Informatie voor professionalsOproep 'Pak armoede aan'

Wethouder Victor Everhardt van de gemeente Utrecht en de Utrechtse Armoedecoalitie doen samen een dringende oproep aan de toekomstige regering:

"Pak armoede aan: Laat iedereen rondkomen en meedoen. Zorg voor voldoende inkomen!"

De oproep staat ook op www.armoedecoalitie-utrecht.nl. U vindt daar ook de persoonlijke verhalen van mensen die moeite hebben om rond te komen.

Oproep aan de landelijke politiek

"Pak armoede aan: zorg voor voldoende inkomen zodat iedereen kan meedoen!"

"Betaal ik deze rekening of laat ik eerst de fiets repareren? Vervang ik mijn winterjas of reserveer ik dat geld voor bijles voor mijn zoon? Zal ik de medicijnen maar even laten zitten, avondeten is nu veel belangrijker."

Dagelijks worstelen ruim 810.000 mensen in ons land met deze vragen. Zij kunnen niet of nauwelijks rondkomen, laat staan onverwachte kosten opvangen. Veel mensen maken daarom noodgedwongen schulden. Daarmee lopen zij een groot risico om in een neerwaartse spiraal terecht te komen die hen buiten de samenleving plaatst.

Vooral stellen en ouders van kinderen van 12 jaar en ouder met een laag inkomen, hebben grote moeite om maandelijks rond te komen.

Het NIBUD heeft voor Utrecht uitgerekend dat een stel zonder kinderen op bijstandsniveau 125 euro per maand te kort komt. Ook als zij gebruikmaken van alle toeslagen en armoederegelingen. Voor een gezin met twee kinderen ouder dan 12 jaar op bijstandsniveau kan dat oplopen tot 250 euro per maand. Oorzaak: de hoogte van de uitkering en het kindgebonden budget voor oudere kinderen zijn te laag.

Oproep tot actie aan de landelijke politiek en de nieuwe regering

De Utrechtse wethouder Victor Everhardt doet samen met de Armoedecoalitie in zijn stad een dringende oproep aan de toekomstige regering:

"Laat iedereen meedoen en zorg voor voldoende inkomen."

Everhardt:

"Dagelijks staan mensen in de overlevingsstand. We doen in Utrecht al het mogelijke aan preventie en incidentele ondersteuning, maar dat is vaak niet genoeg. Inkomensbeleid voeren is voorbehouden aan het rijk en niet aan de gemeenten zelf. Daarom onze klemmende oproep aan Den Haag om te zorgen voor voldoende inkomen."

Rapport 'Opgroeien zonder armoede'

De Sociaal-Economische Raad (SER) heef het advies 'Opgroeien zonder armoede' uitgebracht. Dit advies ondersteunt de oproep.

Lees het SER-rapport 'Opgroeien zonder armoede'

Contact werk en inkomen

Telefoon: 030 – 286 52 11

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag 9.00 - 17.00 uur

Bezoekadres: zie contactpagina

Neem online contact op