Zorg en onderwijs Vluchtelingen uit Oekraïne

Komt u als Oekraïense vluchteling naar Utrecht? Kunt u zelf geen woonruimte vinden en kunt u ook niet tijdelijk bij familie of vrienden terecht? Dan kunt u zich in de Jaarbeurs laten registreren. Vandaar gaat u naar een opvangplek in de regio of in een ander deel van Nederland.

Op deze pagina:

Zomerprogramma ook voor Oekraïense vluchtelingen

In juli en augustus worden er op verschillende plekken in Utrecht activiteiten voor kinderen of volwassenen georganiseerd.

Bekijk de zomeractiviteiten

Europees onderzoek onder Oekraïense vluchtelingen

Het European Agency for Asylum (EUAA) doet een onderzoek onder Oekraïense vluchtelingen. Het doel is om informatie te verzamelen over dingen als hun reis, benodigdheden, kwetsbaarheden, registratieprocessen, wensen voor de toekomst en (familie)situaties.

Doe mee en deel de link onder Oekraïense vluchtelingen, zodat zoveel mogelijk informatie wordt verzameld.

Doe mee aan het onderzoek van European Agency for Asylum (in het Oekraïens, Russisch en Engels)

Opvang

Een hal van de Jaarbeurs is ingericht als crisisopvang met 450 veldbedden. Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen daar kort onderdak vinden. Er hoeft niemand op straat te slapen.

Adres:

Na registratie gaan mensen naar een andere opvangplek. Dat is waarschijnlijk in de regio, of in een ander deel van Nederland. De opvanglocaties in de gemeente Utrecht zijn vol.

Informatiepunt Oekraïners

Het informatiepunt voor Oekraïners van Vluchtelingenwerk en de gemeente Utrecht is verhuisd van de Jaarbeurs naar het stadskantoor (Stadsplateau 1, tegenover het Centraal Station Utrecht). U vindt het informatiepunt op de 3e etage.

Hebt u vragen die u graag persoonlijk wilt bespreken? Dan kunt u binnenlopen, zonder afspraak.

Vluchtelingenwerk is aanwezig van:

 • maandag: 13.00 - 17.00 uur
 • dinsdag: 9.30 - 13.00 uur
 • woensdag: niemand aanwezig
 • donderdag: 17.00 - 20.00 uur
 • vrijdag: 9.30 - 13.00 uur

Hebt u vragen voor Vluchtelingenwerk die niet persoonlijk besproken hoeven te worden? Of vragen zonder spoed? Mail dan naar oekraineopvangutrecht@vluchtelingenwerk.nl. U ontvangt binnen 3 tot 4 werkdagen een reactie.

Klantcontact gemeente Utrecht is aanwezig van:

 • maandag: 8.30 - 13.00 uur
 • dinsdag: niemand aanwezig
 • woensdag: 8.30 - 17.00 uur
 • donderdag: 8.30 - 17.00 uur
 • vrijdag: niemand aanwezig

Hebt u vragen voor Klantcontact die niet persoonlijk besproken hoeven te worden? Of vragen zonder spoed? Mail dan naar vluchtelingenvragen@utrecht.nl.

Hulplijnen

Onderaan deze pagina ziet u verschillende hulplijnen voor gevluchte Oekraïners in Nederland. De informatie is vaak ook beschikbaar buiten kantoortijden en in het Engels, Oekraïens en Russisch.

Wat gebeurt er na de noodopvang?

We zoeken woonruimte waar vluchtelingen langer kunnen blijven. Het is nog niet duidelijk hoe lang dat duurt.

Loopt de periode in uw gastgezin of andere opvanglocatie af? Stuur dan 2 weken voor de einddatum een e-mail aan vluchtelingenvragen@utrecht.nl. Dan kijken we of er misschien een andere opvangplek is en zo ja waar. Dat kan ook een plek buiten de regio Utrecht zijn. U krijgt 1 keer een aanbod voor een andere opvangplek. Wilt u daar niet blijven? Dan kunnen wij u helaas niet verder helpen. Het is dan aan uzelf om onderdak te vinden en te betalen.

Tijdelijk niet aanwezig in opvanglocatie

Bent u tijdelijk afwezig, bijvoorbeeld voor bezoek aan famile of vrienden?  Dan gelden regels voor uw opvang én voor uw leefgeld. In de maanden juli en augustus kunt u maximaal 3 weken wegblijven. In de andere maanden kunt u maximaal 1 week wegblijven.

Hebt u niet laten weten dat u weg bent? Of blijft u langer weg zonder toestemming? Dan vervalt uw recht op opvang. Uw plek kan aan iemand anders worden doorgegeven. Uw recht op leefgeld stopt dan ook.

Blijft u korter weg dan deze maximale periode?

 • Laat de locatiebeheerder/uw gastgezin minimaal 1 week van tevoren weten dat u afwezig bent, de reden, hoe lang en hoe u bereikbaar bent.

Wilt u langer wegblijven dan deze maximale periode?

Het kan dan zijn dat de locatie/uw gastgezin een uitzondering maakt en uw opvangplek langer voor u reserveert. Dit kan alleen in grote uitzondering en alleen met met toestemming van uw locatiebeheerder/gastgezin.

 • Overleg minimaal 1 week van tevoren met de locatiebeheerder/uw gastgezin. Vraag of een uitzondering in uw geval mogelijk is en of u toestemming krijgt om uw opvangplek langer voor u te reserveren.
 • Geef dit minimaal 1 week van tevoren door aan de afdeling Leefgeld van de gemeente. U doet dit via: Utrecht.nl/leefgeldoekraineverandering. Uw leefgeld loopt wel door tijdens de maximale periode, maar stopt tijdens uw afwezigheid buiten deze periode.

Leefgeld

Hebt u een opvangadres in onze gemeente? En niet genoeg geld om van te leven? Dan helpen wij u met een geldbedrag. Dit bedrag noemen we leefgeld. Houd er rekening mee dat deze regeling voor leefgeld snel kan veranderen. Wanneer wij nieuwe informatie hebben, leest u dat op deze website.

Vraag leefgeld aan

Inschrijven in Basis Registratie Personen (BRP) bij de gemeente en verhuizen

Om in aanmerking te komen voor voorzieningen in Nederland moet iemand ingeschreven staan bij een gemeente. Voorzieningen zijn bijvoorbeeld onderdak, levensonderhoud, medische zorg en onderwijs. Bent u een Oekraïense vluchteling in de gemeente Utrecht en wilt u in aanmerking komen voor voorzieningen? Dan moet u zich inschrijven in de Basisregistratie (BRP) van de gemeente Utrecht.

Een vluchteling kan zich inschrijven als hij/zij kan laten zien:

 • zijn/haar identiteit met een paspoort of ander identiteitsbewijs of
 • dat hij/zij de Oekraïense nationaliteit heeft, of
 • dat hij/zij als niet-Oekraïner een permanente -geen tijdelijke- verblijfsvergunning had voor Oekraïne (rechtmatig verblijf)

Ook op veel tijdelijke opvanglocaties kan ingeschreven worden. Dit zijn bijvoorbeeld hotels. Woont een vluchteling bij een gastgezin? Dan moet iemand van het gastgezin toestemming geven voor inschrijving op dat adres. Dat kan met een verklaring van inwoning (pdf, 65 kB). Neem deze verklaring ingevuld mee naar de afspraak.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor inschrijven? Bel +31 30 286 00 00. U krijgt dan een keuzemenu en kan ook kiezen voor Engels. De afspraken zijn op werkdagen in het stadskantoor, Stadsplateau 1.

Is de Oekraiënse vluchteling ingeschreven? Dan krijgt hij of zij het burgerservicenummer binnen een paar dagen per post op het doorgegeven adres.

Geen Oekraïens paspoort?

Personen zonder documenten kunnen we niet inschrijven. Heeft de vluchteling wel de Oekraïense nationaliteit, maar kan hij/zij dit niet bewijzen? Dan kan de Oekraïense ambassade in Den Haag een speciaal document afgeven. Met dat document kan de vluchteling zich wel inschrijven in de gemeente Utrecht.

Meer informatie op de website van de ambassade van Oekraïne in Den Haag

Niet-Oekraïners met een tijdelijke verblijfsvergunning voor Oekraïne

Hebt u als niet-Oekraïner een tijdelijke verblijfsvergunning voor Oekraïne? Dan geldt het volgende:

 • Was u op 19 juli 2022 ingeschreven bij de gemeente Utrecht (in de BRP)? Dan hebt u tot 4 maart 2023 recht op opvang en voorzieningen in Nederland.
 • Was u op 19 juli 2022 niet ingeschreven bij de gemeente Utrecht (in de BRP)? Dan hebt u vanaf 19 juli 2022 geen recht meer op opvang of voorzieningen in Nederland. De IND beoordeelt de komende weken uw situatie. Tot die tijd mag u in de opvang blijven en gebruik maken van voorzieningen in Nederland.

Verhuizen

Verhuist u naar een ander (tijdelijk) adres? Dan geeft u dit op meerdere manieren door:

Verhuizing doorgeven voor aanpassen leefgeld

Verhuist u binnen de gemeente, naar een andere gemeente of naar een ander land ? Geef dit dan altijd aan ons door via www.utrecht.nl/leefgeldoekraineverandering.

Verhuizing doorgeven voor aanpassen Basis Registratie Personen (BRP) van de gemeente

 • Verhuist u binnen de gemeente? Dan kunt u dat doorgeven via de pagina Verhuizing doorgeven
 • Verhuist u naar een andere gemeente? Dan schrijft u zich in bij de nieuwe gemeente op het nieuwe adres. Uitschrijven bij de gemeente Utrecht gebeurt dan automatisch.
 • Verhuist u naar het buitenland? Dan geeft u dit ook door via de webpagina Emigratie doorgeven.

In Nederland blijven (IND-bewijs van verblijf)

Als Oekraïense vluchteling hebt u vanaf 1 september een sticker in uw paspoort nodig om aan te tonen dat u tot 4 maart 2023 in Nederland mag wonen en werken. Deze sticker is ook belangrijk om te reizen, bijvoorbeeld voor familiebezoek of om andere familieleden uit Oekraïne te halen voor wie het daar onveilig is. Bij grenscontroles zorgt dit Nederlandse bewijs van verblijf ervoor dat u niet teruggestuurd kan worden naar onveilig Oekraïens gebied.

Maak een afspraak

Woont u op een adres in de gemeente Utrecht en heeft u nog geen bewijs? Dan kunt u naar Nieuwegein (Symfonielaan 5) gaan om de IND-sticker te halen. Dat kan alleen op afspraak! Maak deze via de IND-afsprakenplanner. Er is hierover ook informatie beschikbaar in het Engels, Oekraïens en Russisch.

Let op: het is erg druk, dus kijk regelmatig op de site als u nog geen afspraak kunt maken. De IND erkent de lange wachttijd en geeft aan dat dit komt door personeelstekort. Er wordt nu personeel geworven. Als het niet lukt om voor 1 september iedereen een sticker te geven, zal dat volgens de IND geen gevolgen hebben voor de mensen die tot dan nog niet aan de beurt gekomen zijn.

Nog vragen?

Hebt u vragen hierover? Bel dan de IND op weekdagen tussen 9.00 en 17.00 uur: 088-043 0361. De gemeente heeft hierover verder geen informatie.

Naar boven

Werk

Oekraïners mogen werken in Nederland. Vanaf 1 april is hier geen speciale werkvergunning (tewerkstellingsvergunning) meer voor nodig.

Lees meer over werk voor vluchtelingen op Rijksoverheid.nl

Stage en vrijwilligerswerk

Oekraïners mogen vrijwilligerswerk doen zonder speciale werkvergunning (tewerkstellingsvergunning). De werkgever moet wel een vrijwilligerswerkverklaring aanvragen bij het UWV via Werkvergunning uitzonderingen.

Midden-Utrecht Werkt Door

Voor advies en informatie over werken kunnen vluchtelingen uit Oekraïne terecht bij Midden-Utrecht Werkt Door. De medewerkers geven informatie over werken in Nederland en helpen bij het inschrijven op vacaturesites. Zij helpen ook bij het inschrijven op HalloWerk. HalloWerk brengt werkgevers en werknemers direct met elkaar in contact.

Ga naar de website van Midden-Utrecht Werkt Door

Voor werkgevers

Bent u werkgever? En hebt u vragen over het bieden van werk aan vluchtelingen uit Oekraïne? U kunt met vragen terecht bij het WerkgeversServicepunt (WSP) Midden-Utrecht.

Naar boven

Bij noodgevallen

Bij brand, ongevallen of een misdrijf, bel 112

Meldkamer politie: +31 900 88 44

Bij ongewenste of onveilige situatie bij uw gastouder of gastgezin neemt u contact op met uw eigen contactpersoon van takecarebnb of kom naar de noodopvang in de Jaarbeurs.

Wees veilig op de vlucht

Vluchtelingen lopen risico om slachtoffer te worden van mensenhandel en uitbuiting. Waar u op moet letten staat in de folder voor Oekraïense vluchtelingen van het coördinatiecentrum tegen mensenhandel (comensha). De folder is er in het Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch.

Naar boven

Kinderopvang, onderwijs en studie

In Utrecht volgen alle kinderen onderwijs, als ze onder de leerplicht vallen. Aanmelden kan als volgt:

 • Ouders van kinderen tot 12 jaar kunnen zich melden bij de Taalschool. Dat kan via start@taalschoolutrecht.nl of via de taalschoolutrecht.
 • Kinderen onder de 4 jaar kunnen aangemeld worden voor kinderopvang. Meer informatie en een overzicht van kinderopvangorganisaties vindt u in het zogenaamd register op de pagina Kinderopvang (informatie alleen beschikbaar in het Nederlands).
 • Kinderen van 2,5 tot 4 jaar kunnen ook aangemeld worden voor voorschoolse opvang. Meer informatie en een overzicht van de voorscholen vindt u op de pagina Voorschool (informatie alleen beschikbaar in het Nederlands).
 • Er is ook kinderopvang in sommige kerken voor de vluchtelingen die in gastgezinnen verblijven. Kijk op de website van de Protestantse Diaconie Utrecht voor meer informatie.
 • Leerlingen van 12-18 jaar kunnen een afspraak maken voor een eerste intake via de website van Ithaka ISK
 • Met vragen over studeren in Utrecht kunt u terecht bij www.UAF.nl. Kijk op de website van Universiteit Utrecht voor mogelijkheden voor studenten en onderzoekers.
 • Oekraïense studenten die ingeschreven staan bij een Oekraïense universiteit kunnen gebruik maken van de faciliteiten van de Universiteit Utrecht (UU). Registreer als Incluusion student en maak gebruik van (rustige) studieplekken, bibliotheek, Botanische Tuinen, gratis studie-support via tutoring, workshops en meer.
 • Oekraïners kunnen in Utrecht bij een aantal organisaties taalhulp krijgen. Dit is gratis of voor een lagere prijs. De hulp wordt meestal gegeven door vrijwilligers. Het aanbod is verzameld op de website van Taalhulp voor Oekraïners in Utrecht.
 • Taal Doet Meer zet zich in voor het leren van de Nederlandse taal, ook voor Oekraïnse vluchtelingen. Kijk voor meer informatie op de website van Taal Doet Meer.
 • De Jeugdbieb is er voor alle Oekraïense kinderen die in Nederland verblijven. Hier zijn links naar gratis online boeken, sprookjes, verhalen en lesmateriaal in het Oekraïens. Ook zijn er sites die helpen de Nederlandse taal beter te begrijpen.

Naar boven

Gezondheid en medische zorg

Basiszorg

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen gebruik maken van basiszorg. Zij hoeven geen eigen bijdrage te betalen. Voor medicijnen geldt wel een eigen bijdrage en eigen risico.

Zorgaanbieders kunnen zorgkosten voor zorg aan Oekraïense vluchtelingen met een BSN vanaf 1 juli declareren bij de RMO (Regeling Medische zorg Ontheemden). Dit is een nieuwe regeling die beschikbaar is gemakat voor Oekraïense vluchtelingen. Lees meer informatie over de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO) op de website van Rijksoverheid.

Zorgaanbieders kunnen zorgkosten van zorg vóór 1 juli en zorg aan mensen die geen BSN hebben terugvragen via het CAK. Als een persoon werkt, dan declareert de zorgaanbieder de kosten bij zijn of haar zorgverzekering.

Huisarts

Overdag

Bent u in een hotel of bij een gastgezin en hebt u medische zorg nodig? Neem dan contact op met een huisarts bij u in de buurt, via Zorgkaart Nederland (alleen in het Nederlands).

's Avonds, 's nachts en in het weekend

 • Maandag tot en met vrijdag van 17.00 - 8.00 uur
 • Zaterdag, zondag en feestdagen

Diakonessen spoedpost

Burgemeester Fockema Andreaelaan 60, Utrecht

Ziekenhuis of specialist

Voor bezoek aan een ziekenhuis of een specialist gaat u eerst naar een huisarts voor een doorverwijzing.

Corona: vaccineren en informatie

Ook als u uit Oekraine komt, kunt u in Nederland gratis, met of zonder een afspraak, uw coronaprik(ken) halen op een GGD-priklocatie. U kunt telefonisch een afspraak maken voor de prik via 0800 7070 (ook in het Engels). U kunt ook op veel GGD-locaties zonder afspraak een coronaprik halen.

