Wonen Hulp voor studenten bij huur

Als huurder heb je bepaalde rechten. Zo moet je woning veilig zijn en zonder gebreken. En de verhuurder mag geen onredelijke huurprijs vragen. Je kunt bij verschillende organisaties terecht als je vragen hebt over het huurrecht.

Top 5 belangrijkste woonrechten

  1. Redelijke huurprijs. Let op: hieronder verstaan we een wettelijke huurprijs. Je kunt ook de prijschecker doen (zie onder).
  2. Goed onderhouden ruimte zonder achterstallig onderhoud.
  3. De servicekosten zijn duidelijk beschreven en worden jaarlijks afgerekend.
  4. Een huisbaas kan je er niet zomaar uitzetten. Accepteer nooit zomaar een opzegging en laat je altijd adviseren over je rechten.
  5. Een huisbaas respecteert je privacy en komt dus nooit onaangekondigd je kamer binnen.

Normalehuur.nl

Heb je een kamer, studio of appartement in Utrecht en wil je weten of je te veel huur betaalt? Doe de huurprijscheck via normalehuur.nl. Is de huur te hoog? Schakel dan het Huurteam Utrecht in. Het Huurteam komt bij je langs om de maximale huurprijs van uw kamer of appartement te berekenen en kan je helpen om de huur te verlagen.

Voor verschillende soorten huur (kamer, zelfstandige woning, tijdelijke woning, campuscontract) gelden verschillende regels. Voor meer informatie over huurrecht kun je terecht op de website normalehuur.nl. Dit is een initiatief van studentenunie VIDIUS in samenwerking met het Huurteam Utrecht. VIDIUS biedt ook rechtshulp. Zij kunnen je helpen als je vragen of problemen hebt over je kamerhuur.

Huurteam Utrecht

Het Huurteam Utrecht kan je alles vertellen over huurrecht, normale huur en hoe je kunt omgaan met misstanden. Zo helpt het Huurteam Utrecht huurders die zich bedreigd of geïntimideerd voelen door hun huisbaas. De diensten van het Huurteam Utrecht zijn gratis voor huurders in de stad. Het Huurteam Utrecht wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht.

Meldpunt huisjesmelkers

Heb je problemen met de verhuurder van je woning? Ga naar de pagina Meldpunt huisjesmelkers.

Keurmerk leegstandbeheer

Huur je een antikraakwoning? Let dan op wie de beheerder is en of die het keurmerk leegstandbeheer heeft. Dan weet je zeker dat je rechten als antikraakhuurder worden gerespecteerd.

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur
Donderdag 8.30 - 20.00 uur