Wonen Energiebesparing in monumentale woning

zonnepanelen

U wilt uw woonhuismonument energiezuiniger maken. Waarmee begint u dan? Wat zijn de mogelijkheden? Hebt u een vergunning nodig? Hieronder volgt een overzicht van de mogelijkheden om energie te besparen in uw monumentale woonhuis.

Erfgoedadviseurs helpen u graag verder

Bij het energiezuiniger maken van een monument is het belangrijk een goede balans te vinden tussen de cultuurhistorische waarde en energiebesparing. Energiebesparing bij monumenten is maatwerk. Wilt u advies over de mogelijkheden? Neem dan contact op met onze erfgoedadviseurs via monumenten@utrecht.nl. We kijken graag samen met u wat de mogelijkheden zijn en of een vergunning nodig is.

Kleine aanpassingen met veel resultaat (quick wins)

Met eenvoudige aanpassingen, de zogenaamde ‘quick wins’, kunt u al snel 5% tot 30% op uw energierekening besparen. Vaak kunt u het aankoopbedrag al binnen enkele maanden ‘terugverdienen’.
Bekijk de ‘quick wins’

Grotere aanpassingen

Het isoleren van ramen in een monument vraagt om maatwerk. Isolatieglas moet altijd in het bestaande raam worden geplaatst. Als er sprake is van historische beglazing (zoals glas-in-lood, gebrandschilderd glas, gefigureerd glas et cetera) dan vraagt het isoleren extra aandacht. Overweegt u om uw ramen te isoleren? Neem contact op met de erfgoedadviseurs.

Verschillende mogelijkheden om ramen in monumenten te isoleren

  • Dun dubbelglas of vacuümglas
    De dikte van dun dubbelglas of vacuümglas varieert van 8 tot 12 millimeter. Hierdoor past het vaak in het bestaande raamhout. Een nadeel van vacuümglas is dat er mogelijk puntjes zichtbaar zijn als u dicht op het glas staat. Dit kan er minder mooi uitzien.
  • Raamfolie
    Raamfolie kan de isolatiewaarde van het glas verbeteren. Er bestaat raamfolie wat geen invloed heeft op het aanzicht van het monument.
  • Voorzetraam
    Het plaatsen van een voorzetraam is een goede verbetering ten opzichte van enkelglas. Het voordeel is dat ze geplaatst worden op het bestaande kozijn. Voor de isolatie van historische ramen en glas-in-lood kan dit een goede oplossing zijn. Bij monumenten mogen voorzetramen alleen geplaatst worden aan de binnenzijde van het kozijn. Voorzetramen aan de buitenzijde van een monument zijn niet toegestaan.

Isoleren van uw monument zorgt voor een lagere energierekening. Isolatie vraagt wel om grote aanpassingen aan de woning. Voor het isoleren van een monumentale woning geldt daarom een zorgvuldige aanpak. Standaardoplossingen zijn in veel gevallen niet mogelijk en kunnen schade opleveren voor het monument. Zo kan teveel isolatie zorgen voor onvoldoende ventilatie, waardoor houtrot kan ontstaan op houten balken. Overweegt u isolerende maatregelen in uw monument? Neem dan altijd contact op met de erfgoedadviseurs.

In veel monumenten zitten verouderde en onrendabele installaties. Door deze te vervangen of te optimaliseren kunt u veel energie besparen. Het vervangen van de ketel zelf is vergunningsvrij. Voor het aanbrengen van extra leidingen hebt u een vergunning nodig. Overweegt u maatregelen om uw installaties te verduurzamen, anders dan het vervangen van uw ketel, neem dan contact op met de erfgoedadviseurs.

Voor het plaatsen van zonnepanelen of zonnecollectoren op beschermde monumenten en in beschermde stads- of dorpsgezichten zijn er regels in de gemeente Utrecht.

Lees meer over de regels en de vergunning voor zonnepanelen en zonnecollectoren

Vergunning

Voor het plaatsen van zonnepanelen en zonnecollectoren op niet-beschermde gebouwen in beschermde stads- en dorpsgezichten hebt u soms een vergunning nodig.

Bekijk of u een vergunning nodig hebt

Twijfelt u over de mogelijkheden over  plaatsing van zonnepanelen of zonnecollectoren? Neem dan contact met ons op.

Er bestaan verschillende financierings- en subsidiemogelijkheden om uw (monumentale) woning energiezuiniger te maken.

Bekijk de financierings- en subsidiemogelijkheden

Expositie over monumenten duurzamer maken

Wilt u energie besparen in uw monument? Kom dan naar de expositie Monumenten verduurzamen? Er kan meer dan je denkt. De expositie is van 4 juli tot 30 augustus te zien op de 1e etage van het stadskantoor.

Hulp en contact Monumenten

Telefoon

14 030

E-mail

monumenten@utrecht.nl