Voorbeelden initiatieven Initiatievenfonds

Bewoners die zich inzetten voor en met elkaar en zo bijdragen aan de leefbaarheid van hun buurt of wijk. Dat waarderen wij als gemeente! Dit soort initiatieven ondersteunen wij graag met een bijdrage uit het initiatievenfonds. Hieronder leest u voorbeelden van initiatieven die u al terug kunt zien in de stad.

Ook een goed idee? Gebruik het initiatievenfonds en doe mee!


Dagbesteding voor ouderen in Lombok

Een groep oudere Turkse vrouwen komt iedere week bij elkaar bij Wishing Well West, een ontmoetingsplek voor buurtbewoners in Lombok. Een plek waar buurtbewoners langs kunnen komen voor hulp, om samen te eten of om muziek te luisteren. Voor deze ouderen is een goed netwerk in de buurt erg belangrijk. Een van de vrouwelijke buurtbewoners is al 25 jaar vrijwilliger bij Wishing Well West. Zij helpt de oudere Turkse dames uit de buurt. Door een bijdrage uit het Initiatievenfonds kan zij op de Kanaalstraat verschillende activiteiten organiseren en taallessen geven. Samen met de vrouwen gaan ze op bezoek bij minder mobiele ouderen in de wijk. Zodat ook zij mee blijven doen in de maatschappij.

Naar boven

Naar de winkel in een gouden koets

In Transwijk is er met hulp van het Initiatievenfonds een Gouden Koets gekocht. Vrijwilligers besturen dit elektrische wagentje. De Gouden Koets biedt ouderen en mensen die slecht ter been zijn een uitje buiten de deur. Zo kunnen ze een rondje rijden door de buurt of een ritje naar de (super)markt maken. Of bijvoorbeeld een bezoek aan familie of vrienden, het terras of het tuincentrum brengen. Het is een initiatief van Gouden Dagen Nederland, een stichting die zich inzet om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan.

Naar boven

Buurthuis Beatrix Zuilen Zomerprogramma

In Buurthuis de Beatrix in Zuilen organiseerden vrijwilligers in de zomer een coronaproof programma. Dat deden zij met een bijdrage uit het Initiatievenfonds. De sociaal beheerder van DOCK hielp hen hierbij. Er waren activiteiten en workshops voor jong en oud. Er was muziek en je kon schilderen, dansen en knutselen. De vrijwilligers hadden de ontmoetingsruimte coronaproof ingericht. Zodat mensen ook daar konden zitten. Na maanden lockdown was het fijn dat er op deze manier weer iets georganiseerd kon worden. Als je creatief bent, dan is er veel mogelijk!

Naar boven

Koken en maaltijden rondbrengen

Tijdens de lockdown bedacht Erwin van Asselt het initiatief BuurtMaaltijden. Hij bracht eten langs bij de buurtbewoners die normaal altijd naar het buurthuis in Overvecht kwamen. Tijdens het koken gebruikte hij de ingrediënten die restaurants nog hadden liggen, want ook die waren gesloten. Buurtbewoners waren erg blij met het lekkere eten, maar vooral ook met het sociale contact. Het was fijn dat er een vrijwilliger aan hun deur kwam om naar hun verhalen te luisteren. Al snel deden ook professionele koks mee met Buurtmaaltijden. Samen kookten zij zo’n 100 maaltijden per week.

BuurtMaaltijden richt zich nu meer op sociale verbindingen in de wijk: buurtbewoners die maaltijden kregen, kunnen ook zelf meehelpen in de keuken als ze dat willen. Sommigen van hen leefden geïsoleerd. Door BuurtMaaltijden voelen ook zij zich weer onderdeel van de maatschappij. Het initiatief brengt mensen van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden samen. BuurtMaaltijden startte met een bijdrage uit het initiatievenfonds. Inmiddels hebben zij de Nationale Vrijwilligersprijs gewonnen!

Naar boven

Meer groen in Overvecht

In Overvecht zijn veel nieuwe boomspiegels beplant. Een boomspiegel is de grond rondom een boom. Dat was een initiatief van bewoners in de wijk. Zij dienden een aanvraag in bij het Initiatievenfonds om de kale plekken rondom de bomen wat op te vrolijken. Zij mochten planten en bloemen kopen om de boomspiegels groener te maken. Vaak planten we niks op deze plek, maar door dit initiatief is de wijk weer wat groener!

Naar boven

Groenere, gezonde en gezellige straat door aanleg van buurttuintjes

Door het veranderen van het klimaat wordt het steeds warmer en worden de regenbuien erger. Door groen te planten, is er minder kans op wateroverlast en verkoelt de stad in de zomer. Daarom hebben bewoners van de Willemstraat (Wijk C) met hulp van het Initiatievenfonds geveltuintjes aangelegd. Een geveltuintje is een klein tuintje met (klim)planten of bloemen die de buurtbewoners samen verzorgen. Geveltuintjes zijn makkelijk aan te leggen door tegels te vervangen door groen. Hiermee hielden zij wel rekening met de breedte van de stoep, zodat iedereen er goed langs kan. Bewoners van de Willemstraat maakten hierdoor een groenere, gezonde en gezellige straat.

Naar boven

Samen een minibieb maken

Een buurtbewoner uit Vleuterweide bedacht dat zij graag een minibieb voor haar huis wilde plaatsen. Dat past goed bij de weggeefwinkel die zij heeft. Daarom diende ze een aanvraag in bij het Initiatievenfonds. Ze vertelde andere buurtbewoners hierover, waaronder Meneer Van den Tempel. Hij werkt als vrijwilliger bij Zorgboerderij Wielrevelt in Haarzuilens, een fijne plek met dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Meneer Van den Tempel had vroeger een lange tijd een doe-het-zelf-zaak. Hij vond het daarom een leuk idee om samen met de deelnemers van de zorgboerderij de minibieb zelf te bouwen. Een mooi voorbeeld van een klein idee, dat nog mooier wordt, door het samen uit te voeren.

Naar boven

Een verhard wandelpad in Rijnsweerd

Buurtbewoners in Rijnsweerd wilden graag een wandelpad in hun buurt. Daarom dienden zij een aanvraag bij het Initiatievenfonds in. Het wandelpad loopt door een bestaand groengebied in de wijk. En nodigt buurtbewoners uit vaker te gaan wandelen. Het pad zorgt voor meer ruimte voor voetgangers en ook mensen in een rolstoel kunnen eroverheen. Prettig als je de hond wil uitlaten of rustig een stukje wil wandelen.

Naar boven

Muurschildering Noorderbad

Een paar jaar geleden kwamen studenten die in Geuzenwijk woonden met het idee voor een muurschildering. Wat tot veel enthousiaste reactie leidde bij buurtbewoners en wijkbureau Noordwest. Samen overlegden zij welke muurschildering bij de wijk zou passen. En dat bleek nog best lastig. Er kwamen veel ideeën voorbij, maar vaak waren de meningen wisselend. Eigenaar van het gebouw Woonin (voorheen Mitros) werd betrokken bij dit project en zij vroegen Kunstenaarscollectief De Strakke Hand om mee te denken. Door met elkaar in gesprek te gaan, kwam het idee voor een muurschildering van het Noorderbad. Al snel gingen oude verhalen weer leven en werden er veel herinneringen opgehaald. Het proces om tot dit eindidee te komen was soms best lastig. Maar doordat de juiste personen samen kwamen is het toch gelukt. Óók door de standvastigheid van de buurtbewoners! Door een bijdrage uit het Initiatievenfonds en met financiële hulp van Woonin kwam de muurschildering uiteindelijk ook echt op de muur.

Naar boven

Buurtblinkers wijkkrant voor 6.000 adressen

Buurtblinkers is een organisatie in Lombok die kinderen met een (taal)achterstand extra aandacht geeft en verder helpt. Met persoonlijke begeleiding helpen zij de kinderen bij schoolvakken en lezen. Ze organiseren ook talentworkshops zodat kinderen kennis kunnen maken met verschillende vormen van kunst en werk. Op die manier ontwikkelen ze zich breed en ontdekken ze wat bij hen past.

