Wijk Overvecht Wat doet De Versnelling van Overvecht?

Wat doet de Versnelling allemaal? Hieronder lichten we een aantal activiteiten uit, per onderwerp.

Week van de Versnelling

24 - 30 juni: Beleef De Versnellingsweek

In de week van zondag 24 juni tot en met zaterdag 30 juni 2018 kunt u op veel plekken in Overvecht De Versnelling ervaren, beleven, proeven en meemaken. Iedereen is welkom voor een praatje, een kennismaking en om mee te doen met activiteiten die wijkorganisaties aanbieden. Met als doel de Versnellingsaanpak bij iedereen in de wijk en stad opnieuw onder de aandacht te brengen. Weten wat De Versnelling Overvecht voor u kan betekenen? Kom langs en doe mee!

Programma

Een greep uit het brede aanbod die week:

  • Ontmoet startende ondernemers
  • Wandel mee met de buggybrigade
  • Bezoek het Taalcafé of leer schaken
  • Ontdek hoe fit u bent, kom sporten en spelen bij IJsclub Siberia en Cruijff Court
  • Vind een baan of opleiding op de banenmarkt

En nog veel meer!

Bekijk het voorlopig programma van De Versnellingsweek 2018 (pdf, 156 kB)

Extra activiteiten in de week van de Versnelling

Datum             ActiviteitLocatie

24 juni,

15:30 uur

Opening Week Versnelling

Wijkwethouder Overvecht Kees Diepeveen geeft het startsein voor de week van de Versnelling.

Theater Stefanus

25 juni,

vanaf 10.30 uur

Open Huis Buurtteam Overvecht Gloriantdreef
Buurtteam Overvecht aan de Gloriantdreef houdt open huis. Gloriantdreef 25 was in juni 2 weken gesloten door werkzaamheden, met een tijdelijk loket in de Boog. Op 28 juni gaan de deuren van de Gloriantdreef weer open. Iedereen kan komen kijken vanaf 10.30 uur. Er is ook een expositie van Blauwlicht / In Beeld.

Gloriantdreef 25

26 juni,

9.30-11.30 uur

Al Amal in Overvecht
Laagdrempelige voorlichting aan moeders over het thema veiligheid.

 

De Boog

26 juni 

18.00–20.00 uur

 

Wijkgesprek thema Veiligheid (op uitnodiging)

Inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden zijn uitgenodigd voor een wijkgesprek over veiligheid.

 

Socius in Plan Einstein, Einsteindreef 91- 93

28 juni

Buurtteam en buurtbewoners de wijk in
Buurtbewoners en buurtteammedewerkers gaan in koppels zichtbaar de wijk in. Zij bezoeken onder meer de markt en de verschillende winkelcentra in Overvecht.

Verschillende locaties in Overvecht 

28 juni

12.00–15.00 uur

Afsluiting seizoen Taalcafé in de Dreef

Feestelijke afsluiting van 12.00-13.00 uur voor genodigden als dank aan alle (taal)vrijwilligers die zich hebben ingezet voor de laaggeletterden in Overvecht.

Van 13.00 -15.00 uur Taalcafé Overvecht, iedereen kan meedoen. Het Taalcafé en andere taalactiviteiten in Overvecht van taal Doet Meer en Wijk&Co worden gefinancierd door het project De Versnelling

De Dreef

Programma Taalcafé 28 juni

TijdActiviteit
12.00 uur                     Inloop met lunch verzorgd door Parels van Overvecht
12.00–12.10 uur          Welkom door Taal Doet Meer en Wijk&co
12.10–12.20 uur          Presentatie Digiwijs over computeren
12.20–12.40 uur          Presentatie onderzoek ‘Motivatie voor taalles bij vrouwen in Overvecht’ door stagiairs van Lezen & Schrijven
12.40–13.00 uur          In het zonnetje zetten van mensen die zich hebben ingezet voor de laaggeletterdheid in Overvecht
13.00–15.00 uur          Taalcafé. Iedereen kan meedoen.

Buren helpen Buren

Wanneer: Elke dinsdag en donderdag, 13.30-15.00 uur
Waar: Gambiadreef 60 en Buurtteam Overvecht Gloriantdreef 25.
Vrijwilligers helpen wijkbewoners met uiteenlopende vragen en problemen. Iedere wijkbewoner met behoefte aan advies of een luisterend oor mag langskomen. Buren helpen Buren werkt samen met onder andere Buurtteam Overvecht en de gemeentelijke afdeling Werk en Inkomen.


Gezondheid

Harten voor Sport

Harten voor Sport werkt aan een gezond Overvecht. Naast bewegen brengen de vitaliteitsmakelaars van Harten voor Sport ook andere gezondheidsthema’s ter sprake, zoals voeding en ontspanning. Zo zoeken zij samen met bewoners naar mogelijkheden om gezonder te eten, lekker te bewegen en meer te ontspannen. Zo kunnen bewoners van Overvecht het plezier van samen bewegen en sporten ervaren. Meer weten over een gezonde leefstijl?

