Wijk Oost Actief in Oost

In Oost wonen en werken veel bijzondere mensen, elk met hun eigen verhaal. Ze zetten zich in voor de wijk en voor bewoners. Die mensen en hun verhaal krijgen aandacht op deze pagina.

Kent u iemand die hier een plek verdient?

Geef het dan door via oost@utrecht.nl onder vermelding van 'Actief in Oost'.

Het initiatievenfonds ondersteunt!

stempel met steun van het initiatievenfonds

Hebt u zelf een goed idee of duidelijk plan om uw buurt, wijk of stad te verbeteren? De gemeente ondersteunt u graag met een bijdrage uit het Initiatievenfonds.

Mooie initiatieven

Veel Utrechters gingen u al voor en zetten zich (vrijwillig) in om hun stad, wijk of buurt nog mooier en beter te maken. Bent u benieuwd naar deze initiatieven? Lees de verhalen van 8 initiatiefnemers.


Ik vind de buurt waar ik woon belangrijk

21-03-2018 | Remmelt Veen woont sinds 2006 in Utrecht-Oost aan de Willem de Zwijgerstraat. Als orthopedisch chirurg in het Sint Antoniusziekenhuis heeft hij een druk bestaan met een volle agenda. Sinds een half jaar is hij ook voorzitter van de Wijkraad. Een vraaggesprek.

Veen liep al een poosje met het idee rond om iets minder druk te zijn met zijn werk om zo tijd vrij te maken voor iets maatschappelijks. Toen de secretaris van de Wijkraad, Ger Offringa, hem vroeg voor de Wijkraad hoefde hij niet lang na te denken. Na een paar keer kijken werd Veen lid en nam hij plaats in de commissie verkeer en veiligheid. Al na een half jaar nam hij het stokje van de vertrekkende voorzitter over.

Waarom is het werk wat je voor de Wijkraad doet belangrijk voor je?

‘’Ik vind de buurt waar ik woon belangrijk. Het is belangrijk dat mensen uit de wijk hun stem kunnen laten horen richting de lokale politiek en dat ze geïnformeerd zijn over zaken die spelen in de buurt. Goede medezeggenschap begint met goede informatie. Tegelijk is het voor mijzelf ook belangrijk omdat ik goed geïnformeerd word over dingen die spelen in de buurt. Bijvoorbeeld over bouwprojecten zoals de panden naast de Albert Heijn aan de Burgemeester Reijgerstraat. Met de Wijkraad praten we mee over diverse onderwerpen en schrijven we adviezen aan de gemeenteraad. Daarvoor hebben we contact met ambtenaren en mensen uit de wijk. Dat is heel leuk.”

Is het lastig om zo snel al voorzitter te zijn?

“In het begin was het wel wennen. Want ik was een relatieve nieuwkomer. Ik miste wat kennis over de mensen en de procedures. Als ik me inhoudelijk goed voorbereidde ging het goed want ik heb vanuit mijn werk veel ervaring met het leiden van een vergadering. Onze vergaderingen zijn openbaar dus iedereen uit de wijk kan zijn zegje doen. Maar de vergadering mag natuurlijk ook niet eindeloos duren.”

Wat is je speerpunt?

“Samenwerken met het wijkbureau en andere partijen die actief zijn in Oost. Als je hetzelfde aandachtsgebied hebt moet je samen om de tafel zitten. Anders wordt er op verschillende plekken over hetzelfde onderwerp gesproken. Bijvoorbeeld als het gaat over verkeer en veiligheid. Mede op ons initiatief zit de Wijkraad dan samen met de wijkagent en mensen van het wijkbureau en ambtenaren van de gemeente om de tafel in een verkeersoverleg.”

Wat gebeurt er met een advies van de Wijkraad?

“Formeel hebben wij geen status anders dan dat we een platform voor burgers zijn om te participeren in hun directe omgeving. Onze adviezen aan het college van b&w zijn dan ook vrijblijvend. Gelukkig neemt het college een goed advies over.”

Heb je een voorbeeld?

“De gemeente had een plan voor een crematorium op de oude begraafplaats Kovelswade. Een groep actieve bewoners uit de wijk was tegen en kwam bij ons voor advies over inspraak. De Wijkraad heeft geluisterd en advies gegeven. Uiteindelijk is het crematorium er niet gekomen.”

Wat vind je belangrijk dat de lezers moeten weten?

“De Wijkbureaus hebben budget voor burgerinitiatieven, het Initiatievenfonds. Helaas worden die niet allemaal aangesproken en blijft er geld over. Bewoners die iets willen organiseren willen we daarop wijzen en eventueel helpen we ze met een aanvraag.”


Naar boven

Vrijwilligers houden Wilhelminapark schoon

26-02-2018 | Tientallen vrijwilligers zetten zich al jaren in om het geliefde Wilhelminapark leefbaar en kwalitatief in goede staat te houden. Een van hen is omwonende Marie-José Brandenburg, die de jaarlijkse ‘winterschoonmaakactie’ organiseert op zaterdag 10 maart.

