Samenleven (welzijn) Toegankelijkheidsprijs

De Toegankelijkheidsprijs wordt dit jaar niet in het voorjaar uitgereikt maar - voor het eerst- tijdens de Week van de Toegankelijkheid. Op 6 oktober om 15.00 uur is de feestelijke uitreiking door wethouder Maarten van Ooijen. Iedereen is van harte welkom!

Weet of bent u een organisatie die de prijs verdient? Aanmelden kan nog tot 1 augustus.

Toegankelijkheidsprijs 2020: doe mee

Is uw organisatie toegankelijk voor iedereen met een handicap? Kan bij u iedereen meedoen? Komen gasten, klanten of deelnemers bij u geen drempels tegen? Of kent u een organisatie waarbij dat het geval is? Doe mee met de Toegankelijkheidsprijs 2020.

U kunt uw eigen organisatie of instelling aanmelden, maar ook een andere organisatie waarvan u denkt dat ze goed bezig zijn met toegankelijkheid.
 

Aanmelden voor de toegankelijkheidsprijs 2020

Wat is de Toegankelijkheidsprijs?

De Toegankelijkheidsprijs is voor de organisatie, instelling of activiteit die het best toegankelijk is. Ook wel gezegd: hier kan iedereen meedoen. Dit kan van alles zijn.

Voorbeelden: hier kan iedereen...

  • genieten van een concert of toneelstuk
  • dansen op de dansvloer
  • informatie op de website duidelijk en makkelijk vinden
  • zich simpelweg thuisvoelen

De winnaar krijgt € 3.000. De tweede prijs is € 2.000 en de derde prijs is € 1.000.

Utrecht wil een stad zijn die toegankelijk en welkom is voor iedereen. Sinds 2015 looft Utrecht de Toegankelijkheidsprijs uit. De instelling of activiteit die het beste toegankelijk is, wint. Sinds 2014 moeten alle instellingen die subsidie krijgen van de gemeente Utrecht toegankelijk zijn of aan toegankelijkheid werken.

De winnaar van 2019 – Buurtbuik

Buurtbuik heeft de Toegankelijkheidsprijs 2019 gewonnen. BuurtBuik maakt gratis maaltijden van eten dat over is van supermarkten, winkeliers en horeca. Vrijwilligers en buurtgenoten, met en zonder beperking, halen het eten op. Daarna koken ze er samen een lekker diner van. Iedereen mag mee-eten. Natuurlijk is Buurtbuik ook rolstoeltoegankelijk.

De tweede en derde prijs

De tweede prijs ging naar Villa Vrede. De derde prijs naar Natuurspeeltuin De Hoef. Deze winnaars laten zien dat toegankelijkheid niet alleen ‘van de gemeente’ is maar van iedereen.

Eerdere prijswinnaars

2018: Voedseltuin Overvecht
2017: Panel meetellen in Utrecht
2016: Stichting Appeltaartconcerten
2015: Harmonieorkest Vleuten

Subsidie voor toegankelijkheid

Utrechtse ondernemingen en organisaties die toegankelijk willen worden voor bezoekers met een beperking, kunnen hiervoor subsidie aanvragen. Bijvoorbeeld voor een training voor het personeel, het drempelvrij maken van de website of een kleine verbouwing.

Hulp en contact

E-mail

toegankelijkheidsprijs@utrecht.nl

Telefoon

14 030