Wijk Noordoost Even voorstellen in Noordoost

In Noordoost wonen en werken betrokken mensen. Zij zetten zich in voor een leefbare, veilige, groene en schone wijk. Maar wie zijn dit eigenlijk? Lees hier de verhalen van de mensen achter de initiatieven en de ontwikkelingen van de wijk.

Onze buurt moet wel groen blijven

Kerstin Steinhart is een bekende verschijning in de buurt. Ze zit onder meer in het bewonersplatform, de wijkraad en maakte zich jarenlang hard voor park de Veenhof, met onder andere een eetbare tuin. Bewoners in de buurt houden alles zelf bij.

Door Marlies Dinjens

Kerstin Steinhart op een elektrische fietsriksja
Kerstin Steinhart op
een elektrische fietsriksja

Kerstin Steinhart is actief op vele gebieden: lid van het bewonersplatform Lauwerecht en Staatslieden, de wijkraad en daarnaast bestiert ze het project de Veenhof. Ze vindt het belangrijk dat er genoeg sociale cohesie in de buurt is en dat alles steeds een klein stukje beter wordt. “Wil je een leuk nieuwtje horen? Ik ga weer beginnen met een nieuwe vrijwilligersproject”, zegt Steinhart enthousiast aan de telefoon. “Ik ga voor het project Fietsen Alle Jaren met een elektrische fietsriksja ouderen rondrijden in Utrecht.” Ze hoopt met het project ouderen die niet meer mobiel zijn de kans te geven om Utrecht toch vanaf de fiets te bekijken. “Ik kwam op het idee, omdat mijn ouders slecht ter been zijn. Toch wil ik ze graag Utrecht laten zien. Al googelend stuitte ik op een elektrische fietsriksja. Dit project leek mij zinvol voor veel meer ouderen en daarom besloot ik het zelf ook te gaan doen.”

Steinhart zat afgelopen jaren ook niet stil. Ze maakte zich hard voor de komst van de Veenhof, een groenstrook in de Lauwerecht, met een siertuin en moestuin.
Jarenlang stond er op de hoek van de Draaiweg een leeg en verpauperd pand dat ooit een bakkerij was geweest. Achter het pand lag een klein pleintje met een aantal parkeerplaatsen. Het pleintje was een donker hoekje, waarvan bewoners veel overlast ondervonden. In 2009 werd het pand gesloopt, de grond gesaneerd en begon de bouw van een nieuw appartementencomplex. En ook het plein werd aangepakt.

De Veenhof, parkje naast appartementencomplex
De Veenhof

Nu ligt er een park naast het complex, maar dat kwam er niet zomaar. In november bestaat de Veenhof vijf jaar. “De Veenhof kwam er niet zonder slag of stoot. Het kostte veel overleg. Drie wethouders moesten hier uiteindelijk mee instemmen, omdat de komst van het groen ten koste van parkeerplaatsen zou gaan.” Steinhart houdt zelf de moestuin bij en andere actieve bewoners de rest van de tuin. “De ene maait het gras en de ander doet de heg. Ik ben niet zo van de roosters. Zoiets moet spontaan gebeuren. Ja, we organiseren wel klusmiddagen met de buurt. Dan kun je samen veel werk verzetten.” Om het park staat een hek dat gesloten is van zonsondergang tot zonopkomst. “In de buurt wordt geregeld ingebroken, dus daarom vonden we het erg belangrijk dat het park ’s nachts dicht kan.”

Groen in de stad is erg belangrijk, stelt Steinhart en dat dreigt steeds meer te verdwijnen. “Onze buurt dreigt te verstenen. Dat is niet goed.” Desondanks woont ze er met veel plezier. “Het is hier rustig, maar je zit zo bij de stad. De buurt is gemengd en dat maakt het heel levendig. De winkels zijn dichtbij. Mijn huis kijkt uit op de Vecht. Ik heb een prachtig uitzicht, ook op de Veenhof. Wat wil je nog meer?”

Voor meer informatie over het fietsproject zie: http://fietsenallejaren.nl

De Veenhof krijgt subsidie uit het Initiatievenfonds.


Vogelenbuurt: een zomer vol klapstoelconcerten

Mensen staan op een Koekoeksplein te luisteren naar concert
klik op de foto voor vergroting

Met het kinderklapstoelconcert op zondag 24 juni start een nieuw seizoen aan van de inmiddels traditionele klapstoelconcerten op het Koekoeksplein. Tijd voor een gesprek met de initiatiefnemers Marcel van Zijl en Sander Geboers over de rol van deze concerten in Vogelenbuurt. Kunst, cultuur en kinderen blijkt een gouden combinatie te zijn om buurtbewoners met elkaar te verbinden. Het Initiatievenfonds draagt hier jaarlijks aan bij.

Gevarieerd programma

Samen met Meike Veenhoeven vormen Sander Geboers en Marcel van Zijl de huidige kern van de organisatie achter de klapstoelconcerten op het Koekoeksplein. Op 2010 na vormen die sinds 2000 een jaarlijkse traditie. De drie kennen allemaal de wereld van de podiumkunsten, vertelt Marcel. "Sander is pianist en componist, Meike componist en koordirigent, ik ben impresario. Wij leggen dus makkelijk contact met muzikanten. We geven voorrang aan buurtbewoners, maar er speelt hier regelmatig aanstormend talent en zelfs mensen van naam en faam." Bij de samenstelling van het programma speelt variatie een belangrijke rol, vertelt Sander: "Hoe diverser, hoe leuker. We houden ervan het publiek te prikkelen. Ook dit jaar staat er van alles op het programma: een koor, een singer-songwriter, een jazzband, zelfs een klassiek zangeres."

Kinderen zorgen voor draagvlak

Sinds het programma is uitgebreid met een kinderklapstoelconcert, is het draagvlak voor de klapstoelconcerten nog groter geworden, merkt Marcel: "Initiatieven als deze worden altijd breder gedragen als je er kinderen bij betrekt. Ik heb sowieso gemerkt dat, áls iemand eenmaal het initiatief neemt, er best veel mensen bereid zijn om aan te haken. We hebben nu een hele kring van meehelpende buurtbewoners. De concerten drijven op vrijwilligerswerk, van het vegen van het plein tot aan het ontwerp van de poster."

