Informatie voor professionals Kraanwatertappunten in elke wijk

In Nederland hebben we veilig, schoon en lekker drinkwater, zo uit de kraan. En tegenwoordig kun je ook op steeds meer plaatsen drinkwater zelf tappen bij de tappunten, ook in Utrecht.

Watertappunten op diverse plekken in de stad

In Utrecht staan al verschillende watertaps van 'Join the Pipe'.

Alle kraanwatertappunten op de kaart:

Tappunt aanvragen

De gemeente heeft de Tour aangegrepen om een verbinding te leggen met een gezonde, sportieve leefstijl. Wijkbewoners, scholen of verenigingen kunnen bij de gemeente een watertappunt in hun buurt aanvragen. Veel aanvragen komen uit de wijk en kunnen betaald worden uit het Initiatievenfonds (voorheen het leefbaarheidsbudget). Het wijkbureau of de sociaal makelaar in de buurt kunnen hierbij helpen.

"Utrechts water is net mineraalwater"

Gemeente Utrecht en Vitens willen het mogelijk maken dat je altijd en overal kraanwater kunt drinken. Het Utrechtse kraanwater is namelijk lekker, gezond en van hoge kwaliteit. "Utrechts water is net mineraalwater. Dat komt doordat we goede waterbronnen hebben en hele goede zuiveringsprocessen. Water tappen is goed voor het milieu en een stuk goedkoper dan een flesje kopen! Bovendien hopen we dat mensen gezonder gaan drinken door het stimuleren van het drinken van kraanwater. Dus geen pakje limonade meer mee naar school, maar water tappen. Niet voor niets krijgen alle Cruyff Courts allemaal een tappunt (5 in Utrecht). En ook steeds meer scholen melden zich voor een gezonde dorstlesser voor sportende en spelende kinderen."

De langste waterleiding van de wereld

Ruim één miljard mensen op aarde hebben géén toegang tot veilig en schoon drinkwater. Veel van hen - voornamelijk kinderen - sterven aan de gevolgen van vervuild water en slechte hygiëne. Verschillende organisaties in Nederland proberen te helpen bij het oplossen van het drinkwaterprobleem in de wereld. Door waterputten, tappunten, wc's en douches aan te leggen. Een van deze organisaties is 'Join the pipe'. Het doel van deze organisatie is om zoveel mogelijk mensen toegang te geven tot schoon drinkwater. Zij doen dit door watertappunten te plaatsen. Een deel van de opbrengst van ieder tappunt dat zij in Nederland aanleggen, gebruiken zij om een watertap aan te leggen in Afrika. Join the pipe wil de 'langste waterleiding' van de wereld bouwen om zo iedereen, overal ter wereld, van schoon drinkwater te voorzien.

feestelijke opening met buurtbewoners van watertappunt in de wijk