Samenleven (welzijn) Welkomhuis

Wie nieuwe mensen wil ontmoeten en activiteiten volgen of aanbieden, kan terecht in het Welkomhuis. Het Welkomhuis is gevestigd in het Krachtstation aan de Amerikalaan in Kanaleneiland.

Op 1 september 2021 is Utrecht gestart met 3 proeven voor nieuwe Utrechters die hier gaan inburgeren:

Medewerkers van de gemeente, VluchtelingenWerk en buurtteams werken in het Welkomhuis nauw samen. Zo willen we huidige en toekomstige statushouders en gezinsmigranten beter begeleiden. Zodat zij zich sneller thuisvoelen in onze stad.

In het welkomhuis volgen inburgeraars het programma Kansrijke Start, dat circa 10 tot 12 weken duurt. Tijdens deze periode krijgen zij persoonlijke begeleiding van de samenwerkende professionals en vrijwilligers. Nieuwe Utrechters werken er aan hun inburgering. Tegelijkertijd kunnen allerlei inwoners uit de wijk of stad elkaar daar ontmoeten. Zo kunnen (nieuwe) Utrechters hun sociaal netwerk uitbreiden. Ook dat draagt bij aan je thuis voelen in onze stad.

Huidig aanbod in Welkomhuis

In deze beginfase richten we ons grotendeels op nieuwe Utrechters die bezig zijn met inburgeren. In het Welkomhuis kunnen zij bijvoorbeeld de Nederlandse taal oefenen, andere mensen ontmoeten, meedoen aan verschillende activiteiten. In het Welkomhuis werken Utrechtse inwoners die al eerder zijn ingeburgerd en die naast Nederlands ook andere talen spreken. Zij kunnen zo nieuwe inburgeraars in hun moedertaal informeren, als die de Nederlandse taal nog niet begrijpen.

Bekijk de video's op YouTube:

Meedoen

Iedereen is welkom om kennis te maken, langs te komen of mee te doen. Hebt u ideeƫn voor activiteiten? Wilt u wat organiseren? Of wilt u graag meer informatie over het programma? Laat het ons weten via gesprekinburgering@utrecht.nl

  • Waar: Welkomhuis, locatie Krachtstation Kanaleneiland, Amerikalaan 199, 3526 VD Utrecht
  • Wanneer: De inlooptijden zijn op elke werkdag van 10.00 tot 13.00 uur.

Nieuwe wet inburgering

De gemeente is vanaf 1 januari 2022 verantwoordelijk voor de inburgering van nieuwkomers. We waren al verantwoordelijk voor maatschappelijke begeleiding. Nu gaan we ook zorgen voor taalonderwijs, begeleiding en aansluiting op werk. Daarvoor hebben we met de stad een aanpak gemaakt: Thuis in Utrecht: samen maken we meer werk van inburgering. Lees meer over inburgering in Utrecht.

Hulp en contact Inburgering

Telefoon

14 030

E-mail

gesprekinburgering@utrecht.nl