erg plakken. Het blijft me verbazen hoeveel mensen er betrokken zijn bij de Bikkershof. Veel buurtbewoners kwamen hier eerst met hun eigen kinderen en nu met hun kleinkinderen. Daarnaast hebben we kinderwerkdagen en een dag dat een imker langskomt. Dan is er honing uit de Bikkershof! De tuin onderhouden en gezellig maken doen we echt met elkaar. Vrijwilligers blijven hard nodig. Lijkt het je wat om af en toe een handje te helpen? Neem gerust contact met ons op!"

Naar boven

Stichting BuurtWelzijn verbindt de buurt, doet u mee?

man en vrouw gebogen over stuk papier

25-04-2017 | Anne van Leeuwen en Anne ter Vrugt van Stichting BuurtWelzijn willen mensen uit de wijk Noordoost meer met elkaar verbinden. Dit doen ze onder andere met behulp van de website mijnbuurtwelzijn.nl. Hierop kunnen bewoners en organisaties een gratis profiel aanmaken waarmee ze berichten  plaatsen. Op die manier blijven bewoners op de hoogte van wat er speelt in de wijk.

Anne: “Dit is ook een manier om de informele hulp die bewoners wellicht nodig hebben in hun eigen buurt te vinden. Dit hoeft niet om grote dingen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de vraag van het lenen van een grasmaaier, iemand die boodschappen voor doet of samen een wandelingetje wil maken.  Ook helpen wij graag met het opzetten van buurtinitiatieven zodat het niet bij slechts online contact blijft.”

65-plussers

Anne en Anne merkten dat de gebruikers van de website voornamelijk jonger dan 65 zijn. “En dat is zonde want we denken dat juist deze groep baat kan hebben bij het platform.” Daarom is Stichting BuurtWelzijn nu een project gestart in Utrecht Noordoost om 65-plussers in de buurt te betrekken en hun sociale netwerk te versterken. “Ook wordt er gekeken of de website die wij bieden een  meerwaarde heeft voor deze doelgroep. Stichting BuurtWelzijn biedt binnen dit project hulp bij het gebruik van de website door eventueel computercursussen aan te bieden, zodat bewoners online in hun buurt mee kunnen doen of we zoeken samen naar een leuke, bestaande activiteit.”

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden? Wilt u meedenken over dit project of heeft u wellicht zelf een initiatief dat u wilt opzetten (voor senioren)? Neem gerust een kijkje op de website of neem direct contact op via a.leeuwen@buurtwelzijn.org. Anne: “ Samen met u werken wij graag aan een gezellige betrokken buurt voor iedereen!”

Naar boven

Hulp en contact Wijk Noordoost

Telefoon

14 030

E-mail

noordoost@utrecht.nl

Volg ons

Bezoekadres

F.C. Dondersstraat 1

Openingstijden

maandag t/m vrijdag, 9.00 - 17.00 uur

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht