Wijken Even voorstellen in Noordoost

In Noordoost wonen en werken betrokken mensen. Zij zetten zich in voor een leefbare, veilige, groene en schone wijk. Maar wie zijn dit eigenlijk? Lees hier de verhalen van de mensen achter de initiatieven en de ontwikkelingen van de wijk.


Interview met Dennis van Baggem over gladheidbestrijding

Dennis van Baggem is wijkopzichter voor de wijk Noordoost binnen de gemeente Utrecht. Als wijkopzichter is hij ook belast met de gladheidbestrijding. Hij vertelt dat de gladheidbestrijding is verdeeld in 2 fases. “Fase 1 is bestrijden van de gladheid op de hoofdwegen en doorgaande fietsroutes. Het overzicht van al deze routes staat ook op de site van de gemeente. Dit wordt uitgevoerd door onze aannemers en collega’s bestaande uit 3 ploegen van 2 personen. Het werk is verdeeld in diensten, een week op, 2 weken af. Tijdens de dienst zijn ze 24/7 verantwoordelijk. Bij fase 2 gaan we echt de wijken in en strooien we bij bijvoorbeeld basisscholen en gezondheidscentra. Uitvoering van deze fase ligt in handen van de gemeentemedewerkers. Deze fase doe ik in samenwerking met Rene van Heeren, wijkopzichter Oost.
Natuurlijk heeft fase 1 prioriteit boven fase 2.”

Veiligheid voor vuil

De gemeente staat in nauw contact met Meteoconsult. “Als er twijfel is nemen we contact op met een meteoroloog. Verder zijn er 4 meetpunten in de stad waar onder andere wordt gemeten wat de temperatuur van het wegdek is. Mede door deze meetpunten weten we of we preventief moeten gaan strooien. Als er sprake is van sneeuwval of ijzel gaan we curatief (op het moment dat het glad is) strooien om per direct de gladheid te bestrijden. In periodes van vorst, sneeuwval en ijzel gaat veiligheid altijd voor vuil.”

“Het kan zo zijn dat al eerder gestrooid zout nog zijn nut houdt als het na een paar dagen weer glad dreigt te worden. Als er nog zout op het wegdek ligt zorgt dit voor verlaging van het vriespunt. Op autowegen wordt het zout meestal goed uitgereden door de auto’s als er een goede doorstroom is. Op fietspaden is dat veel minder, alleen al omdat fietsbanden natuurlijk veel smaller zijn dan autobanden.

Dennis is erg enthousiast over zijn werk. “Het is een enorme verantwoordelijkheid maar je hebt ook echt eer van je werk. Het geeft een goed gevoel als we de gladheid kunnen beheersen.”

Hulp en contact Wijk Noordoost

Telefoon

14 030

E-mail

noordoost@utrecht.nl

Wijkwethouder

Linda Voortman
Kijk wanneer het wijkspreekuur is

Bezoekadres

F.C. Dondersstraat 1

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht

Openingstijden

9.00 - 12.00 uur