Kijk op hartenvoorsport.nl

Ouder-babygroepen

In de Ouder-babygroepen komt een klein groepje ouders met baby’s wekelijks bij elkaar. Deelnemers maken kennis met andere ouders, maar maken ook kennis met instanties in de wijk die kunnen helpen bij de opvoeding. Ze leren en praten samen over de ontwikkeling, opvoeding, verzorging en gezondheid van hun kind.

Met FitGaaf naar gezonde kinderen in Overvecht

Hoe leren kinderen van 4 tot 10 jaar wat gezond eten en bewegen is? Met de 12-weken-kalender van FitGaaf gaan kinderen daarmee aan de slag met het aanleren van een gezonde leefstijl. Op de kalender plakken de kinderen elke dag stickers over hun leefstijl, zoals over slapen, bewegen, water drinken en fruit en groente eten. FitGaaf ontvangt een financiële bijdrage uit de Versnelling en wordt uitgevoerd door partners van de alliantie Gezonde Wijk.


Samenleven

Hulp achter de voordeur

Stichting Al Amal gaat naar de mensen thuis die vragen of problemen hebben en die de weg in de Nederlandse samenleving nog niet zo goed weten. De mensen kunnen hun verhaal doen en worden direct verder geholpen of doorverwezen naar passende hulp. Al Amal werkt nauw samen met de buurtteams.

Wegwijzer in de bibliotheek: Hulp bij formulieren, taal en de computer

2017 is de Wegwijzer op dinsdag en donderdag in de bibliotheek Overvecht te vinden. Bewoners met vragen over het invullen van (digitale)formulieren en taalkwesties kunnen hier meteen hulp krijgen en bijvoorbeeld oefenen op de computer.

Bijenkorven: ontmoetingsplekken voor bewoners en professionals

In Overvecht vind je de bijenkorven Burezina, De Dreef en Buurtkamer De Klop. Dit zijn laagdrempelige ontmoetingsplekken in de wijk. Bewoners kunnen er terecht voor informatie en een luisterend oor. Bewoners en professionals kunnen elkaar hier ontmoeten en inspireren. Voor startende ondernemers kunnen de bijenkorven een plek zijn om te werken of hun netwerk uit te breiden.


Opgroeien en opvoeden

Extra inzet buurtteams

Een buurtteam bestaat uit professionele hulpverleners met veel ervaring. Je kunt bij hen terecht met alle vragen waar je zelf niet uitkomt. Zo kan je een buurtteam inschakelen als je problemen ervaart op school of in het gezin. Maar ook als iemand vastloopt met vragen over werk of schulden. Bij huiselijk geweld, psychische problemen of eenzaamheid. De buurtteammedewerker denkt met je mee, zoekt samen met jou naar een oplossing die bij jou past en biedt concrete hulp. Het buurtteam is er voor iedereen in Overvecht.

Aanpak thuiszitters

Stichting jongerenwerk en Leerlingzaken zoeken contact met jongeren die niet naar school gaan, niet werken en geen uitkering hebben. Ze ondersteunen de jongeren, zodat ze gaan deelnemen aan de samenleving en een toekomst opbouwen.


Werken & ondernemen

Wekelijks spreekuur Werk en Inkomen

Wekelijks is er een spreekuur van Werk en Inkomen (W&I) van de gemeente Utrecht. De medewerkers van W&I komen naar Overvecht om vragen te beantwoorden over werk, inkomen, vrijwilligerswerk en uitkering.

Traject scharrelondernemen

Via scharrelondernemen kunnen werkloze Overvechters in een half jaar tijd onderzoeken of ze iets kunnen verdienen met de activiteiten die zij doen in de wijk. In dat half jaar volgen zij bij Power by Peers minimaal 16 uur per week een traject waarin zij hun ideeën, product of dienst concreet maken.

Stagestraat

In de Stagestraat werken ondernemers, werkzoekenden en gemeenten samen aan het terugdringen van de werkloosheid in Overvecht.  Werkloze Overvechters kunnen werkervaring opdoen, hun netwerk uitbreiden en zo hun kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt vergroten.

Meedoen aan de Stagestraat? Stuur een mailtje naar: info@stagestraat.nl.


Veiligheid

Training voor leerkrachten

Docenten in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs leren meer over cultuur en religie. Ook leren ze omgaan met bijvoorbeeld polarisatie en radicalisering.

Uitbreiding Toezicht en Handhaving

Er zijn vier vaste toezichthouders voor de wijk. Ze zijn zichtbaar aanwezig op straat en leggen contacten met de bewoners en ondernemers. Ze richten zich vooral op het voorkomen van jeugdoverlast, autokraak en woninginbraak. Nieuwsgierig geworden naar het werk van de handhavers? Spreek ze gerust aan op straat!

Hulp en contact Wijkbureau Overvecht

Telefoon

14 030

E-mail

overvecht@utrecht.nl

Volg ons

Bezoekadres

Zamenhofdreef 17, Utrecht

Openingstijden

maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht