Wijken Even voorstellen in Oost

In Oost wonen en werken betrokken mensen. Zij zetten zich in voor een leefbare, veilige, groene en schone wijk. Maar wie zijn dit eigenlijk? Lees hier de verhalen van de mensen achter de initiatieven en de ontwikkelingen van de wijk.


Houda Loukili, beweegmakelaar bij SportUtrecht

Houda is beweegmakelaar bij SportUtrecht. Sinds 2014 zet zij zich in voor de bewoners van Utrecht. Nu is zij als beweegmakelaar verantwoordelijk voor de wijken Binnenstad, Oost en Noordoost.
Door haar passie voor sport, zelf Nederlands jeugdkampioen kickboksen, en haar opleiding is Houda in deze baan helemaal op haar plek.

Wat doet een beweegmakelaar?

"Als beweegmakelaar is het mijn doel om zoveel mogelijk mensen die niet vanzelfsprekend sporten en bewegen, samen te brengen met het sport- en beweegaanbod in de wijk. Op onze website kunnen wijkbewoners en professionals hun weg vinden in het beweegaanbod uit hun wijk. Op het moment dat er vraag is naar een sport die nog niet in de wijk is, ondersteun ik samen met partnerorganisaties om dit op te zetten.
Tot slot ga ik met bewoners in gesprek als het gaat om meer complexe vragen betreft het sporten en bewegen in de wijk."

SportUtrecht biedt ook ‘beweegmaatjes’, kan je daar iets over vertellen?

"Samen sporten is veel leuker en is soms ook de motivatie om te gaan sporten. Een beweegmaatje helpt iemand op weg die wat hulp kan gebruiken bij het sporten. Mocht je een beweegmaatje zoeken of je zou het leuk vinden om als vrijwilliger bij SportUtrecht iets te betekenen kijk dan op www.sportstad-utrecht.nl/beweegmaatjes of mail naar beweegmaatjes@sportutrecht.nl."


 

To top

Fred Nuwenhuis, gebiedsmanager Stadsbedrijven

De wijken Oost en Noordoost hebben een nieuwe gebiedsmanager Stadsbedrijven: Fred Nuwenhuis. Veel Utrechters zullen hem al kennen van zijn betrokkenheid bij muurschilderingen, de binnenstad en bij bijzonder straatmeubilair. Ook op Twitter is Fred actief (@FreddyNuw). En ondanks dat hij nieuw is in deze functie, kent hij Oost en Noordoost al behoorlijk goed. Wat doet hij voor uw buurt?

"Ik ben Fred Nuwenhuis en ik werk per 1 december 2018 als gebiedsmanager bij Stadsbedrijven (de opvolger van Richard Smit). Ik ben verantwoordelijk voor de aansturing van het dagelijks onderhoud in Utrecht Oost en Noordoost. Dat dagelijks onderhoud houdt in: het schoonmaken (vegen) en op orde houden van het groen en de bestrating, de gladheidsbestrijding, het verwijderen van onkruid op de verharding, verwijderen van plak en klad (graffiti) en het maaien van gras en sloten. Dat gebeurt onder leiding van onze 1 opzichters, Rene van Heeren (Oost) en Dennis van Baggem (Noordoost), die met hun team de 3 voormannen, 12 schoonmedewerkers, 6 tuinlieden, 3 straatmakers, lappers en de ingehuurde aannemers begeleiden. Tevens ben ik de vooruitgeschoven ambtenaar om namens Stadsbedrijven contact te onderhouden met de ambtenaren die actief zijn in dit gebied, zoals de veiligheidsmanager, de wijkregisseur en de afvaladviseur. Ik heb ook contacten met coöperaties, bewonersgroepen en ondernemers in de wijk."

Je bent een bekend gezicht in de stad. Wat heb je hiervoor zoal gedaan?

"Ik werk al bijna 39 jaar voor Stadsbedrijven of hun voorlopers, ik ben begonnen als (leerling) straatmaker en daarna als opzichter, wegbeheerder en ook al 11 jaar gebiedsmanager in 3 andere gebieden van de stad. De laatste 2 jaar stuurde ik de groep Infrastructuur aan bij het ingenieursbureau van Stadsbedrijven. Daarnaast ben ik de laatste 5 jaar verantwoordelijk voor het straatmeubilair en de laatste 20 jaar zit ik in een gemeentelijke werkgroep die zich inzet voor het terug brengen van een stukje historie in de stad."

Heb je nog goede tips voor liefhebbers van de wijken Oost en Noordoost?

"Ik heb nog vele ideeën, maar het leukste is als het vanuit de bewoners of gebruikers komt, zoals het idee om op het viaduct op de Prins Hendriklaan oude zwart/wit foto’s aan te brengen, of de buurt Lauwerecht te verfraaien met een muurschildering. Met die ideeën hebben we al vele mooi plekken verfraait en nog mooier gemaakt dan dat ze al waren. Denk aan het Wilhelminapark met een gedicht op een kei, de Oosterspoorbaan met borden en een muurschildering, de Abstederdijk met een mooie muurschildering op een school, het Krommerijnpark met beelden en banken, diverse muurschilderingen in Vogelenbuurt en een gedenksteen met bord van de Pellekussenpoort."


To top

Nieuwe wijk-boa fietst fulltime door Oost

Dex is 21 jaar oud en werkt als wijk-boa voor Oost. BOA staat voor Buitengewoon Opsporingsambtenaar. Hij fietst fulltime door de wijk en is aanspreekpunt voor bewoners die bijvoorbeeld overlast ervaren.
 
"Hiervoor werkte ik een half jaar in Overvecht als BOA. Oost is wat rustiger. De overlast is meer verspreid en in kleinere hoeveelheden. De overlast van bewoners komt van zwerfafval, grofvuil, parkeren en jongeren. Ik vind het mooi dat bewoners meedenken met de problemen die wij dagelijks tegenkomen. Hun betrokkenheid is groot."

Wat doe je dan met de bewoners?

"Ik ben altijd aanspreekbaar. Maak je een melding, dan kom je bij ons uit. Als we meldingen binnenkrijgen, kunnen we gericht optreden. Ook gaan we langs op locatie en kijken we hoe iets op te lossen is. Ik werk in onregelmatige diensten, dus je kunt me op elk moment van de dag tegenkomen."

Wat betekenen de komende feestdagen voor je?

"We letten natuurlijk extra op waar en wanneer mensen vuurwerk afsteken. Ook proberen we te voorkomen dat er brandbare objecten blijven staan op straat. Bijvoorbeeld een aanhanger met bouwmaterialen. Met oud en nieuw lopen speciale vuurwerkteams door de stad om dit in goede banen te leiden. Afgelopen 2 jaar werkte ik ook met oud en nieuw, maar dit jaar ben ik vrij. Ik blijf rustig thuis met mijn familie. Gezellig"
 
Heb je Dex nog niet gezien en wil je alvast een melding maken? Probeer de Slim Melden app of bel naar 14 030. Wie weet komt hij binnenkort bij u langs.


Ursula Engel, adviseur op Koppelsteede

Ik ben Ursula Engel, ik werk bij Utrecht Natuurlijk en ben de nieuwe adviseur op Koppelsteede. Ik ondersteun groene en duurzame initiatieven in Utrecht Oost en Zuid.
 
Ik begeleid buurtuinen en andere groenprojecten. Denk aan: groene schoolpleinen, voedseltuinen of natuurspeeltuinen. Maar ook met andere duurzame ideeën kunnen bewoners terecht bij Utrecht Natuurlijk.

Het opzetten van een initiatief is een intensief proces. Ik kan initiatiefnemers helpen bij verschillende stappen in het proces: scherpe doelen stellen, een realistisch stappenplan maken, en hulp bij het vinden van draagvlak en financiering. Ook kan ik, als het om tuinen gaat, meedenken over beplanting en beheer.

Bovendien hebben we op Koppelsteede en trouwens ook op Griftsteede ruimte en faciliteiten die jij als initiatiefnemer, in overleg met Utrecht Natuurlijk kan gebruiken.

Dus heb je een groen idee? Laat het me weten, ik denk graag met je mee.

Ik ben van oorsprong grafisch ontwerper en documentairemaker en heb later milieu- maatschappijwetenschappen gestudeerd. Vervolgens heb ik me gespecialiseerd op het gebied van groen in de stad en bewonersparticipatie. Wat mij drijft is mijn grote passie voor groen en natuur.

Het eerste seizoen bij Utrecht Natuurlijk is erg goed bevallen. Ik heb al met veel mensen in Utrecht Oost kennis gemaakt. Samen met het team op Koppelsteede werk ik op dit moment aan een leuk activiteitenprogramma voor volgend jaar. Koppelsteede is een prachtige plek met veel natuur. Er zijn stallen met dieren, een grote appelboomgaard en een moestuin. Je kunt hier trouwens ook een moestuin huren voor een seizoen. Ik geniet elke dag van de natuur hier.

Bekijk meer informatie en contactgegevens


Interview met Rene van Heeren, wijkopzichter

Wat houdt je functie in?

Als wijkopzichter bij de gemeente Utrecht ben ik verantwoordelijk voor het beheer van de openbare ruimte in Oost. Zowel de straten en stoepen als de bomen en groenstroken. Samen met vijftien medewerkers zorg ik dat de buitenruimte ‘schoon, heel en veilig’ is. Het werk dat wij doen, is voor bewoners heel zichtbaar; het inzamelen van afval, het schoonhouden van de openbare ruimte en snoeien van het groen. Ons dagelijkse werk is het visitekaartje van de gemeente.