De winterschoonmaakactie is slechts één van de vele activiteiten die de stichting Wilhelminapark e.o. organiseert. Het parkgebied betreft natuurlijk het Wilhelminapark zelf, maar ook het Hogelandsepark, de Prinsesselaan, het Rosarium, de Emmalaan en de tussengelegen groenstroken.
Andere activiteiten in het parkgebied zijn bijvoorbeeld het ophangen van ‘vangbekers’ aan bomen ter bestrijding van de schadelijke kastanje-mineermot, vuil-prikacties op drukke zomerdagen, ontkroosten van sloten, plaatsen van vleermuiskasten en het geven van voorlichting aan bezoekers.

"Het idee achter de winterschoonmaakactie is een soort dieptereiniging van het park. We steken ieder jaar met een grote groep vrijwilligers de handen uit de mouwen op deze schoonmaakdag. Dat is aanvullend op het regulier onderhoud dat de gemeente verzorgt. Met deze grondige schoonmaakactie kunnen we ook vuil verwijderen dat normaal verscholen ligt tussen de bladeren maar in deze tijd van het jaar goed zichtbaar is" vertelt Marie-Jose. "We komen de gekste zaken tegen; van horloges tot slaapzakken en bankstellen."
Zij merkt in de praktijk dat voorlichting helpt: "Het gaat er vooral om dat je mensen bewust maakt van hun gedrag en wat dat doet met het park. We willen dat mensen kunnen genieten van het park zonder schade toe te brengen aan de mooie natuur en het monumentale karakter."


Naar boven

Initiatievenfonds ondersteunt uitbreiding fietsparkeren

Limburg van Sirumstraat, zonder fietsrekken
Limburg van Sirumstraat, zonder fietsrekken
Limburg van Sirumstraat, zonder fietsrekken
Limburg van Sirumstraat, Met fietsrekken

20-02-2018 | Veel mensen in de wijk Oost ervaren last van verkeerd geparkeerde fietsen op de stoep. Een bewoner aan de Van Limburg Stirumstraat (Oudwijk) nam het initiatief om dit knelpunt in zijn straat te verhelpen. Met geld vanuit het Initiatievenfonds werd deze maand een auto-parkeerplek opgeheven, de stoep ter plekke verbreed en kwam er een fietsenrek.

Parkeerplekken inruilen

Het opheffen van een parkeerplek voor fietsparkeren is mogelijk dankzij de ‘2% regeling’. Deze regeling houdt in dat 2% van de parkeerplaatsen per parkeerrayon kunnen worden ingeruild voor meer groen, fietsklemmen, fietstrommels of speelvoorzieningen. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de omringende bewoners het met elkaar eens zijn over het opheffen van de parkeerplaats. 

Nog 18 parkeerplaatsen

Oudwijk telt op dit moment nog 18 parkeerplaatsen die volgens de 2% regeling opgeheven mogen worden. Daarvoor moet er wel een aanvraag binnen komen het Initiatievenfonds die aan de voorwaarden voldoet.
Hebt u een ander goed idee voor uw buurt? Ook daar kan het Initiatievenfonds bij van pas komen! Kijk op www.utrecht.nl/initiatievenfonds voor meer informatie of neem contact op het met Wijkbureau Oost.


Naar boven

Buurtfeest brengt reuring in Rijnsweerd

apres-ski feest, blije mensen met Tiroler kleding

20-02-2018 | Snowboards en ski’s van buurtbewoners staan geparkeerd in een houten rek. Vuurkorven, een feesttent vol in skikledij gehulde buren en een dj maken het straatfeest compleet. Alleen de sneeuw en de bergen ontbreken, maar dat drukt de pret zeker niet op de vierde editie van het buurtfeest aan de Liviuslaan in Rijnsweerd op zaterdagavond 10 februari.

Buurtbewoners Brigitte de Lyon en Christel Gerritsen, beiden dragen een witte bontmuts, organiseren het feest samen met hun partners Andy en Björn. “Wij dragen graag onze Dirndl en zochten dus een excuus om die te kunnen dragen”, grapt Brigitte. “Er wonen in deze wijk veel oudere mensen die niet zo vaak buiten komen, zijn soms wat op zichzelf. Zo kunnen de bewoners uit deze buurt, jong en oud, elkaar beter leren kennen”, legt Brigitte het idee achter hun buurtfeest uit.

Contact leggen

Christel woonde een paar jaar geleden nog in een andere wijk, en daar was meer onderling contact tussen de buurtbewoners. Daarom besloot ze samen met Brigitte, Andy en Björn dit feest te organiseren. Het Tiroler- of apres-ski thema past mooi bij de tijd van het jaar. Elk jaar is er een variant. Komend jaar vieren ze hun jubileum.” Wij merken dat het voor buurtgenoten laagdrempeliger is om contact te maken met elkaar op een gezellig feest, en elkaar daarna op straat makkelijker aanspreken”, zegt Christel.

