Bestuur en organisatie Beleid werk en inkomen
Bekijk hier een overzicht van het beleid op het gebied van Werk en Inkomen.
Actieagenda Utrechters schuldenvrij
Veel inwoners hebben moeite met rondkomen of hebben schulden. Met de actieagenda Utrechters schuldenvrij (pdf, 3 MB) zetten wij extra in op het tegengaan van armoede en schulden. Dit doen wij samen met professionals, vrijwilligers, werkgevers, schuldeisers en wetenschappers.
Mobiliteitsteam Midden-Utrecht helpt bij werk naar werk
De arbeidsmarktregio Midden-Utrecht start met een regionaal mobiliteitsteam. Het mobiliteitsteam helpt:
- werkgevers die door de coronacrisis getroffen zijn, én
- werknemers en zelfstandig ondernemers die door de coronacrisis hun werk verliezen en een overstap willen maken naar ander werk.
Het mobiliteitsteam heeft speciale aandacht voor jongeren en inwoners die extra ondersteuning nodig hebben om aan het werk te komen.
De gemeente is het mobiliteitsteam voor zelfstandig ondernemers aan het opbouwen. In de loop van maart leest u meer over hulp uit het mobiliteitsteam op de website.
Actieagenda Werkbeweging
Het aantal banen in Utrecht groeit. Steeds meer mensen vinden werk, maar er is ook een groep die achterblijft. Deze werkzoekenden zitten al langer in de bijstand en hebben extra hulp nodig. Dit doen wij met de Actieagenda Werkbeweging.
HalloWerk: online platform en hulp
Werkzoekenden met een bijstandsuitkering en werkgevers vinden elkaar makkelijker en sneller (online) in HalloWerk. Dit doen zij met zelfservice en hulp als dat nodig is. Zo vinden werkzoekenden sneller werk en worden vacatures sneller vervuld.
Handhavingsprogramma Sociaal domein 2019 - 2023
De handhaving van wetten en regels op het gebied van sociale zekerheid (bijstands- en andere uitkeringen) vindt u in het Handhavingsprogramma sociaal domein (pdf, 485 kB).
Onderzoek 'Weten wat werkt'
De regels voor een bijstandsuitkering kunnen volgens ons simpeler. Daarom hebben we samen met de Universiteit Utrecht een onderzoek gedaan van 2 jaar. Dit onderzoek heet Weten wat werkt.
Participatie
Participatiewet
De regering wil met de Participatiewet zoveel mogelijk mensen met en zonder arbeidsbeperking aan het werk helpen. Als gemeente voeren we deze wet uit.
Samenvatting Kadernota Participatie en Inkomen
In de samenvatting Kadernota Participatie en Inkomen, juni 2014 (pdf, 485kB) staat hoe we vanaf 2015 de nieuwe Participatiewet hebben ingevoerd.
Werk voor iedereen
Samen met werkgevers en het onderwijs werkt de gemeente aan het beter aansluiten van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. We werken aan oplossingen voor personeelstekort en duurzame werkgelegenheid op langere termijn in de ICT en digitale vaardigheden, zorg en welzijn, bouw en techniek, en onderwijs. Lees meer over Werk voor Iedereen
Verordeningen
Verordening U-pas
Wij geven een U-pas aan inwoners en hun gezinsleden als zij voldoen aan de voorwaarden. Hiermee willen we deelname aan maatschappelijke, recreatieve, sociale, sportieve en culturele activiteiten bevorderen.
Verordening Wet inburgering gemeente Utrecht
Over inburgeren zijn afspraken gemaakt in de Wet Inburgering. Inburgeren is leren hoe wij in Nederland wonen en werken. Inburgeren is ook het leren van de Nederlandse taal. Wij hebben regels gemaakt. Deze staan in de verordening Wet inburgering gemeente Utrecht.
Verordening Cliëntenparticipatie Participatiewet
Het Cliëntenplatform Werk en Inkomen adviseert het college over het beleid van de Participatiewet. Dit is geregeld in de verordening Cliëntenparticipatie Participatiewet.
Verordening Individuele Inkomenstoeslag
De Individuele Inkomenstoeslag geeft financiële ondersteuning aan iemand met een laag inkomen. Deze staan in de verordening Individuele Inkomenstoeslag.
Verordening afstemming, bestuurlijke boete, handhaving Participatiewet
Wij leggen een maatregel op als iemand met een uitkering zijn verplichtingen niet nakomt. In de verordening afstemming, bestuurlijke boete, handhaving Participatiewet staat hoe we met deze maatregelen omgaan.
Verordening re-integratie, studietoeslag en tegenprestatie Participatiewet
De Participatiewet verplicht ons regels op te stellen in een verordening over re-integratie, studietoeslag en tegenprestatie.
Beleidsregels en richtlijnen
Beleidsregel bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ
Wij leggen een bestuurlijke boete op als iemand zijn inlichtingenplicht niet (voldoende) nakomt. In deze beleidsregel staat hoe wij met het opleggen van een boete omgaan.
Bekijk de beleidsregel bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ
Beleidsregels zelfstandige activiteiten op bescheiden schaal
Met een bijstandsuitkering of Ioaw-uitkering is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om op bescheiden schaal te werken als zelfstandige. Voor de uitvoering van deze regeling hebben we beleidsregels gemaakt.
Bekijk de beleidsregel zelfstandige activiteiten op bescheiden schaal
Bankreglement van de Kredietbank
De Kredietbank Utrecht is een onderdeel van Werk en Inkomen. In het bankreglement staan regels over de financiële dienstverlening.
Bekijk het bankreglement
Beleidsregels bij het bankreglement van de Kredietbank
De beleidsregels bij het bankreglement geven uitleg van wet- en regelgeving en de manier waarop bepalingen in het bankreglement moeten worden toegepast.
Bekijk de beleidsregels bij het bankreglement
Beleidsregels boetes Wet inburgering
Wanneer iemand niet genoeg meewerkt aan het inburgeren en het examen niet haalt, kunnen wij een boete geven.
Bekijk de beleidsregels boetes Wet inburgering
Beleidsregels persoonlijk inburgeringsbudget
Met het persoonlijk inburgeringbudget (PIB) gaat de inburgeraar zelf op zoek naar een inburgeringsvoorziening. Wij hebben beleidsregels gemaakt over de manier waarop deze regeling wordt uitgevoerd.
Bekijk de beleidsregels persoonlijk inburgeringsbudget
Beleidsregels reguliere schuldhulpverlening
Wij hebben beleidsregels gemaakt over schuldhulpverlening. Dit is voor inwoners uit de gemeente Utrecht van 18 jaar en ouder.
Bekijk de beleidsregels reguliere schuldhulpverlening
Beleidsregels individuele inkomenstoeslag
De Individuele Inkomenstoeslag geeft financiële ondersteuning wanneer iemand lange tijd een laag inkomen heeft. En wanneer er geen uitzicht is op verbetering. Voor de uitvoering van deze regeling hebben wij een beleidsregel gemaakt.
Bekijk de beleidsregels individuele inkomenstoeslag
Beleidsregels Beschut Werk
Aan inwoners, die van UWV een advies Beschut Werk hebben ontvangen, kunnen wij een dienstbetrekking aanbieden. Voor het uitvoeren van deze regeling hebben wij beleidsregels gemaakt.
Bekijk de beleidsregels Beschut Werk
Beleidsregels terugvordering van uitkeringen
Wij hebben beleidsregels gemaakt voor de uitvoering van het opschorten, herzien, intrekken of terugvorderen van uitkeringen.
Bekijk de beleidsregels terugvordering van uitkeringen
Beleidsregel verlaging bijstand bij ontbreken woonkosten
Voor personen zonder woonkosten die een beroep op de bijstand doen geldt een lagere bijstandsnorm. De verlaging is 15% van de bijstandsnorm. Wij hebben beleidsregels gemaakt voor de uitvoering van deze regeling.Bekijk de beleidsregels verlaging bijstand bij ontbreken woonkosten
Beleidsregel bijstandsverhaal
Wij hebben een beleidsregel gemaakt voor het verhalen van kosten van bijstand.
Bekijk de beleidsregel bijstandsverhaal
Beleidsregel Besluit bijstandsverlening zelfstandigen
Wij hebben beleidsregels vastgesteld voor een (her)onderzoek naar de levensvatbaarheid van een bedrijf of zelfstandig beroep en het terugvorderen van verleende bijstand.
Bekijk de beleidsregel Besluit bijstandsverlening zelfstandigen
Beleidsregel vergoeding kinderopvang
Voor de financiële vergoeding in de kosten van kinderopvang hebben wij een beleidsregel gemaakt. Hieronder vallen 2 regelingen:
- vergoeding kosten kinderopvang in aanvulling op kinderopvangtoeslag
- vergoeding kosten kinderopvang met een sociaal-medische indicatie
Bekijk de beleidsregel vergoeding kinderopvang
Richtlijnen bijzondere bijstand
Voor de uitvoering van de regeling bijzondere bijstand hebben wij richtlijnen gemaakt.
Bekijk de richtlijnen bijzondere bijstand
Beleidsregel werkgevers- en werknemerscheque
Met de werkgeverscheque stimuleren wij werkgevers om werkzoekenden met een belemmering op de arbeidsmarkt aan te nemen. Voor het uitvoeren van deze regeling hebben we een beleidsregel gemaakt.
Bekijk de beleidsregel werkgeverscheque
De werknemerscheque is een steuntje in de rug voor mensen met een bijstandsuitkering die werk vinden. Tot een bedrag van maximaal € 300 worden extra kosten mogelijk vergoed. Voor het uitvoeren van deze regeling hebben we een beleidsregel gemaakt.
Bekijk de beleidsregel werknemerscheque
Beleidsregel Plusbonus en Duurzaamheidsbonus voor werkgevers
De Plusbonus is voor werkgevers die een werknemer met een bijstandsuitkering meer contracturen geven. De Duurzaamheidsbonus is voor werkgevers die mensen met een bijstandsuitkering een vast contract geven. Voor deze bonussen hebben we een beleidsregel.
Hulp en contact Werk en inkomen
Telefoon
030 – 286 52 11
Bereikbaar maandag tot en met vrijdag
9.00 - 17.00 uur