Wijk Noordoost Even voorstellen

Verschillende organisaties werken samen met de gemeente aan een leefbare, veilige, groene en schone wijk. Maar wie zijn nu eigenlijk al die medewerkers en organisaties die zich dagelijks hiervoor inzetten? Aan die mensen en hun verhaal besteden we aandacht in de rubriek: Even voorstellen.


Botanische Tuinen zijn rustpunt vol inspiratie

Gerard van Buiten
Roel Vonk

De eerste sneeuwklokjes bloeien al in de Botanische Tuinen Utrecht, maar de ongeduldige bezoeker moet nog even wachten tot de deuren op 1 maart 2018 weer opengaan. Ook dit jaar is er een interessant jaarprogramma samengesteld met leuke activiteiten voor alle leeftijden en voor ervaren en beginnende tuiniers. Hortulanus Gerard van Buiten en Hoofd Kassen Roel Vonk geven tekst en uitleg.

Van de drukke ochtendspits naar de Uithof, met files van fietsers, auto’s en bussen is binnen in de Botanische Tuinen weinig te merken. Hortulanus Gerard van Buiten is onder andere hoofdverantwoordelijk voor alles wat er in de tuin gebeurt en de schakel tussen de tuin en collectiebeheer, educatie en het onderzoek en onderwijs. Voor hem op tafel in de personeelskantine ligt de folder met het jaarprogramma. Uiteraard staat in de hoek een grote kamerplant, maar die valt in het niet bij de indrukwekkende tropische planten die een paar meter verderop in de kassen bloeien.

Het jaarthema is in samenwerking met de andere botanische tuinen van Nederland vastgesteld en luidt: Plant & Eter: Van oerknol tot turbobiet. Dit thema heeft alles te maken met de rol van planten in het wereldvoedselvraagstuk. “Verzilting, het zout worden van de bodem, is een probleem van Zeeland tot de Mekong-delta in Vietnam. Suikerbiet stamt bijvoorbeeld af van de zeebiet, maar is in de loop van de eeuwen zouttolerantie kwijtgeraakt en groeit dus niet meer goed op verzilte grond”, legt Van Buiten uit. “Als we die kwaliteiten kunnen terugbrengen in deze gewassen, kan grond die nu ongeschikt is voor landbouw gebruikt worden voor voedselproductie.”

Alles over eetbare planten valt dus dit jaar te ontdekken in de tuin. Zo is er een expositie rondom het jaarthema, kun je een ‘eetbare route’ lopen en met kinderen een leuke speurtocht doen. Ook zijn er verschillende workshops. Op 10 en 11 maart is bijvoorbeeld het voorjaarsweekend Tuinplezier met allerlei lezingen over kruiden, bijvoorbeeld voor medicinaal gebruik of het zetten van thee.Hoofd Kassen Roel Vonk praat de bezoekers dan bij over specerijen en tropische kruiden. Het enthousiasme van Vonk voor zijn vak is duidelijk te merken. “In de Botanische Tuinen leer ik elke dag weer nieuwe dingen over tropische planten. Dat is erg bijzonder. Ik heb hiervoor lang als hovenier gewerkt. Op een gegeven moment raakte ik uitgekeken op het werken met dezelfde planten in dezelfde soort tuinen. Daarom heb ik er voor gekozen om hier te werken.”

Van Buiten maakte al jong kennis met het vak van tuinier. Zijn vader verzorgde het onderhoud van een buitenplaats van een landgoed aan de Vecht en had zelf een grote tuin. “Ik zag hoe een tuin kan opbloeien als je er veel tijd en energie in steekt en besloot daarom hovenier te worden. Uiteindelijk miste ik in het hoveniersvak ook de uitdaging, die ik in de Botanische tuinen wel heb gevonden.”

De Botanische Tuinen zijn een populaire attractie voor (groot)ouders met kinderen. “10 jaar geleden hebben we een vlindertuin aangelegd en heffen we geen entree meer voor kinderen tot 12 jaar. Dat trekt veel jonge bezoekers“, zegt Vonk. Vanaf juni tot half september zijn er weer volop vlinders te zien in de Vlinderkas. Ook liefhebbers van bijen komen aan hun trekken tijdens de Bijendag op 7 juli. Daar kunnen bezoekers kijken naar honingslingeren en allerlei bijzondere producten kopen.