Bedankbrief

Dat het straatfeest succesvol is, blijkt wel uit de reacties die de organisatie ontvangt. De dames horen in de buurt dat mensen onderling meer contact hebben. Als er wat is helpen mensen elkaar. Maar er zijn ook persoonlijker bedankjes. “We hebben vorig jaar na afloop bijvoorbeeld een leuke bedankbrief gekregen van een buurtbewoner. Daarin schrijft hij dat “er reuring is gekomen in een vroeger zo stille buurt en dat het feest daaraan een bijdrage levert”, vertelt Christel trots.

Björn loopt ondertussen met een dienblad vol schnaps het feestgedruis in. “We gaan straks ook karaoke zingen en dansen”, vertellen de dames enthousiast. Het maakt niet uit dat er flink wat geluid geproduceerd wordt, want de hele buurt is uitgelopen voor deze jaarlijkse happening. Een stuk of vijftig buurtbewoners staan gehuld in skipak op straat. Uit de boxen klinken moderne hits maar ook klassiekers zoals ‘Ich bin wie Du’, liedjes die iedereen kent.

Bijdrage uit initiatievenfonds

De organisatie verzorgt de glühwein en de schnaps. Verder nemen alle buurtbewoners wat te eten en te drinken mee. Verder zorgt de organisatie voor de aankleding van het feest. Daarvoor vragen ze een bijdrage aan uit het initiatievenfonds. Daar kan dan een wc, een statafel en dergelijke voor worden gehuurd. Maar de meeste kosten dragen ze zelf, wat ze er graag voor over hebben. De bewoners uit de buurt staan druk met elkaar te kletsen. Jong en oud door elkaar heen. “Dit is waarvoor we het doen”, zegt Christel tevreden.


Naar boven

Kerststukjes maken in buurthuis Sterrenzicht

Dames uit Oost maken een kerststukje in buurthuis Sterrenzicht.

13-12-2017 | Buiten sneeuwt het en in buurthuis Sterrenzicht maakt een groep van meer dan dertig 55-plussers samen kerststukjes. Het is een van de activiteiten in een reeks om ouderen uit Oost met elkaar in contact te brengen. Marjon van Alfen is de drijvende kracht en organisator en dankzij de hulp van vrijwilligers uit de bewonerscommissie liep de avond als een geoliede machine. De financiële ondersteuning kwam vanuit het Initiatievenfonds.

Heel Utrecht ligt op deze maandagochtend in december plat door de sneeuw, maar de ouderen in buurthuis Sterrenzicht hebben zich niet uit het veld laten staan. Ruim dertig dames en een enkele verdwaalde heer zitten achter lange tafels. De meeste deelnemers hebben de instructie van Marion van Alfen, activiteitenorganisator van De Wilg, goed opgevolgd. Voor hun neus staat al een fraai kerststukje met hulst, groene blaadjes en wie het echt bont wil maken steekt er glitterballetjes in.

Kerstmuziek klinkt uit de speakers en de sfeer zit er goed in. “Het is hartstikke gezellig, zo onder elkaar hier. Ik heb dit kerststukje voor mijzelf gemaakt”, zegt deelneemster Sjaan. Buurvrouw Riet is het roerend met haar eens. “Het is goed georganiseerd.” Sjaan heeft het kerststukje niet voor zichzelf gemaakt maar geeft het cadeau aan Heleen, de beheerster van buurthuis Sterrenzicht. “Zij verdient zeker iets moois.”

Steeds meer deelnemers

Marion werkt als professional aan het duurzaam activeren van ouderen in Oost. Het is voor de derde opeenvolgende keer dat zij het maken van kerststukjes organiseert. “Sterrenwijk heeft mijn hart gestolen. Er komen elke keer meer deelnemers en dat is hartstikke leuk.” Vandaag krijgt ze bij deze activiteit hulp van vier studenten van de Hogeschool Utrecht.

Het maken van de kerststukjes vindt deze keer plaats mede dankzij een bijdrage uit het Initiatievenfonds. Volgens Marion gaat het doen van een aanvraag uit het initiatievenfonds voor de meeste deelnemers een stap te ver. “Daarom is het goed als een professional een klein stapje in de goede richting zet. De deelnemers betalen zelf ook een kleine bijdrage. Het draait op deze manier om samen zijn en plezier maken.”

Andere activiteiten

Sjaan en Riet komen vaker in het buurthuis, bijvoorbeeld om te eten. Als Marion vraagt of er ook animo is voor andere activiteiten zoals klaverjassen en een spelletjesavond knikken ze enthousiast. Sjaan wijst op haar snowboots: “Ik ga vanavond maar met de hondenslee naar huis.” Het kersstukje houdt ze trots voor de borst geklemd.


Naar boven

Verbinding ontstaat tegenwoordig ook op Facebook

Els Berkman

29-11-2017 | Els Berkman is wat je noemt een betrokken buurtbewoner. Ze woont inmiddels tien jaar in de Bansbuurt, direct ten zuiden van het Rietveld-Schröderhuis, en is actief als secretaris van de Bans Bewonersvereniging: ‘We gaan als bestuurslid uit van onze eigen kracht.’

