Samenleven (welzijn) Toegankelijkheidsprijs

Is uw organisatie toegankelijk voor iedereen? Kan bij u iedereen meedoen? Komen gasten, klanten of deelnemers bij u geen drempels tegen? Of kent u een organisatie waarbij dat het geval is? Meld u dan aan voor de Toegankelijkheidsprijs 2019. 

Wat is de Toegankelijkheidsprijs?

De toegankelijkheidsprijs is een glazen beeld van de Dom met bronzen figuren eromheen.

De Toegankelijkheidsprijs is voor de organisatie die het best toegankelijk is, ofwel: bij jullie kan iedereen meedoen. De winnaar van de Toegankelijkheidsprijs krijgt € 3.000. Een aantal voorbeelden: bij jullie kan iedereen genieten van een concert of toneelstuk, of dansen op de dansvloer, bij jullie is informatie op de website duidelijk en makkelijk vindbaar of bij jullie voelt iedereen zich simpelweg thuis. De tweede prijs is een bedrag van € 2.000 en de derde prijs is € 1.000.

Utrecht wil een stad zijn waar iedereen welkom is en die toegankelijk is voor iedereen. Sinds 2014 moeten alle instellingen die subsidie krijgen van de gemeente Utrecht toegankelijk zijn of aan toegankelijkheid werken. Sinds 2015 looft Utrecht de Toegankelijkheidsprijs uit aan de instelling of activiteit die hier het best in slaagt.

Toegankelijkheidsprijs 2019: doe mee

De aanmelding voor de Toegankelijkheidsprijs 2019 is open! U kunt uw eigen organisatie of instelling aanmelden, maar ook een andere organisatie waarvan u denkt dat ze goed bezig zijn met toegankelijkheid. Aanmelden kan tot en met 29 maart.

Meld een organisatie aan voor de Toegankelijkheidsprijs 2019

Wethouder Maarten van Ooijen maakt op 21 mei 2019 de winnaar bekend.

De winnaar van 2018 - De Voedseltuin Overvecht

De Voedseltuin Overvecht is er voor alle bewoners van Overvecht die van tuinieren of van lekker gezond eten houden. En dat lukt, de jury was onder de indruk van alle verschillende bewoners die samenwerken in de tuin. De Voedseltuin zorgt ervoor dat iedereen zich welkom voelt en heeft vanaf het begin af aan met iedereen rekening gehouden.

  • Er zijn op de beide locaties verharde paden zodat de tuin toegankelijk is voor mensen in een rolstoel, scootmobiel of met een rollator.
  • Er zijn verhoogde plantenbakken en er is aangepast gereedschap.
  • Voor mensen die daar behoefte aan hebben is er begeleiding en coaching.

De tweede en derde prijs

De tweede prijs ging naar het platform ‘Onbeperkt studeren’ van de Universiteit Utrecht. De derde prijs naar het ‘Star Lodge Hotel Utrecht’ aan de Biltsestraatweg. Deze winnaars laten zien dat toegankelijkheid niet alleen ‘van de gemeente’ is maar van iedereen.

Eerdere prijswinnaars

In 2018 heeft De Voedseltuin uit Overvecht de prijs gewonnen
Winnaar 2018: De Voedseltuin uit Overvecht

Hulp en contact

E-mail:
toegankelijkheidsprijs@utrecht.nl

Telefoon:
14 030