Meer informatie over het vaccineren tegen corona.

Of lees de informatie over corona in het Oekraïens of Russisch op de website van de Rijksoverheid.

Jeugdgezondheidszorg

Oekraïense vluchtelingen kunnen terecht bij de jeugdgezondheidszorg voor:

De jeugdgezondheidszorg en de vaccinaties zijn gratis.

Telefoon: +31 30 286 33 00

Verloskunde en zwangerschap

Praktijk West, verloskunde
Marco Pololaan 111, Utrecht
Telefoon: +31 30 288 66 66
Bij spoed: +31 654 72 39 79

Apotheek

Overdag

Zoek een apotheek in de buurt via www.zorgkaartnederland.nl/apotheek/utrecht (alleen in het Nederlands)

Geen apotheek open in de buurt?

Dienstapotheek
Burgemeester Fockema Andreaelaan 60, Utrecht

Voor zorg uit de basisverzekering worden alle kosten vergoed. U hoeft geen eigen bijdrage te betalen.

Noodhulp tandarts

 • Tandartsenpraktijk Muradin
  Vleutenseweg 121, Utrecht
  Telefoon: +31 30 296 49 49
 • Jouw Mondzorg
  Meerkoethof 48, Utrecht
  Telefoon: +31 30 251 60 66

Dove en slechthorende Oekraïense vluchtelingen

De Stichting Sudo kan ondersteunen met de inzet van tolken in de communicatie met dove en slechthorende Oekraïense vluchtelingen. Zij zijn te bereiken via info@sudo-utrecht.nl.

Op Tips voor toegankelijk communiceren met dove en slechthorende vluchtelingen uit Oekraïne - Deelkracht zijn flyers in verschillende talen te vinden met meer informatie.

Naar boven

Vervoer en terugreizen

Openbaar vervoer (OV) 

Het reizen met OV naar de opvanglocatie toe is gratis voor Oekraïense vluchtelingen. Verblijft u op een opvanglocatie, dan kunt u het OV niet meer gratis gebruiken. Het leefgeld is ook bedoeld voor het betalen van vervoer voor dagelijkse dingen (o.a. om naar school of een winkel te gaan). Voor het OV is een OV-chipkaart nodig. Die kost 1 keer € 8. Daarop zet u geld waarmee u betaalt als u het OV gebruikt.

Fietsen

We regelen als gemeente geen fietsen voor Oekraïense vluchtelingen. Het leefgeld is ook bedoeld voor het betalen van vervoer. Een uitzondering geldt voor medisch vervoer en vervoer naar school van schoolgaande kinderen en hun begeleiders.

Fietsen voor kinderen op de basisschool (Taalschool)

Kinderen die naar de basisschool gaan krijgen een fiets via de verschillende opvanglocaties. Per gezin kan 1 begeleider van kinderen naar de basisschool een volwassenfiets krijgen. Ook zijn er kinderzitjes beschikbaar. Gastgezinnen kunnen vaak via vrienden of familie een extra fiets regelen voor schoolgaande kinderen. Is er toch nog een fiets nodig? Stuur dan een mail naar vluchtelingenvragen@utrecht.nl.

Fietsen voor middelbare scholieren (Ithaka)

We regelen voor middelbare scholieren die in Utrecht wonen een fiets via Ithaka. De school benadert de scholieren. Zij hoeven hier zelf niets voor te doen. Hebt u vragen hierover? Neem dan contact op met Ithaka.

Fietslessen

We bieden in Utrecht fietslessen aan, ook voor Oekraïners. Schoolgaande kinderen krijgen dit gratis via de school. Volwassenen kunnen zich hiervoor opgeven via www.defietsmeesters.nl/fietslessen. De lessen kosten € 15 voor 10 lessen.

Terugreis 

Oekraïners die terug willen reizen naar Oekraïne kunnen hierbij begeleiding krijgen van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V). Namens deze dienst begeleidt Pim Kivits de terugkeer van Oekraïners tot Polen. Oekraïners krijgen geld voor de reis van Polen naar de plaats van bestemming in Oekraïne.  

Begeleiders of Oekraïners kunnen de Dienst Terugkeer & Vertrek via mail benaderen (info@dtv.minvenj.nl).

Voor mensen die in Oekraïne verbleven maar niet de Oekraïense nationaliteit hebben en terug willen keren naar land van herkomst of ander land waar hun verblijf gewaarborgd is: zie Hulp bij vrijwillige terugkeer voor niet-Oekraïners die Oekraïne zijn ontvlucht - IOM Nederland (iom-nederland.nl)  

Naar boven

Buurtteam helpt

Woont u tijdelijk bij een gastgezin, bij familie of kennissen? En hebben u of uw kind(eren) hulp nodig? U, of iemand uit uw gastgezin, kan contact opnemen met het buurtteam in uw buurt. Zij bieden zelf hulp bij uw vragen en hebben een breed netwerk en betrekken eventueel de juiste organisatie.

Neem contact op met het buurtteam

Bel gerust, om een afspraak te maken of om telefonisch je vraag te stellen en hulp te krijgen. Er zijn ook mensen die Engels spreken.

Huisdieren

Het is belangrijk dat dieren die met Oekraïense vluchtelingen meereizen snel naar een dierenarts gaan voor onderzoek en inschrijving. Dit vanwege inentingen. Daarna moet het dier in thuisquarantaine. U maakt hiervoor een (gratis) afspraak met:

Dierenartspraktijk Rijnlaan
Rijnlaan 25, Utrecht
Telefoon: +31 30 2883495

Op de website van de NVWA staat wat vluchtelingen moeten doen als zij met hun huisdier naar Nederland komen.

Hulp voor dieren uit Oekraïne

Vaccinaties, dierenbenodigdheden of tijdelijke opvang voor uw huisdier (informatie ook in Engels, Oekraïens en Russisch).

In geval van nood

Dierenambulance

Oekraïners Aan Tafel

Om u een moment te bieden om Nederlanders in huiselijke sfeer te ontmoeten, organiseert Stichting Eet Mee Ukrainians For Dinner. Als vluchteling uit Oekraïne wordt u hartelijk ontvangen door locals die graag in hun huiselijke omgeving een maaltijd en een gesprek met u delen. Samen koken kan ook.

Lees meer over Ukrainians For Dinner en meld u aan

Sport

In Nederland kan iedereen, elke leeftijd en elk ervaringsniveau, georganiseerd sporten. Wij stellen onze georganiseerde sport graag open voor vluchtelingen. Neem contact op met SportUtrecht voor mogelijkheden in uw buurt via website fd10.formdesk.com

Zomerprogramma

In juli en augustus worden er op verschillende plekken in Utrecht activiteiten voor kinderen of volwassenen georganiseerd. Oekraïense vluchtelingen zijn welkom om mee te doen.

 • Welkom in Utrecht biedt verschillende activiteiten voor vluchtelingen aan.
 • JoU heeft een zomerprogramma per wijk voor de leeftijden van 10 tot 23 jaar. Op de website van JoU gaat u naar uw wijk. Klik vervolgens bovenaan de pagina op zomerprogramma.
 • On the move sportvrienden heeft een groot aanbod aan sport in verschillende wijken.
 • Zomerschool Ithaka is er voor leerlingen van Ithaka in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Het programma is tot en met 11 augustus.
 • Plan Einstein biedt verschillende cursussen en activiteiten aan. Het programma is van 8 tot en met 19 augustus.
 • DOCK Utrecht organiseert verschillende zomerprogramma's in de wijken West, Noordwest, Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. Bekijk op de website van DOCK per wijk wat er te doen is.

Hulplijnen voor Oekraïense vluchtelingen

 • Op de website van RefugeeHelp staat informatie voor gevluchte Oekraïners in Nederland. De informatie is ook beschikbaar in het Engels, Oekraïens en Russisch. U kunt ook bellen naar de hulplijn 0031 (0) 20 300 7000. Elke dag bereikbaar tussen 9.00 en 19.00 uur.
 • Vluchtelingenwerk Algemeen https://forrefugees.vluchtelingenwerk.nl Als u naar beneden scrolt, vindt u de informatie in de Oekraïense en Russische taal.
 • Het Rode Kruis heeft een WhatsApp hulplijn in meerdere talen. U kunt via WhatsApp een (spraak)bericht sturen naar 0031 6 48 15 80 53 in het Oekraïens, Russisch of Engels. Een vrijwilliger neemt dan snel contact op.
 • Informatie op de website van het Rode Kruis in het Oekraïens en in het Russisch.

Meer Informatie voor vluchtelingen

Hulp en contact Opvang vluchtelingen

Telefoon

14 030

E-mail

vluchtelingenvragen@utrecht.nl