Cultuur als smeerolie

De klapstoelconcerten zijn bewust laagdrempelig van opzet, vertelt Marcel: "We doen dit voor de buurt. Met mooi weer blijven veel mensen nog even hangen en zie je gesprekken op gang komen. Zo zie je hoe cultuur de sfeer in de buurt kan verbeteren. Het maakt het verschil tussen mensen ‘weleens gezien hebben’ en mensen al een beetje kennen, waardoor je er later weer makkelijker op af stapt." Sander: "Je kunt het vergelijken met de school in je buurt. Als je kinderen daar naartoe gaan, opent dat ook de wijk voor je. Kinderen zijn de smeerolie van de maatschappij en cultuur is dat ook. Dus hoe meer muziek in de stad en op straat, hoe beter, wat mij betreft. Zelf vind ik het ook heel leuk om te ontdekken wat er in mijn buurt allemaal gebeurt. Er zit hier zóveel creativiteit."

Met de pet rond

De organisatie van de klapstoelconcerten loopt ook dit jaar soepel, merkt Marcel. "We zijn in het begin eens te laat geweest met een vergunningsaanvraag, maar zoiets gebeurt ons niet meer. Zeker sinds we subsidie van het Initiatievenfonds krijgen, pakken we het professioneler aan." Sander valt hem bij: "We zijn nu als stichting niet afhankelijk van een of twee mensen. Dat is positief voor de toekomst." Verder professionaliseren is niet de bedoeling, vult Marcel aan: "We willen het graag houden zoals het is: iedereen die wil helpen mag aanhaken, de entree is gratis en met de omzet van koffie en thee kunnen we misschien net break-even spelen. Na de concerten gaan we altijd met de pet rond. De opbrengst gaat voor honderd procent naar de optredende artiesten. We weten uit ervaring dat er tegenwoordig wel heel snel van artiesten wordt gevraagd om iets voor niets te doen. Wat hier eigenlijk ook zo is", voegt hij lachend toe. 

Japanse delegatie

Voor Sander zijn de klapstoelconcerten een mooi voorbeeld van hoe iets dat ooit door de gemeente werd ingezet nu door de mensen zelf in stand wordt gehouden. "In de jaren tachtig stond de Vogelenbuurt bekend als probleemwijk. De gemeente heeft toen geld vrijgemaakt om te kijken of de wijk via kunst en cultuur zou opbloeien. De vroegere Vredesfeesten op het Koekoeksplein waren daar een voorbeeld van. En nu doen we het zelf. Er is hier zelfs een Japanse delegatie komen kijken hoe burgerparticipatie tot stand komt! Terwijl wat wij doen eigenlijk heel simpel is: we zetten een versterker neer, we regelen klapstoelen en we schenken koffie. Maar alleen al daardoor verandert het plein hier elke keer weer van speeltuin in concertzaal en heb je hier gewoon een uur lang echt een theaterervaring. Zelfs de artiesten zijn vaak verrast door de natuurlijke akoestiek hier. Het is echt betoverend."

Bekijk het programma van 2018 op www.klapstoelconcerten.nlof via Facebook. Ook een goed idee voor uw buurt of wijk? Doe een aanvraag bij het Initiatievenfonds.


Bewonersplatform speelt actieve rol

Fleur van IJperen

Het bewonersplatform Lauwerecht en Staatsliedenbuurt wist afgelopen jaar mooie resultaten neer te zetten. Ze krijgen daarbij hulp van The Social Firm. Oprichter Fleur van IJperen is zelf ook bewoner van de wijk. “Ik ga hier nooit meer weg.”

Fleur van IJperen en Eva Leen van The Social Firm zijn op veel fronten actief in Utrecht met hun, zoals ze het zelf noemen ‘tweevrouwenzaak’. Ze geven workshops en begeleiden diverse advies- en activatietrajecten, waarbij ze zelfredzaamheid erg belangrijk vinden. Ze staan mensen bij met raad en daad of begeleiden een traject, maar trekken zich daarna weer terug, zodat bijvoorbeeld vrijwilligers of bewoners weer op eigen benen kunnen staan.

Vanuit de wijkraad Noordoost kreeg The Social Firm de vraag of ze een bewonersplatform wilde opzetten voor Lauwerecht en Staatsliedenbuurt. De wijkraad krijgt jaarlijks een budget van de gemeente om een wijkanalyse te doen. “Dit keer koos de wijkraad voor een actieve manier van informatie ophalen, namelijk het opzetten van een bewonersplatform”, zegt Van IJperen. “In deze wijk is de stem van de burger nog niet echt vertegenwoordigd. We werken nu samen met de wijkraad door het delen van informatie en daarnaast zit een lid van de wijkraad in het Bewonersplatform. Zo delen wij problemen, kansen en rapportages met elkaar.”

Eva Leen

Ook is er op gemeentelijk niveau contact met de wijkadviseur over het betrekken van bewoners bij de wijk. “We willen dit vooral graag als het gaat over plannen die er zijn voor de buurt. Denk hierbij aan ontwikkelingen in Lauwerecht-Noord of de verkenning van de verkeersroute Votulast. Hoe kun je de burgerstem goed tot zijn recht kan laten komen. Soms loopt het stroef, het is ook echt even zoeken, maar wij zijn blij dat het Wijkbureau positief kijkt naar het Bewonersplatform en zich meedenkend opstelt.”

De buurt verandert snel, door de nieuwbouw die er is bij gekomen. “Opeens kwamen er honderden nieuwe bewoners bij. Hierdoor veranderde de samenstelling”, zegt Van IJperen. “Wij zijn aan de slag gegaan met de bewoners. In december vroegen wij of ze alleen door wilden gaan, maar zij gaven aan dat ze de samenwerking graag wilden voortzetten.” Het bewonersplatform kreeg steun van het Initiatievenfonds van de gemeente Utrecht om het tweetal weer in te kunnen zetten.

“Bewoners vinden het fijn dat wij als steunpilaar kunnen fungeren. Zij werken ook overdag en kunnen dan niet altijd bellen met instanties en dat soort zaken. Dat doen wij dan.” Of ze dat over een jaar nog steeds zullen doen, is onduidelijk. “Dat is afhankelijk van de bewoners. Als ze zelf verder willen gaan dan vinden we dat alleen maar erg tof. Onze wens voor de Staatsliedenbuurt en Lauwerecht is dat burgers betrokken zijn bij hun eigen leefomgeving. Kansen en zorgen kunnen worden gedeeld met de gemeente en lijntjes zijn korter. Hierdoor kunnen we optimaal gebruikmaken van elkaars krachten. “

Trots is Van IJperen op een aantal acties die het bewonersplatform in de buurt voor elkaar wist te krijgen. “Aan het begin gaven ze echt aan dat ze geen praatgroep wilden zijn, maar echt actie wilde. We hebben bijvoorbeeld een hondenuitlaatplek gecreëerd. Ik word iedere keer blij als ik daar langsfiets.”