Tuinliefhebbers kunnen verschillende workshops volgen over het aanleggen van tuinen of planten kopen tijdens de rotsplantendag. “Rotsplanten zijn ideaal voor een kleine tuin of balkon. Ik heb een keer op mijn balkon in bakken tachtig verschillende soorten gekweekt”, zegt van Buiten. “Tijdens de Rotsplantendag zijn er rondleidingen door de rotstuin, die met 3.000 soorten de grootste van Europa is.”

Om de vraag of de ervaren hoveniers thuis ook een indrukwekkende tuin hebben, moet het tweetal hard lachen. “Door mijn ervaring als hovenier heb ik geleerd dat je de natuur ook haar gang moet laten gaan. Meer organisch denken en niet te veel corrigeren. Een tuin moet een plek zijn waar je je fijn voelt”, zegt Vonk. Van Buiten knikt instemmend. “Ik vrees dat het toch een beetje het klassieke verhaal is van de schilder waarbij de verf thuis afbladdert”, zegt Van Buiten. “Een keer per jaar snoei ik flink en verder laat ik mijn tuin verder het werk doen.”

Voor meer informatie over het  jaarprogramma www.uu.nl/botanischetuinen
Bezoekers met een Museumjaarkaart hebben gratis toegang evenals houders van de Vriendenkaart.

Naar boven

Bettina van Santen, adviseur architectuurhistorie bij de afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht

Wat houd je functie in?

"Ik houd me bezig met gebouwen én gebieden uit de periode van ca. 1800 tot en met nu. Het gaat vooral om monumenten en samen met mijn collega’s van Erfgoed beoordeel ik verbouwingsplannen en hoe daarin omgegaan wordt met de monumentale waarden. Daarnaast zit ik vaak bij allerlei stedenbouwkundige en ruimtelijke projecten om de geschiedenis en de karakteristiek van zo’n buurt of plek naar voren te brengen. Ik ben natuurlijk maar één van vele betrokkenen in zo’n proces. Er zijn gemeentelijke diensten zoals verkeer, stedenbouw en milieu die allemaal wat in te brengen hebben. Maar natuurlijk ook eigenaren en bewoners, de ontwikkelaar, de politiek, enzovoorts. Maar het is belangrijk om te beseffen dat elke plek al een geschiedenis heeft en het is zaak om daar zorgvuldig een volgend hoofdstuk aan toe te voegen. Niet alles hoeft te blijven zoals het is, maar je moet je wel bewust zijn wáár en waarmee je bezig gaat, vind ik."

Hoe ben je hier terecht gekomen en wat vind je leuk aan je werk?

"Na een studie Kunstgeschiedenis kreeg ik 1988 een werkervaringstraject bij de afdeling Monumenten. Al snel werd het een tijdelijk contract om gebouwen en wijken uit de periode 1850-1940 in kaart te brengen. Sinds 1996 ben ik in vaste dienst en ondertussen houd ik me ook volop bezig met alles wat na 1940 is gebouwd. Naast het reguliere werk kwam er op een gegeven moment de kans om te schrijven over die geschiedenis van Utrechtse wijken, gebouwen en mensen. Ik schrijf als hobby en náást het werk, niet in plaats van. Maar juist die combinatie maakt dat het werken in deze stad me nog meer plezier geeft, want al die kennis is leuk om te delen." 

Hoe kijk je naar Noordoost?

"Noordoost kent nogal wat verschillende wijken, denk aan Wittevrouwen en Tuindorp-Oost of het Veemarktterrein. Tuindorp-Oost is een typische jaren 60-wijk en wij hebben er vorig jaar nieuwe monumenten aangewezen. Het is goed dat ook die periode meer waardering krijgt en dat verdient Tuindorp-Oost zeker. Geen spectaculaire wijk, maar goed en zorgvuldig opgezet en daar mag best rekening mee gehouden worden bij allerlei nieuwe ontwikkelingen.
Onlangs zijn echter ook de gebouwen op het Veeartsenijterrein monument geworden, iets dat eigenlijk al veel eerder had moeten gebeuren. Gelukkig dat dit complex al in het verleden behouden is gebleven, vooral dankzij de inzet van de buurtbewoners destijds."

Wat is je favoriete plek Noordoost?

"Hoewel het eigenlijk precies op de grens ligt van Oost en Noordoost, heb ik een zwak voor de Biltstraat en de Biltsestraatweg. Vanwege de ouderdom en de betekenis die deze straat altijd gehad heeft als één van de belangrijkste uitvalswegen, al sinds de middeleeuwen. Langs die route kun je van zoveel verschillende dingen genieten: historische winkelpuien, restanten van voormalige buitenplaatsen, houten huizen die gebouwd zijn in de Verboden Kringen van de forten. Of bijvoorbeeld die gemetselde bankjes aan weerszijden van de Biltsestraatweg ter hoogte van het fort die (volgens mij) vroeger hoorden bij de tram. Zo’n gelaagdheid aan geschiedenis in een straat moet je koesteren."


Naar boven

Projectmanager Annelies den Braber

"Mijn naam is Annelies den Braber. Begin januari ben ik gestart als projectmanager van Waterproof Zeeheldenbuurt. In de ruim 20 jaar als projectmanager bij de gemeente Utrecht heb ik bij allerlei organisatieonderdelen projecten gedaan. Zo ben ik ooit begonnen met de ondergrondse inzameling van glas, papier en textiel, maar ook intensief bezig geweest met herinrichting van straten. De laatste jaren heb ik gewerkt als programmamanager Fiets.

Wat ik leuk vind aan het project Waterproof Zeeheldenbuurt? Het is een heel interessant project; ik vind het fijn en nuttig dat de samenwerking met bewoners wordt gezocht. Ik realiseer me dat er soms verschillende belangen zijn. Maar ik vertrouw erop dat als we die uitspreken en onze gezamenlijke belangen blijven zien, we een goed resultaat kunnen neerzetten!"

Bekijk informatie over het project Waterproof Zeeheldenbuurt


Naar boven

Adviseur Evenementenbeleid Anne Arendsen over ‘locatieprofielen’

Anne Arendsen

“Bij het evenementenbeleid gaat het om het profileren van de stad, waarbij we tegelijkertijd een goede balans tussen levendigheid en leefbaarheid bewaken”. Aan het woord is Anne Arendsen, beleidsadviseur Evenementenbeleid. Zij werkt aan het opstellen van zogenoemde’ locatieprofielen’ voor alle ruim 40 evenementenlocaties in Utrecht. Er is gestart met de locatieprofielen voor het Griftpark, park Lepelenburg, Lucas Bolwerk en de Maliebaan (en 4 locaties in Leidsche Rijn).

“Het idee van de locatieprofielen is dat we voor iedere locatie goed in beeld hebben wat de richtlijnen voor passend gebruik zijn. Dan kan een evenementenorganisator vooraf op de website zelf al kijken welke locaties passen bij zijn evenement en weten omwonenden ook wat zij kunnen verwachten”, licht Anne toe.

Een locatieprofiel bestaat uit een combinatie van feitelijke informatie over de locatie (bijvoorbeeld: plein/park, oppervlakte, inrichting) en een beschrijving van passend gebruik, gebaseerd op onder andere ecologisch onderzoek en adviezen van geluidsexperts.
“Als gemeente verzamelen we alle informatie en uitgangspunten voor het passend gebruik van de locatie. Het gaat echt om maatwerk, waarbij we alle informatie zorgvuldig afwegen”.

“Zodra we een concept locatieprofiel hebben opgesteld, met een beeld van passend gebruik van de locatie, gaan we met direct omwonenden, betrokken bewoners/zelfbeheerders van een evenementenlocatie en organisatoren hierover in gesprek. Het is wel belangrijk dat mensen weten hoeveel beïnvloedingsruimte zij nog hebben. We zoeken naar passend gebruik van de locatie voor evenementen, met oog voor alle belangen en een goede balans tussen levendigheid en leefbaarheid".

"Aanscherpingen en aanpassingen zijn zeker mogelijk, maar het is niet zo dat bewoners evenementen kunnen tegenhouden op een locatie waarvan uit (ecologisch/geluids-) onderzoek blijkt dat ze daar heel goed passen. Uiteraard kijken we ook goed naar spreiding van evenementen over de stad en over het kalenderjaar, zodat de lusten en lasten evenredig worden verdeeld”.

De eerste 8 locatieprofielen worden dit kwartaal opgesteld. Naar verwachting worden nog voor de zomer van 2018 de eerste bijeenkomsten over deze evenementenlocaties georganiseerd.

Bekijk informatie over (het opstellen van) locatieprofielen


Naar boven

Projectleider Anne-Marie Zwanink over ‘Slim wonen’

Anne-Marie Zwanink

“Slim Wonen is gezond en veilig wonen en werken met steeds meer schone energie, en op termijn, zonder aardgas”, vertelt Anne-Marie Zwanink, projectleider Wijkaanpak Slim Wonen. Dinsdag 28 november is er een inloopbijeenkomst voor bewoners over ‘Slim wonen op de Uithof’, in maart dit jaar was er al een bijeenkomst in Noordoost.

“De inloopavonden over ‘Slim wonen’ zijn breder dan energie alleen omdat we toewerken naar een gezond en duurzaam klimaat voor iedereen. De transitie naar slim wonen gaat niet alleen over energie, het heeft ook te maken met wat ‘thuis’ is. Je voelt je thuis in een huis wat comfortabel is - warm in de winter en koel in de zomer -, goede luchtkwaliteit heeft in en rond het huis, een veilige buurt waar bewoners contact met elkaar hebben. Mensen geven aan dat dit belangrijke aspecten zijn aan het thuisgevoel. Als mensen zich thuis voelen in hun huis en hun wijk dan zijn ze eerder bereid te investeren in het verduurzamen van hun huis en bij te dragen aan een leuke en gezonde buurt waar mensen naar elkaar omkijken.”

“We werken bij Slim Wonen sinds twee jaar volgens de Wijkaanpak. Dat houdt in dat we de wijk ingaan en in samenwerking met het wijkbureau actieve bewoners, organisaties en ondernemers in kaart brengen die geïnteresseerd zijn in gezond, leefbaar en duurzaam wonen in de wijk. Met de Wijkaanpak Slim Wonen werken we aan de netwerkopbouw in de wijken. Zo kunnen bewoners, initiatieven, organisaties en ondernemers elkaar vinden en inspireren om aan de slag te gaan met slimmer wonen.”

Wat doet de gemeente Utrecht op het gebied van Slim wonen?

De gemeente werkt samen met inwoners, organisaties en ondernemingen samen aan de ambitie klimaatneutraal te zijn in 2030. Dat wil zeggen dat de stad zoveel mogelijk energie bespaart, energie opwekt met duurzame energiebronnen, bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens, en dat energie afkomstig van niet-duurzaam energiebronnen, zoals aardgas, worden vervangen. Ook wil de gemeente dat er in Utrecht zo min mogelijk opgewekte energie onnodig verloren gaat.
Ook het komend jaar worden er in alle Utrechtse wijken inloopavonden rond Slim Wonen georganiseerd in samenwerking met netwerken uit de wijk. Zo zorgen we ervoor dat het bewoners echt interessant wordt om te komen. We sluiten aan bij bestaande initiatieven en projecten zoals bijvoorbeeld EnergieU, en de bijna tachtig Utrechtse energie-ambassadeurs. Degenen die in de wijk wonen waar op dat moment een Slim Wonen inloopbijeenkomst is zijn op de avonden aanwezig zijn en vertellen over wat zij aan hun huis hebben gedaan om te verduurzamen. Maar ook over Zonnig030, de Bespaarbieb en nog veel meer activiteiten die EnergieU en de energie-ambassadeurs  ontwikkelen.
Buurtstroom: ook voor mensen zonder eigen geschikt dak is zonne-energie beschikbaar. En Utrecht Natuurlijk: groen en natuur in de wijk is belangrijk voor duurzaam en gezond leven in de Utrechtse wijken. Ook dat is slim wonen.
We zetten succesvolle wijkinitiatieven in het zonnetje omdat die onmisbaar zijn voor de leefbaar- en duurzaamheid van de wijk. We kijken altijd uit naar mogelijkheden om elkaar te versterken, we zijn samen slimmer dan alleen.

