Samenleven (welzijn) Toegankelijk

Verschillende mensen, waaronder een met een rolstoel, wachten bij bushalte

Utrecht wil een stad zijn die toegankelijk is voor iedereen. Utrecht werkt sinds 2007 aan die toegankelijkheid, eerst met Agenda 22 en nu met het VN-verdrag handicap. Dit verdrag heeft Nederland in 2016 vastgesteld. De gemeente werkt hierbij samen met belangenorganisaties.

Kaart met toegankelijke plekken

Wilt u weten of u met een rolstoel de bibliotheek in kunt, welk restaurant toegankelijk is en waar een toegankelijk toilet is? Wheelmap.org is een kaart (en app) waarop u toegankelijke plekken kunt zoeken.  Bekijk het filmpje met ondertiteling of het filmpje met audiodescriptie.

Houd de stoep vrij

(Bak)fietsen, plantenbakken en reclameborden. Voor iemand die in een rolstoel rijdt kunnen dit allemaal hindernissen zijn.
Help mee aan een fijne en veilige stad voor iedereen en houd de stoep vrij! Zet uw fiets in een rek en meld hindernissen.

 

Kijk wat u kunt doen om de stoep vrij te houden

Koplopersgemeente

Utrecht is een van de 25 ‘koplopersgemeentes’ die zich sterk maken voor een samenleving waarin iedereen –met én zonder een beperking- mee kan doen.Lees meer over het Koplopersprogramma van de VNG 'Iedereen doet mee'

Toegankelijkheidsprijs

Sinds 2015 looft Utrecht de Toegankelijkheidsprijs uit. Deze prijs gaat naar de organisatie, instelling of het bedrijf die het best toegankelijk is voor mensen met een beperking.
Lees meer over de Toegankelijkheidsprijs

Toegankelijke openbare gebouwen

De gemeente bouwt toegankelijke gebouwen. Ook bij verbouw zorgt ze dat het gebouw toegankelijk wordt. Utrecht past de Utrecht Standaard Toegankelijk (pdf, 144 kb) toe op het (ver)bouwen van eigen gebouwen.

Belangenorganisaties

De gemeente werkt samen met belangenorganisaties van mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychiatrische beperking. Deze organisaties geven aan waar inwoners met een beperking in het gewone leven tegenaanlopen. Zij denken ook mee over oplossingen.

De belangenorganisaties zijn:

Subsidie en tips voor organisaties

  • Utrechtse ondernemingen en organisaties die toegankelijk willen worden voor bezoekers met een beperking kunnen hiervoor subsidie aanvragen. Bijvoorbeeld voor een training voor het personeel, het drempelvrij maken van de website of een kleine verbouwing. Bekijk de subsidie
  • De gemeente heeft tips voor horecaondernemers verzameld in een waaier ‘Toegankelijkheid op de kaart’ (pdf, 1,34 MB).
  • Daarnaast heeft het Solgu (Stichting Stedelijk Overleg Lichamelijk Gehandicapten Utrecht) veel tips voor organisaties. Het Solgu behartigt de belangen van mensen met een lichamelijke beperking in Utrecht. Organisaties kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van een zelftest, een checklist en trainingen gastvrijheid. Ook kunnen organisaties bij het Solgu een gratis advies aanvragen. Bekijk de tips van het Solgu.
  • Tot slot staat er veel informatie en tips op de site MKB Toegankelijk.

Wat merkt u van het beleid?

Een paar resultaten van dit beleid zijn:

  • de gemeentelijke website utrecht.nl is duidelijk, ook voor bewoners met een verstandelijke beperking
  • toegankelijke openbare gebouwen, zoals de stadsschouwburg, het Castellum, de gymzaal aan de Pagodedreef en het stadskantoor
  • sportactiviteiten voor mensen met een langdurige psychiatrische beperking
  • toegankelijke bushaltes

Agenda 'Utrecht voor iedereen toegankelijk'

Utrecht wil een stad zijn waar iedereen mee kan doen en waar we niemand buitensluiten. Een inclusieve (toegankelijke) stad. Alle Utrechters, met en zonder een beperking, moeten alle gebouwen, de openbare ruimte en dienstverlening kunnen gebruiken. Alle ambities van de gemeente staan in de agenda 'Utrecht voor iedereen toegankelijk'.

Lees meer over de agenda 'Utrecht voor iedereen toegankelijk'

Meer informatie

Hulp en contact Toegankelijk Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail