Gert Dijkstra

Wat ik doe in de raad

Ik ben raadslid en fractievoorzitter voor EenUtrecht, een nieuwe lokale burgerpolitieke partij. Daarnaast ben ik lid van de Bezwaarschriftencommissie en lid van de adviescommissie Controle & Financiën.
Bij de raadsverkiezingen in 2022 hebben we op basis van de stemmen van 4.383 kiezers een raadszetel behaald in de Utrechtse gemeenteraad. Als EenUtrecht doen we aan ‘burgerpolitiek’ en dat betekent dat we in iedere buurt en wijk zelf werken met ambassadeurs en supporters die ons voeden en waarmee we in elke buurt of wijk regelmatig spreekuren organiseren en in gesprek gaan met de vele lokale buurtorganisaties. Daar halen we onze ‘agenda’ op en dat bespreken we in de gemeenteraad. Zelf ben ik daarnaast actief in de diverse raadscommissies, deels wordt dat waargenomen door 1 van onze fractiemedewerkers:  

 • Wilma Duitscher (commissielid)
  • Commissie Jeugd, Welzijn, Cultuur en Sport (JWCS)
  • Commissie Mobiliteit, Groen en Openbare Ruimte (MGOR)
 • Juriaan Otto (commissielid)
  • Commissie Volksgezondheid, Onderwijs, Werk en Economie (VOWE)
 • Gert Dijkstra (raadslid):
  • Commissie Ruimtelijke ordening en Grondzaken (ROG)
  • Commissie Energie(transitie), Duurzaamheid, Vastgoed en Wonen (EDVW)
  • Commissie Veiligheid, Bestuur en Financiën (VBF)

Wat ik doe naast de raad

Wat ik inbreng is een brede ervaringsdeskundigheid in armoedebestrijding en ontwikkeling, onder andere bij Oxfam Novib, in mobiliteit, bijvoorbeeld als manager strategie en innovatie bij ProRail, en in wonen, bijvoorbeeld als manager leefbaarheid bij een van de grootste woningcorporaties van Nederland.

Vanaf 2006 ben ik ook actief als maatschappelijk ondernemer (Akina) in welzijn, buurtzorg en begeleiding naar werk. Zo ben ik bestuursvoorzitter en oprichter van de BuurtWerkKamerCoöperatie, een bewonerscollectief met kleinschalige buurtruimtes in zelfbeheer bij kwetsbare bewoners, waarvan een drietal in Utrecht. Als voorzitter en oprichter van SAMEN030 hebben we in 2018 een aanbod ingediend om als bewonersorganisaties gezamenlijk het sociaal makelen in de stad in eigen hand te nemen. De huidige politiek wilde dat niet.

Sinds 2015 ben ik aanvullend actief in de burgerpolitiek. Onder andere als bestuursvoorzitter/aanjager van StadspodiumUtrecht. Dit is een bewonersgroep die gesprekken en debatten organiseren over onderwerpen waar de Utrechters zelf wakker van liggen.


Ten slotte heb ik een universitaire diplomadeskundigheid als ingenieur (Civiele Techniek Delft) en econoom (Erasmus Rotterdam). Daarnaast ben ik getraind als (sociaal) innovator en in leidinggeven aan organisaties. Al deze ervaring zet ik graag in als raadslid in de gemeente Utrecht.

Meer informatie over mij

Ik ben geboren in 1960 en woon in wijk Buiten-Wittevrouwen.

Mijn naam is Gert Dijkstra, geboren in Friesland (1960, Tzum) en opgegroeid op het eiland Texel. Vanaf 1985 woon ik in Utrecht, gelukkig getrouwd, samenwonend en trotse vader van 4 kinderen. In Utrecht ben ik gestart in de Vogelenbuurt, daarna in de Dichtersbuurt en op dit moment woon ik al weer jarenlang in Buiten Wittevrouwen. Als het aan mij ligt blijf ik hier eindeloos wonen. Anderen zeggen over mij dat ik nieuwsgierig ben, een doorzetter en altijd kijk naar kansen. Dat ik met visies en verhalen kan inspireren en straat en kantoor kan verbinden. Ik voel aan wat mensen willen, wat er (nog) wél kan én hoe je dat met elkaar gedaan kunt krijgen.

 

Mijn ingrijpende ervaring met pesten heeft gemaakt dat ik ben wie ik nu ben. Ik sta direct ‘aan’ als ik zie dat iemand wordt buitengesloten. Bij groepsdruk van de meerderheid bijvoorbeeld, of als instanties niet mensgericht werken. Daarom ga ik voor een rechtvaardige samenleving in Utrecht. Een samenleving waarin niet systemen maar de mensen zelf centraal staan. Waarin niet instanties maar Utrechtse buurten leidend zijn in hoe we de stad willen laten groeien en bloeien én kleinschalig en leefbaar houden voor álle Utrechters.