Slim Wonen Noordoost

In de wijk Noordoost zijn verschillende burgerinitiatieven betrokken bij Slim Wonen. Zo dachten de Poortpoetsers actief mee over het programma van de avond, had buurtbewoonster Harmke van Dam had bij de Slim Wonen inloopavond in Noordoost veel aanspraak over de Initiatiefgroep vergroening Singel. Werden de jubilerende initiatieven De Bouwsteiger en Groen moet je doen, in het zonnetje gezet en vertelde bewoner Rolf Bossert over wat er binnen de Hogescholen in Nederland wordt gedaan met circulair bouwen. Hij noemde als voorbeeld de versleten bootjes die worden opgedregd, vervolgens worden er materialen van gemaakt om nieuwe boten van te maken.

Slim Wonen wordt georganiseerd door de gemeente Utrecht, in samenwerking met lokale netwerken.


Naar boven

Harten voor sport: wat brengt u in beweging?

‘Het hoofddoel van Harten voor Sport? Zoveel mogelijk kinderen en volwassenen aan het bewegen krijgen, vooral de kwetsbare bewoners.’ Aan het woord is Linda Vermeer, beweegmakelaar jeugd en volwassenen bij Harten voor Sport. Samen met collega Patrick Bruggeman, beweegmakelaar onderwijs en sport, zet zij zich onder meer in voor de wijk Utrecht Noordoost. In Noordoost gaat het eigenlijk best goed, vinden ze allebei. ‘Maar het kan altijd beter.’

Regelmatig sporten is goed voor je gezondheid. Maar de stichting Harten voor Sport heeft meer beweegredenen: ‘Het kan een sociaal effect hebben’, zegt Linda, die zelf graag fietst. ‘Wie in beweging komt, leert vaak vanzelf andere mensen kennen. Daarom vinden we dat kopje koffie na een activiteit ook zo belangrijk.’ In Noordoost sporten mensen al best veel. ‘Maar het kan altijd beter. ’ Patrick (doet aan voetbal en fitness) merkt dat kinderen tegenwoordig lastiger te motiveren zijn om regelmatig te sporten: ‘Vroeger moesten ouders hun kinderen rond etenstijd zo’n beetje naar binnen trekken. Nu zitten veel kinderen al binnen, achter de Playstation.’

Persoonlijk bewegingsadvies

Om kinderen en volwassenen tot bewegen te stimuleren, speelt Harten voor Sport zoveel mogelijk in op vragen van bewoners zelf, vertelt Linda : ‘We zoeken actief contact met bewoners. Welke signalen zijn er en hoe zorgen we ervoor dat een beweegactiviteit aansluit bij de behoefte uit de wijk? Je kunt ons en onze samenwerkingspartners regelmatig vinden bij wijkactiviteiten.’ Ook kennen wij persoonlijk de ‘laagdrempelige’ beweegaanbieders en kunnen zo een passend advies geven aan bewoners.’

Beweegmaatjes

De eerste stap is voor veel mensen de moeilijkste. Dat weet ook Linda: ‘Voor een steuntje in de rug kun je daarom via ons een beweegmaatje zoeken. Dat is een vrijwilliger die het leuk vindt om samen wat te ondernemen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Onze campagne voor beweegmaatjes leverde onverwacht veel reacties op van studenten. Ontzettend leuk om te merken dat ook die doelgroep gewoon graag iets doet voor een ander.’

Eigen ideeën welkom

Harten voor Sport helpt Utrechters bij het vinden of beoefenen van een sport of beweegactiviteit én bij het organiseren ervan. Wijkbewoners met eigen ideeën - hoe laagdrempelig ook - zijn dus altijd welkom. ‘We denken met je mee en kunnen je op gang helpen met een financiële bijdrage, bijvoorbeeld de kosten voor het maken van een flyer’, vertelt Linda. Ook zijn er in Noordoost veel senioren die graag met iemand willen wandelen. Wij proberen zoveel mogelijk beweegmaatjes te koppelen aan deze ouderen, maar het zou erg leuk zijn als we volgend jaar een wandelgroep kunnen starten.  

Kinderen

Harten voor Sport richt zich ook op basisschoolkinderen. Patrick: ‘In Noordoost organiseren de combinatiefunctionarissen sportspecifieke clinics op de basisscholen. Dit gebeurt op aanvraag van de scholen.’ Als beweegmakelaar zoekt Patrick ook de verbinding tussen basisscholen en sportverenigingen. ‘Voor gymlessen of sportdagen hebben scholen soms behoefte aan aanbieders van specifieke sporten. Ik kan daarin een verbindende schakel zijn.’ Bekend voorbeeld van samenwerking tussen scholen en sportverenigingen is het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi bij Sporting’70. ‘Dat is echt een happening’, weet Patrick.

Drempels wegnemen

Op weg naar lidmaatschap van een sportvereniging lopen kinderen soms tegen drempels aan, merkt Patrick: ‘Een vereniging kan te duur zijn of buiten hun vertrouwde omgeving, of er is een wachtlijst. Zulke drempels probeer ik naar beneden te krijgen.’ In een aantal wijken zijn daarom buurtsportclubs opgericht. Kinderen kunnen daar voor een klein bedrag wekelijks sporten: ‘Samen met verenigingen zorgen we voor een trainer en locatie.’ Noordoost heeft nu geen buurtsportclub. Maar wat niet is, kan nog komen: ‘Samen met de buurtsportcoaches zoek ik altijd naar manieren om kinderen aan het sporten te krijgen. Want eigenlijk moet ieder kind regelmatig kunnen sporten.’ Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij www.hartenvoorsport.nl.

Sportstad-utrecht.nl

Zoekt u een beweegmaatje of wilt u zich aanmelden om met iemand te gaan sporten/bewegen? Wilt u weten waar Utrecht allemaal beweegt? Kijk dan eens op de nieuwe website www.sportstad-utrecht.nl. Uiteindelijk zal deze een compleet overzicht geven van het sportaanbod van Utrecht en omstreken - van sportverenigingen tot laagdrempelige beweegaanbieders. En wie zelf een sportieve activiteit onder de aandacht wil brengen, kan daar natuurlijk ook terecht.

“Mijn lievelingsboom in Noordoost? De hele Kardinaal de Jongweg” (september 2017)

Bart Mellama

Zelf houdt hij van krentenboompjes en sierkersen, maar Bart Mellema is van alle markten thuis als het om bomen gaat. Als Senior Adviseur Cultuurtechniek gaat hij over het onderhoud en de aanplant van gemeentelijke bomen, waaronder de 12.000 bomen in Noordoost. Een druk bestaan met de huidige essentakziekte, die ook de Utrechtse bomen treft.

Waar is de afdeling Stedelijk Groen en Bomen verantwoordelijk voor?

Onze afdeling is verantwoordelijk voor het stedelijk bomen -en groenbeheer. In de praktijk voert ons team de boomveiligheidscontroles uit en eventueel nadere onderzoeken als er een vermoeden is dat er iets aan de hand is met de bomen. Verder is het beheer van de landgoederen een onderdeel van ons werk.

Op je visitekaartje staat Senior Adviseur Cultuurtechniek. Wat is cultuurtechniek en hoe ben je hier terecht gekomen?

Cultuurtechniek is het in cultuur brengen van het land en water. Tegenwoordig zijn ook het wegbeheer en rioolbeheer onderdeel van onze groep, dus klopt de naam niet helemaal meer.
Ik heb Tuin- en Landschapsinrichting gestudeerd in Velp, dus de groene basis zit erin, maar net als autorijden leer je het vak pas echt als je er ook echt in werkt. Ik heb veel van mijn collega’s hier geleerd.
In het begin bij de gemeente Utrecht was ik beheerder van het groenbeheersysteem, maar door reorganisaties heb ik de kans gekregen om me nog breder bezig te houden met groen. Nu maak ik het investeringsprogramma voor het verbeteren en vervangen van bomen in groen, en beantwoord ik vragen uit de gemeenteraad en het college van Burgemeesters en Wethouders.

Wat is het bomenbeleid in Utrecht?

Ons doel is om een divers bomenbestand te creëren dat oud kan worden, bestand is tegen ziektes en plagen en de leefbaarheid in de stad vergroot, ook als de klimaatverandering doorzet. Dit geeft wel uitdagingen, omdat de stad steeds dichter bevolkt wordt en de ruimte beperkt is. Door bomen een goede start te geven met voldoende ruimte om te groeien, moet dat lukken. Ook veel diverse soorten bomen aanplanten is belangrijk om bij ziektes niet veel bomen tegelijk kwijt te raken.

Onder welke voorwaarden worden bomen gekapt?

Als bomen onveilig worden of aan het einde van hun levensduur zijn, worden de bomen gekapt, maar ook als bomen niet passen in een nieuw te ontwikkelen gebied, gebeurt het wel eens dat gezonde bomen verdwijnen. In dat laatste geval wordt er eerst gekeken of de boom nog verplant kan worden naar een andere plek. In ieder geval moet je een vergunning aanvragen als je gemeentelijke bomen wilt kappen of verplanten die dikker zijn dan 15 centimeter en binnen de bebouwde kom staan.

Hoe komen bomen aan het einde van hun levensduur?

Bomen kunnen verschillende ziektes hebben. Veel van hen zijn redelijk onschuldig en tasten weinig bomen aan. Anderen zijn wel ernstig. Bijvoorbeeld de essentaksterfte is een ziekte die snel om zich heen grijpt en veel bomen aantast. Dat is best zonde, omdat de es de meest voorkomende boom in Utrecht is. Vijftien procent van de bomen is een es en de verwachting is dat meer dan tachtig procent van de bomen het niet gaat overleven.
Op dit moment zijn we bezig om alle essen te bekijken. Zijn ze ziek en in welke mate? We hopen dat er voor de toekomst nog voldoende essen in de stad blijven staan die wel goed tegen de ziekte bestand zijn.

En hoeveel nieuwe bomen komen erbij?

In Noordoost zijn er tussen 2011 en 2016 zo’n 1800 bomen bijgekomen (nieuwe aanplant min de gekapte bomen), dus een groei van ongeveer 350 bomen per jaar. In heel Noordoost staan ongeveer 12.000 gemeentelijke bomen. De meest voorkomende soorten zijn de gewone es (bijna 860), de zomereik (bijna 840) en de gewone plataan (bijna 570). Noordoost heeft in totaal meer dan 270 verschillende soorten en variëteiten.

Wat valt je verder op in Noordoost?

Noordoost heeft veel wijken uit verschillende periodes. Dat zie je ook aan de boomsoorten die zijn aangeplant. Tuindorp heeft veel bomen met bloei en Voordorp kent meer bomen met een natuurlijke uitstraling. Ook heel mooi is de Voorveldse Polder met de oude knotwilgen. Prachtig, zo’n stuk natuur midden in de stad. Verder geven de grote aantallen zelfbeheerders en medebeheerders, zoals op de Linnaeuslaan, wel aan hoe betrokken de bewoners zijn bij het groen en de bomen en daar zijn we als gemeente natuurlijk heel blij mee.

Wat is jouw lievelingsboom in de buurt?

Mijn lievelingsboom in Noordoost is eigenlijk een straat. De kardinaal De Jongweg vind ik heel mooi. De vele variatie in boomsoorten geeft een bijna parkachtige uitstraling en ik vind het altijd een plezier om daar langs te komen. Verder houd ik erg van bloeiende bomen met mooie herfstkleuren, zoals krentenboompjes en sierkersen.


