Beleid voor werk en inkomen
Bekijk hier een overzicht van het beleid op het gebied van Werk en Inkomen.
Beleid voor financiële bestaanszekerheid 2024 – 2028
Alle Utrechters kunnen rondkomen, meedoen en zijn schuldenvrij. Dat willen we bereiken met de nota ‘Gelijke kansen voor een zeker bestaan’.
We maken onze hulp met rondkomen eenvoudiger. En helpen meer inwoners. Zodat alle Utrechters de financiële hulp krijgen waar zij recht op hebben. We geven gezinnen met kinderen extra aandacht. Zodat we echt iets betekenen voor deze groep, in plaats van een beetje voor iedereen. Ons beleid is een vervolg op de Actieagenda 2019 en verder: Utrechters schuldenvrij (pdf, 3 MB).
Cliëntenplatform Participatiewet Utrecht
Het Cliëntenplatform zet zich in voor alle inwoners in Utrecht die hulp of een uitkering krijgen via de Participatiewet. En voor inwoners die een U-pas en/of de U-Polis hebben. Het Cliëntenplatform kan geen individuele problemen oplossen. Maar neemt signalen uit de praktijk mee in hun adviezen aan de gemeente over beleid. Op Cliëntenplatform Participatiewet Utrecht leest u meer. Ook hoe u contact kunt opnemen.
Inburgering
De gemeente helpt nieuwkomers met inburgeren.
Lees meer over ons inburgeringsbeleid
Handhavingsprogramma Sociaal domein 2019 - 2023
De handhaving van wetten en regels op het gebied van sociale zekerheid (bijstands- en andere uitkeringen) vindt u in het Handhavingsprogramma sociaal domein (pdf, 485 kB).
Participatiewet
De regering wil met de Participatiewet zoveel mogelijk mensen met en zonder arbeidsbeperking aan het werk helpen. Als gemeente voeren we deze wet uit.
Samenvatting Kadernota Participatie en Inkomen
In de samenvatting Kadernota Participatie en Inkomen, juni 2014 (pdf, 485kB) staat hoe we vanaf 2015 de nieuwe Participatiewet hebben ingevoerd.
Werk voor iedereen
Samen met werkgevers en het onderwijs werkt de gemeente aan het beter aansluiten van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. We werken aan oplossingen voor personeelstekort en duurzame werkgelegenheid op langere termijn in de ICT en digitale vaardigheden, zorg en welzijn, bouw en techniek, en onderwijs. Lees meer over Werk voor Iedereen
Verordeningen
Verordening U-pas
Wij geven een U-pas aan inwoners en hun gezinsleden als zij voldoen aan de voorwaarden in de Verordening U-pas. Dan kunnen zij meedoen met maatschappelijke, recreatieve, sociale, sportieve en culturele activiteiten.
Verordening Wet inburgering gemeente Utrecht
Over inburgeren zijn afspraken gemaakt in de Wet Inburgering. Inburgeren is leren hoe wij in Nederland wonen en werken. Inburgeren is ook het leren van de Nederlandse taal. Wij hebben regels gemaakt. Deze staan in de verordening Wet inburgering gemeente Utrecht.
Verordening Cliëntenparticipatie Participatiewet
Het Cliëntenplatform Werk en Inkomen adviseert het college over het beleid van de Participatiewet. Dit is geregeld in de verordening Cliëntenparticipatie Participatiewet.
Verordening Individuele Inkomenstoeslag
De Individuele Inkomenstoeslag geeft financiële ondersteuning aan iemand met een laag inkomen. Deze staan in de verordening Individuele Inkomenstoeslag.
Verordening afstemming, bestuurlijke boete, handhaving Participatiewet
Wij leggen een maatregel op als iemand met een uitkering zijn verplichtingen niet nakomt. In de verordening afstemming, bestuurlijke boete, handhaving Participatiewet staat hoe we met deze maatregelen omgaan.
Verordening re-integratie en tegenprestatie Participatiewet
De Participatiewet verplicht ons regels op te stellen in een verordening over re-integratie en tegenprestatie.
Verordening beslistermijn schuldhulpverlening
Nadat wij de hulpvraag voor hulp bij schulden in een eerste gesprek hebben vastgesteld, nemen wij binnen 8 weken een besluit. Deze beslistermijn staat in een Verordening.
Beleidsregels en richtlijnen
Bankreglement van de Kredietbank
De Kredietbank Utrecht is een onderdeel van Werk en Inkomen. In het bankreglement staan regels over de financiële dienstverlening.
Bekijk het bankreglement
Beleidsregels bij het bankreglement van de Kredietbank
De beleidsregels bij het bankreglement geven uitleg van wet- en regelgeving en de manier waarop bepalingen in het bankreglement moeten worden toegepast.
Bekijk de beleidsregels bij het bankreglement
Beleidsregel Besluit bijstandsverlening zelfstandigen
Wij hebben beleidsregels vastgesteld voor een (her)onderzoek naar de levensvatbaarheid van een bedrijf of zelfstandig beroep en het terugvorderen van verleende bijstand.
Bekijk de beleidsregel Besluit bijstandsverlening zelfstandigen
Beleidsregel bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ
Wij leggen een bestuurlijke boete op als iemand zijn inlichtingenplicht niet (voldoende) nakomt. In deze beleidsregel staat hoe wij met het opleggen van een boete omgaan.
Bekijk de beleidsregel bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ
Beleidsregels bijstand en parttime ondernemen
Met een bijstandsuitkering of Ioaw-uitkering is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om parttime zelfstandig te ondernemen. Voor de uitvoering van deze regeling hebben we beleidsregels gemaakt.
Bekijk de beleidsregel parttime ondernemen
Beleidsregel bijstandsverhaal
Wij hebben een beleidsregel gemaakt voor het verhalen van kosten van bijstand.
Bekijk de beleidsregel bijstandsverhaal
Beleidsregel bijzondere bijstand compensatie toeslagen
Inwoners met een partner die een UWV-uitkering hebben én aanvullende bijstand, ontvangen waarschijnlijk te weinig huur en/of zorgtoeslag over 2023. Dit komt door niet goed werkende regels en wetten. Zij kunnen hiervoor van de gemeente een vergoeding krijgen in de vorm van bijzondere bijstand. Voor de uitvoering hiervan hebben we een beleidsregel gemaakt.
Bekijk de beleidsregel bijzondere bijstand compensatie toeslagen
Beleidsregels individuele inkomenstoeslag
De Individuele Inkomenstoeslag geeft financiële ondersteuning wanneer iemand lange tijd een laag inkomen heeft. En wanneer er geen uitzicht is op verbetering. Voor de uitvoering van deze regeling hebben wij een beleidsregel gemaakt.
Bekijk de beleidsregels individuele inkomenstoeslag
Beleidsregel leefgeld Oekraïense vluchtelingen
Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen onder bepaalde voorwaarden leefgeld. Wij hebben een beleidsregel gemaakt over het stoppen van leefgeld bij inkomsten uit werk, of bij een tijdelijke uitkering die loon vervangt als een werknemer minder of niet kan werken. En in deze beleidsregel staat ook dat een vluchteling uit Oekraïne geen vrijwilligersvergoeding van de gemeente Utrecht krijgt voor werkzaamheden rondom het opvangcentrum.
Bekijk de beleidsregel leefgeld Oekraïense vluchtelingen
Beleidsregel niet toepassen zoektermijn en toepassen inkomstenvrijlating jongeren
Jongeren tot 27 jaar moeten na hun aanvraag voor een bijstandsuitkering eerst 4 weken naar werk of een opleiding zoeken. Daarna kunnen wij de aanvraag behandelen. Wij passen deze zoektermijn uit de Participatiewet niet toe. En behandelen de aanvraag direct. En in de Participatiewet staat dat inwoners ouder dan 27 met een bijstandsuitkering recht hebben op inkomstenvrijlating. Wij passen dit ook toe voor jongeren tot 27 jaar. Dit betekent dat zij bij ons ook een deel van hun inkomsten uit vrijwilligers- of deeltijdwerk tijdelijk mogen houden naast hun uitkering.
Bekijk de beleidsregel niet toepassen zoektermijn en toepassen inkomstenvrijlating jongeren
Beleidsregels persoonlijk inburgeringsbudget
Met het persoonlijk inburgeringbudget (PIB) gaat de inburgeraar zelf op zoek naar een inburgeringsvoorziening. Wij hebben beleidsregels gemaakt over de manier waarop deze regeling wordt uitgevoerd.
Bekijk de beleidsregels persoonlijk inburgeringsbudget
Beleidsregels reguliere schuldhulpverlening
Wij hebben beleidsregels gemaakt over schuldhulpverlening. Dit is voor inwoners uit de gemeente Utrecht van 18 jaar en ouder.
Bekijk de beleidsregels reguliere schuldhulpverlening
Beleidsregel studietoeslag
Studietoeslag is voor voltijdscholieren of -studenten die door een beperking of chronische ziekte niet kunnen bijverdienen. Wij betalen het minimumbedrag dat is vastgesteld door het Rijk. Het bedrag is per leeftijd anders, net zoals bij het minimumloon. Voor deze regeling hebben wij een beleidsregel gemaakt.
Bekijk de beleidsregel studietoeslag
Beleidsregels terugvordering van uitkeringen
Wij hebben beleidsregels gemaakt voor de uitvoering van het opschorten, herzien, intrekken of terugvorderen van uitkeringen.
Bekijk de beleidsregels terugvordering van uitkeringen
Beleidsregel vergoeding kinderopvang
Voor de financiële vergoeding in de kosten van kinderopvang hebben wij een beleidsregel gemaakt. Hieronder vallen 2 regelingen:
- vergoeding kosten kinderopvang in aanvulling op kinderopvangtoeslag
- vergoeding kosten kinderopvang met een sociaal-medische indicatie
Bekijk de beleidsregel vergoeding kinderopvang
Beleidsregel verlaging bijstand bij ontbreken woonkosten
Voor personen zonder woonkosten die een beroep op de bijstand doen geldt een lagere bijstandsnorm. De verlaging is 15% van de bijstandsnorm. Wij hebben beleidsregels gemaakt voor de uitvoering van deze regeling.
Bekijk de beleidsregels verlaging bijstand bij ontbreken woonkosten
Beleidsregel vrijlating giften Participatiewet
In de Participatiewet staat een zogenoemde vrijlating voor giften. Dit is een bedrag dat iemand met een bijstandsuitkering mag hebben, zonder dat het gevolgen heeft voor de uitkering. Hiervoor hebben wij een beleidsregel gemaakt.
Bekijk de beleidsregel vrijlating giften Participatiewet
Beleidsregel vrijlating onderhuur en kostgeld Participatiewet
Heeft een inwoner met een bijstandsuitkering inkomsten uit onderhuur of kostgeld? Dan worden deze Inkomsten voor een deel vrijgelaten. Dit deel mag de inwoner dan houden bovenop de uitkering. Hiervoor hebben wij een beleidsregel gemaakt.
Bekijk de beleidsregel vrijlating onderhuur en kostgeld Participatiewet
Beleidsregel energievergoeding 2023
Inwoners met een laag inkomen konden vanaf half december 2023 tot en met 31 maart 2024 de energievergoeding 2023 aanvragen. Dit was een bedrag van € 800. Inwoners die de energievergoeding 2022 van ons kregen, ontvingen dit bedrag van € 800 begin december 2023 automatisch op hun rekening als zij er recht op hadden. Voor de uitvoering van deze regeling hebben wij een beleidsregel gemaakt.
Bekijk de beleidsregel energievergoeding 2023
Richtlijnen bijzondere bijstand
Voor de uitvoering van de regeling bijzondere bijstand hebben wij richtlijnen gemaakt.
Nadere regels
Nadere regel subsidie stimulering inkomens- en bestaanszekerheid ondernemers
Ondernemers met een hulpvraag kunnen voor (financiële) hulp, coaching en advies terecht bij Ondernemer Centraal. Dit is een samenwerking van de gemeente en aangesloten ondernemers. Deze aangesloten ondernemers kunnen subsidie aanvragen voor de ondersteuning die zij geven. Voor het uitvoeren van deze regeling hebben we een nadere regel gemaakt.
Bekijk de nadere regel subsidie stimulering inkomens- en bestaanszekerheid ondernemers
Nadere regel subsidie omscholing naar toekomstbestendig werk
Wij stimuleren inwoners om met behulp van omscholing over te stappen naar een duurzame economische sector. Voor het uitvoeren van deze regeling hebben we een nadere regel gemaakt.
Bekijk de nadere regel subsidie omscholing naar toekomstbestendig werk
Hulp en contact Werk en inkomen
Telefoon
14 030
Bereikbaar maandag tot en met vrijdag
9.00 - 17.00 uur