Samenleven (welzijn) Utrecht voor iedereen

samenleving

Utrecht is een stad waarin iedereen erbij hoort, ongeacht opleidingsniveau, herkomst, geaardheid, geloofsovertuiging of beperking.

Utrecht zijn we samen

Utrecht is dé stad voor al haar inwoners. Onder de noemer ‘Utrecht zijn we samen’ zet Utrecht in op verbinding tussen haar inwoners met respect voor verschillen. Hiermee kunnen we ongewenst gedrag, polarisatie en eventuele radicalisering (helpen) voorkomen. Wilt u meer weten? Kijk dan op Utrecht zijn we samen.

Utrechtse Antidiscriminatieagenda

In Utrecht willen wij geen discriminatie. Wij vinden dat niemand hieraan mag wennen. In onze stad moet iedereen zich thuis kunnen voelen en zichzelf kunnen zijn. Dat vraagt van ons allemaal dat we elkaar de ruimte geven en respect hebben voor verschillen en elkaars cultuur. Het college heeft eind juni 2016 de Utrechtse Antidiscriminatieagenda ‘Wel verschillend, niet apart!’ (2016-2020) (pdf, 375 kB) vastgesteld. Deze agenda bevat een overzicht van activiteiten die de gemeente met partners in de stad organiseert om discriminatie tegen te gaan.

Lees meer over discriminatie op www.art1middennederland.

Alle Utrechters zijn gelijk, ongeacht seksuele geaardheid

Utrecht kent een rijk ‘roze leven’. In onze stad wonen ongeveer 30.000 lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (mannen die vrouw willen zijn en andersom). Samen noemen we ze lhbt’ers.

Regenboogagenda

De gemeente wil dat lhbt’ers ‘gewoon’ in Utrecht kunnen wonen, werken, studeren en uitgaan. Zonder discriminatie, agressieve benadering of andere problemen. Dit spreekt helaas nog niet voor zichzelf. De gemeente wil daarom de acceptatie en de veiligheid van lhbt’ers vergroten. Hoe we dat doen, leest u in de Utrechtse Regenboogagenda (pdf, 1MB).

De Utrechtse Mensenrechtencoalitie

Utrecht wil gelijkheid en vooruitgang voor iedereen in de stad. Verschillende Utrechtse organisaties nemen dit als uitgangspunt bij hun werk. Zij vormen een informeel netwerk genaamd de Utrechtse Mensenrechtencoalitie. Zij organiseren bijvoorbeeld bijeenkomsten over mensenrechten wereldwijd. Bekijk de website www.humanrightsutrecht.nl. Hier vindt u meer informatie over bijeenkomsten, activiteiten en aangesloten organisaties.

Agenda 22: toegankelijke stad

Utrecht wil een toegankelijke stad zijn, ook voor mensen met een beperking. Iedereen moet zonder probleem een bibliotheek of restaurant in kunnen. Of bij een bushalte kunnen komen. Of een formulier van de overheid kunnen invullen. De gemeente werkt hieraan. Wat we allemaal doen staat in het plan Agenda 22 (pdf, 1.4 MB). 

Toegankelijke gebouwen

Wilt u weten hoe toegankelijk openbare gebouwen in Utrecht zijn? Op www.toegankelijkutrecht.nl vindt u informatie over 550 gebouwen.

Toegankelijkheidsprijs

Sinds 2015 reikt de gemeente jaarlijks de ‘toegankelijkheidsprijs’ uit. De prijs gaat naar de organisatie die het best toegankelijk is voor mensen met een beperking. Wilt u meer weten of meedingen naar deze prijs? Kijk op de pagina over toegankelijkheidsprijs

Hulp en contact

Telefoon

14 030

E-mail

sportsamenleving@utrecht.nl