Wijken Even voorstellen in Oost

In Oost wonen en werken betrokken mensen. Zij zetten zich in voor een leefbare, veilige, groene en schone wijk. Maar wie zijn dit eigenlijk? Lees hier de verhalen van de mensen achter de initiatieven en de ontwikkelingen van de wijk.


Houda Loukili, beweegmakelaar bij SportUtrecht

Houda is beweegmakelaar bij SportUtrecht. Sinds 2014 zet zij zich in voor de bewoners van Utrecht. Nu is zij als beweegmakelaar verantwoordelijk voor de wijken Binnenstad, Oost en Noordoost.
Door haar passie voor sport, zelf Nederlands jeugdkampioen kickboksen, en haar opleiding is Houda in deze baan helemaal op haar plek.

Wat doet een beweegmakelaar?

"Als beweegmakelaar is het mijn doel om zoveel mogelijk mensen die niet vanzelfsprekend sporten en bewegen, samen te brengen met het sport- en beweegaanbod in de wijk. Op onze website kunnen wijkbewoners en professionals hun weg vinden in het beweegaanbod uit hun wijk. Op het moment dat er vraag is naar een sport die nog niet in de wijk is, ondersteun ik samen met partnerorganisaties om dit op te zetten.
Tot slot ga ik met bewoners in gesprek als het gaat om meer complexe vragen betreft het sporten en bewegen in de wijk."

SportUtrecht biedt ook ‘beweegmaatjes’, kan je daar iets over vertellen?

"Samen sporten is veel leuker en is soms ook de motivatie om te gaan sporten. Een beweegmaatje helpt iemand op weg die wat hulp kan gebruiken bij het sporten. Mocht je een beweegmaatje zoeken of je zou het leuk vinden om als vrijwilliger bij SportUtrecht iets te betekenen kijk dan op www.sportstad-utrecht.nl/beweegmaatjes of mail naar beweegmaatjes@sportutrecht.nl."


 

Naar boven

Fred Nuwenhuis, gebiedsmanager Stadsbedrijven

De wijken Oost en Noordoost hebben een nieuwe gebiedsmanager Stadsbedrijven: Fred Nuwenhuis. Veel Utrechters zullen hem al kennen van zijn betrokkenheid bij muurschilderingen, de binnenstad en bij bijzonder straatmeubilair. Ook op Twitter is Fred actief (@FreddyNuw). En ondanks dat hij nieuw is in deze functie, kent hij Oost en Noordoost al behoorlijk goed. Wat doet hij voor uw buurt?

"Ik ben Fred Nuwenhuis en ik werk per 1 december 2018 als gebiedsmanager bij Stadsbedrijven (de opvolger van Richard Smit). Ik ben verantwoordelijk voor de aansturing van het dagelijks onderhoud in Utrecht Oost en Noordoost. Dat dagelijks onderhoud houdt in: het schoonmaken (vegen) en op orde houden van het groen en de bestrating, de gladheidsbestrijding, het verwijderen van onkruid op de verharding, verwijderen van plak en klad (graffiti) en het maaien van gras en sloten. Dat gebeurt onder leiding van onze 1 opzichters, Rene van Heeren (Oost) en Dennis van Baggem (Noordoost), die met hun team de 3 voormannen, 12 schoonmedewerkers, 6 tuinlieden, 3 straatmakers, lappers en de ingehuurde aannemers begeleiden. Tevens ben ik de vooruitgeschoven ambtenaar om namens Stadsbedrijven contact te onderhouden met de ambtenaren die actief zijn in dit gebied, zoals de veiligheidsmanager, de wijkregisseur en de afvaladviseur. Ik heb ook contacten met coöperaties, bewonersgroepen en ondernemers in de wijk."

Je bent een bekend gezicht in de stad. Wat heb je hiervoor zoal gedaan?

"Ik werk al bijna 39 jaar voor Stadsbedrijven of hun voorlopers, ik ben begonnen als (leerling) straatmaker en daarna als opzichter, wegbeheerder en ook al 11 jaar gebiedsmanager in 3 andere gebieden van de stad. De laatste 2 jaar stuurde ik de groep Infrastructuur aan bij het ingenieursbureau van Stadsbedrijven. Daarnaast ben ik de laatste 5 jaar verantwoordelijk voor het straatmeubilair en de laatste 20 jaar zit ik in een gemeentelijke werkgroep die zich inzet voor het terug brengen van een stukje historie in de stad."

Heb je nog goede tips voor liefhebbers van de wijken Oost en Noordoost?

"Ik heb nog vele ideeën, maar het leukste is als het vanuit de bewoners of gebruikers komt, zoals het idee om op het viaduct op de Prins Hendriklaan oude zwart/wit foto’s aan te brengen, of de buurt Lauwerecht te verfraaien met een muurschildering. Met die ideeën hebben we al vele mooi plekken verfraait en nog mooier gemaakt dan dat ze al waren. Denk aan het Wilhelminapark met een gedicht op een kei, de Oosterspoorbaan met borden en een muurschildering, de Abstederdijk met een mooie muurschildering op een school, het Krommerijnpark met beelden en banken, diverse muurschilderingen in Vogelenbuurt en een gedenksteen met bord van de Pellekussenpoort."


Naar boven

Nieuwe wijk-boa fietst fulltime door Oost

Dex is 21 jaar oud en werkt als wijk-boa voor Oost. BOA staat voor Buitengewoon Opsporingsambtenaar. Hij fietst fulltime door de wijk en is aanspreekpunt voor bewoners die bijvoorbeeld overlast ervaren.
 
"Hiervoor werkte ik een half jaar in Overvecht als BOA. Oost is wat rustiger. De overlast is meer verspreid en in kleinere hoeveelheden. De overlast van bewoners komt van zwerfafval, grofvuil, parkeren en jongeren. Ik vind het mooi dat bewoners meedenken met de problemen die wij dagelijks tegenkomen. Hun betrokkenheid is groot."

Wat doe je dan met de bewoners?

"Ik ben altijd aanspreekbaar. Maak je een melding, dan kom je bij ons uit. Als we meldingen binnenkrijgen, kunnen we gericht optreden. Ook gaan we langs op locatie en kijken we hoe iets op te lossen is. Ik werk in onregelmatige diensten, dus je kunt me op elk moment van de dag tegenkomen."

Wat betekenen de komende feestdagen voor je?

"We letten natuurlijk extra op waar en wanneer mensen vuurwerk afsteken. Ook proberen we te voorkomen dat er brandbare objecten blijven staan op straat. Bijvoorbeeld een aanhanger met bouwmaterialen. Met oud en nieuw lopen speciale vuurwerkteams door de stad om dit in goede banen te leiden. Afgelopen 2 jaar werkte ik ook met oud en nieuw, maar dit jaar ben ik vrij. Ik blijf rustig thuis met mijn familie. Gezellig"
 
Heb je Dex nog niet gezien en wil je alvast een melding maken? Probeer de Slim Melden app of bel naar 14 030. Wie weet komt hij binnenkort bij u langs.


Ursula Engel, adviseur op Koppelsteede

Ik ben Ursula Engel, ik werk bij Utrecht Natuurlijk en ben de nieuwe adviseur op Koppelsteede. Ik ondersteun groene en duurzame initiatieven in Utrecht Oost en Zuid.
 
Ik begeleid buurtuinen en andere groenprojecten. Denk aan: groene schoolpleinen, voedseltuinen of natuurspeeltuinen. Maar ook met andere duurzame ideeën kunnen bewoners terecht bij Utrecht Natuurlijk.

Het opzetten van een initiatief is een intensief proces. Ik kan initiatiefnemers helpen bij verschillende stappen in het proces: scherpe doelen stellen, een realistisch stappenplan maken, en hulp bij het vinden van draagvlak en financiering. Ook kan ik, als het om tuinen gaat, meedenken over beplanting en beheer.

Bovendien hebben we op Koppelsteede en trouwens ook op Griftsteede ruimte en faciliteiten die jij als initiatiefnemer, in overleg met Utrecht Natuurlijk kan gebruiken.

Dus heb je een groen idee? Laat het me weten, ik denk graag met je mee.

Ik ben van oorsprong grafisch ontwerper en documentairemaker en heb later milieu- maatschappijwetenschappen gestudeerd. Vervolgens heb ik me gespecialiseerd op het gebied van groen in de stad en bewonersparticipatie. Wat mij drijft is mijn grote passie voor groen en natuur.

Het eerste seizoen bij Utrecht Natuurlijk is erg goed bevallen. Ik heb al met veel mensen in Utrecht Oost kennis gemaakt. Samen met het team op Koppelsteede werk ik op dit moment aan een leuk activiteitenprogramma voor volgend jaar. Koppelsteede is een prachtige plek met veel natuur. Er zijn stallen met dieren, een grote appelboomgaard en een moestuin. Je kunt hier trouwens ook een moestuin huren voor een seizoen. Ik geniet elke dag van de natuur hier.

Bekijk meer informatie en contactgegevens


Interview met Rene van Heeren, wijkopzichter

Wat houdt je functie in?

Als wijkopzichter bij de gemeente Utrecht ben ik verantwoordelijk voor het beheer van de openbare ruimte in Oost. Zowel de straten en stoepen als de bomen en groenstroken. Samen met vijftien medewerkers zorg ik dat de buitenruimte ‘schoon, heel en veilig’ is. Het werk dat wij doen, is voor bewoners heel zichtbaar; het inzamelen van afval, het schoonhouden van de openbare ruimte en snoeien van het groen. Ons dagelijkse werk is het visitekaartje van de gemeente.

Hoe ben je hier terecht gekomen?

Ik werk alweer 10 jaar bij de afdeling Stadsbedrijven en sinds 2 jaar als wijkopzichter in Oost.
Wat vind je leuk aan je werk?
Het leuke is dat het werk heel gevarieerd is en dat je snel en concreet resultaat hebt. We willen graag dat mensen blij zijn met het werk dat wij doen; we gaan voor wow-momenten van inwoners, bezoekers en bedrijven!

Daarnaast is het leuk om samen met bewoners te werken aan het beheer van het groen in de wijk. Veel groenstroken, boomspiegels en parken worden mede onderhouden door bewoners, zelfbeheerders genoemd. Het is mooi dat bewoners zich inzetten voor hun leefomgeving. Wij adviseren hoe zij het groen moeten onderhouden en geven praktische ondersteuning.

Ook zetten wij ons in bij grote evenementen zoals Koningsdag, de huldiging Nederlandse voetbaldames en de Singelloop. Ook bij calamiteiten worden we ingezet, bijvoorbeeld als extra hulp bij de gladheidsbestrijding. 


Hulp en contact Wijkbureau Oost

Telefoon

14 030

E-mail

oost@utrecht.nl

 

Wijkwethouder

Anke Klein
Kijk wanneer het eerstvolgende wijkspreekuur is

Bezoekadres

F.C. Dondersstraat 1

Openingstijden

maandag t/m vrijdag, 9.00 - 17.00 uur

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht

Uw mening