Informatie voor professionals Lokaal voedsel

Na samen zaaien, straks samen oogsten

Duurzaam voedsel verbouwen, klaarmaken of eten helpt mee aan een gezonde en duurzame stad. Het is niet alleen goed voor een gezonde stad. Het maakt gezond eten aantrekkelijk.

Moestuinen en voedseltuinen

Stadslandbouw zorgt voor afwisselend groen in de stad. In de meeste wijken zijn moestuinen. Hier verbouwen volwassenen en kinderen samen eten. Het ontspant en maakt bewust waar eten vandaan komt. Samen groente uit eigen tuin klaarmaken en eten maken gezond voedsel aantrekkelijk en normaal.

Er zijn ook voedseltuinen en restaurants voor eenzame mensen of mensen die veel thuis zitten. Maar ook mensen die zorg nodig hebben kunnen hier terecht. Mensen die een opstapje nodig hebben om weer aan het werk te gaan doen hier ook ervaring op.

Beter voor het milieu

Producten uit de eigen regio komen hoeven niet ver weggebracht te worden. Het reist minder kilometers en dat is goed voor het milieu. Utrechters helpen aan een duurzame samenleving door afval van voedsel apart in te leveren. Een deel van het afval wordt dan opnieuw gebruikt.

Er is ook onderzoek om van afval van voedsel andere dingen te maken, bijvoorbeeld plastic. Ook ondernemers gooien niet onnodig voedsel weg. Bijvoorbeeld een brouwerij die afval als geitenvoer aan een geitenboer levert.

Economie

Ook voor de economie wordt lokaal voedsel steeds belangrijker. (Groente)pakketten uit de regio worden steeds populairder. De Utrechtse horeca gebruiken vaker producten uit de streek. Niet alleen kleine ondernemers maar ook grote. Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) wil zoveel mogelijk producten uit de regio aan patiënten en personeel aanbieden. Op het Utrecht Science Park zoeken organisaties samen naar oplossingen voor een langer en gezonder leven.

Lokaal voedsel is meer dan alleen leuk en lekker. De oogst is een aantrekkelijke, gezonde en duurzame stad!

Meer lezen en weten?

Hulp en contact