Samenleven (welzijn) Interview over belang van toegankelijkheid

Utrecht wil voor iedereen een toegankelijke stad zijn, dus ook voor rolstoelers. De actie 'Houd de stoep vrij' vraagt daar aandacht voor, te beginnen in de Schildersbuurt in Oost.

Die keus is best begrijpelijk: in revalidatiecentrum De Hoogstraat komen veel mensen die minder mobiel zijn en een rolstoel moeten gebruiken. Hun indrukken over de 'rolstoelvriendelijkheid' in de buurt lopen wellicht uiteen, maar Doritha is in ieder geval positief. "Ik heb afgelopen zomer tijdens mijn revalidatie ruim 3 maanden intensief gebruik gemaakt van een rolstoel en dat lukte heel goed in de omgeving van de Jan van Scorelstraat."

Als gevolg van een ontsteking liep Doritha een incomplete dwarslaesie op waarvan ze helemaal hoopt te herstellen. "In een rolstoel kijk je heel anders naar de wereld. De grote vraag is steeds weer: kan ik ergens komen? Als dat niet lukt, voel je je ineens enorm beperkt in je bewegingsvrijheid."

In De Hoogstraat kreeg ze alle kneepjes bijgebracht om behendig in een rolstoel over straat te gaan. En dat deed ze dan ook dagelijks, want het was een prachtige zomer. De route naar het Wilhelminapark kende ze op haar duimpje: de perfecte plek voor een ijsje na de inspanningen. "Ik kwam in de buurt nauwelijks barricades tegen, het waren vooral steigers die op stoepen stonden. Daar kon ik gelukkig meestal wel onderdoor."

En was de stoep wél geblokkeerd, bijvoorbeeld met huisraad tijdens een verhuizing, dan waren de bewoners behulpzaam en zorgden ze voor een vrije doorgang. "Het is fijn wanneer mensen je willen helpen. Ik juich het daarom toe dat de gemeente een campagne is gestart, want daardoor worden bewoners zich nog bewuster van het belang van die toegankelijkheid."

Buurtbewoners kunnen een bijdrage leveren, maar ook rolstoelers zelf hebben een verantwoordelijkheid, vindt Doritha. "Zeker wanneer je permanent een rolstoel moet gebruiken, is het belangrijk dat je je vaardigheden goed traint."

Hulp en contact Toegankelijk Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail