Wijken Even voorstellen in Oost

In Oost wonen en werken betrokken mensen. Zij zetten zich in voor een leefbare, veilige, groene en schone wijk. Maar wie zijn dit eigenlijk? Lees hier de verhalen van de mensen achter de initiatieven en de ontwikkelingen van de wijk.


Interview Anke Klein

Hoe beleef jij deze periode?

“We zijn allemaal goed geschrokken van het coronavirus. Ik ook. Maar ik ben gelukkig fit en ik kan me blijven inzetten voor Utrecht. Dat geeft me nu veel voldoening. Ik werk thuis en als de muren op me af komen ga ik een rondje hardlopen. Ik hoop dat het naar omstandigheden goed met iedereen gaat. Dat we hoop houden in een gezonde toekomst en dat we goed op elkaar passen. Want het zijn hele rare tijden.”

Waar gaat je aandacht nu naartoe?

“Het belangrijkste is ieders gezondheid. Daar kunnen we allemaal aan bijdragen door zoveel mogelijk thuis te blijven en afstand van elkaar te houden. Het wordt gelukkig steeds rustiger op de straten en in de parken. Houd nog even vol, ondanks de nadelen.

We zien elkaar nu minder, dat is 1 van de grote nadelen. Ik vind het erg jammer maar noodzakelijk dat ontmoetingsplekken in de wijk zoals Sterrenzicht en Podium Oost dicht zijn. Hier kwamen mensen dagelijks. En dat doet veel met mensen, om elkaar te zien, te ontmoeten en te spreken. Maar ook stellen, huisgenoten en gezinnen hebben het soms zwaar thuis. Het kan behoorlijk belastend zijn om 24 uur per dag op elkaars lip te zitten.

Gelukkig helpen buurtbewoners elkaar flink. Met boodschappen, balkonsessies en soms een praatje op afstand. We hebben ook professionele organisaties die helpen, zoals DOCK, maar een belangrijk deel doen buren zelf. Dat is hartverwarmend om te zien.

Ik maak me wel druk om de lokale ondernemers. Veel winkeleigenaren in Oost maken zich zorgen. En de horeca natuurlijk… Gelukkig zijn er initiatieven waarbij ondernemers in Oost zelf hun producten bezorgen, of een afhaallocatie oprichten. Als gemeente zijn we coulant voor mensen, bedrijven en (culturele) instellingen die financieel in zwaar weer komen. Ik wil iedereen op het hart drukken om lokale ondernemers te steunen door gebruik te maken van hun acties. Als ze nu overeind blijven, zorgen de ondernemingen straks weer voor een bruisende buurt.”

Wat gaat er de komende tijd gebeuren?

“Het merendeel van de beslissingen ligt bij de landelijke overheid. Ik probeer zoveel mogelijk van mijn werk door te laten gaan. Dus ga ik de maandelijkse spreekuren in Oost weer oppakken! Heb je als bewoner of ondernemer een vraag, idee of probleem hebben, en kom je er met de rest van de gemeente niet uit, laten we dan een digitale afspraak maken. Dit kan via oost@utrecht.nl. Verder kan je de ontwikkelingen in Oost ook volgen met onze digitale nieuwsbrief.”

Wat wil je de wijk meegeven?

“Deze situatie gaat weer over. Hoe lang het nog duurt, weet niemand. Samen moeten we zorgen dat we door deze moeilijke tijd heen komen. Let goed op de regels en blijf thuis, ongeacht het weer. Blijf op elkaar letten en wees goed voor elkaar. Ik ben supertrots op onze veerkracht.”

Naar boven

Interview met Dennis van Baggem over gladheidbestrijding

Dennis van Baggem is wijkopzichter voor de wijk Noordoost binnen de gemeente Utrecht. Als wijkopzichter is hij ook belast met de gladheidbestrijding. Hij vertelt dat de gladheidbestrijding is verdeeld in 2 fases. “Fase 1 is bestrijden van de gladheid op de hoofdwegen en doorgaande fietsroutes. Het overzicht van al deze routes staat ook op de site van de gemeente. Dit wordt uitgevoerd door onze aannemers en collega’s bestaande uit 3 ploegen van 2 personen. Het werk is verdeeld in diensten, een week op, 2 weken af. Tijdens de dienst zijn ze 24/7 verantwoordelijk. Bij fase 2 gaan we echt de wijken in en strooien we bij bijvoorbeeld basisscholen en gezondheidscentra. Uitvoering van deze fase ligt in handen van de gemeentemedewerkers. Deze fase doe ik in samenwerking met Rene van Heeren, wijkopzichter Oost.
Natuurlijk heeft fase 1 prioriteit boven fase 2.”

Veiligheid voor vuil

De gemeente staat in nauw contact met Meteoconsult. “Als er twijfel is nemen we contact op met een meteoroloog. Verder zijn er 4 meetpunten in de stad waar onder andere wordt gemeten wat de temperatuur van het wegdek is. Mede door deze meetpunten weten we of we preventief moeten gaan strooien. Als er sprake is van sneeuwval of ijzel gaan we curatief (op het moment dat het glad is) strooien om per direct de gladheid te bestrijden. In periodes van vorst, sneeuwval en ijzel gaat veiligheid altijd voor vuil.”

“Het kan zo zijn dat al eerder gestrooid zout nog zijn nut houdt als het na een paar dagen weer glad dreigt te worden. Als er nog zout op het wegdek ligt zorgt dit voor verlaging van het vriespunt. Op autowegen wordt het zout meestal goed uitgereden door de auto’s als er een goede doorstroom is. Op fietspaden is dat veel minder, alleen al omdat fietsbanden natuurlijk veel smaller zijn dan autobanden.

Dennis is erg enthousiast over zijn werk. “Het is een enorme verantwoordelijkheid maar je hebt ook echt eer van je werk. Het geeft een goed gevoel als we de gladheid kunnen beheersen.”

Hulp en contact Wijkbureau Oost

Telefoon

14 030

E-mail

oost@utrecht.nl

 

Wijkwethouder

Anke Klein
Kijk wanneer het eerstvolgende wijkspreekuur is

Bezoekadres

F.C. Dondersstraat 1

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht

Openingstijden

9.00 - 17.00 uur