Hoe ben je hier terecht gekomen?

Ik werk alweer 10 jaar bij de afdeling Stadsbedrijven en sinds 2 jaar als wijkopzichter in Oost.
Wat vind je leuk aan je werk?
Het leuke is dat het werk heel gevarieerd is en dat je snel en concreet resultaat hebt. We willen graag dat mensen blij zijn met het werk dat wij doen; we gaan voor wow-momenten van inwoners, bezoekers en bedrijven!

Daarnaast is het leuk om samen met bewoners te werken aan het beheer van het groen in de wijk. Veel groenstroken, boomspiegels en parken worden mede onderhouden door bewoners, zelfbeheerders genoemd. Het is mooi dat bewoners zich inzetten voor hun leefomgeving. Wij adviseren hoe zij het groen moeten onderhouden en geven praktische ondersteuning.

Ook zetten wij ons in bij grote evenementen zoals Koningsdag, de huldiging Nederlandse voetbaldames en de Singelloop. Ook bij calamiteiten worden we ingezet, bijvoorbeeld als extra hulp bij de gladheidsbestrijding. 


Interview met Sterre, buurtcongiërge

Oost is sinds 1 oktober een buurtconciërge rijker. Dit is een nieuw fenomeen in de stad, gefinancierd door Ondernemersfonds Utrecht en op initiatief van ondernemersvereniging Puur Oost.

Wie is de buurtconciërge en wat kan ze voor u betekenen?

“Ik ben Sterre, 29 jaar oud en een echte Utrechtse doorpakker. Ik ben geboren en getogen in Utrecht. Mijn achtergrond is stedelijke geografie en ik woon met veel plezier in Oost. Ik zet mij graag in voor doelen waarbij ik ook iets voor een ander bereik. Daarom ben ik ook zo blij dat ik hier als buurtconciërge aan de slag mag en het aanspreekpunt van de wijk word. Niet alleen omdat het mijn werk is, maar omdat ik hier woon en veel van deze buurt hou.
Buurtgebouw De Wilg is mijn uitvalsbasis. Van daaruit ga ik vrijwel dagelijks met mijn bakfiets op pad. Ik zorg ervoor dat het hier netjes blijft en kan kleine reparaties uitvoeren. Ook heb ik een EHBO-trommel en een AED diploma."

Contact

"U kunt mij bellen of mailen om dingen door te geven, bijvoorbeeld een kapotte lantaarnpaal. Ook kunt u mij bijvoorbeeld bellen voor hulp bij het doen van aangifte of bij vragen over voorzieningen. Ik help u graag dus mail of bel mij gerust of spreek mij even aan.” Als u haar niet kunt vinden is Sterre bereikbaar via www.puuroost-utrecht.nl/buurtconcierge.


Interview met Ed Kanters, bewonersoverleg Rijnsweerd

Bewonersoverleg Rijnsweerd wil de buurt verbinden; initiatiefnemer Ed Kanters stelt zich voor

Knelpunten benoemen en aanpakken, mensen in Rijnsweerd met elkaar verbinden en buurtgenoten op de hoogte houden van ontwikkelingen in de buurt. Dat is kort gezegd het doel van het dit jaar opgerichte ‘Bewonersoverleg Rijnsweerd’. Een gesprek met initiatiefnemer en Rijnsweerd-bewoner Ed Kanters.

“Het idee voor het oprichten van een bewonersvereniging ontstond eind vorig jaar tijdens de Buurtenparade Oost”, vertelt Ed. “In gesprek met andere buurtbewoners kwamen we tot de conclusie dat we een aanspreekpunt in Rijnsweerd miste. Daarom ben ik toen samen met enkele bewoners het bewonersoverleg gestart.”

Anders dan de meeste bewonersverenigingen zijn er geen vergaderingen, daar hebben de drukbezette bewoners geen behoefte aan. De betrokken bewoners, circa 25 actieve leden en 60 volgers, wisselen alles per mail uit. “We zijn ook geen formele vereniging maar een bewonersoverleg”, verklaart Ed. “Onze visie is bewoners verbinden en resultaten voor Rijnsweerd te bereiken door constructief samen te werken met de gemeente. We onderhouden als bewonersoverleg actief contact met al bestaande werkgroepen ‘Betaald parkeren’ en ‘Erfpacht’. Ook zitten 2 leden van ons bewonersoverleg in de Wijkraad Oost, zodat we ook daar een goede verbinding mee hebben.”

