Onderwijs Workshops en lesaanbod - Week van het geld


Speciaal onderwijs

Eurowijs

Eurowijs is gratis lesmateriaal voor alle groepen van het basisonderwijs. De duidelijke uitleg, aansprekende filmpjes en heldere opmaak maken dat Eurowijs ook heel geschikt voor leerlingen in het speciaal onderwijs. U kunt een gratis Eurowijs gastles aanvragen via: www.eurowijs.nl/aanvragengastles of het lesmateriaal bestellen en zelf aan de slag gaan. U kunt een gratis Eurowijs gastles aanvragen of het lesmateriaal bestellen en zelf aan de slag gaan!
Meer informatie op Eurowijs.nl

Ouders en professionals

Workshop en train-de-trainer-bijeenkomst ‘Ik krijg nóóóóit wat!’

Hoe help je ouders bij de financiële opvoeding van hun kind? Hoe kunnen zij hun kind begeleiden van zakgeld naar zelf geld verdienen? Welke uitdagingen komen ze tegen? Wat zijn handige tips? In de a.s.r./Nibud-workshop ‘Ik krijg nooooit wat!’ hebben we het over zakgeld, keuzes maken, sparen, veilig bankieren, phishing & smishing, geldezels en meer. De Nibud-leerdoelen vormen de basis van de thema’s en dilemma’s die aan bod komen. Wil jij vanuit jouw werk ouders beter kunnen ondersteunen bij de financiële opvoeding van hun kinderen? Kom dan op maandag 23 maart naar de speciale gratis train-de-trainerbijeenkomst bij a.s.r. (inclusief maaltijd).

Meld u aan voor de bijeenkomst

Eurowijs

Eurowijskids.nl is de leukste website over geld voor kinderen. Maar natuurlijk ook voor ouders en leerkrachten! Bekijk leuke filmpjes over geld, speel de geldquiz, download kleurplaten of een zakgeldcontract.
Vraag voor uw kind een spreekbeurtpakket over geld aan

Basisonderwijs

Digispel Fix je Risk

Tijdens een gastles vertelt de a.s.r. gastdocent over de basisprincipes van verzekeren. Premie betalen, risico’s lopen en de kans dat er iets mis kan gaan: het komt allemaal aan bod. Met deze kennis speelt de klas het digispel Fix je Risk, dat is ontwikkeld door het Verbond van Verzekeraars. Al meer dan 100 Utrechtse klassen zijn bij a.s.r. op bezoek geweest en/of hebben les gehad van een van de vele gastdocenten. Onder meer de Luc Stevensschool, de Regenboog, de Hoge Raven en Ariana de Ranitz gingen u voor. Wilt u met uw klas a.s.r. bezoeken? Stuur dan een e-mail naar foundation@asr.nl.
Nodig een gastdocent uit bij u in de klas

Eurowijs Basisonderwijs

Eurowijs is gratis lesmateriaal én een doorlopende leerlijn voor de groepen 1 tot en met 8 van het basisonderwijs. Met aansprekende filmpjes en leuke opdrachten komen verschillende thema’s aan bod. Zoals het herkennen van euromunten en -biljetten, de geschiedenis van geld, pinnen en vals geld. Het hele schooljaar kunt u een gratis Eurowijs gastles aanvragen. Of u gaat zelf aan de slag door het gratis lesmateriaal te bestellen.
Meer informatie op Eurowijs.nl

Veilig en Slim met Geld

Wie heeft de verantwoordelijkheid om kinderen om te leren gaan met geld? Zijn dat de scholen? De ouders? Of allebei? Hogeschool Utrecht en Rabobank Utrecht hebben de handen ineen geslagen. Zij nodigen alle groepen 7 en 8 graag uit voor de gastles Veilig en Slim met Geld. dat is op 1 van onze Rabobank vestigingen in Utrecht. De gastles bestaat uit 4 verschillende workshops over pinnen, kopen, sparen en omgaan met verleidingen. Samen duren ze anderhalf uur.

Meld uw klas aan

Cash Quiz

U kunt ook een bankmedewerker uitnodigen in de klas om de Cash Quiz te spelen. Met het spelen van deze leuke en interactieve game bespreken we de waarde van geld. Fun en leren in 1! Financiële educatie is een waardevolle aanvulling op het bestaande lesaanbod. Een bankmedewerker in de klas brengt geldzaken dichterbij.
Nadat u uw aanvraag heeft bevestigd, nemen wij zo snel mogelijk contact met u op om de gastles of het bezoek in te plannen.
Nodig een bankmedewerker uit

FC Utrecht Leert (Groep 5 en 6)

FC Utrecht Leert is een gratis digitaal lespakket voor groep 5 en 6 van het basisonderwijs in de provincie Utrecht. De spelers van FC Utrecht vertellen in dit lespakket onder andere alles over geld sparen, uitgeven en verdienen. Tientallen scholen gingen u voor. Ga ook met uw klas aan de slag en ontdek, leer en beleef met elkaar dit unieke lespakket! Doe ook mee en verdien met uw klas een uniek bezoek aan stadion Galgenwaard.

Meld u aan via Fcutrechtleert.nl

Voortgezet onderwijs

Money KnowHow Voortgezet Onderwijs

Money KnowHow is een lesprogramma voor kinderen in het VO over sparen, schulden, social media, verleidingen en toekomstplannen. Een ervaringsdeskundige op het gebied van financiën en schulden maakt deel uit van het programma. Tijdens de Week van het Geld besteden wij in onze gastlessen aandacht aan een aantal thema’s uit ons lesprogramma. Zo kunt u makkelijk kennismaken met ons aanbod.


Meer informatie op Dock.nl

Eurowijs

Eurowijs is gratis lesmateriaal én een doorlopende leerlijn voor de eerste klassen van het voortgezet onderwijs. Met behulp van 9 werkbladen worden uw leerlingen binnen no time Eurowijs. Met aansprekende filmpjes en opdrachten is het Eurowijs lesmateriaal uitermate geschikt voor de onderbouwgroepen van het voortgezet onderwijs. Met onderwerpen als: zelf geld verdienen, keuzes maken, de waarde van geld kennen, de euro, rekenen met geld, veiligheid, geschiedenis, betalen, veilig pinnen, overzicht houden over inkomsten en uitgaven en verleidingen de baas blijven.
Meer informatie op Eurowijs.nl

Workshop ’18 jaar? Word geldwijzer!’

Je mag van alles als je 18 jaar bent, maar je krijgt ook een hoop verantwoordelijkheden. Tijdens de workshop ‘18 jaar? Word geldwijzer!’ van U Centraal komen praktische tips voorbij over geldzaken voor 18-plussers. Hoe zorg je ervoor dat je verzekerd bent, je telefoon kan betalen en nog geld overhoudt voor een kopje koffie in een café? Ook vertelt een jongere over zijn ervaringen en geeft hij tips rondom geld en schulden. We hebben de workshop nu gegeven aan leerlingen van het CGU, Kranenburg Praktijkonderwijs en Unic.
Meld u aan voor de workshop

Mbo

LEF lessen!

Stichting LEF (Leven en Financiën) heeft sinds 2010 ruime ervaring met de ontwikkeling van financiële lesprogramma’s. LEF maakt gebruik van de expertise van het Nibud en werkt intensief samen met een opleidingsdeskundige en een team van gastdocenten, onder meer van a.s.r. Het programma helpt studenten en biedt begeleiding bij het maken van hun eigen keuzes op het gebied van geld. LEF werkt met 3 lesmodules die ook los van elkaar te gebruiken zijn. LEF is regelmatig te gast bij MBO Utrecht, Grafisch Lyceum en ROC Midden NL.
Meld u aan voor LEF lessen

Workshop ’18 jaar? Word geldwijzer!’

Je mag van alles als je 18 jaar bent, maar je krijgt ook een hoop verantwoordelijkheden. Tijdens de workshop ‘18 jaar? Word geldwijzer!’ van U Centraal komen praktische tips voorbij over geldzaken voor 18-plussers. Hoe zorg je ervoor dat je verzekerd bent, je telefoon kan betalen en nog geld overhoudt voor een kopje koffie in een café? Ook vertelt een jongere over zijn ervaringen en geeft hij tips rondom geld en schulden. We hebben de workshop inmiddels gegeven aan studenten van ROC Midden Nederland en MBO Utrecht.
Meld u aan voor de workshop

Hbo/wo

18 jaar en nu?

In deze workshop die DOCK Utrecht en U Centraal aanbieden krijgen studenten tips en informatie over hun geldzaken. Hoe houd je als student je in- en uitgaven in balans? Hoe kom je rond van een studentenbudget en zorg je dat je je studentenlening binnen de perken houdt?
Meld u aan voor de workshop

Ander aanbod

Activiteiten

Kijk voor een overzicht van alle activiteiten in op www.weekvanhetgeld.nl.

Geldlessen

Zelf lessen over geld geven? Download dan gratis lesmateriaal via Geldlessen.nl.

“Met de les ‘Money Know How’ maken kinderen op verschillende manieren kennis met wat er speelt in de financiële wereld. Ze leren zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen ontwikkeling op het gebied van geldzaken en leren om zich een beeld te vormen van hoe zij zelf uiteindelijk een verantwoordelijke financiële burger worden.”

Vivien Sonneveldt, leerkracht groep 8, De Kleine Vliegenier

“Ik gebruik het Eurowijs materiaal graag. Het geeft goed overzicht en is zeer beeldend.
Bovendien is het duidelijk en makkelijk in gebruik. Het sluit aan op het niveau van de kinderen.
Ook kinderen die moeite hebben met geldrekenen kunnen zich daardoor uitstekend inleven.”

Folkert, leerkracht groep 6, 7 en 8,
Beatrixschool Nieuwegein

Hulp en contact week van het geld

Telefoon

14 030