Wijken Wat doet De Versnelling van Overvecht?

Wat doet de Versnelling allemaal? Hieronder lichten we een aantal activiteiten uit, per onderwerp.

Gezondheid

Harten voor Sport

Harten voor Sport werkt aan een gezond Overvecht. Naast bewegen brengen de vitaliteitsmakelaars van Harten voor Sport ook andere gezondheidsthema’s ter sprake, zoals voeding en ontspanning. Zo zoeken zij samen met bewoners naar mogelijkheden om gezonder te eten, lekker te bewegen en meer te ontspannen. Zo kunnen bewoners van Overvecht het plezier van samen bewegen en sporten ervaren. Meer weten over een gezonde leefstijl?

Kijk op hartenvoorsport.nl

Ouder-babygroepen

In de Ouder-babygroepen komt een klein groepje ouders met baby’s wekelijks bij elkaar. Deelnemers maken kennis met andere ouders, maar maken ook kennis met instanties in de wijk die kunnen helpen bij de opvoeding. Ze leren en praten samen over de ontwikkeling, opvoeding, verzorging en gezondheid van hun kind.

Met FitGaaf naar gezonde kinderen in Overvecht

Hoe leren kinderen van 4 tot 10 jaar wat gezond eten en bewegen is? Met de 12-weken-kalender van FitGaaf gaan kinderen daarmee aan de slag met het aanleren van een gezonde leefstijl. Op de kalender plakken de kinderen elke dag stickers over hun leefstijl, zoals over slapen, bewegen, water drinken en fruit en groente eten. FitGaaf ontvangt een financiële bijdrage uit de Versnelling en wordt uitgevoerd door partners van de alliantie Gezonde Wijk.


Samenleven

Hulp achter de voordeur

Stichting Al Amal gaat naar de mensen thuis die vragen of problemen hebben en die de weg in de Nederlandse samenleving nog niet zo goed weten. De mensen kunnen hun verhaal doen en worden direct verder geholpen of doorverwezen naar passende hulp. Al Amal werkt nauw samen met de buurtteams.

Wegwijzer in de bibliotheek: Hulp bij formulieren, taal en de computer

2017 is de Wegwijzer op dinsdag en donderdag in de bibliotheek Overvecht te vinden. Bewoners met vragen over het invullen van (digitale)formulieren en taalkwesties kunnen hier meteen hulp krijgen en bijvoorbeeld oefenen op de computer.

Bijenkorven: ontmoetingsplekken voor bewoners en professionals

In Overvecht vind je de bijenkorven Burezina, De Dreef en Buurtkamer De Klop. Dit zijn laagdrempelige ontmoetingsplekken in de wijk. Bewoners kunnen er terecht voor informatie en een luisterend oor. Bewoners en professionals kunnen elkaar hier ontmoeten en inspireren. Voor startende ondernemers kunnen de bijenkorven een plek zijn om te werken of hun netwerk uit te breiden.


Opgroeien en opvoeden

Extra inzet buurtteams

Een buurtteam bestaat uit professionele hulpverleners met veel ervaring. Je kunt bij hen terecht met alle vragen waar je zelf niet uitkomt. Zo kan je een buurtteam inschakelen als je problemen ervaart op school of in het gezin. Maar ook als iemand vastloopt met vragen over werk of schulden. Bij huiselijk geweld, psychische problemen of eenzaamheid. De buurtteammedewerker denkt met je mee, zoekt samen met jou naar een oplossing die bij jou past en biedt concrete hulp. Het buurtteam is er voor iedereen in Overvecht.

Aanpak thuiszitters

Stichting jongerenwerk en Leerlingzaken zoeken contact met jongeren die niet naar school gaan, niet werken en geen uitkering hebben. Ze ondersteunen de jongeren, zodat ze gaan deelnemen aan de samenleving en een toekomst opbouwen.


Werken & ondernemen

Wekelijks spreekuur Werk en Inkomen

Wekelijks is er een spreekuur van Werk en Inkomen (W&I) van de gemeente Utrecht. De medewerkers van W&I komen naar Overvecht om vragen te beantwoorden over werk, inkomen, vrijwilligerswerk en uitkering.

Traject scharrelondernemen

Via scharrelondernemen kunnen werkloze Overvechters in een half jaar tijd onderzoeken of ze iets kunnen verdienen met de activiteiten die zij doen in de wijk. In dat half jaar volgen zij bij Power by Peers minimaal 16 uur per week een traject waarin zij hun ideeën, product of dienst concreet maken.

Stagestraat

In de Stagestraat werken ondernemers, werkzoekenden en gemeenten samen aan het terugdringen van de werkloosheid in Overvecht.  Werkloze Overvechters kunnen werkervaring opdoen, hun netwerk uitbreiden en zo hun kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt vergroten.

Meedoen aan de Stagestraat? Stuur een mailtje naar: info@stagestraat.nl.


Veiligheid

Training voor leerkrachten

Docenten in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs leren meer over cultuur en religie. Ook leren ze omgaan met bijvoorbeeld polarisatie en radicalisering.

Uitbreiding Toezicht en Handhaving

Er zijn vier vaste toezichthouders voor de wijk. Ze zijn zichtbaar aanwezig op straat en leggen contacten met de bewoners en ondernemers. Ze richten zich vooral op het voorkomen van jeugdoverlast, autokraak en woninginbraak. Nieuwsgierig geworden naar het werk van de handhavers? Spreek ze gerust aan op straat!

Hulp en contact Wijkbureau Overvecht

Telefoon

14 030

E-mail

overvecht@utrecht.nl

Bezoekadres

Zamenhofdreef 17, Utrecht

Openingstijden

maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht