Wijken Korenmolen Rijn en Zon draait weer

Het is zover: de korenmolen Rijn en Zon in de Vogelenbuurt doet het weer. Als het waait, draaien de wieken vanaf deze week weer rond 'als een zonnetje'. 

De molen stond sinds 2011 stil door een kapotte balk in de kap van de molen. Veel mensen hebben het draaien van de molen gemist.

Werkzaamheden afgerond

Een aantal jaar geleden is de molen gerestaureerd. Daarbij kreeg de molen een aangepast wiekensysteem. Op advies van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed werd het draaien met de molen nog uitgesteld tot ook de laatste noodzakelijke werkzaamheden waren gedaan. Deze week is de molen weer uitvoerig getest door Stichting Monumentenwacht. HIj is weer veilig! In overleg met de molenaar zal er vanaf nu weer volop gedraaid gaan worden met de wieken.

Onderhoud komende jaren

Een molen heeft veel onderhoud nodig. We kijken wat komende jaren moet gebeuren. Komend jaar wordt in ieder geval het metselwerk waterdicht gemaakt. Ook zal op termijn groot onderhoud aan de stelling (constructie rondom de molen) nodig zijn.

Bezoek molen tijdens Open Monumentendag

Het is de wens van de molenaar om - naast het malen van meel - de molen ook weer open te stellen voor publiek. Mede door het coronavirus zal dit langzaam weer worden opgestart. Molenaar Wilten: β€œIn het verleden gaf ik op basisscholen voorlichting over hoe de molen werkt. Het zou geweldig zijn om dit weer op de molen zelf te kunnen laten zien.” Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 12 september is de molen te bezoeken van 9.00 – 13.00 uur. De molenaar is aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden.

Achtergrond van de molen

De oorspronkelijke molen Rijn en Son werd in 1745 gebouwd op de stadswal aan het Paardenveld. Toen de gemeente plannen had voor een groenteveiling op deze plek, werd de Rijn en Son rond 1912 gesloopt. In diezelfde tijd werd ook de naastgelegen molen De Meiboom gesloopt. Een jaar later werden de onderdelen van de 2 oude molens gebruikt voor de bouw van een nieuwe molen: de huidige Rijn en Zon korenmolen. Het is 1 van de laatste 2 molens van Utrecht. Van de vele tientallen molens staan alleen deze en houtzaagmolen De Ster in Lombok nog overeind.

Hulp en contact Wijk Noordoost

Telefoon

14 030

E-mail

noordoost@utrecht.nl

 

Wijkwethouder

Linda Voortman
Kijk wanneer het eerstvolgende wijkspreekuur is

Bezoekadres

F.C. Dondersstraat 1

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht

Openingstijden

9.00 - 17.00 uur