Buurtblinkers begeleidt de kinderen ook bij het maken van een wijkkrant, De Buurtblinker. Deze krant met interessant nieuws uit de wijk komt 3 keer per jaar uit en wordt verstuurd naar 6.000 adressen. Het is de enige wijkkrant in Utrecht West en zorgt voor betrokkenheid in de buurt. Zo zijn kinderen op een uitdagende manier bezig met taal en leren ze dat hun stem telt. We ondersteunen de wijkkrant met een bijdrage uit het Initiatievenfonds.

Naar boven

Schaaktafels in het Maximapark

Met hulp van het Initiatievenfonds zijn er schaaktafels neergezet in het Máximapark. De tafels staan bij de ingang van de Japanse Tuin. Kinderen, jongeren en ouderen kunnen zo een leuke activiteit in de openbare ruimte doen. In het najaar komt er ook 1 schaaktafel die toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Iedereen is welkom om te schaken. Buurtbewoners zijn erg enthousiast over de tafels en maken er veel gebruik van. Zij organiseren vaak op de zondagochtenden een schaakochtend. Hier komen veel schaakliefhebbers uit de hele wijk op af.

Naar boven

Folder 'Vind de weg naar hulp in Zuid'

Professionals en bewoners in de wijk Zuid zagen een vervelende ontwikkeling in coronatijd: de buurtbewoners die niet zo digitaal vaardig zijn, wisten niet meer hoe en aan wie zij hulp konden vragen. Zij kregen hun informatie vaak van ‘horen-zeggen’, en juist dat viel weg tijdens corona.  

Wijkcoöperatie Zuid had een simpel, maar goed idee: wat als we nou een handig overzicht op papier maken van alle organisaties in de wijk. Bij meer dan 13.000 huishoudens zat de ‘Vind de weg naar hulp in Zuid’ folder in de brievenbus. De folder ziet er uitnodigend uit en er staat informatie van 15 belangrijke organisaties in de wijk in. Van welzijn tot onderwijs en sport. Daarnaast krijgen alle organisaties letterlijk een gezicht met de naam van de contactpersoon én een foto van het gebouw erbij.

Naast inwoners, zijn ook professionele organisaties erg blij met de folder. Ook voor hen is dit een mooi overzicht van welke organisaties er allemaal zijn in de wijk. Een mooi initiatief uit wijk Zuid, dat met behulp van het Initiatievenfonds mogelijk werd.

Naar boven

Tafel Rietveldhof

De bewoners van het Gerrit Rietveldhof hebben het initiatief genomen om hun hofje op te knappen, zodat er meer aandacht is voor ontmoeten, spelen en groen. Voor bezoekers met en zonder rolstoel. Vooral de nieuwe picknicktafel draagt bij aan de sfeer. Deze is ontworpen door buurtbewoner Dave Brussé. Hij ontwierp de picknicktafel zo dat er mensen met en zonder rolstoel samen kunnen zitten aan 1 tafel. Zij konden dit initiatief uitvoeren onder andere door een bijdrage uit het Initiatievenfonds.

Naar boven

Een letterhinkelpad voor Olaf

Kinderen kunnen sinds de zomer van 2020 ook ideeën doorgeven aan het Initiatievenfonds. Veel Utrechtse kinderen hebben inmiddels gebeld of geappt met Nick van de gemeente via 06 - 34 13 69 90, zo ook Olaf, uit de wijk Noordoost. Hij is 3 jaar en wilde heel graag een letterhinkelpad in zijn buurt. Zijn moeder hielp hem daar natuurlijk bij en al gauw werd deze wens vervuld. Anderen vroegen bijvoorbeeld ook om een leuk parcours of knikkertegels. Alle ideeën zijn uitgevoerd, onder ander in Vleuten-De Meern, Leidsche Rijn en Lunetten.

Naar boven

Hulp en contact Initiatief