Het initiatief en de inhoudelijke discussie over betaald parkeren en erfpacht laat het Bewonersoverleg over aan de betreffende werkgroepen, dat is wel zo efficiënt. “We onderhouden contact met deze werkgroepen en houden wel een vinger aan de pols bij het proces van het invoeren van betaald parkeren om de belangen van alle bewoners in de buurt goed te borgen”, aldus de enthousiaste buurtbewoner.

Verkeer en openbare ruimte Rijnsweerd en toekomstplannen

“Thema’s waar we zelf mee aan de slag gaan, is ‘verkeer en de inrichting van de openbare ruimte’ en ‘de toekomstplannen voor kantorenpark Rijnsweerd-Noord’, ofwel het ambitiedocument waar de gemeente in februari dit jaar een bijeenkomst over organiseerde. Voor het thema ‘verkeer en openbare ruimte’ hebben we dit voorjaar een schouw georganiseerd met bewoners en gemeenteambtenaren. We hebben toen een lijst knelpunten opgesteld die we graag willen (laten) aanpakken. Daar willen we binnenkort graag een vervolg aan geven, samen met de gemeente. Ook is ‘groen’ en het beheer van het groen in Rijnsweerd een belangrijk thema waar we mee aan de slag willen. Veel bewoners koesteren het bestaande groen in de buurt, maar we hebben nog wel wensen voor het onderhoud ervan en er leven ideeën over de inrichting van bijvoorbeeld de groenstrook bij de Albert van Dalsumlaan.”

Kortom, er zijn genoeg aandachtspunten voor het Bewonersoverleg Rijnsweerd om het wonen in de buurt nog verder te verbeteren. Ondanks de gewenste verbeteringen is het echter nu ook al fijn wonen in Rijnsweerd, vindt Ed, die er nu zelf ruim 2 jaar woont. “In Rijnsweerd woon je een beetje buiten, terwijl je ook zo in het centrum van Utrecht bent. De buurt is ruim opgezet met behoorlijk veel groen. Het is net een klein dorpje in de stad.”


Interview met wijkagent Hassan Mkaouar

Sinds anderhalve maand kunt u wijkagent Hassan Mkaouar door de wijk Oost zien fietsen of rijden. Hij heeft zijn Limburgse woon- en werkplek ingeruild voor Utrecht, waar hij sinds begin dit jaar woont en werkt. Met veel enthousiasme vertelt hij over zijn werkzaamheden en eerste indrukken van de wijk.

Hassan heeft elf jaar verschillende functies beoefend bij de Politie Limburg. Van het opstarten van preventieve projecten om woninginbraken tegen te gaan tot een aantal jaar bij de lokale recherche. Hassan: “Vanuit het doel om mensen te helpen, dat drijft mij in het werk.”

Sinds kort is hij wijkagent van de buurten Oudwijk en Buiten Wittevrouwen. Naast zijn werk in de wijk draait hij ook af en toe een dienst in de ‘incidentenafhandeling’ voor de hele stad, is hij lid van de Mobiele Eenheid en contactpersoon CTER (contraterrorisme extremisme en radicalisering) binnen de politie. Zijn eerste weken in Oost bevallen hem goed: “Het is geen straf om door deze mooie omgeving te fietsen of rijden, een wijk die rijk is aan cultuur en evenementen, met een enorme diversiteit aan winkels, kantoren, verschillende typen woningen en mensen.”

Wat Hassan opvalt is hoe benaderbaar bewoners in Oost zijn en hoe betrokken ze zich voelen bij de wijk en onderling. “Ik merk dat de bewoners erg bereid zijn je te woord te staan. In Limburg houdt men zich meer bezig met zijn of haar huisje, hier zijn mensen erg bereid dingen samen te ondernemen. Dit juich ik zeker toe, de politie kan in haar eentje de veiligheid van bewoners niet garanderen. Juist de samenwerking met burgers maakt dat je de wijk leefbaarder kunt maken!”

Wilt u in contact komen met Hassan?

Dat kan op verschillende manieren. Allereerst sinds kort via Instagram. Hassan heeft hier zijn eigen account, om een kijkje te kunnen geven in zijn werk en vragen te beantwoorden van bewoners. U kunt hem vinden via het account: wijkagent_oudwijk_buitenwittenv. Daarnaast zit Hassan 1 keer in de maand een uurtje in ‘Podium Oost’, waar bewoners hem vragen kunnen stellen of signalen uit de buurt met hem kunnen delen. Op het display van Podium Oost kunt u zien welke donderdagen hij aanwezig is of door even te bellen met Podium Oost: 030 - 258 19 94. 


Hulp en contact Wijkbureau Oost

Telefoon

14 030

E-mail

oost@utrecht.nl

Bezoekadres

F.C. Dondersstraat 1

Openingstijden

maandag t/m vrijdag, 9.00 - 17.00 uur

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht

Uw mening