Een buurt die spoort

Begin jaren dertig van de vorige eeuw verhuisde het hoofdkantoor van de Nederlandse Spoorwegen van Amsterdam naar Utrecht. Om aan voldoende woningen te komen, richtten meeverhuizende personeelsleden een particuliere stichting op: de Bond Ambtenaren Nederlandse Spoorwegen, kortweg B.A.N.S. ‘Daar is de Bansbuurt uit voortgekomen, aan de Laan van Minsweerd en vier zijstraten.

Gevaarlijke situaties

De bewonersvereniging werd opgericht door moeders uit de buurt die zich zorgen maakten over de komst van de Waterlinieweg, direct langs de Bansbuurt: ‘Die zou voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Zij hebben toen de bewonersvereniging opgericht. Mede dankzij hen is de weg uiteindelijk verhoogd aangelegd en kwam er een geluidswal.’ Tegenwoordig richt de bewonersvereniging zich vooral op het organiseren van bewonersactiviteiten. ‘Al blijven we aandacht hebben voor wat er leeft onder bewoners. Twee keer per jaar overleggen we daarover ook met het stichtingsbestuur. Voor buurtbewoners hebben we ook een soort vraagbaakfunctie. De mensen hier krijgen bijvoorbeeld elk seizoen een bewonerskaart van FC Utrecht, omdat de wijk bij thuiswedstrijden wordt afgezet. Dit jaar was die kaart er in september nog niet, toen het seizoen begon, en mensen vroegen zich af waar dat aan lag. Een andere buurtbewoner heeft uitgezocht waar dat aan lag, en wij konden die informatie weer makkelijk doorgeven.

Verbindende vuurkorf

De vereniging probeert verbinding in de buurt actief te stimuleren: ‘Namens de vereniging maak ik even persoonlijk kennis met nieuwe bewoners. We proberen met onze activiteiten ook altijd nieuwe mensen te bereiken. Met oud en nieuw zetten we op een straathoek een vuurkorf neer om gezamenlijk het nieuwe jaar te vieren. Tijdens het buurtfeest dit jaar hielden we een talentenmarkt, een idee van een kunstenares uit de buurt. Als mensen wat van zichzelf laten zien, geeft dat een mooi aanknopingspunt om in gesprek te raken.’ Voor de bekostiging van zulke activiteiten kan de bewonersvereniging terecht bij Stichting BANS, maar ook bij het Utrechts Initiatievenfonds: ‘Dankzij die subsidies kunnen we regelmatig iets organiseren.’ Geïnspireerd door het Utrechtse project ‘Eet Mee!’, nodigt Els, op eigen initiatief, regelmatig buurtbewoners uit voor een etentje: ‘Ik prik een datum en iedereen mag zich opgeven. Het levert iedere keer een leuke avond op en we leren elkaar kennen; ik krijg er energie van.’ Voor verbinding zorgt ook de facebookpagina van de Bansbuurt. ‘Die is niet specifiek van de bewonersvereniging, maar we kunnen we er ook onze jongere buurtgenoten goed bereiken. Ons eigen blad wordt meer gelezen door oudere bewoners.’  

Bestuursleden gezocht

De bewonersvereniging zoekt nieuwe bestuursleden: ‘Het loopt nu prima, hoor, maar we hebben momenteel bijvoorbeeld geen voorzitter.’ Vrees voor een agenda vol vergaderingen hoeven ‘nieuwelingen’ niet te hebben: ‘Als bestuurslid kun je uitgaan van je eigen kracht en vooral doen wat je leuk vindt. De een vindt het mooi om een schoonmaakactie en bollenplantdag te organiseren, de ander neemt het voortouw bij het buurtfeest. We kunnen niet allemaal alles doen. Ieder bestuurslid heeft er een leven naast.’ De kracht van Els zelf ligt duidelijk bij het contact met buurtbewoners: ‘Recent zouden in de buurt nieuwe kozijnen en deuren geplaatst worden. We kregen signalen dat een aantal ouderen daar tegen opzag: alles aan kant, twee dagen rommel, vreemde mensen over de vloer – ze overzagen dat niet. Toen bedacht ik dat we buurtbewoners konden vragen om die mensen te helpen.’ Zo gezegd, zo gedaan: ‘De middag voor de plaatsing zijn we bij die bewoners langs geweest: spullen opzij, luxaflex van het plafond en na afloop hebben we de boel afgestoft en alles teruggeplaatst.’ De bewoners waardeerden dat zeer, merkte Els. ‘En het is écht leuk om te kunnen helpen. Kleine moeite, groot plezier: die slogan klopt gewoon.’

Naar boven

IBB-Fest: een plek waar iedereen zichzelf kan zijn

organisatie IBB-fest

01-11-2017 | Tussen de flats op de IBB wordt jaarlijks een festival georganiseerd; het IBB-Fest. Een festival vol kunst en cultuur. Zo is er naast muziek ruimte voor straattheater dans en beeldende kunst. Het festival is gratis toegankelijk en de hele buurt is welkom. Op die manier worden er nieuwe ontmoetingen gecreëerd.

Wat is het IBB-Fest?

Het IBB-Fest is een onafhankelijk en kleinschalig festival zonder een commercieel oogpunt. Iedereen is welkom en kan zichzelf zijn. Een van de charmes is ook dat elke bezoeker onderdeel van de organisatie kan zijn. Het is een evenement van, voor en door de liefhebber, waar de organisatie zich niet boven de toeschouwer verheft. Door de niet-commerciële instelling van de organisatie en hoge mate van toegankelijkheid door de gratis entree, wordt een plek gecreëerd waar nieuwe ontdekkingen en ontmoetingen plaatsvinden die het evenement onderscheiden van andere festivals. IBB-Fest brengt de omwonenden samen en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Initiatievenfonds. Het creëren van cohesie in de wijk is een belangrijke doelstelling.

Voor wie is het?

De doelgroep die het IBB-Fest beoogt te bereiken, bestaat in de eerste plaats uit alle studenten die huurder zijn op het IBB-complex. Daarnaast richt het festival zich op muziek- en cultuurliefhebbers uit Utrecht en omstreken. Bewoners van de omliggende wijken (bijvoorbeeld Sterrenwijk) en Abrona vormen geen gerichte doelgroep van IBB-Fest, maar zijn zeker van harte welkom! Voornamelijk afgelopen twee jaar hebben we zeer veel positieve reacties gekregen van buurtbewoners. Dit heeft de band – die niet altijd even goed is geweest – tussen het IBB-complex en haar buren zeker versterkt. In 2014 en 2015 heeft Abrona met groot succes een deel van de catering verzorgt op het festivalterrein.

Hoelang doen jullie dit al?

IBB-Fest 2017 is de 8e editie van het festival dat voor het eerst in 2010 werd gehouden. Gedurende zeven succesvolle edities heeft IBB-Fest zich ontwikkeld tot een evenement waarbij kunst, cultuur en participatie hoog in het vaandel staan. Zowel jonge getalenteerde bands, singer/songwriters, rappers en DJ’s, maar bijvoorbeeld ook klassieke musici kunnen deel uit maken van de programmering. Ook is er ruimte voor straattheater, dans, beeldende kunst, workshops en nieuwe media. Daarnaast fungeert het festival als een platform voor lokale ondernemers.

Hoe organiseren jullie dit?

De organisatie van het IBB-Fest 2017 valt onder de Stichting IBB-Fest. Het IBB-complex is eigendom van SSH. Het organisatiecomité van het IBB-Fest 2017 bestaat uit zeventien leden, die voor een deel al voor langere tijd meedraaien in het organisatieproces van IBB-Fest. Daarnaast zijn er nieuwe commissieleden aangetrokken. Enthousiasme en voldoende ervaring fungeren hierbij als de belangrijkste selectiecriteria. Over het algemeen sluiten de studierichtingen van de verschillende commissieleden goed aan op hun functie. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan Bestuurs- en Organisatiewetenschappen, Technische Bedrijfskunde, Communication and Media Design en Event en Music Management. De via IBB-Fest opgedane ervaring met het organiseren en managen van een evenement kan andersom ook weer toegepast worden in latere (studie gerelateerde) projecten.

Er wordt van studenten wel gezegd dat ze vooral veel feesten en niet zoveel voor de buurt doen. Wat vind je hiervan?

Het IBB-Fest laat zien dat de combinatie van feesten en iets voor de buurt doen perfect samen kunnen gaan. Met een brede programmering welke zowel de studenten als buurtbewoners aanspreekt worden deze doelgroepen op een ongedwongen wijze samengebracht. Het festival verbroedert en heeft de relatie tussen studenten en bijvoorbeeld Sterrenwijk verbeterd.


Naar boven

In Oudwijk: de comeback van de regenton

moeder met 2 kinderen met 2 regentonnen

17-10-2017 | Ellen Visser woont met veel plezier in de Bankstraat, in Oudwijk. In haar huishouden is het normaal om afval te scheiden en de was buiten te laten drogen. “Niet dat ik er dag en nacht mee bezig ben, maar ik probeer duurzaam te leven. Vorig jaar besefte ik hoe zonde het eigenlijk is dat we bloemen en planten kraanwater geven. Het regent ten slotte genoeg.” In navolging van haar buren plaatste zij een regenton op haar dakterras. Maar het besef groeide ook uit tot een plan - en tot een primeur in de Bankstraat. Al had die wel wat voeten in de aarde.

Hoe wordt Utrecht waterproof?

Tijdens de voorbereiding van het jaarlijkse straatfeest in ‘haar’ Bankstraat, raakte Ellen met buren in gesprek over het idee om aan de voorzijde van de huizen regentonnen te plaatsen, gekoppeld aan regenpijpen. “Toen dat technisch ingewikkeld bleek, lieten we het idee eigenlijk varen.” Dat Ellen het idee weer oppakte, is te danken aan een presentatie over ‘Waterproof030’ in het kader van de Open Tuinendag. “Waterproof030 is een initiatief van de gemeente Utrecht om onze stad bestand te maken tegen wateroverlast. Dat vergt natuurlijk meer dan wat regenwater opvangen, maar na hun verhaal dacht ik: ik ga er gewoon voor.”

Initiatievenfonds

Ellens eerstvolgende stap: een aanvraag voor ondersteuning door het Initiatievenfonds van de gemeente Utrecht. “Ik ben vooraf bij de straatbewoners langsgegaan: wat vinden jullie van het idee? Dat leverde genoeg enthousiaste reacties op.” En de volgende stap? “Nou, dat was een afwijzing door het Initiatievenfonds. Ze dachten dat de regenton alleen voor privégebruik was. Gelukkig kon ik uitleggen dat de regentonnen juist bedoeld zijn voor gemeenschappelijk gebruik.” Het was de eerste keer dat het Wijkbureau een aanvraag over regentonnen behandelde, en wat volgde was een zoektocht door de gemeentelijke voorwaarden om de tonnen in de openbare ruimte te plaatsen.
“Uiteindelijk keurde het Initiatievenfonds mijn aanvraag toch nog goed.”

Meeste regentonnen geplaatst

Nogmaals ging Ellen langs bij de huiseigenaren in de straat. Ditmaal met de vraag of er een regenton aan hun regenpijp mocht worden gekoppeld. De meeste reacties waren positief, al stonden hier en daar praktische bezwaren in de weg. “Soms was een regenpijp begroeid met planten, anderen hadden ervaringen met verstopping van de dakgoot en wilden geen ‘gedoe’. Natuurlijk is niemand verplicht om mee te werken.” Veertien huiseigenaren doen nu mee met het initiatief. Met twee huizen per regenpijp, komt dat neer op zeven regentonnen. “De meesten daarvan zijn inmiddels geplaatst. Het water mag ook echt door iedere straatbewoner worden gebruikt. Aan één regenton hangt zelfs al een gietertje”, zegt Ellen.

Een nuttig symbool

“Alle beetjes helpen, maar ik zie de regenton zeker niet als oplossing voor de klimaatverandering”, vertelt Ellen. “Voor mij is het vooral een symbool en hopelijk inspireert het tot andere initiatieven om Utrecht waterproof te maken.” Naast enthousiasme van straatbewoners en de spreekwoordelijke kartrekker, kleven er niet veel voorwaarden aan plaatsing van regentonnen. “De stoep moet breed genoeg zijn. En het helpt als je niet teveel hecht aan esthetiek. Ik kan namelijk niet zeggen dat ik ze heel mooi vind. Je hebt wel mooie regentonnen, maar die zijn ook heel duur. Daarom hebben we uiteindelijk gekozen voor compacte, kunststof exemplaren waar toch honderd liter regenwater in kan.” Of Ellen tevreden is met het resultaat van haar inspanningen? “Ja, zeker. Bloemen en planten hebben gewoon veel water nodig. En omdat regenwater superschoon is, kunnen we er prima onze ramen mee wassen.”


Naar boven

Culinair toekomstreizen en wetenschappelijke gezelligheid

Robbert Maas

24-08-2017 | Een culinaire tijdreis maken op de Uithof, dat kan op het Foodnote Festival van 6 tot en met 17 september. In navolging van De Daktuin komt Robbert Maas van het maatschappelijk projectbureau SOON nu met het Foodnote Festival. Ondersteund door het Initiatievenfonds komen wetenschap, duurzaamheid en gezelligheid samen.

"Kan je iets vertellen over je organisatie en over jouw functie?

Ik ben oprichter en ondernemer bij SOON. Wij zijn een projectbureau dat op basis van maatschappelijke thema’s bedrijven en evenementen opzet. Je kent ons misschien van De Daktuin, De Maaltuin of Luchtradar.

Wat gaan jullie doen in september op de Uithof?

In september lanceren we Foodnote Festival, een nieuw festival met voedsel in de hoofdrol. Maar verwacht geen standaard foodtruck evenement, want dit festival gaat veel verder. In samenwerking met allerlei experts op het gebied van consumptie, productie en voedingswaarde laten we zien hoe de toekomst van voedsel er uit gaat zien. Op ons terrein vind je dus 3d foodprinters, tentoonstellingen en heel veel lezingen, activiteiten en workshops.

Wat was jullie motivatie hiervoor?

Over één generatie zijn we met 10 miljard mensen op aarde. Een van de grootste uitdagingen waar we als mens voor staan, is het zorgen voor gezonde en voldoende voeding voor de hele wereld. Op ons festival willen we laten zien wat voor ideeën en concrete oplossingen er worden bedacht door boeren, wetenschappers en ondernemers. En natuurlijk willen we ook onze bezoekers laten zien wat zij zelf kunnen doen.

Klinkt heel leerzaam! Is er ook ruimte voor ontspanning?

