Wonen Energiebesparing in monumenten

zonnepanelen

U wilt energie besparen in uw monument. Waarmee begint u dan? Wat zijn de mogelijkheden? Hebt u een vergunning nodig? Hieronder volgt een overzicht van de mogelijkheden om energie te besparen in uw monument.

Monumentenadviseurs helpen u graag verder

Met energiebesparende maatregelen bespaart u op uw energierekening. Bovendien zorgt u voor extra wooncomfort. Er zijn verschillende maatregelen mogelijk. Wel is het belangrijk dat u rekening houdt met de monumentale waarden van uw pand. Voor sommige maatregelen hebt u een vergunning nodig. Wilt u advies over de mogelijkheden? Neem dan contact op met onze erfgoedadviseurs via monumenten@utrecht.nl.

Kleine aanpassingen

Met kleine aanpassingen kunt u al veel energie besparen. Vaak kunt u het aankoopbedrag al binnen enkele maanden ‘terugverdienen’.
Bekijk de kleine aanpassingen

Grotere aanpassingen

Door de ramen in uw monument te isoleren, kunt u veel energie besparen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Het is daarbij wel belangrijk dat u rekening houdt met de monumentale waarde van het raam. Is er sprake van monumentaal raamhout en/of historische beglazing zoals glas-in-lood of gebrandschilderd glas, dan is het uitgangspunt dat dit behouden blijft.

Verschillende mogelijkheden om ramen in monumenten te isoleren

  • Isolatieglas: monumentaal isolatieglas of vacuümglas is meestal geschikt om in monumentaal raamhout te plaatsen. Een nadeel van vacuümglas is dat er mogelijk puntjes zichtbaar zijn als u dicht op het glas staat. Dit kan er minder mooi uitzien.
  • Achterzetramen: het plaatsen van achterzetramen is een eenvoudige manier om enkel glas te isoleren. Het voordeel is dat het op het bestaande raamhout geplaatst kan worden. Daardoor is het een goede oplossing voor het isoleren van historische beglazing, zoals glas-in-lood. Bij monumenten mogen achterzetramen alleen aan de binnenzijde van het monument geplaatst worden.
  • Raamfolie: dit folie kan de isolatiewaarde van het glas verbeteren. Het nadeel van raamfolie is dat het soms een verkleuring op het raam geeft. Dit kan er minder mooi uitzien. Het aanbrengen van sterk verkleurend raamfolie of spiegelend raamfolie is niet toegestaan.

Vergunning nodig?

Het volledig vervangen van bestaand raamhout en/of historisch glas is vergunningsplichtig. In alle andere gevallen hebt u geen vergunning nodig.

Voor het isoleren van daken, vloeren en/of gevels zijn vaak grote ingrepen nodig. Voor monumenten is dit altijd maatwerk. Standaard isolatieoplossingen kunnen namelijk schade aanbrengen aan uw monument. Zo kan door isolatie de natuurlijke ventilatie verloren gaan, waardoor houtrot kan ontstaan aan houten balken. Zorg bij isolatie van uw monument daarom altijd voor goede ventilatie. Laat u hierover goed informeren door een specialist en neem contact op met de gemeente om de mogelijkheden te bespreken.

Vergunning nodig?

U hebt voor het isoleren van daken, vloeren en gevels een vergunning nodig.

Door uw installaties elk jaar opnieuw in te stellen en oude installaties te vervangen, kunt u veel energie besparen. Het vervangen van de ketel zelf is vergunningsvrij. Voor het aanbrengen van extra leidingen hebt u een vergunning nodig.

Vergunning nodig?

U hebt voor het vervangen van uw installaties soms een vergunning nodig.

Zonnepanelen plaatsen op uw monument is vaak mogelijk. Wel gelden bepaalde regels. Het uitgangpunt is dat zonnepanelen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Als dat niet mogelijk is, dan is het in veel gevallen toegestaan om zonnepanelen in het zicht vanaf de openbare weg te plaatsen. Er gelden dan extra regels.

Lees meer over de regels en de vergunning voor zonnepanelen en zonnecollectoren

Twijfelt u over de mogelijkheden over plaatsing van zonnepanelen of zonnecollectoren? Neem dan contact met op met Erfgoed gemeente Utrecht via monumenten@utrecht.nl of telefonisch via 14 030.

Vergunning nodig?

Voor het plaatsen van zonnepanelen en zonnecollectoren op monumenten hebt u een altijd een vergunning nodig. Voor het plaatsen van zonnepanelen in beschermde stads- en dorpsgezichten hebt u soms een vergunning nodig.

Wilt u een vergunning aanvragen? Neem dan altijd eerst contact op met Vergunningen, Toezicht en Handhaving gemeente Utrecht via informatievergunningenbouwen@utrecht.nl of telefonisch via 14 030.

Bekijk of u een vergunning nodig hebt

Er bestaan verschillende financierings- en subsidiemogelijkheden om uw (monumentale) woning energiezuiniger te maken.

Bekijk de financierings- en subsidiemogelijkheden

Hulp en contact Monumenten

Telefoon

14 030

E-mail

monumenten@utrecht.nl