Samenleven (welzijn) Toegankelijkheidsprijs

Stichting Vrienden van De Roef uit Vleuten De Meern is de winnaar van de Toegankelijkheidsprijs 2020. De Roef is een dienstencentrum in zelfbeheer en biedt senioren uit de Vleuten Meern een groot en gevarieerd aanbod aan activiteiten, waaraan ook bezoekers met dementie mee kunnen doen.

In de wijk is het een levendig punt waar ook veel bewoners uit de omgeving graag komen. Een team van ruim 60 vrijwilligers van Vrienden van De Roef zorgt voor een goede sfeer en een uitstekende verzorging van de ruim 800 bezoekers per week. De Roef heeft stevige stoelen gekocht met goede zittingen en leuningen omdat de meeste mensen hier toch veel zitten. Er is een rolstoel en een rollator, zodat mensen die niet zelf hoeven mee te nemen. Ook zijn er 3 toiletten voor mensen met een beperking. Met het geld van deze prijs komt er nu ook een nieuwe AED en wordt de website toegankelijk.

Tweede en derde prijs

De winnaar van de tweede prijs is Stichting Accessibility. De stichting zorgt al 20 jaar voor toegankelijk internet voor iedereen. De derde prijs is voor Back UP Utrecht. Alle jongeren tussen de 18 en 26 jaar, die de weg even kwijt zijn door bijvoorbeeld dakloosheid of psychosociale problemen, zijn hier welkom.

Over de Toegankelijkheidsprijs

Utrecht wil een stad zijn waar iedereen welkom is en die toegankelijk is voor iedereen. Dat betekent dat iedereen overal moet kunnen komen, informatie kan vinden en mee kan doen. Ook wanneer je in een rolstoel zit, slechtziend bent of een andere beperking hebt. Sinds 2014 moeten alle instellingen die subsidie krijgen van de gemeente Utrecht toegankelijk zijn of aan toegankelijkheid werken. Sinds 2015 looft Utrecht de Toegankelijkheidsprijs uit aan de instelling of activiteit die hier het best in slaagt.

Wat is de Toegankelijkheidsprijs?

De Toegankelijkheidsprijs is voor de organisatie, de instelling of de activiteit die het best toegankelijk is. Hier kan iedereen meedoen. Een aantal voorbeelden: hier kan iedereen genieten van een concert of toneelstuk, of dansen op de dansvloer, hier is informatie op de website duidelijk en makkelijk vindbaar of  hier voelt iedereen zich simpelweg thuis. De winnaar van de Toegankelijkheidsprijs krijgt € 3.000. De tweede prijs is een bedrag van € 2.000 en de derde prijs is € 1.000.

Utrecht wil een stad zijn waar iedereen welkom is en die toegankelijk is voor iedereen. Sinds 2014 moeten alle instellingen die subsidie krijgen van de gemeente Utrecht toegankelijk zijn of aan toegankelijkheid werken. Sinds 2015 looft Utrecht de Toegankelijkheidsprijs uit aan de instelling of activiteit die hier het best in slaagt.

Subsidie voor toegankelijkheid

Utrechtse ondernemingen en organisaties die toegankelijk willen worden voor bezoekers met een beperking, kunnen hiervoor subsidie aanvragen. Bijvoorbeeld voor een training voor het personeel, het drempelvrij maken van de website of een kleine verbouwing.

Hulp en contact

E-mail

toegankelijkheidsprijs@utrecht.nl

Telefoon

14 030