Zeker! Foodnote festival is in de eerste plaats een hele bijzondere en gezellige plek om een koffie of biertje te drinken. Dat is hard nodig op het Utrecht Science Park, waar weinig voorzieningen zijn en alle studenten en medewerkers blijven hangen binnen de betonnen muren van al die gebouwen. Met Foodnote halen we al die kennis en kunde, bijvoorbeeld van Danone-Nutricia en Future Food Utrecht naar buiten. Tegelijkertijd zorgen we dat iedereen een lekker hapje kan eten, live-muziek kan luisteren of zich kan vermaken op het bijzonder aangeklede terrein.

SOON heeft ook De Maaltuin en De Daktuin georganiseerd. Waarin verschilt Foodnote?

Met De Maaltuin en Daktuin hebben we kunnen laten zien waar we toe in staat zijn. Dat inhoud en fun heel goed te combineren zijn, en dat we hele bijzondere ervaringen neerzetten. Foodnote bouwt door op die formule, maar kiest ook heel duidelijk voor een inhoudelijk thema. Foodnote Festival gaat over de toekomst van ons voedsel, waar De Daktuin bijvoorbeeld een breder programma had. Al hebben we ook gave bands en muzikanten op het programma staan. Een voorproefje vind je op onze website www.foodnotefestival.nl. Daarnaast hebben we een terrein ontworpen dat je meeneemt in de reis van voedsel. We beginnen bij de jagers-verzamelaars en eindigen bij de laboratoria. Genoeg te zien en doen voor de bezoekers!

Kan je al een gerechtje verklappen uit een ander tijdperk?

Doordat we samenwerken met meerdere foodtrucks, die elk hun eigen verhaal en aanpak hebben, is er voor ieder wat wils. Voor de futuristische bezoeker hebben we bijvoorbeeld een krekelburger. Gemaakt van ‘superfood’ krekels en proteïne is deze burger misschien wel het toekomstige alternatief voor de hamburger. Ik ben benieuwd hoe die smaakt…

Het raakt dus zowel wetenschap, duurzaamheid en gezelligheid. Waar ligt voor jou persoonlijk het zwaartepunt?

Deze vraag heb ik ook in ons team gesteld en het leuke was dat iedereen met een ander antwoord kwam. Een collega wil élke lezing en workshop bijwonen, terwijl een ander juist zin heeft in het rondstruinen op het terrein en genieten van muziek en ander entertainment. Ikzelf ben heel blij dat we al die groepjes op één evenement kunnen combineren. Voor mij maakt de combinatie hem af!

Vind je het spannend?

De laatste weken voor een groot evenement zijn altijd spannend. Gaat het zonnetje wel schijnen? Komt onze promotie goed over? Maar tegelijkertijd lopen we helemaal volgens planning en zijn alle grote zaken al helemaal geregeld. Ik heb er vertrouwen en heel veel zin in!

Wat zijn je verdere plannen voor de toekomst met SOON en de Uithof?

Ons doel is om het Utrecht Science Park tot een van de trekpleisters van Utrecht te maken. Er gebeuren zoveel toffe dingen op dit terrein, maar helaas te veel achter gesloten deuren. De komende jaren blijf ik me inzetten om dat te laten zien en Utrecht Science Park bekend te maken als een plek waar gave dingen gebeuren."


Naar boven

Geprezen vrijwilliger om dierenoase in de stad

Marianne geeft een gans te eten

28-06-2017 | De Dierenweide op de Abstederdijk is een bekende en belangrijke plek voor de buurt. Buurtbewoner Henk Slinkers werd langzaamaan het gezicht van de weide. Al vond hij dat zelf niet nodig, hij wilde liever niet in de spotlight staan. Zo’n 20 jaar stak hij hart en ziel in de weide. Elke dag werkte hij er, 365 dagen per jaar. Zijn betrokkenheid werd afgelopen weekend geëerd.

Ontstaan van de weide

De dierenweide lag stil toen Henk erbij kwam. Nadat hij terug was uit Nieuw-Zeeland, had hij bij de Oosterspoorbaan een stuk grond met een moestuin en dieren. Hij wilde de geiten daar ‘s nachts niet alleen laten en nam ze dan mee naar huis. Iemand uit de buurt zag hem steeds lopen met zijn geiten en stelde voor om de gesloten dierenweide ervoor te gebruiken. Dat leek hem een goed idee en zo ontstond opnieuw de Dierenweide Abstede. Al gauw kwamen er meer dieren bij. Henk was erg handig en een harde werker. Vlak voor zijn pensioen begon hij in de weide. Toen hij op een dag zijn ribben gekneusd had kon hij haast niets doen. Marianne mocht hem helpen, al ging het in het begin niet helemaal van harte. Hij wilde het liever allemaal zelf doen. Langzaam maar zeker vertrouwde hij haar volledig. Zij heeft het van hem overgenomen toen Henk het zelf niet meer kon doen.

