Wijken Interview Anke Klein tijdens maatregelen tegen coronavirus

Lees het interview met de wijkwethouder Anke Klein.

Hoe beleef jij deze periode?

"We zijn allemaal goed geschrokken van het coronavirus. Ik ook. Maar ik ben gelukkig fit en ik kan me blijven inzetten voor Utrecht. Dat geeft me nu veel voldoening. Ik werk thuis en als de muren op me af komen ga ik een rondje hardlopen. Ik hoop dat het naar omstandigheden goed met iedereen gaat. Dat we hoop houden in een gezonde toekomst en dat we goed op elkaar passen. Want het zijn hele rare tijden."

Waar gaat je aandacht nu naartoe?

"Het belangrijkste is ieders gezondheid. Daar kunnen we allemaal aan bijdragen door zoveel mogelijk thuis te blijven en afstand van elkaar te houden. Het wordt gelukkig steeds rustiger op de straten en in de parken. Houd nog even vol, ondanks de nadelen. We zien elkaar nu minder, dat is 1 van de grote nadelen. Ik vind het erg jammer maar noodzakelijk dat ontmoetingsplekken in de wijk zoals Sterrenzicht en Podium Oost dicht zijn. Hier kwamen mensen dagelijks. En dat doet veel met mensen, om elkaar te zien, te ontmoeten en te spreken. Maar ook stellen, huisgenoten en gezinnen hebben het soms zwaar thuis. Het kan behoorlijk belastend zijn om 24 uur per dag op elkaars lip te zitten.

Gelukkig helpen buurtbewoners elkaar flink. Met boodschappen, balkonsessies en soms een praatje op afstand. We hebben ook professionele organisaties die helpen, zoals DOCK, maar een belangrijk deel doen buren zelf. Dat is hartverwarmend om te zien. Ik maak me wel druk om de lokale ondernemers. Veel winkeleigenaren in Oost maken zich zorgen. En de horeca natuurlijk… Gelukkig zijn er initiatieven waarbij ondernemers in Oost zelf hun producten bezorgen, of een afhaallocatie oprichten. Als gemeente zijn we coulant voor mensen, bedrijven en (culturele) instellingen die financieel in zwaar weer komen. Ik wil iedereen op het hart drukken om lokale ondernemers te steunen door gebruik te maken van hun acties. Als ze nu overeind blijven, zorgen de ondernemingen straks weer voor een bruisende buurt."

Wat gaat er de komende tijd gebeuren?

"Het merendeel van de beslissingen ligt bij de landelijke overheid. Ik probeer zoveel mogelijk van mijn werk door te laten gaan. Dus ga ik de maandelijkse spreekuren in Oost weer oppakken! Heb je als bewoner of ondernemer een vraag, idee of probleem hebben, en kom je er met de rest van de gemeente niet uit, laten we dan een digitale afspraak maken. Dit kan via oost@utrecht.nl. Verder kan je de ontwikkelingen in Oost ook volgen met onze digitale nieuwsbrief."

Wat wil je de wijk meegeven?

"Deze situatie gaat weer over. Hoe lang het nog duurt, weet niemand. Samen moeten we zorgen dat we door deze moeilijke tijd heen komen. Let goed op de regels en blijf thuis, ongeacht het weer. Blijf op elkaar letten en wees goed voor elkaar. Ik ben supertrots op onze veerkracht."

Hulp en contact Wijkbureau Oost

Telefoon

14 030

E-mail

oost@utrecht.nl

 

Wijkwethouder

Anke Klein
Kijk wanneer het eerstvolgende wijkspreekuur is

Bezoekadres

F.C. Dondersstraat 1

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht

Openingstijden

9.00 - 12.00 uur

Uw mening