Zorg en onderwijs Vluchtelingen uit Oekraïne

Utrecht heeft in de Jaarbeurs een centrale plek ingericht voor de eerste opvang, informatie en begeleiding van Oekraïense vluchtelingen.

Read this information in English

Op deze pagina:

Opvang

Een hal van de Jaarbeurs is ingericht als crisisopvang met 450 veldbedden. Zo kunnen we grote groepen vluchtelingen uit Oekraïne kort onderdak bieden. Er hoeft niemand op straat te slapen.

Adres:

Na 1 of 2 nachten gaan mensen naar een andere locatie in Utrecht of in de regio, waar mensen een paar weken kunnen blijven. Denk aan een gastgezin, een hotel of een opvanglocatie. Op dit moment hebben we opvanglocaties voor een langere periode aan de Zeehaenkade, Willem Dreeslaan, Kanaalstraat, Indusdreef, Keulsekade en Archimedeslaan.

Hulplijnen

Onderaan deze pagina ziet u verschillende hulplijnen voor gevluchte Oekraïners in Nederland. De informatie is vaak ook beschikbaar buiten kantoortijden en in het Engels, Oekraïens en Russisch.

Wat gebeurt er na de noodopvang?

We zoeken woonruimte waar vluchtelingen langer kunnen blijven. Het is nog niet duidelijk hoe lang dat duurt.

Loopt de periode in uw gastgezin of andere opvanglocatie af? Stuur dan 2 weken voor de einddatum een e-mail aan vluchtelingenvragen@utrecht.nl. Dan kijken we of er misschien een andere opvangplek is en zo ja waar. Dat kan ook een plek buiten de regio Utrecht zijn. U krijgt 1 keer een aanbod voor een andere opvangplek. Wilt u daar niet blijven? Dan kunnen wij u helaas niet verder helpen. Het is dan aan uzelf om onderdak te vinden en te betalen.

In Nederland blijven

Oekraïners kunnen in elk geval 6 maanden in een EU-land verblijven. Dat kan verlengd worden. Oekraïners hoeven op dit moment geen asiel aan te vragen.

Meer informatie op de website van de IND

Leefgeld

Hebt u een opvangadres in onze gemeente? En niet genoeg geld om van te leven? Dan helpen wij u met een geldbedrag. Dit bedrag noemen we leefgeld.

Vraag leefgeld aan

De leefgeld regeling loopt tot 1 juli 2022. Wij hebben nog geen informatie over de regeling die na 1 juli geldt. Zodra de Rijksoverheid de regeling bekend maakt, leest u dat op de website. We bekijken uw situatie dan opnieuw.

Inschrijven in Basis Registratie Personen (BRP) bij de gemeente en verhuizen

Oekraïense vluchtelingen kunnen zich inschrijven op een adres in de Basisregistratie Personen (BRP) bij gemeente Utrecht. Dit kan in het stadskantoor. Maak daarvoor een afspraak.

Een vluchteling kan zich inschrijven als hij/zij kan laten zien:

 • zijn/haar identiteit met een paspoort of ander identiteitsbewijs of
 • dat hij/zij de Oekraïense nationaliteit heeft, of
 • dat hij/zij als niet-Oekraïner een verblijfsvergunning had voor Oekraïne (rechtmatig verblijf)

Ook op veel tijdelijke opvanglocaties kan ingeschreven worden. Dit zijn bijvoorbeeld hotels. Woont een vluchteling bij een gastgezin? Dan moet iemand van het gastgezin toestemming geven voor inschrijving op dat adres. Dat kan met een verklaring van inwoning (pdf, 65 kB). Neem deze verklaring ingevuld mee naar de afspraak.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor inschrijven? Bel +31 30 286 00 00. U krijgt dan een keuzemenu en kan ook kiezen voor Engels. De afspraken zijn op werkdagen in het stadskantoor, Stadsplateau 1.

Is de Oekraiënse vluchteling ingeschreven? Dan krijgt hij of zij het burgerservicenummer binnen een paar dagen per post op het doorgegeven adres.

Geen Oekraïens paspoort?

Personen zonder documenten kunnen we niet inschrijven. Heeft de vluchteling wel de Oekraïense nationaliteit, maar kan hij/zij dit niet bewijzen? Dan kan de Oekraïense ambassade in Den Haag een speciaal document afgeven. Met dat document kan de vluchteling zich wel inschrijven in de gemeente Utrecht.

Meer informatie op de website van de ambassade van Oekraïne in Den Haag

Verhuizen

Verhuist u naar een ander (tijdelijk) adres? Dan geeft u dit op meerdere manieren door:

Verhuizing doorgeven voor aanpassen leefgeld

Verhuist u binnen de gemeente, naar een andere gemeente of naar een ander land ? Geef dit dan altijd aan ons door via leefgeldoekraine@utrecht.nl.

Verhuizing doorgeven voor aanpassen Basis Registratie Personen (BRP) van de gemeente

 • Verhuist u binnen de gemeente? Dan kunt u dat doorgeven via de pagina Verhuizing doorgeven
 • Verhuist u naar een andere gemeente? Dan schrijft u zich in bij de nieuwe gemeente op het nieuwe adres. Uitschrijven bij de gemeente Utrecht gebeurt dan automatisch.
 • Verhuist u naar het buitenland? Dan geeft u dit ook door via de webpagina Emigratie doorgeven.

IND-bewijs van verblijf

Staat u bij de gemeente ingeschreven onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie? (Hierdoor hebt u recht op opvang en onderwijs voor minderjarige kinderen in Nederland en mag u hier werken.)  Dan kunt u hiervan een bewijs krijgen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

U hebt een bewijs nodig dat u in Nederland mag wonen en werken

Dit bewijs is een sticker in uw paspoort of op een los papier. De sticker laat zien dat u tot 4 maart 2023 in Nederland mag zijn. Deze sticker is belangrijk, omdat u straks zonder sticker niet (meer) kunt werken of reizen. U krijgt tegelijk een folder in uw eigen taal met meer informatie over de sticker. Hebt u geen geldig paspoort, identiteitsbewijs of verklaring van de Oekraïense ambassade? Dan krijgt u geen sticker maar een pasje. De IND maakt dan eerst een pasfoto van u op de locatie. U krijgt een brief mee waarin staat wanneer u het pasje kunt ophalen.

Haal uw bewijs op bij de IND in Utrecht

Woont u (tijdelijk) op een adres in de gemeente Utrecht? En hebt u nog geen bewijs van verblijf(sticker) kunnen ophalen? Dan kunt u naar de GGD-testlocatie gaan in Amersfoort, Hoefseweg 9. Dit kan van 11 juli tot en met 15 juli 2022, van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur.

Hebt u kinderen? Dan moeten zij ook mee naar de locatie.

Het is mogelijk dat er op drukke momenten een wachtrij is. Neem voor de zekerheid wat te drinken mee.

Neem uw documenten mee naar de IND

U moet documenten laten zien die bewijzen wie u bent. Bijvoorbeeld uw paspoort, identiteitskaart of verklaring van de Oekraïense ambassade. Neem ook uw Oekraïense verblijfsvergunning mee als u de Oekraïense nationaliteit niet heeft. Neemt u kinderen mee en hebben zij ook een paspoort of identiteitskaart? Neem deze documenten dan ook mee.

U vult op de locatie een aanvraagformulier in van de IND

De IND gebruikt het aanvraagformulier om u goed te registeren. Uw aanvraag voor verblijf onder de bovenaan deze brief genoemde richtlijn is officieel al gestart toen u zich inschreef bij de gemeente. Het aanvraagformulier van de IND heet de M35H en is een officiële asielaanvraag. Omdat u onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming valt zijn uw rechten anders dan bij een gewone asielaanvraag. Als u kinderen jonger dan 15 jaar hebt, komen zij ook op uw aanvraagformulier te staan. Ieder kind krijgt een eigen sticker of pasje.

De IND vraagt of u een strafbaar feit of misdaad heeft gepleegd

Hiervoor moet iedereen ouder dan 12 jaar op de locatie een formulier invullen. Dit is de antecedentenverklaring. U zet ook een handtekening op deze verklaring. Hiermee controleert de IND of u geen gevaar bent voor de uw leefomgeving.

Hebt u vragen?

Ga voor meer informatie in het Engels naar www.ind.nl/ukraine. Hebt u een vraag over de locatie of dag waarop u uw bewijs van verblijf kunt ophalen? Bel dan 088 40 34 361. U kunt op weekdagen bellen van 9.00 tot 17.00 uur. De gemeente heeft hierover verder geen informatie voor u.

Werk

Oekraïners mogen werken in Nederland. Vanaf 1 april is hier geen speciale werkvergunning (tewerkstellingsvergunning) meer voor nodig.

Lees meer over werk voor vluchtelingen op Rijksoverheid.nl

Stage en vrijwilligerswerk

Oekraïners mogen vrijwilligerswerk doen zonder speciale werkvergunning (tewerkstellingsvergunning). De werkgever moet wel een vrijwilligerswerkverklaring aanvragen bij het UWV via Werkvergunning uitzonderingen.

Midden-Utrecht Werkt Door

Voor advies en informatie over werken kunnen vluchtelingen uit Oekraïne terecht bij Midden-Utrecht Werkt Door. De medewerkers geven informatie over werken in Nederland en helpen bij het inschrijven op vacaturesites. Zij helpen ook bij het inschrijven op HalloWerk. HalloWerk brengt werkgevers en werknemers direct met elkaar in contact.

Ga naar de website van Midden-Utrecht Werkt Door

Voor werkgevers

Bent u werkgever? En hebt u vragen over het bieden van werk aan vluchtelingen uit Oekraïne? U kunt met vragen terecht bij het WerkgeversServicepunt (WSP) Midden-Utrecht.

Bij noodgevallen

Bij brand, ongevallen of een misdrijf, bel 112

Meldkamer politie: +31 900 88 44

Bij ongewenste of onveilige situatie bij uw gastouder of gastgezin neemt u contact op met uw eigen contactpersoon van takecarebnb of kom naar de noodopvang in de Jaarbeurs.

Wees veilig op de vlucht

Vluchtelingen lopen risico om slachtoffer te worden van mensenhandel en uitbuiting. Waar u op moet letten staat in de
folder voor Oekraïense vluchtelingen van het coördinatiecentrum tegen mensenhandel (comensha). De folder is er in het Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch.

Kinderopvang, onderwijs en studie

In Utrecht volgen alle kinderen onderwijs, als ze onder de leerplicht vallen. Aanmelden kan als volgt:

 • Ouders van kinderen tot 12 jaar kunnen zich melden bij de Taalschool. Dat kan via start@taalschoolutrecht.nl of via de taalschoolutrecht.
 • Kinderen onder de 4 jaar kunnen aangemeld worden voor kinderopvang. Een overzicht van kinderopvangorganisaties vind u in het zogenaamd register op de pagina Kinderopvang (informatie alleen beschikbaar in het Nederlands) 
 • Er is ook kinderopvang in sommige kerken voor de vluchtelingen die in gastgezinnen verblijven. Kijk op de website van de Protestantse Diaconie Utrecht voor meer informatie.
 • Leerlingen van 12-18 jaar kunnen een afspraak maken voor een eerste intake via de website van Ithaka ISK
 • Met vragen over studeren in Utrecht kunt u terecht bij www.UAF.nl. Kijk op de website van Universiteit Utrecht voor mogelijkheden voor studenten en onderzoekers.
 • Overig: Taal Doet Meer zet zich in voor het leren van de Nederlandse taal, ook voor Oekraïnse vluchtelingen. Kijk voor meer informatie op de website van Taal Doet Meer.
 • Oekraïners kunnen in Utrecht bij een aantal organisaties taalhulp krijgen. Dit is gratis of voor een lagere prijs. De hulp wordt meestal gegeven door vrijwilligers. Het aanbod is verzameld op de website van Taalhulp voor Oekraïners in Utrecht.

Gezondheid en medische zorg

Basiszorg

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen gebruik maken van basiszorg. Zij hoeven geen eigen bijdrage te betalen. Voor medicijnen geldt wel een eigen bijdrage en eigen risico.

Zorgverleners kunnen de kosten van basiszorg aan Oekraïense vluchtelingen terugvragen via het CAK.

Huisarts

Overdag

Bent u in een hotel of bij een gastgezin en hebt u medische zorg nodig? Neem dan contact op met een huisarts bij u in de buurt, via Zorgkaart Nederland (alleen in het Nederlands).

's Avonds, 's nachts en in het weekend

 • Maandag tot en met vrijdag van 17.00 - 8.00 uur
 • Zaterdag, zondag en feestdagen

Diakonessen spoedpost

Burgemeester Fockema Andreaelaan 60, Utrecht

Ziekenhuis of specialist

Voor bezoek aan een ziekenhuis of een specialist gaat u eerst naar een huisarts voor een doorverwijzing.

Corona: vaccineren en informatie

Ook als u uit Oekraine komt, kunt u in Nederland gratis, met of zonder een afspraak, uw coronaprik(ken) halen op een GGD-priklocatie. U kunt telefonisch een afspraak maken voor de prik via 0800 7070 (ook in het Engels). U kunt ook op veel GGD-locaties zonder afspraak een coronaprik halen.

Meer informatie over het vaccineren tegen corona.

Of lees de informatie over corona in het Oekraïens of Russisch op de website van de Rijksoverheid.

Jeugdgezondheidszorg

Oekraïense vluchtelingen kunnen terecht bij de jeugdgezondheidszorg voor:

De jeugdgezondheidszorg en de vaccinaties zijn gratis.

Telefoon: +31 30 286 33 00

Verloskunde en zwangerschap

Praktijk West, verloskunde
Marco Pololaan 111, Utrecht
Telefoon: +31 30 288 66 66
Bij spoed: +31 654 72 39 79

Apotheek

Overdag

Zoek een apotheek in de buurt via www.zorgkaartnederland.nl/apotheek/utrecht (alleen in het Nederlands)

Geen apotheek open in de buurt?

Dienstapotheek
Burgemeester Fockema Andreaelaan 60, Utrecht

Voor zorg uit de basisverzekering worden alle kosten vergoed. U hoeft geen eigen bijdrage te betalen.

Noodhulp tandarts

 • Tandartsenpraktijk Muradin
  Vleutenseweg 121, Utrecht
  Telefoon: +31 30 296 49 49
 • Jouw Mondzorg
  Meerkoethof 48, Utrecht
  Telefoon: +31 30 251 60 66

Dove en slechthorende Oekraïense vluchtelingen

De Stichting Sudo kan ondersteunen met de inzet van tolken in de communicatie met dove en slechthorende Oekraïense vluchtelingen. Zij zijn te bereiken via info@sudo-utrecht.nl.

Op Tips voor toegankelijk communiceren met dove en slechthorende vluchtelingen uit Oekraïne - Deelkracht zijn flyers in verschillende talen te vinden met meer informatie.

Vervoer en terugreizen

Openbaar vervoer (OV) 

Het reizen met OV naar de opvanglocatie toe is gratis voor Oekraïense vluchtelingen. Verblijft u op een opvanglocatie, dan kunt u het OV niet meer gratis gebruiken. Het leefgeld is ook bedoeld voor het betalen van vervoer voor dagelijkse dingen (o.a. om naar school of een winkel te gaan). Voor het OV is een OV-chipkaart nodig. Die kost 1 keer € 8. Daarop zet u geld waarmee u betaalt als u het OV gebruikt.

Terugreis 

Oekraïners die terug willen reizen naar Oekraïne kunnen hierbij begeleiding krijgen van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V). Namens deze dienst begeleidt Pim Kivits de terugkeer van Oekraïners tot Polen. Oekraïners krijgen geld voor de reis van Polen naar de plaats van bestemming in Oekraïne.  

Begeleiders of Oekraïners kunnen de Dienst Terugkeer & Vertrek via mail benaderen (info@dtv.minvenj.nl).

Voor mensen die in Oekraïne verbleven maar niet de Oekraïense nationaliteit hebben en terug willen keren naar land van herkomst of ander land waar hun verblijf gewaarborgd is: zie Hulp bij vrijwillige terugkeer voor niet-Oekraïners die Oekraïne zijn ontvlucht - IOM Nederland (iom-nederland.nl)  

Buurtteam (sociaal team) helpt

Verblijft u bij een gastgezin, bij familie of kennissen? En hebben u of uw kind(eren) hulp nodig? U, of iemand uit uw gastgezin, kan contact opnemen met het buurtteam (ook wel het sociaal team genoemd) in uw buurt. Zij hebben een breed netwerk en verwijzen u eventueel door naar de juiste organisatie.

Neem contact op met het buurtteam

Bel gerust, om een afspraak te maken of om telefonisch je vraag te stellen en hulp te krijgen. Er zijn ook mensen die Engels spreken.

Kleding laten wassen

In hotels kunt u 2x per week kleding laten wassen.

In een gastgezin gaat dat in overleg.

Huisdieren

Het is belangrijk dat dieren die met Oekraïense vluchtelingen meereizen snel naar een dierenarts gaan voor onderzoek en inschrijving. Dit vanwege inentingen. Daarna moet het dier in thuisquarantaine. U maakt hiervoor een (gratis) afspraak met:

Dierenartspraktijk Rijnlaan
Rijnlaan 25, Utrecht
Telefoon: +31 30 2883495

Op de website van de NVWA staat wat vluchtelingen moeten doen als zij met hun huisdier naar Nederland komen.

Hulp voor dieren uit Oekraïne

Vaccinaties, dierenbenodigdheden of tijdelijke opvang voor uw huisdier (informatie ook in Engels, Oekraïens en Russisch).

In geval van nood

Dierenambulance

Oekraïners Aan Tafel

Om u een moment te bieden om Nederlanders in huiselijke sfeer te ontmoeten, organiseert Stichting Eet Mee Ukrainians For Dinner. Als vluchteling uit Oekraïne wordt u hartelijk ontvangen door locals die graag in hun huiselijke omgeving een maaltijd en een gesprek met u delen. Samen koken kan ook.

Lees meer over Ukrainians For Dinner en meld u aan

Sport

In Nederland kan iedereen, elke leeftijd en elk ervaringsniveau, georganiseerd sporten. Wij stellen onze georganiseerde sport graag open voor vluchtelingen. Neem contact op met SportUtrecht voor mogelijkheden in uw buurt via website fd10.formdesk.com

Hulplijnen voor Oekraïense vluchtelingen

 • Op de website van RefugeeHelp staat informatie voor gevluchte Oekraïners in Nederland. De informatie is ook beschikbaar in het Engels, Oekraïens en Russisch. U kunt ook bellen naar de hulplijn 0031 (0) 20 300 7000. Elke dag bereikbaar tussen 9.00 en 19.00 uur.
 • Vluchtelingenwerk Algemeen https://forrefugees.vluchtelingenwerk.nl Als u naar beneden scrolt, vindt u de informatie in de Oekraïense en Russische taal.
 • Het Rode Kruis heeft een WhatsApp hulplijn in meerdere talen. U kunt via WhatsApp een (spraak)bericht sturen naar 0031 6 48 15 80 53 in het Oekraïens, Russisch of Engels. Een vrijwilliger neemt dan snel contact op.
 • Informatie op de website van het Rode Kruis in het Oekraïens en in het Russisch.

Meer Informatie voor vluchtelingen

 • Vergaderplek ANNE is in de avonden een huiskamer voor Oekraïnse vluchtelingen. De naam van de huiskamer is Vital'nya ANNE. Op de website van ANNE staat meer informatie (website in het Nederlands en Oekraïens).
 • U kunt andere Oekraïners ontmoeten via de Oekraïense kerk: Sint-Aloysiuskerk, Adriaan van Ostadelaan 2-4, Utrecht.
  Zie ook Meetingpoints - Utrechtse Kerken voor Oekraïne (website in het Nederlands en Oekraïens).
 • Op de website van het International Welcome Centre Utrecht Region (website in het Engels) staan meer handige links voor vluchtelingen.

Hulp en contact Opvang vluchtelingen

Telefoon

14 030

E-mail

vluchtelingenvragen@utrecht.nl