Wijken Onderzoek naar wortelschade bomen na graafwerkzaamheden

Na graafwerkzaamheden tussen de Mauritslaan en de Laan 1954 en de Meerndijk en de Meentweg ontstond er schade aan de wortels van een aantal bomen. Hierdoor moesten we een aantal bomen kappen. En we planten ook een aantal nieuwe bomen terug.

De graafwerkzaamheden zijn in opdracht van kabelexploitant Open Dutch Fiber (ODF) gedaan. ODF legt een glasvezelnetwerk aan in De Meern tussen de Mauritslaan en de Laan 1954 en de Meerndijk en de Meentweg.

Onderzoek bomen en vervolg

In het gebied staan 700 bomen. Bij 215 bomen zijn graafwerkzaamheden uitgevoerd onder de boom. We onderzochten deze bomen. 15 bomen hebben beschadigde wortels. Bij deze bomen namen we trekproeven om te controleren hoe stevig deze bomen in de grond zitten. 12 van de 15 bomen bleken niet stevig genoeg te zitten en zijn daarom een risico voor de omgeving. We moesten deze 12 bomen kappen. Het gaat hier om 11 papierberken aan de Dr. Ariƫnslaan en 1 rode esdoorn aan de Renneselaan.

De wortels van de andere 3 bomen zijn ook beschadigd, maar na een onderzoek blijkt dat ze wel stevig genoeg zitten om ook bij een storm overeind te blijven. Voor de andere 200 bomen geldt dat deze stevig genoeg zitten. Wel zijn we ook bij deze bomen een onderzoek aan het doen. We willen zo kijken of het nodig is om deze bomen komende jaren extra in de gaten te houden.

12 nieuwe bomen planten

De gekapte bomen vervangen wij nog dit plantseizoen dat loopt van november tot maart. We zoeken bij de boomkweker nieuwe bomen uit van een mooi formaat en met een goede slagingskans op het aanslaan van deze bomen. Zo krijgt de straat weer een mooie uitstraling. De nieuwe bomen zullen wel iets jonger en kleiner zijn dan de bomen die zijn gekapt. Dat komt door de beperkte ruimte om ze in te passen in de ondergrond.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de projectleider via telefoonnummer 14 030 of bor@utrecht.nl.

Hulp en contact Wijkbureau Vleuten-De Meern

Telefoon

14 030

E-mail

vleutendemeern@utrecht.nl

Wijkwethouder

Maarten van Ooijen
Kijk wanneer het wijkspreekuur is

Bezoekadres

Dorpsplein 1, Vleuten

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht

Openingstijden

9.00-17.00 uur