Samenleven (welzijn) Toegankelijkheidsprijs

Winnaar Toegankelijkheidsprijs - Panel Meetellen in Utrecht

Panel Meetellen in Utrecht heeft de Toegankelijkheidsprijs gewonnen. Zij doen onderzoek voor en door kwetsbare mensen die anders buiten beeld vallen bij onderzoek. Van de 6 genomineerden won ‘Panel Meetellen in Utrecht’ de hoofdprijs van € 3.000. 

Het Panel ontving woensdag 31 mei van wethouder Kees Diepeveen de Toegankelijkheidsprijs. ‘DVSU Forza Friends’ won de tweede prijs van € 2.000 en ‘Vrijdag Museumdag’ de derde prijs van € 1.000.

De winnaar - Panel Meetellen in Utrecht

Panel Meetellen in Utrecht doet via enquêtes onderzoek voor en door kwetsbare mensen. Een groep  die normaal gesproken buiten beeld vallen bij onderzoek. Denk aan ex-verslaafden, daklozen, (ex-) psychiatrisch patiënten, en mensen met een licht verstandelijke beperking. De uitkomsten kunnen zorgen voor verandering van het beleid en het praktische hulpaanbod van gemeente en instellingen. Mensen uit de doelgroep spelen zelf een actieve rol. Meetellen helpt organisaties bijvoorbeeld met het beter toegankelijk maken van hun websites. Dit doen zij door aan te geven wat onbegrijpelijk of lastig is voor deze inwoners.
De jury was onder de indruk van de bijzondere wijze waarop Meetellen werkt aan toegankelijkheid en de manier waarop zij kwetsbare Utrechters een stem geven zodat ook zij meetellen en meedoen in onze stad.

Tweede en derde prijs

  1. Forza Friends is een afdeling van voetbalvereniging DVSU. Zij zijn een club met verschillende voetbalteams speciaal voor kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke of een verstandelijke beperking.
  2. Vrijdag Museumdag is een initiatief van AxionContinu. Zij maken het mogelijk dat ouderen die in Utrechtse woonzorgcentra wonen, een bezoek kunnen brengen aan een museum, óf dat het museum naar het woonzorgcentrum toekomt.

Beide winnaars laten volgens de jury op hun eigen manier zien dat het mogelijk is om de wereld van inwoners met een beperking groter te maken. En dat inwoners met en zonder beperking elkaar ontmoeten.

Uitreiking Toegankelijkheidsprijs 2017

Bekijk het filmpje van de prijsuitreiking van de Toegankelijkheidsprijs.

Stemmen en jury

In totaal hebben bijna 1500 mensen gestemd. Een jury van deskundigen heeft de toegankelijkheid van de activiteiten van de organisaties op de locaties beoordeeld. In de jury zaten:

  • deelnemers van de Wilg (vrijwilligersorganisatie voor mensen met een beperking)
  • vrijwilligers van de samenwerkende Ouderenbonden Utrecht (Cosbo)
  • vrijwilligers van het Stedelijk Overleg Lichamelijk Gehandicapten Utrecht (Solgu)

De Toegankelijkheidsprijs

Utrecht wil een stad zijn die toegankelijk is voor iedereen. Sinds 2015 looft Utrecht de Toegankelijkheidsprijs uit. De instelling die zich het meest hard maakt voor toegankelijkheid, in de breedste zin van het woord, wint. 

Winnaars tweede prijs: Forza Friends
Forza Friends wint tweede prijs
Winnaars derde prijs: Vrijdag Museumdag
Vrijdag Museumdag wint derde prijs
Alle winnaars van de Toegankelijkheidsprijs

Hulp en contact

E-mail:
toegankelijkheidsprijs@utrecht.nl

Telefoon:
14 030