Zorg en onderwijs Hulp bij onterecht gestopte kinderopvangtoeslag

Is uw kinderopvangtoeslag stopgezet tussen 2005 en 2019? Dan kan het zijn dat u recht hebt op de herstelregeling van de Belastingdienst. Mogelijk hebt u door het stopzetten of terugbetalen grote problemen gekregen. De Belastingdienst werkt er nu hard aan om alle ouders duidelijkheid te geven. En om hun situatie te herstellen. U kunt ook hulp krijgen van de gemeente.

Wie kan hulp krijgen?

Is uw kinderopvangtoeslag in het verleden ten onrechte stopgezet? Of hebt u veel geld terugbetaald? Mogelijk heeft de Belastingdienst u als fraudeur gezien, terwijl dat volgens u niet klopt. Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag. Ook als u nog geen contact hebt gehad met de Belastingdienst.

Hoe krijgt u hulp?

Bel ons op 030 - 740 05 30

Welke hulp kunt u van ons krijgen?

Als u ons belt krijgt u binnen 5 werkdagen een afspraak met een gezinswerker. Die kijkt samen met u  in 1 of meer gesprekken welke hulp nodig is. Wij nemen de tijd voor u. U krijgt hulp zolang dit nodig is. U hoeft hiervoor niet te betalen. Onze hulp is van het buurtteam en  gemeente samen. En staat los van de Belastingdienst.

Wij kunnen u helpen met:

  • contact met de Belastingdienst voor herstel kinderopvangtoeslag
  • het op orde brengen van uw administratie
  • het in beeld brengen en aanpakken van schulden
  • gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld door langdurige stress
  • het zoeken van werk of een andere dagbesteding
  • het ondersteunen bij een dreigende huisuitzetting
  • ondersteuning van u of uw gezin, als het minder goed gaat

De herstelorganisatie van de Belastingdienst heeft nog niet voor iedereen een persoonlijke zaakbehandelaar beschikbaar. Als er dringende -financiële- problemen zijn, denken zij mee over mogelijke noodoplossingen.
Wij kunnen geen geld aan u terugbetalen. Dat moet de Belastingdienst zelf doen.

Hebt u door een crisissituatie direct hulp nodig?

Het buurtteam heeft een team van mensen klaarstaan om u te helpen. Daarnaast kunt u ook bellen naar het Serviceteam gedupeerden kinderopvangtoeslag op 0800 – 2 358 358 van de Belastingdienst. U kunt hen ook samen met uw gezinswerker van het buurtteam bellen.

Wat ging er mis met de kinderopvangtoeslag?

In de periode tussen 2005 en 2019 is de Belastingdienst te streng geweest in het terugvorderen van kinderopvangtoeslag. Ouders moesten onterecht veel geld terugbetalen en kwamen in grote problemen. De Belastingdienst werkt er nu hard aan om alle ouders duidelijkheid te geven. En om hun situatie te herstellen. Deze ouders kunnen ook hulp krijgen van de gemeente.

Weet u niet waarom de kinderopvangtoeslag is stopgezet tussen 2005 en 2019?

En hebt u hierover nog geen contact gehad met de Belastingdienst? Dan kunt u zich bij de Belastingdienst aanmelden voor herstel. Dan kijkt de Belastingdienst opnieuw naar uw situatie.

Gedupeerde ouders kunnen een vergoeding van € 30.000 ontvangen

Het kabinet heeft besloten dat gedupeerde ouders een bedrag van € 30.000 krijgen. Ouders die recht hebben op een hoger bedrag krijgen dat na een bredere beoordeling alsnog.

De voorwaarden zijn:

  1. U moet zich aangemeld hebben bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) én
  2. Uw kinderopvangtoeslag is tussen 2005 en 2019 onterecht stopgezet en/of u moest onterecht kinderopvangtoeslag terugbetalen, én
  3. U moest ten minste € 1.500 aan kinderopvangtoeslag terugbetalen, óf uw recht op kinderopvangtoeslag werd met ten minste € 1.500 verlaagd, óf u kreeg geen persoonlijke betalingsregeling voor een terugvordering van ten minste € 1.500.

Op de pagina Catshuisregeling kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst leest u meer over de vergoeding van € 30.000.

Nieuwe regeling gratis juridische bijstand voor gedupeerde ouders

De Belastingdienst werkt aan een regeling voor gratis betrouwbare juridische hulp kinderopvangtoeslag. Begin februari 2021 is meer duidelijk over deze regeling. En hoe en waar ouders zich kunnen aanmelden. Meer leest u op de pagina Betrouwbare juridische bijstand voor gedupeerde ouders van de Belastingdienst. Hebt u hulp nodig bij het aanmelden? Bel dan met het nummer van het buurtteam: 030 – 740 05 30. Om in aanmerking te komen voor de vergoeding van € 30.000 hebt u geen juridische bijstand nodig.

Hulp en contact onterecht gestopte kinderopvangtoeslag

Telefoon

030 – 740 05 30