Beleid voor samenwerken

De gemeente is er voor alle Utrechters. De gemeente doet veel voor een fijne stad. Maar we kunnen dat niet alleen. Daarom maken we beleid om de gemeente en Utrechters te laten samenwerken om de stad nog beter te maken. We noemen dat: Samen stad maken. Iedereen die in Utrecht woont, werkt, studeert, leeft en geniet maakt de stad Utrecht.

Met Utrechters bedoelen wij bewoners, maar ook toekomstige bewoners, bezoekers, maatschappelijke organisaties en commerciële organisaties in de gemeente Utrecht.

Samen staan we sterker

De stad groeit en blijft zich ontwikkelen. Wij willen dat plannen en de uitvoering ervan aansluiten bij de wensen en behoeften van de Utrechters waar we het voor doen. De gemeente heeft veel kennis en ervaring, maar wij weten en kunnen niet alles zelf. We combineren graag alle kennis en ervaring die er in Utrecht is. Samen maken we de stad nog mooier, socialer en sterker. Een stad waar we allemaal trots op zijn!

Meer invloed en verantwoordelijkheid voor Utrechters

De gemeente wil Utrechters graag meer invloed en verantwoordelijkheid geven waar dat kan. Een paspoort uitgeven of belasting heffen, daar is de gemeente wettelijk verantwoordelijk voor. Dat mogen we niet aan de stad overlaten. Maar er is nog genoeg dat Utrechters wel zelf kunnen en mogen doen. We moedigen Utrechters aan zich in te zetten voor hun buurt, wijk of de stad. Is daarbij ondersteuning van de gemeente nodig? Dan bieden we die waar dat mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan kennis, spullen of geld.

Voorbeelden van wat Utrechters al zelf doen:

  • een groenstrook of boomspiegel in de straat onderhouden
  • zwerfvuil opruimen in de buurt, waarbij de gemeente afvalknijpers uitleent
  • een sporthal, sportveld of clubhuis zelf beheren
  • een ondergrondse vuilcontainer adopteren: schoonhouden en regelmatig aanstampen
  • een straat- of buurtfeest organiseren
  • als vrijwilliger helpen op school, bij de kinderboerderij of bij een buurt- of verzorgingshuis

Is alleen de gemeente bevoegd en verantwoordelijk? Dan kunnen we dit niet door Utrechters laten doen. Maar ook dan willen we dat onze plannen en de uitvoering zo veel mogelijk aansluiten bij de Utrechters waar we het voor doen. Daarom stellen we daarover vragen aan alle belanghebbende Utrechters. We noemen dat peilen. 

Manieren van samenwerken

We hebben een indeling gemaakt van verschillende manieren om samen te werken. Het werkt als een kompas en geeft richting aan de gewenste manier van samenwerken. Dit kompas zorgt ervoor dat we vaker kiezen voor meer invloed van Utrechters. Samen met Utrechters kiezen we de best passende manier om samen te werken voor dat moment. Zo is voor iedereen duidelijk hoe we samen stad maken en wie waarvoor verantwoordelijk is of mag zijn.

Welke manieren zijn er?

Utrechters zijn verantwoordelijk

Utrechters en gemeente zijn samen verantwoordelijk

Gemeente is verantwoordelijk

Wanneer welke manier?

Bij elke samenwerking bepaalt de gemeente samen met Utrechters welke manier van samenwerken het meest geschikt is. Dat doen we door vragen te beantwoorden, volgens onderstaand schema. 

Begin bij vraag 1. Daarna zie je welke vragen je nog meer moet beantwoorden.

Bekijk een afbeelding van dit schema

Het kompas is gemaakt om samen met ambtenaren en Utrechters het gesprek aan te gaan over de geschikte manier(en) om samen te werken voor een bepaalde fase. Als je uitkomt op een bepaalde manier betekent het niet dat dit de enige manier is die geschikt is. U kunt hulp vragen via samenstadmaken@utrecht.nl

Vertrouwen als basis voor samenwerken

Samen stad maken is niet nieuw. Dat doet de gemeente al jaren. Maar niet altijd met succes. Daarom hebben we aan veel Utrechters en Utrechtse organisaties de volgende vragen gesteld: 

  • Wanneer ging de samenwerking met de gemeente goed? En waarom ging het goed?
  • Wanneer ging de samenwerking niet goed? En waar lag dat dan aan?

We kregen terug dat een goede samenwerking begint met vertrouwen van 2 kanten. Om elkaar te vertrouwen, is het nodig dat je elkaar leert kennen en dat je meer over elkaar te weten komt. Van daaruit kun je gaan samenwerken. Je spreekt uit wat je van elkaar verwacht, bent eerlijk in wat wel en niet kan en bepaalt wie uiteindelijk de beslissing neemt. We zullen het niet altijd met elkaar eens zijn. Er zijn veel Utrechters, dus ook veel verschillende wensen en ideeën. Maar we moeten wel kunnen uitleggen waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt.

Houding en gedrag van de gemeente

Bij de samenwerking met de stad gebruiken we de volgende uitgangspunten voor onze houding en ons gedrag.

Werken volgens deze 6 uitgangspunten voor houding en gedrag is best een verandering. We hebben er lef en tijd voor nodig. We werken er naartoe, door te doen. Het gaat vast nog niet altijd en overal goed. Zolang we blijven leren van onze fouten, wordt de samenwerking steeds beter.

Hulp en contact Wijken

Telefoon

14 030

E-mail

wijken@utrecht.nl

Bezoekadres

Bezoek uw wijkbureau