Wonen Energiebesparing in monumentale woning

U wilt uw woonhuismonument energiezuiniger maken. Waarmee begint u dan? Wat zijn de mogelijkheden? Hebt u een vergunning nodig? Hieronder volgt een overzicht van de mogelijkheden om energie te besparen in uw monumentale woonhuis.

Erfgoedadviseurs helpen u graag verder

Bij het energiezuiniger maken van een monument is het belangrijk een goede balans te vinden tussen de cultuurhistorische waarde en energiebesparing. Energiebesparing bij monumenten is maatwerk. Wilt u advies over de mogelijkheden? Neem dan contact op met onze erfgoedadviseurs via monumenten@utrecht.nl. We kijken graag samen met u wat de mogelijkheden zijn en of een vergunning nodig is.

Kleine aanpassingen met veel resultaat (quick wins)

Met eenvoudige aanpassingen, de zogenaamde ‘quick wins’, kunt u al snel 5% tot 30% op uw energierekening besparen. Vaak kunt u het aankoopbedrag al binnen enkele maanden ‘terugverdienen’.
Bekijk de ‘quick wins’

Grotere aanpassingen

Het isoleren van ramen in een monument vraagt om maatwerk. Uitgangspunt is altijd dat isolatieglas in het bestaande raam wordt geplaatst. Als er sprake is van historische beglazing (zoals glas-in-lood, gebrandschilderd glas, gefigureerd glas et cetera) dan vraagt het isoleren extra aandacht. Overweegt u om uw ramen te isoleren? Neem  contact op met de erfgoedadviseurs.

Verschillende mogelijkheden om ramen in monumenten te isoleren

  • Dun dubbelglas of vacuümglas
    De dikte van dun dubbelglas of vacuümglas varieert van 8 tot 12 millimeter. Hierdoor past het vaak in het bestaande raamhout. Een nadeel van vacuümglas is dat er mogelijk puntjes zichtbaar zijn als u dicht op het glas staat. Dit kan er minder mooi uitzien.
  • Raamfolie
    Raamfolie kan de isolatiewaarde van het glas verbeteren. Er bestaat raamfolie wat geen invloed heeft op het aanzicht van het monument.
  • Voorzetraam
    Het plaatsen van een voorzetraam is een goede verbetering ten opzichte van enkelglas. Het voordeel is dat ze geplaatst worden op het bestaande kozijn. Voor de isolatie van historische ramen en glas-in-lood kan dit een goede oplossing zijn. Bij monumenten mogen voorzetramen alleen geplaatst worden aan de binnenzijde van het kozijn. Voorzetramen aan de buitenzijde van een monument zijn niet toegestaan.

Isoleren van uw monument zorgt voor een lagere energierekening. Isolatie vraagt wel om grote aanpassingen aan de woning. Voor het isoleren van een monumentale woning geldt daarom een zorgvuldige aanpak. Standaardoplossingen zijn in veel gevallen niet mogelijk en kunnen schade opleveren voor het monument. Zo kan teveel isolatie zorgen voor onvoldoende ventilatie, waardoor houtrot kan ontstaan op houten balken. Overweegt u isolerende maatregelen in uw monument? Neem dan altijd contact op met de erfgoedadviseurs.

In veel monumenten zitten verouderde en onrendabele installaties. Door deze te vervangen of te optimaliseren kunt u veel energie besparen. Het vervangen van de ketel zelf is vergunningsvrij. Voor het aanbrengen van extra leidingen hebt u een vergunning nodig. Overweegt u maatregelen om uw installaties te verduurzamen, anders dan het vervangen van uw ketel, neem dan contact op met de erfgoedadviseurs.

Zonnepanelen zijn op monumenten toegestaan als ze niet zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte. Zo is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op platte daken en daken aan de achterzijde van uw woning of op uw schuur. Op daken met bijzondere dakbedekking of dakvormen zijn zonnepanelen niet toegestaan. U hebt voor het aanbrengen van zonnepanelen op uw monument een vergunning nodig. Overweegt u om zonnepanelen te plaatsen? Neem dan altijd contact op met de erfgoedadviseurs.

Bekijk de richtlijnen voor het plaatsen van zonnepanelen op monumenten

Is uw eigen dak niet geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen, dan kunt u overwegen om met de ‘Postcoderoosregeling’ zonnepanelen op een dak in uw buurt te plaatsen.

Er bestaan verschillende financierings- en subsidiemogelijkheden om uw (monumentale) woning energiezuiniger te maken.

Bekijk de financierings- en subsidiemogelijkheden

Hulp en contact Monumenten

Telefoon

14 030

E-mail

monumenten@utrecht.nl