Nieuw adres

Na een lang ziekbed overleed Henk uiteindelijk. Uit Sterrenwijk en Abstede kwam de vraag of er iets gedaan kon worden om hem te herinneren. De dierenweide heeft officieel geen adres. Het leek betrokkenen zoals Marianne een mooi gebaar om het binnenterrein naar Henk te vernoemen. Hiervoor werden er handtekeningen verzameld. Een officiële straatnaam lukte helaas niet maar afgelopen weekend werd het plein toch naar hem vernoemd. ‘Met een groen bord in plaats van een blauw straatnaambordje. Misschien is het niet officieel maar we vinden het toch een mooi eerbetoon’ zegt vrijwilliger Marianne. Nu heet het binnenterrein Henk Slinkersplein en de borden zijn opgehangen op de toegangshekken. De weduwe van Henk onthulde de borden. Voor deze dag is er gebruik gemaakt van het Initiatievenfonds.

Leven lang blijven

‘Wat ik hier zo mooi vind is dat alle dieren hier hun leven lang mogen blijven. Dat zie je niet vaak meer. Daarnaast fungeerde de weide vaak als opvang van dieren uit de wijk. Van konijnen tot cavia’s, alles kwam hierheen. Tijdens de jaarwisseling in 2000 mochten er geen dieren in de weide zijn. Henk zette varkens in zijn kruiwagen en reed ze naar zijn huis. Daar bouwde hij een hok in de tuin. Zo deed hij dat. Hij bedacht altijd creatieve oplossingen als er een probleem was. Daar werd hij extra om gewaardeerd en leerden we veel van. In gedachten is hij nog altijd bij ons.’

Oproepje

‘We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers. Wie heeft er een paar dagdelen per week of per maand over om te helpen? We hebben er nu zo’n 20 a 25 maar meer is altijd fijn.’ Marianne draait zelf 4 a 5 ochtenddiensten en 3 avonddiensten. Ze verzorgt het voer, let op de gezondheid van de dieren, houdt toezicht en zorgt ervoor dat de wettelijke verplichtingen worden nagekomen. ‘Donaties kunnen we ook goed gebruiken. Dat is toch waar we het van moet hebben. Al kost het allemaal niet zoveel, het onderhouden van zo’n weide, het geld moet toch ergens vandaan komen.’

Tekst: Laura Stassen


Naar boven

Even voorstellen: Theatermaker Geert van den Berg

Kindje in speeltuin

06-06-2017 | Al 80 jaar vrolijkt speeltuin de Bloesem (aan de Bloesemstraat) de buurt Oudwijk op. Genoeg reden voor een feest met buurtbewoners op zaterdag 17 juni tussen 14.00 en 17.00 uur in de speeltuin. Theatermaker Geert van den Berg werd gevraagd om het verhaal van de speeltuin op een creatieve manier te vertellen.

Geert woont in de straat en maakt al jaren theater; iets terugdoen voor zijn eigen wijk zag hij als een mooie kans.
Als vrijwilliger gaf hij bij Podium-Oost al eerder theaterlessen aan senioren. Vervolgens maakte hij de voorstelling voor de Bloesem. Geert: "Hoe mooi is het om deze ouderen terug te brengen naar de speeltuin van hun jeugd. Uiteindelijk spelen er volwassenen, ouderen en kinderen in het stuk. De speeltuin is van hen allemaal. Of je er nu komt voor je sociale contacten of om te spelen. Niemand mocht vergeten worden."

Het verhaal wordt verteld vanuit 2 journalisten. Zij nemen het publiek mee terug in de tijd. De voorstelling vindt plaats midden in de speeltuin. "Het was even passen en meten maar met wat creatief denken hebben we verschillende coulissen weten te realiseren en hebben zelfs alle toestellen een functie." Het grootste gedeelte van de voorstelling is gebaseerd op artikelen uit het Utrechts Nieuwsblad. "Het taalgebruik uit die tijd is al heerlijk theatraal en vormde de perfecte kapstok van de voorstelling."

Geschiedenis

Speeltuin De Bloesem kwam tot stand door Piet Duermeijer. In 1937 besloot hij als timmerman iets te doen voor kinderen in de buurt en maakte hij ‘klepperstokjes’ van oud hout voor de Kleppermars. Later werden er hele speeltoestellen gebouwd. Het was echt een buurtinitiatief, ook al had men in die tijd weinig geld. De buurt wilde graag helpen en organiseerde inzamelingsacties zoals een Bazar.

Bijdrage uit Initiatievenfonds

Dit feest en dus ook het theaterstuk zijn met hulp vanuit het Initiatievenfonds tot stand gekomen.
Op zaterdag 17 juni van 14.00 tot 17.00 uur is het zover. Buurtbewoners en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. De theatervoorstelling is van 14.00 tot 15.15 uur. Speelt u een muziekinstrument? Dat komt goed uit want er worden nog muzikanten gezocht voor deze dag.


Naar boven

Hulp en contact Wijkbureau Oost

Telefoon

14 030

E-mail

oost@utrecht.nl

Volg ons

Bezoekadres

F.C. Dondersstraat 1

Openingstijden

maandag t/m vrijdag, 9.00 - 17.00 uur

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht