Samenleven (welzijn) Toegankelijkheidsprijs

Alle inwoners van Utrecht hebben het recht invulling te kunnen geven aan hun leven zoals zij dat wensen. Ook wanneer zij een beperking hebben. Om dit aan te moedigen reikt Utrecht sinds 2015 de Toegankelijkheidsprijs uit. Deze prijs is voor organisaties en ondernemingen die ervoor zorgen dat Utrecht een stad is waar iedereen zich welkom voelt. 

Winnaar Toegankelijkheidsprijs 2021

Het Fort van de Verbeelding is de trotse winnaar van de Toegankelijkheidsprijs 2021. Het Fort organiseert onder andere muziekprojecten voor mensen met een beperking, buurtbewoners, leerlingen van scholen en ouderen. Bij alle projecten kan iedereen meedoen. Of je nu nog nooit muziek hebt gemaakt of de beste muziekprof van het land bent. Of je oud bent of jong. Met en zonder beperking.

Tweede prijs

De tweede prijs van € 2.000 is voor Sportspeeltuin Abstede. In deze speeltuin is echt iedereen welkom. Jong en oud, met en zonder beperking. Kortgeleden hebben ze een sportcircuit aangelegd dat ook toegankelijk is voor mensen met een (fysieke) beperking. Ook duurzaamheid is zeer belangrijk.

Derde prijs

De derde prijs is gewonnen door Team Hofplannen Gerrit Rietveldhof. Dit team is een initiatiefgroep van bewoners van het Gerrit Rietveldhof. Van de 92 appartementen rond een hofje zijn 15 woningen aangepast voor mensen die een rolstoel gebruiken. Het hofje is met hulp van het initiatievenfonds opnieuw ingericht en toegankelijk geworden voor mensen in een rolstoel. De niet toegankelijke oude picknicktafel is vervangen door een toegankelijke.

In 2021 hebben ruim 2.000 Utrechters gestemd op hun favoriete initiatief.

Wat is de Toegankelijkheidsprijs?

Iedere Utrechtse organisatie of onderneming kan kans maken op deze prijs. De organisatie of activiteit die het beste toegankelijk is, wint. Met de Toegankelijkheidsprijs kunt u € 3.000 winnen. Deze wint u als publiekstemmers en jury uw organisatie of activiteiten het best toegankelijk vinden. U moet hiervoor laten zien dat bij u 'iedereen mee kan doen, ongeacht een handicap'. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld:

  • zorgen dat iedereen kan genieten van een concert of toneelstuk
  • zorgen dat iedereen kan dansen op de dansvloer
  • informatie op uw website duidelijk en makkelijk vindbaar maken voor iedereen
  • zorgen dat iedereen zich thuis voelt bij u.

De tweede prijs is € 2.000 en de derde prijs is € 1.000.

Hulp en contact

E-mail

toegankelijkheidsprijs@utrecht.nl

Telefoon

14 030