Voeding en beweging Bewegen en gezondheid

Bewegen is gezond. Mensen die minimaal een halfuur per dag bewegen zijn minder ziek en hebben minder last van kwaaltjes.

40 % van de Utrechters beweegt niet genoeg. Ze halen een half uur per dag bewegen niet. Daardoor hebben zij meer kans op overgewicht, hart- en vaatziekten, bepaalde typen kanker, depressie en diabetes type II. Er bestaan beweegrichtlijnen die aangeven hoeveel je moet bewegen om gezond te blijven.

Bewegen aanmoedigen

Utrecht wil inwoners aanmoedigen om te bewegen. Denk daarbij aan fietsen, lopen of het OV nemen. Goede, snelle wandel- en fietsroutes in en om de stad zijn daarvoor belangrijk. Vaker lopen en fietsen heeft in plaats van autorijden een dubbel gezondheidseffect: meer lichaamsbeweging én schonere lucht. Met het OV reizen is gezond vanwege het lopen of fietsen er naartoe en vandaan. Daarbij geeft het minder vervuiling dan meerdere auto’s.

In de wijken zijn diverse programma’s om bewegen te stimuleren. Dat wordt gedaan door bijvoorbeeld samen wandelen, hardlopen of door te leren fietsen. SportUtrecht is een voorbeeld van een organisatie die mensen in Utrecht in beweging brengt. Elkaar uitnodigen om meer te bewegen kan natuurlijk ook.

Kinderen

Kinderen spelen graag, ze hebben er plezier in. Bewegen is daarbij zeer belangrijk. Ze leren nieuwe dingen door bewegen en maken contact met andere kinderen. Ze leren praten en verliezen. Ze worden handiger en leren zich vrijer bewegen. Kinderen durven meer en doen daardoor meer positieve ervaringen op. Daarbij helpt spelen voorkomen dat kinderen te dik worden.

Geef het goede voorbeeld aan je kind door zelf iedere dag te bewegen. Gezond bewegen is bijvoorbeeld lopen naar school, met de fiets boodschappen doen en trap lopen.

Voor kinderen is het belangrijk dat zij zelf veilig kunnen spelen waar ze wonen. Korte afstanden tussen school en huis zijn daarbij van belang met veilige wandel- en fietsroutes.

Meer weten

Hulp en contact Gezond gewicht

Telefoon

14 030

E-mail

volksgezondheid@utrecht.nl