Zelf woont ze al haar hele leven in deze buurt. Ze groeide hier op, ging op kamers, samenwonen en hoopt er nog lang te kunnen wonen. “Deze buurt heeft echt een dorpsgevoel. Iedereen kent elkaar en maakt een praatje. Ik hoef hier nooit meer weg.”

Bewoners die interesse hebben om zich aan te melden voor het platform, kunnen zich via de site social firm aanmelden. Het platform komt ongeveer een keer per maand bij elkaar.

Eerstvolgende bijeenkomst van het bewonersplatform Staatslieden/Lauwerecht

Wanneer: dinsdag 22 mei
Hoe laat: 19.30 - 21.00 uur
Waar: buurtcentrum De Leeuw, Samuel van Houtenstraat 1


Initiatievenfonds ondersteunt uitbreiding fietsparkeren

Van Limburg Stirumstraat, zonder fietsrekken
Van Limburg Stirumstraat, zonder fietsrekken
Limburg van Sirumstraat, zonder fietsrekken
Van Limburg Stirumstraat, met fietsrekken

20-02-2018 | Veel mensen in de wijk Oost ervaren last van verkeerd geparkeerde fietsen op de stoep. Een bewoner aan de Van Limburg Stirumstraat (Oudwijk) nam het initiatief om dit knelpunt in zijn straat te verhelpen. Met geld vanuit het Initiatievenfonds werd deze maand een auto-parkeerplek opgeheven, de stoep ter plekke verbreed en kwam er een fietsenrek.

Parkeerplekken inruilen

Het opheffen van een parkeerplek voor fietsparkeren is mogelijk dankzij de ‘2% regeling’. Deze regeling houdt in dat 2% van de parkeerplaatsen per parkeerrayon kunnen worden ingeruild voor meer groen, fietsklemmen, fietstrommels of speelvoorzieningen. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de omringende bewoners het met elkaar eens zijn over het opheffen van de parkeerplaats. 

Nog 18 parkeerplaatsen

Oudwijk telt op dit moment nog 18 parkeerplaatsen die volgens de 2% regeling opgeheven mogen worden. Daarvoor moet er wel een aanvraag binnen komen het Initiatievenfonds die aan de voorwaarden voldoet.
Hebt u een ander goed idee voor uw buurt? Ook daar kan het Initiatievenfonds bij van pas komen! Kijk op www.utrecht.nl/initiatievenfonds voor meer informatie of neem contact op het met Wijkbureau Oost.


Naar boven

Botanische Tuinen zijn rustpunt vol inspiratie

Gerard van Buiten
Roel Vonk

De eerste sneeuwklokjes bloeien al in de Botanische Tuinen Utrecht, maar de ongeduldige bezoeker moet nog even wachten tot de deuren op 1 maart 2018 weer opengaan. Ook dit jaar is er een interessant jaarprogramma samengesteld met leuke activiteiten voor alle leeftijden en voor ervaren en beginnende tuiniers. Hortulanus Gerard van Buiten en Hoofd Kassen Roel Vonk geven tekst en uitleg.

Van de drukke ochtendspits naar de Uithof, met files van fietsers, auto’s en bussen is binnen in de Botanische Tuinen weinig te merken. Hortulanus Gerard van Buiten is onder andere hoofdverantwoordelijk voor alles wat er in de tuin gebeurt en de schakel tussen de tuin en collectiebeheer, educatie en het onderzoek en onderwijs. Voor hem op tafel in de personeelskantine ligt de folder met het jaarprogramma. Uiteraard staat in de hoek een grote kamerplant, maar die valt in het niet bij de indrukwekkende tropische planten die een paar meter verderop in de kassen bloeien.

Het jaarthema is in samenwerking met de andere botanische tuinen van Nederland vastgesteld en luidt: Plant & Eter: Van oerknol tot turbobiet. Dit thema heeft alles te maken met de rol van planten in het wereldvoedselvraagstuk. “Verzilting, het zout worden van de bodem, is een probleem van Zeeland tot de Mekong-delta in Vietnam. Suikerbiet stamt bijvoorbeeld af van de zeebiet, maar is in de loop van de eeuwen zouttolerantie kwijtgeraakt en groeit dus niet meer goed op verzilte grond”, legt Van Buiten uit. “Als we die kwaliteiten kunnen terugbrengen in deze gewassen, kan grond die nu ongeschikt is voor landbouw gebruikt worden voor voedselproductie.”

Alles over eetbare planten valt dus dit jaar te ontdekken in de tuin. Zo is er een expositie rondom het jaarthema, kun je een ‘eetbare route’ lopen en met kinderen een leuke speurtocht doen. Ook zijn er verschillende workshops. Op 10 en 11 maart is bijvoorbeeld het voorjaarsweekend Tuinplezier met allerlei lezingen over kruiden, bijvoorbeeld voor medicinaal gebruik of het zetten van thee.Hoofd Kassen Roel Vonk praat de bezoekers dan bij over specerijen en tropische kruiden. Het enthousiasme van Vonk voor zijn vak is duidelijk te merken. “In de Botanische Tuinen leer ik elke dag weer nieuwe dingen over tropische planten. Dat is erg bijzonder. Ik heb hiervoor lang als hovenier gewerkt. Op een gegeven moment raakte ik uitgekeken op het werken met dezelfde planten in dezelfde soort tuinen. Daarom heb ik er voor gekozen om hier te werken.”

Van Buiten maakte al jong kennis met het vak van tuinier. Zijn vader verzorgde het onderhoud van een buitenplaats van een landgoed aan de Vecht en had zelf een grote tuin. “Ik zag hoe een tuin kan opbloeien als je er veel tijd en energie in steekt en besloot daarom hovenier te worden. Uiteindelijk miste ik in het hoveniersvak ook de uitdaging, die ik in de Botanische tuinen wel heb gevonden.”

De Botanische Tuinen zijn een populaire attractie voor (groot)ouders met kinderen. “10 jaar geleden hebben we een vlindertuin aangelegd en heffen we geen entree meer voor kinderen tot 12 jaar. Dat trekt veel jonge bezoekers“, zegt Vonk. Vanaf juni tot half september zijn er weer volop vlinders te zien in de Vlinderkas. Ook liefhebbers van bijen komen aan hun trekken tijdens de Bijendag op 7 juli. Daar kunnen bezoekers kijken naar honingslingeren en allerlei bijzondere producten kopen.

Tuinliefhebbers kunnen verschillende workshops volgen over het aanleggen van tuinen of planten kopen tijdens de rotsplantendag. “Rotsplanten zijn ideaal voor een kleine tuin of balkon. Ik heb een keer op mijn balkon in bakken tachtig verschillende soorten gekweekt”, zegt van Buiten. “Tijdens de Rotsplantendag zijn er rondleidingen door de rotstuin, die met 3.000 soorten de grootste van Europa is.”

Om de vraag of de ervaren hoveniers thuis ook een indrukwekkende tuin hebben, moet het tweetal hard lachen. “Door mijn ervaring als hovenier heb ik geleerd dat je de natuur ook haar gang moet laten gaan. Meer organisch denken en niet te veel corrigeren. Een tuin moet een plek zijn waar je je fijn voelt”, zegt Vonk. Van Buiten knikt instemmend. “Ik vrees dat het toch een beetje het klassieke verhaal is van de schilder waarbij de verf thuis afbladdert”, zegt Van Buiten. “Een keer per jaar snoei ik flink en verder laat ik mijn tuin verder het werk doen.”

Voor meer informatie over het  jaarprogramma www.uu.nl/botanischetuinen
Bezoekers met een Museumjaarkaart hebben gratis toegang evenals houders van de Vriendenkaart.

Naar boven

Bettina van Santen, adviseur architectuurhistorie bij de afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht

Wat houd je functie in?

"Ik houd me bezig met gebouwen én gebieden uit de periode van ca. 1800 tot en met nu. Het gaat vooral om monumenten en samen met mijn collega’s van Erfgoed beoordeel ik verbouwingsplannen en hoe daarin omgegaan wordt met de monumentale waarden. Daarnaast zit ik vaak bij allerlei stedenbouwkundige en ruimtelijke projecten om de geschiedenis en de karakteristiek van zo’n buurt of plek naar voren te brengen. Ik ben natuurlijk maar één van vele betrokkenen in zo’n proces. Er zijn gemeentelijke diensten zoals verkeer, stedenbouw en milieu die allemaal wat in te brengen hebben. Maar natuurlijk ook eigenaren en bewoners, de ontwikkelaar, de politiek, enzovoorts. Maar het is belangrijk om te beseffen dat elke plek al een geschiedenis heeft en het is zaak om daar zorgvuldig een volgend hoofdstuk aan toe te voegen. Niet alles hoeft te blijven zoals het is, maar je moet je wel bewust zijn wáár en waarmee je bezig gaat, vind ik."

Hoe ben je hier terecht gekomen en wat vind je leuk aan je werk?

"Na een studie Kunstgeschiedenis kreeg ik 1988 een werkervaringstraject bij de afdeling Monumenten. Al snel werd het een tijdelijk contract om gebouwen en wijken uit de periode 1850-1940 in kaart te brengen. Sinds 1996 ben ik in vaste dienst en ondertussen houd ik me ook volop bezig met alles wat na 1940 is gebouwd. Naast het reguliere werk kwam er op een gegeven moment de kans om te schrijven over die geschiedenis van Utrechtse wijken, gebouwen en mensen. Ik schrijf als hobby en náást het werk, niet in plaats van. Maar juist die combinatie maakt dat het werken in deze stad me nog meer plezier geeft, want al die kennis is leuk om te delen." 

Hoe kijk je naar Noordoost?

"Noordoost kent nogal wat verschillende wijken, denk aan Wittevrouwen en Tuindorp-Oost of het Veemarktterrein. Tuindorp-Oost is een typische jaren 60-wijk en wij hebben er vorig jaar nieuwe monumenten aangewezen. Het is goed dat ook die periode meer waardering krijgt en dat verdient Tuindorp-Oost zeker. Geen spectaculaire wijk, maar goed en zorgvuldig opgezet en daar mag best rekening mee gehouden worden bij allerlei nieuwe ontwikkelingen.
Onlangs zijn echter ook de gebouwen op het Veeartsenijterrein monument geworden, iets dat eigenlijk al veel eerder had moeten gebeuren. Gelukkig dat dit complex al in het verleden behouden is gebleven, vooral dankzij de inzet van de buurtbewoners destijds."

Wat is je favoriete plek Noordoost?

"Hoewel het eigenlijk precies op de grens ligt van Oost en Noordoost, heb ik een zwak voor de Biltstraat en de Biltsestraatweg. Vanwege de ouderdom en de betekenis die deze straat altijd gehad heeft als één van de belangrijkste uitvalswegen, al sinds de middeleeuwen. Langs die route kun je van zoveel verschillende dingen genieten: historische winkelpuien, restanten van voormalige buitenplaatsen, houten huizen die gebouwd zijn in de Verboden Kringen van de forten. Of bijvoorbeeld die gemetselde bankjes aan weerszijden van de Biltsestraatweg ter hoogte van het fort die (volgens mij) vroeger hoorden bij de tram. Zo’n gelaagdheid aan geschiedenis in een straat moet je koesteren."


Naar boven

Projectmanager Annelies den Braber

"Mijn naam is Annelies den Braber. Begin januari ben ik gestart als projectmanager van Waterproof Zeeheldenbuurt. In de ruim 20 jaar als projectmanager bij de gemeente Utrecht heb ik bij allerlei organisatieonderdelen projecten gedaan. Zo ben ik ooit begonnen met de ondergrondse inzameling van glas, papier en textiel, maar ook intensief bezig geweest met herinrichting van straten. De laatste jaren heb ik gewerkt als programmamanager Fiets.

Wat ik leuk vind aan het project Waterproof Zeeheldenbuurt? Het is een heel interessant project; ik vind het fijn en nuttig dat de samenwerking met bewoners wordt gezocht. Ik realiseer me dat er soms verschillende belangen zijn. Maar ik vertrouw erop dat als we die uitspreken en onze gezamenlijke belangen blijven zien, we een goed resultaat kunnen neerzetten!"

Bekijk informatie over het project Waterproof Zeeheldenbuurt


Naar boven

Adviseur Evenementenbeleid Anne Arendsen over ‘locatieprofielen’

Anne Arendsen

“Bij het evenementenbeleid gaat het om het profileren van de stad, waarbij we tegelijkertijd een goede balans tussen levendigheid en leefbaarheid bewaken”. Aan het woord is Anne Arendsen, beleidsadviseur Evenementenbeleid. Zij werkt aan het opstellen van zogenoemde’ locatieprofielen’ voor alle ruim 40 evenementenlocaties in Utrecht. Er is gestart met de locatieprofielen voor het Griftpark, park Lepelenburg, Lucas Bolwerk en de Maliebaan (en 4 locaties in Leidsche Rijn).

“Het idee van de locatieprofielen is dat we voor iedere locatie goed in beeld hebben wat de richtlijnen voor passend gebruik zijn. Dan kan een evenementenorganisator vooraf op de website zelf al kijken welke locaties passen bij zijn evenement en weten omwonenden ook wat zij kunnen verwachten”, licht Anne toe.

Een locatieprofiel bestaat uit een combinatie van feitelijke informatie over de locatie (bijvoorbeeld: plein/park, oppervlakte, inrichting) en een beschrijving van passend gebruik, gebaseerd op onder andere ecologisch onderzoek en adviezen van geluidsexperts.
“Als gemeente verzamelen we alle informatie en uitgangspunten voor het passend gebruik van de locatie. Het gaat echt om maatwerk, waarbij we alle informatie zorgvuldig afwegen”.

“Zodra we een concept locatieprofiel hebben opgesteld, met een beeld van passend gebruik van de locatie, gaan we met direct omwonenden, betrokken bewoners/zelfbeheerders van een evenementenlocatie en organisatoren hierover in gesprek. Het is wel belangrijk dat mensen weten hoeveel beïnvloedingsruimte zij nog hebben. We zoeken naar passend gebruik van de locatie voor evenementen, met oog voor alle belangen en een goede balans tussen levendigheid en leefbaarheid".

"Aanscherpingen en aanpassingen zijn zeker mogelijk, maar het is niet zo dat bewoners evenementen kunnen tegenhouden op een locatie waarvan uit (ecologisch/geluids-) onderzoek blijkt dat ze daar heel goed passen. Uiteraard kijken we ook goed naar spreiding van evenementen over de stad en over het kalenderjaar, zodat de lusten en lasten evenredig worden verdeeld”.

De eerste 8 locatieprofielen worden dit kwartaal opgesteld. Naar verwachting worden nog voor de zomer van 2018 de eerste bijeenkomsten over deze evenementenlocaties georganiseerd.

Bekijk informatie over (het opstellen van) locatieprofielen


Naar boven

Verduurzaam je woning zonder gedoe

logo zon met tekst energieke buren

30-01-2018 | Energieke Buren is een enthousiaste groep van 6 bewoners uit Utrecht Noordoost en Oog in Al, die willen bijdragen aan het verduurzamen van de woningen in Utrecht. Iets wat ooit in 2012 in Tuindorp begon, is inmiddels uitgegroeid tot een initiatief dat dit jaar zelfs heel Utrecht Noordoost (inclusief oa Tuinwijk, Wittevrouwen, Zeeheldenbuurt en Vogelenbuurt) en Oog in Al dekt.

Het voorwerk is al gedaan

Spouwmuurisolatie, vloerisolatie en zonnepanelen kun je heel makkelijk aanschaffen door gebruik te maken van de collectieve aanbiedingen van Energieke Buren. Het meeste voorwerk hebben ze uit handen genomen. Op basis van een aanbesteding hebben ze 3 betrouwbare en voordelige bedrijven geselecteerd. En dat doen ze allemaal volledig vrijwillig, zonder enige vorm van inkomsten.

Maritt van Gulick: “We hebben zelf reeds deze maatregelen naar grote tevredenheid uitgevoerd en willen graag anderen in onze wijken helpen om ook deze stap te nemen.“

Een vrijblijvende offerte met één muisklik

In December en Januari waren er 3 goedbezochte informatieavonden. “We werden overspoeld met vragen. Het is altijd weer bijzonder motiverend om, met de kennis die we afgelopen jaren hebben opgedaan, deze mensen een stap verder te kunnen helpen”, zegt Jan van Beukering.

Voor mensen die de avonden gemist hebben:  geen nood! U kunt via de website van Energieke Buren de presentatie van deze avond downloaden. Tevens kunt u vragen stellen aan ze via info@EnergiekeBuren.nl. Richard van den Broek voegt toe: “Tot eind maart kun je ook direct via onze website met één muisklik een vrijblijvende offerte aanvragen inclusief een gratis huisinspectie voor de geschiktheid voor deze maatregelen. Hoe laagdrempelig wil je het hebben?”.

Trots!

Totaal zijn er tot vorig jaar maar liefst 630 duurzame maatregelen via Energieke Buren gerealiseerd. Op bijgaande kaart vindt u een overzicht van deze maatregelen (rood = spouwmuurisolatie, blauw = zonnepanelen, groen = vloerisolatie). Hans ter Rele: “Als we naar die kaart kijken zijn we enorm trots … en zien we dat er nog steeds veel meer te doen valt. Daarom gaan we ook dit jaar weer door met de actie.”

Fotoproject 'Leven in Votulast'

2 vrouwen steken straat over

23-1-2018 | Sinds zaterdag 13 januari is het fotoproject 'Leven in Votulast' te bewonderen in buurtcentrum de Leeuw. Met dit project wilde fotograaf Marcel ven der Bosch verschillende aspecten van het gewone, dagelijkse (straat)leven in zijn eigen omgeving vast leggen.

Pas op latere leeftijd besloot hij zijn hobby, fotografie, verder uit te diepen. Momenteel volgt hij een opleiding aan de Fotovakschool. In het kader van die opleiding is het project Leven in Votulast tot stand gekomen. In dat project heeft hij geprobeerd verschillende aspecten van het gewone, dagelijkse (straat)leven in mijn eigen omgeving vast te leggen.

De 4 wijken Vogelenbuurt, Tuinwijk, Lauwerecht en Staatsliedenbuurt vallen weliswaar samen onder één naam, maar zijn toch heel verschillend van aard: van de statige begin 20e eeuwse huizen in Vogelenbuurt, tot nieuwbouw in de Staatsliedenbuurt en van het kleurrijke en schijnbaar anarchistische ‘Buurland’ tot de sfeervolle Bemuurde Weerd met uitzicht op de Dom.

"Mijn belangstelling als fotograaf gaat vooral uit naar de ‘schoonheid van het alledaagse. In mijn foto’s wil ik laten zien dat er in ieders directe omgeving veel valt te zien en te genieten als je daar oog voor hebt en er de tijd voor neemt. Ik woon zelf in Tuinwijk en vind het heerlijk om in mijn eigen buurt rond te lopen en me te verwonderen over de verscheidenheid aan mensen en activiteiten: het standbeeld van Troelstra dat eenzelfde cape lijkt te dragen als twee overstekende vrouwen, een meisje (gehurkt voor haar speelgoedtent) dat helemaal opgaat in haar creatieve bezigheden, 2 luchtig geklede meiden op een fiets (op weg naar een feestje?) Eén van de meiden draagt een linnen tas met het opschrift: ‘beleef je droom’. Het zijn een paar kleine tafereeltjes die ik voor de expositie heb vastgelegd, maar die dagelijks door iedereen kunnen worden waargenomen.”

De expositie is nog tot eind februari te zien in buurtcentrum de Leeuw. 

Naar boven

Van Musschenbroekstraat: gastvrij onthaal voor nieuwelingen

Man hangt vogelhuisje aan gevel, bewoners kijken

11-01-2018 | Zoals overal in Utrecht verwelkomt de Van Musschenbroekstraat regelmatig nieuwe bewoners. Zo woont Celine Pekelder er sinds 1,5 jaar, met veel plezier. Het zal daar, ten westen van het Griftpark, nog wel drukker worden. Er is afgelopen najaar namelijk flink bijgebouwd: in één dag kwamen er 16 nieuwe woningen bij. De doelgroep is divers: van gierzwaluw tot winterkoning…   

Celine Pekelder voelt zich al helemaal thuis in de Van Musschenbroekstraat.: ‘Ik ben vorig jaar gelijk gestrikt voor de organisatie van de burendag, hartstikke leuk.’ In die rol kwam Celine in contact met het Initiatievenfonds, ‘een fonds voor grote en kleine initiatieven in Utrecht’. ‘Als jij je voor je straat wilt inzetten en een goed initiatief hebt, zoals een straatfeest, stellen zij daarvoor een bedrag beschikbaar. Ik heb toen ook een oproep geplaatst op de facebookpagina van onze straat: hoe zou volgens jullie de straat nog leuker kunnen worden? Daar kwamen meer en minder realistische ideeën uit, maar het idee om vogelhuisjes te plaatsen leek ons mooi en haalbaar. Een van mijn buren, een vogelliefhebber, kon vertellen dat de vogels hier wel iets aan vogelhuisjes zouden hebben. Toen heb ik het Initiatievenfonds weer aangeschreven.’

Niet in de achtertuin

Het fonds stond welwillend tegenover het vogelhuisjesplan. ‘Ze stellen wel altijd als voorwaarde dat je initiatief voor de hele straat is en ook iets voor het aanzicht doet’, vertelt Celine. ‘Het was niet de bedoeling dat we vogelhuisjes in onze achtertuin zouden hangen.’ Op verzoek van het fonds peilde Celine ook de animo onder de straatbewoners. ‘Uiteindelijk wilden zoveel mensen wel een vogelhuisje aan de gevel, dat we keuzes moesten maken.’

Kieskeurige beestjes

Het ene vogelhuisje is het andere niet. Dat ontdekte Celine toen zij op bezoek ging bij de Vogelbescherming, in Zeist. ‘We wilden de vogelhuisjes daar kopen, zodat we met de aanschaf meteen een goed doel zouden steunen. Ze vonden ons idee superleuk. Via Google-maps hebben we bekeken waar we welk soort vogelhuisjes konden plaatsen, en hoeveel dan.’ Want ook lukraak wat ophangen is niet verstandig als je vogels wilt aantrekken: er moet een gedachte achter zitten. ‘Gierzwaluwen zitten graag hoog, voor hen hebben wij dus een gierzwaluwhuisje onder onze dakgoot. Pimpelmezen gebruiken ingangen van een andere grootte dan koolmezen en koolmezen willen niet dicht op elkaar wonen. En voor winterkoninkjes en roodborstjes hebben huisjes achter wat gevelbegroeiing geplaatst. Die zitten graag beschut.’

Stormachtige zondag

16 huisjes hangen er nu, sinds een stormachtige zondag eind oktober 2017. ‘Ik was nog bang dat er ladders zouden omwaaien’, vertelt Celine, ‘maar toen we met zijn allen aan de slag gingen, werd het mooi weer. Het was fijn dat het door kon gaan, want vogels gaan al in de herfst spotten waar ze aanstaand voorjaar eventueel een nest kunnen bouwen. Bij een van de huisjes kwam binnen 5 minuten al een vogel kijken.’

Mussenhotel

Celine is blij met het resultaat. ‘Aanvankelijk wilden we de huisjes eerst laten beschilderen door kinderen uit de straat, tijdens het straatfeest. Maar zij bleken veel te druk met het springkussen, stoepkrijten, enzovoort. We kregen ze in elk geval niet stil op een kleedje aan het schilderen. Hoe dan ook zijn het mooie houten huisjes, met een groen dak. We zijn benieuwd wat dat gaat opleveren.’ Uitgerekend mussen komen er wat bekaaid af in de Van Musschenbroekstraat: ‘We hebben nog nagedacht over een heus mussenhotel, maar ze zitten liever in achtertuinen’, besluit Celine lachend.

Naar boven

Projectleider Anne-Marie Zwanink over ‘Slim wonen’

Anne-Marie Zwanink

“Slim Wonen is gezond en veilig wonen en werken met steeds meer schone energie, en op termijn, zonder aardgas”, vertelt Anne-Marie Zwanink, projectleider Wijkaanpak Slim Wonen. Dinsdag 28 november is er een inloopbijeenkomst voor bewoners over ‘Slim wonen op de Uithof’, in maart dit jaar was er al een bijeenkomst in Noordoost.

“De inloopavonden over ‘Slim wonen’ zijn breder dan energie alleen omdat we toewerken naar een gezond en duurzaam klimaat voor iedereen. De transitie naar slim wonen gaat niet alleen over energie, het heeft ook te maken met wat ‘thuis’ is. Je voelt je thuis in een huis wat comfortabel is - warm in de winter en koel in de zomer -, goede luchtkwaliteit heeft in en rond het huis, een veilige buurt waar bewoners contact met elkaar hebben. Mensen geven aan dat dit belangrijke aspecten zijn aan het thuisgevoel. Als mensen zich thuis voelen in hun huis en hun wijk dan zijn ze eerder bereid te investeren in het verduurzamen van hun huis en bij te dragen aan een leuke en gezonde buurt waar mensen naar elkaar omkijken.”

“We werken bij Slim Wonen sinds twee jaar volgens de Wijkaanpak. Dat houdt in dat we de wijk ingaan en in samenwerking met het wijkbureau actieve bewoners, organisaties en ondernemers in kaart brengen die geïnteresseerd zijn in gezond, leefbaar en duurzaam wonen in de wijk. Met de Wijkaanpak Slim Wonen werken we aan de netwerkopbouw in de wijken. Zo kunnen bewoners, initiatieven, organisaties en ondernemers elkaar vinden en inspireren om aan de slag te gaan met slimmer wonen.”

Wat doet de gemeente Utrecht op het gebied van Slim wonen?

De gemeente werkt samen met inwoners, organisaties en ondernemingen samen aan de ambitie klimaatneutraal te zijn in 2030. Dat wil zeggen dat de stad zoveel mogelijk energie bespaart, energie opwekt met duurzame energiebronnen, bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens, en dat energie afkomstig van niet-duurzaam energiebronnen, zoals aardgas, worden vervangen. Ook wil de gemeente dat er in Utrecht zo min mogelijk opgewekte energie onnodig verloren gaat.
Ook het komend jaar worden er in alle Utrechtse wijken inloopavonden rond Slim Wonen georganiseerd in samenwerking met netwerken uit de wijk. Zo zorgen we ervoor dat het bewoners echt interessant wordt om te komen. We sluiten aan bij bestaande initiatieven en projecten zoals bijvoorbeeld Energie-U, en de bijna tachtig Utrechtse energie-ambassadeurs. Degenen die in de wijk wonen waar op dat moment een Slim Wonen inloopbijeenkomst is zijn op de avonden aanwezig zijn en vertellen over wat zij aan hun huis hebben gedaan om te verduurzamen. Maar ook over Zonnig030, de Bespaarbieb en nog veel meer activiteiten die Energie-U en de energie-ambassadeurs  ontwikkelen.
Buurtstroom: ook voor mensen zonder eigen geschikt dak is zonne-energie beschikbaar. En Utrecht Natuurlijk: groen en natuur in de wijk is belangrijk voor duurzaam en gezond leven in de Utrechtse wijken. Ook dat is slim wonen.
We zetten succesvolle wijkinitiatieven in het zonnetje omdat die onmisbaar zijn voor de leefbaar- en duurzaamheid van de wijk. We kijken altijd uit naar mogelijkheden om elkaar te versterken, we zijn samen slimmer dan alleen.

Slim Wonen Noordoost

In de wijk Noordoost zijn verschillende burgerinitiatieven betrokken bij Slim Wonen. Zo dachten de Poortpoetsers actief mee over het programma van de avond, had buurtbewoonster Harmke van Dam had bij de Slim Wonen inloopavond in Noordoost veel aanspraak over de Initiatiefgroep vergroening Singel. Werden de jubilerende initiatieven De Bouwsteiger en Groen moet je doen, in het zonnetje gezet en vertelde bewoner Rolf Bossert over wat er binnen de Hogescholen in Nederland wordt gedaan met circulair bouwen. Hij noemde als voorbeeld de versleten bootjes die worden opgedregd, vervolgens worden er materialen van gemaakt om nieuwe boten van te maken.

Slim Wonen wordt georganiseerd door de gemeente Utrecht, in samenwerking met lokale netwerken.


Naar boven

Harten voor sport: wat brengt u in beweging?

‘Het hoofddoel van Harten voor Sport? Zoveel mogelijk kinderen en volwassenen aan het bewegen krijgen, vooral de kwetsbare bewoners.’ Aan het woord is Linda Vermeer, beweegmakelaar jeugd en volwassenen bij Harten voor Sport. Samen met collega Patrick Bruggeman, beweegmakelaar onderwijs en sport, zet zij zich onder meer in voor de wijk Utrecht Noordoost. In Noordoost gaat het eigenlijk best goed, vinden ze allebei. ‘Maar het kan altijd beter.’

Regelmatig sporten is goed voor je gezondheid. Maar de stichting Harten voor Sport heeft meer beweegredenen: ‘Het kan een sociaal effect hebben’, zegt Linda, die zelf graag fietst. ‘Wie in beweging komt, leert vaak vanzelf andere mensen kennen. Daarom vinden we dat kopje koffie na een activiteit ook zo belangrijk.’ In Noordoost sporten mensen al best veel. ‘Maar het kan altijd beter. ’ Patrick (doet aan voetbal en fitness) merkt dat kinderen tegenwoordig lastiger te motiveren zijn om regelmatig te sporten: ‘Vroeger moesten ouders hun kinderen rond etenstijd zo’n beetje naar binnen trekken. Nu zitten veel kinderen al binnen, achter de Playstation.’

Persoonlijk bewegingsadvies

Om kinderen en volwassenen tot bewegen te stimuleren, speelt Harten voor Sport zoveel mogelijk in op vragen van bewoners zelf, vertelt Linda : ‘We zoeken actief contact met bewoners. Welke signalen zijn er en hoe zorgen we ervoor dat een beweegactiviteit aansluit bij de behoefte uit de wijk? Je kunt ons en onze samenwerkingspartners regelmatig vinden bij wijkactiviteiten.’ Ook kennen wij persoonlijk de ‘laagdrempelige’ beweegaanbieders en kunnen zo een passend advies geven aan bewoners.’

Beweegmaatjes

De eerste stap is voor veel mensen de moeilijkste. Dat weet ook Linda: ‘Voor een steuntje in de rug kun je daarom via ons een beweegmaatje zoeken. Dat is een vrijwilliger die het leuk vindt om samen wat te ondernemen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Onze campagne voor beweegmaatjes leverde onverwacht veel reacties op van studenten. Ontzettend leuk om te merken dat ook die doelgroep gewoon graag iets doet voor een ander.’

Eigen ideeën welkom

Harten voor Sport helpt Utrechters bij het vinden of beoefenen van een sport of beweegactiviteit én bij het organiseren ervan. Wijkbewoners met eigen ideeën - hoe laagdrempelig ook - zijn dus altijd welkom. ‘We denken met je mee en kunnen je op gang helpen met een financiële bijdrage, bijvoorbeeld de kosten voor het maken van een flyer’, vertelt Linda. Ook zijn er in Noordoost veel senioren die graag met iemand willen wandelen. Wij proberen zoveel mogelijk beweegmaatjes te koppelen aan deze ouderen, maar het zou erg leuk zijn als we volgend jaar een wandelgroep kunnen starten.  

Kinderen

Harten voor Sport richt zich ook op basisschoolkinderen. Patrick: ‘In Noordoost organiseren de combinatiefunctionarissen sportspecifieke clinics op de basisscholen. Dit gebeurt op aanvraag van de scholen.’ Als beweegmakelaar zoekt Patrick ook de verbinding tussen basisscholen en sportverenigingen. ‘Voor gymlessen of sportdagen hebben scholen soms behoefte aan aanbieders van specifieke sporten. Ik kan daarin een verbindende schakel zijn.’ Bekend voorbeeld van samenwerking tussen scholen en sportverenigingen is het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi bij Sporting’70. ‘Dat is echt een happening’, weet Patrick.

Drempels wegnemen

Op weg naar lidmaatschap van een sportvereniging lopen kinderen soms tegen drempels aan, merkt Patrick: ‘Een vereniging kan te duur zijn of buiten hun vertrouwde omgeving, of er is een wachtlijst. Zulke drempels probeer ik naar beneden te krijgen.’ In een aantal wijken zijn daarom buurtsportclubs opgericht. Kinderen kunnen daar voor een klein bedrag wekelijks sporten: ‘Samen met verenigingen zorgen we voor een trainer en locatie.’ Noordoost heeft nu geen buurtsportclub. Maar wat niet is, kan nog komen: ‘Samen met de buurtsportcoaches zoek ik altijd naar manieren om kinderen aan het sporten te krijgen. Want eigenlijk moet ieder kind regelmatig kunnen sporten.’ Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij www.hartenvoorsport.nl.

Sportstad-utrecht.nl

Zoekt u een beweegmaatje of wilt u zich aanmelden om met iemand te gaan sporten/bewegen? Wilt u weten waar Utrecht allemaal beweegt? Kijk dan eens op de nieuwe website www.sportstad-utrecht.nl. Uiteindelijk zal deze een compleet overzicht geven van het sportaanbod van Utrecht en omstreken - van sportverenigingen tot laagdrempelige beweegaanbieders. En wie zelf een sportieve activiteit onder de aandacht wil brengen, kan daar natuurlijk ook terecht.

“Mijn lievelingsboom in Noordoost? De hele Kardinaal de Jongweg” (september 2017)

Bart Mellama

Zelf houdt hij van krentenboompjes en sierkersen, maar Bart Mellema is van alle markten thuis als het om bomen gaat. Als Senior Adviseur Cultuurtechniek gaat hij over het onderhoud en de aanplant van gemeentelijke bomen, waaronder de 12.000 bomen in Noordoost. Een druk bestaan met de huidige essentakziekte, die ook de Utrechtse bomen treft.

Waar is de afdeling Stedelijk Groen en Bomen verantwoordelijk voor?

Onze afdeling is verantwoordelijk voor het stedelijk bomen -en groenbeheer. In de praktijk voert ons team de boomveiligheidscontroles uit en eventueel nadere onderzoeken als er een vermoeden is dat er iets aan de hand is met de bomen. Verder is het beheer van de landgoederen een onderdeel van ons werk.

Op je visitekaartje staat Senior Adviseur Cultuurtechniek. Wat is cultuurtechniek en hoe ben je hier terecht gekomen?

Cultuurtechniek is het in cultuur brengen van het land en water. Tegenwoordig zijn ook het wegbeheer en rioolbeheer onderdeel van onze groep, dus klopt de naam niet helemaal meer.
Ik heb Tuin- en Landschapsinrichting gestudeerd in Velp, dus de groene basis zit erin, maar net als autorijden leer je het vak pas echt als je er ook echt in werkt. Ik heb veel van mijn collega’s hier geleerd.
In het begin bij de gemeente Utrecht was ik beheerder van het groenbeheersysteem, maar door reorganisaties heb ik de kans gekregen om me nog breder bezig te houden met groen. Nu maak ik het investeringsprogramma voor het verbeteren en vervangen van bomen in groen, en beantwoord ik vragen uit de gemeenteraad en het college van Burgemeesters en Wethouders.

Wat is het bomenbeleid in Utrecht?

Ons doel is om een divers bomenbestand te creëren dat oud kan worden, bestand is tegen ziektes en plagen en de leefbaarheid in de stad vergroot, ook als de klimaatverandering doorzet. Dit geeft wel uitdagingen, omdat de stad steeds dichter bevolkt wordt en de ruimte beperkt is. Door bomen een goede start te geven met voldoende ruimte om te groeien, moet dat lukken. Ook veel diverse soorten bomen aanplanten is belangrijk om bij ziektes niet veel bomen tegelijk kwijt te raken.

Onder welke voorwaarden worden bomen gekapt?

Als bomen onveilig worden of aan het einde van hun levensduur zijn, worden de bomen gekapt, maar ook als bomen niet passen in een nieuw te ontwikkelen gebied, gebeurt het wel eens dat gezonde bomen verdwijnen. In dat laatste geval wordt er eerst gekeken of de boom nog verplant kan worden naar een andere plek. In ieder geval moet je een vergunning aanvragen als je gemeentelijke bomen wilt kappen of verplanten die dikker zijn dan 15 centimeter en binnen de bebouwde kom staan.

Hoe komen bomen aan het einde van hun levensduur?

Bomen kunnen verschillende ziektes hebben. Veel van hen zijn redelijk onschuldig en tasten weinig bomen aan. Anderen zijn wel ernstig. Bijvoorbeeld de essentaksterfte is een ziekte die snel om zich heen grijpt en veel bomen aantast. Dat is best zonde, omdat de es de meest voorkomende boom in Utrecht is. Vijftien procent van de bomen is een es en de verwachting is dat meer dan tachtig procent van de bomen het niet gaat overleven.
Op dit moment zijn we bezig om alle essen te bekijken. Zijn ze ziek en in welke mate? We hopen dat er voor de toekomst nog voldoende essen in de stad blijven staan die wel goed tegen de ziekte bestand zijn.

En hoeveel nieuwe bomen komen erbij?

In Noordoost zijn er tussen 2011 en 2016 zo’n 1800 bomen bijgekomen (nieuwe aanplant min de gekapte bomen), dus een groei van ongeveer 350 bomen per jaar. In heel Noordoost staan ongeveer 12.000 gemeentelijke bomen. De meest voorkomende soorten zijn de gewone es (bijna 860), de zomereik (bijna 840) en de gewone plataan (bijna 570). Noordoost heeft in totaal meer dan 270 verschillende soorten en variëteiten.

Wat valt je verder op in Noordoost?

Noordoost heeft veel wijken uit verschillende periodes. Dat zie je ook aan de boomsoorten die zijn aangeplant. Tuindorp heeft veel bomen met bloei en Voordorp kent meer bomen met een natuurlijke uitstraling. Ook heel mooi is de Voorveldse Polder met de oude knotwilgen. Prachtig, zo’n stuk natuur midden in de stad. Verder geven de grote aantallen zelfbeheerders en medebeheerders, zoals op de Linnaeuslaan, wel aan hoe betrokken de bewoners zijn bij het groen en de bomen en daar zijn we als gemeente natuurlijk heel blij mee.

Wat is jouw lievelingsboom in de buurt?

Mijn lievelingsboom in Noordoost is eigenlijk een straat. De kardinaal De Jongweg vind ik heel mooi. De vele variatie in boomsoorten geeft een bijna parkachtige uitstraling en ik vind het altijd een plezier om daar langs te komen. Verder houd ik erg van bloeiende bomen met mooie herfstkleuren, zoals krentenboompjes en sierkersen.


Hulp en contact Wijk Noordoost

Telefoon

14 030

E-mail

noordoost@utrecht.nl

Volg ons

Bezoekadres

F.C. Dondersstraat 1

Openingstijden

maandag t/m vrijdag, 9.00 - 17.00 uur

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht