Gezonde leefomgeving Klimaat en gezondheid

Het klimaat in Nederland verandert. De temperatuur stijgt, er valt vaker veel regen en er komen meer hete dagen voor. Dit kan zorgen voor overstromingen, hittegolven en smog. Daardoor kunt u bijvoorbeeld slechter slapen. Maar u kunt ook last krijgen van longklachten en hartklachten.

Bij hogere temperaturen zijn er ook meer pollen in de lucht. Mensen met een allergie kunnen daardoor meer en/of langer klachten hebben. Ook kunnen nieuwe ziektes voorkomen via muggen, voedsel of water.

Wat doet de gemeente?

De gemeente zorgt voor een goede afvoer van regenwater en het openbaar groen. Groen dempt de temperatuur. Bij het inrichten van de stad mag daarom niet te veel ‘verharding’ optreden; er ontstaat dan een ‘hitte-eiland’. Dat is een gebied dat niet genoeg afkoelt en daardoor warmer is dan in de omgeving.

Tuinen, groene daken, gras en bomen in de straat helpen hiertegen. En er moeten voldoende groene oppervlakken zijn en plekken waar het water de grond in kan lopen. Ook moeten er plekken zijn waar mensen koelte en schaduw kunnen vinden, zoals parken. Op steeds meer plekken worden watertappunten aangelegd waar mensen gratis drinkwater kunnen tappen.

Daarnaast hebben wij de ambitie om zo snel mogelijk klimaatneutraal te zijn. Daarvoor is samen met bewoners een energieplan opgesteld.

Wat kunt u zelf doen?

  1. U kunt uw dak laten bedekken met planten. Dit vangt regenwater op en geeft koelte in de straat. Daar kunt u subsidie voor krijgen.
  2. Ook helpt het als u uw tuin niet (helemaal) betegelt. Bestrating maakt het warmer en het regenwater kan minder makkelijker de grond in.
  3. Tijdens warme dagen is het belangrijk dat u voldoende water drinkt, uzelf en uw woning koel houdt en ook op de mensen in uw omgeving let. De GGD regio Utrecht adviseert u hierover


Hoe kunt u zelf energie besparen?

Meer informatie

Hulp en contact Gezonde leefomgeving

Telefoon

14 030

E-mail

volksgezondheid@utrecht.nl