Initiatievenfonds

Het initiatievenfonds is een fonds voor grote en kleine initiatieven in Utrecht. Bijvoorbeeld voor het opknappen van een pleintje, een activiteit in een buurthuis, een geveltuin of een ontmoetingsplek voor jongeren. Iedereen met een goed idee kan geld aanvragen uit het initiatievenfonds. Inwoners, maar ook organisaties.

Vraag uw wijkbureau om hulp

De medewerkers en adviseurs van uw wijkbureau vertellen u graag meer over het initiatievenfonds. Zij helpen u verder met uw idee of met het doen van een aanvraag.

Neem contact op via telefoonnummer 14 030.

Liever een e-mail sturen of langskomen bij het wijkbureau? Bekijk de contactinformatie van uw wijkbureau.

Ideeën van kinderen en jongeren

Ben jij jonger dan 23 jaar? En heb jij (met je vrienden) een idee om de buurt leuker te maken? Bel of app dan met Nick van de gemeente op 06 -34 13 69 90. Nick beantwoordt de telefoon tussen 9.00 en 17.00 uur en helpt je verder om je idee uit te werken. Je kan ook een video van jullie idee naar Nick sturen. Dan maken we samen een plan!

Bekijk de video over het initiatievenfonds voor kinderen en jongeren.

Voorbeelden van ideeën om de buurt leuker te maken:

  • zelfontworpen parcours
  • gekleurd hinkelpad
  • organiseren van een voetbaltoernooi

Waarvoor is het initiatievenfonds?

Het initiatievenfonds is er voor ideeën die uw straat, buurt, wijk of stad leuker, groener, gezelliger, mooier en socialer maken.

Met het geld dat u krijgt betaalt u de kosten die u maakt voor uw initiatief.

Het kan ook dat de gemeente u helpt bij het uitvoeren van uw plan (in natura). Bijvoorbeeld door het plaatsen van een speeltoestel of het planten van een boom. In natura betekent dat u geen geld op uw rekening krijgt.

Loonkosten betalen we alleen als die in verhouding zijn met de eigen inzet van de initiatiefnemers en deelnemers. Die eigen inzet kan in tijd of geld zijn. Uw eigen loonkosten (van de aanvrager) betalen we niet.

Waarvoor is het niet?

U kunt het initiatievenfonds niet gebruiken voor:

  • eten en drinken. Voor een straat- of buurtfeest kunt u het initiatievenfonds wel gebruiken om bijvoorbeeld een tent, springkussen en tafels en stoelen te huren.
  • een fietsenrek, fietstrommel of buurtstalling. Dat gaat niet via het initiatievenfonds. Kijk voor meer informatie op de pagina Fiets stallen.

Hoe werkt het?

Wilt u weten:

  • wat de voorwaarden zijn?
  • wat u nodig hebt om uw aanvraag te doen?
  • hoeveel geld u kunt krijgen?
  • wat er na uw aanvraag gebeurt?

Bekijk de informatie over een aanvraag doen

Logo gebruiken?

U kunt dit logo downloaden en gebruiken voor berichten over uw initiatief. Bijvoorbeeld op social media. Zo helpt u mee om aandacht te geven aan het initiatievenfonds.

Hulp en contact Initiatief