Kennismaking sociaal makelaar Justin van Riel (mei 2017)

Justin van Riel

Justin werkt sinds begin april bij Wijk & Co als sociaal makelaar. In de wijk Noordoost wil hij samen met bewoners een burennetwerk opzetten waarbij bewoners elkaar kunnen ondersteunen met eenvoudige hulpvragen. Denk hierbij aan boodschappen doen, hulp bij vervoer naar het ziekenhuis of het maken van een wandelingetje. Ook gaat hij bewoners begeleiden met het opzetten van maatschappelijke initiatieven. Vandaag stelt hij zich aan ons voor op een wel heel verrassende manier; met behulp van een mysterieus koffertje.

Justin: “Tijdens mijn werk als sociaal makelaar jeugd bij Doenja merkte ik dat het soms lastig uit te leggen is wat een sociaal makelaar nu precies doet. Zo is het idee ontstaan om mezelf voor te stellen aan de hand van dit koffertje. Het koffertje zit vol met voorwerpen en verhalen die iets vertellen over het beroep sociaal makelaar. Degene waarmee ik praat mag een voorwerp uitkiezen en raden waarom hij of zij denkt dat dit bij het beroep sociaal makelaar past. Daarna vertel ik wat mijn verhaal hierbij is. Het is een speelse manier om over mijn vak te vertellen en het leuke is dat er steeds nieuwe voorwerpen en dus verhalen bijkomen.”

Het eerste voorwerp dat uit de koffer komt is een draak. Het bijbehorende verhaal gaat over de drakenspeeltuin in Berlijn. Een prachtige oude speeltuin waar wat achterstallig onderhoud was, waardoor hij niet meer aan de veiligheidseisen voldeed. De gemeente wilde de speeltuin daarom opheffen. Bewoners waren het hier niet mee eens en kwamen in actie. Voor 10 euro kon je drakenredder worden, en met het ingezamelde geld knapten ze de speeltuin helemaal op. Justin: “Ik vind dit een prachtig voorbeeld waarin de kracht van bewoners heel mooi zichtbaar wordt. Als sociaal makelaar ben je altijd op zoek naar deze kracht en hoop je deze te kunnen aanwakkeren. ”

Het duurde even voordat duidelijk werd wat de bedoeling van het tweede voorwerp was, het bleek een magnesiumstick te zijn om vuur mee te maken. “Hiermee kun je door middel van een paar kleine bewegingen vonken maken die uiteindelijk voor een heel groot vuur zorgen. Als sociaal makelaar doe je dit ook. Waar nodig help je bewoners een klein beetje met hun initiatief, maar het grootste deel doen ze vaak natuurlijk zelf.” vertelt Justin enthousiast. 

Het laatste voorwerp is een mes met een prachtig leren beschermhoes eromheen: “Dit voorwerp is gek genoeg in het koffertje terecht gekomen toen ik met kinderen werkte. Kinderen houd je natuurlijk het liefst zo ver mogelijk uit de buurt van een mes. Toch heb ik gemerkt dat het juist ook heel zinvol kan zijn. Door kinderen met het mes te laten spelen, leren ze hoe ze er mee om moeten gaan. Voor mij staat dit symbool voor het feit dat je als sociaal makelaar ook moeilijke onderwerpen moet durven benaderen, zoals eenzaamheid. Veel mensen ervaren helaas nog een drempel om daarover te praten.
Een van de dingen die ik leuk vind aan de wijk Noordoost is de levendigheid op straat. Van studenten die een biertje drinken in de zon en de ludieke acties van Roberto’s tot spelende kinderen in de speeltuin. Mijn missie als sociaal makelaar is om zo veel mogelijk mensen mee te laten doen aan die levendigheid.”

Er zat nog veel meer in het koffertje, zoals een potje met glitters een periscoop en een tennisbal. Waar denkt u aan bij deze voorwerpen? En wat zouden ze met het beroep sociaal makelaar te maken hebben? Aan u als lezer de uitdaging om daar zelf een mooi verhaal bij te creëren.


Hulp en contact Wijk Noordoost

Telefoon

14 030

E-mail

noordoost@utrecht.nl

Volg ons

Bezoekadres

F.C. Dondersstraat 1

Openingstijden

maandag t/m vrijdag, 9.00 - 17.00 uur

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht