Burgerberaad voor de 1e keer samen

Op zaterdagochtend 9 december 2023 om 10 minuten over 10 opende Hans Moors het eerste Utrechtse burgerberaad. Moors was de onafhankelijke gespreksleider. We delen graag een korte impressie.

Kennismaken

De bijna 100 deelnemers verzamelden zich in Kanaal30, de locatie waar de deelnemers samen tot een advies moeten komen over de jaarwisseling. Wethouder Eva Oosters en Linda Bode als vertegenwoordiger van de gemeenteraad heetten iedereen welkom. Eva vertelde met veel energie en overtuiging over het belang van dit burgerberaad. Linda vulde aan erg uit te kijken naar het uiteindelijke advies en dat de raad er veel belang en waarde aan hecht. Vervolgens beantwoordden ze samen enkele vragen van deelnemers.

De deelnemers zelf kwamen tijdens de kennismaking meer over elkaar te weten via vragen als:

  • “Ben je geboren in Utrecht?”
  • “Waar in Utrecht woon je?”
  • “Hoelang woon je in Utrecht?”

Een goede start voor mooie kennismakingsgesprekken.

De rest van de middag zijn deelnemers bezig geweest met het maken van afspraken en bepalen welke expertise er nodig is om tot een advies te komen.

Deelnemers over de 1e bijeenkomst

Wat de deelnemers zelf van de 1e bijeenkomst vonden? Hieronder staan enkele reacties.

  • “Iedereen is best wel nieuwsgierig over het proces. Ik merk dat de meeste hier wel een mening hebben die ze willen verkondigen. Maar mooi dat iedereen ook open staat om dialoog aan te gaan.”
  • “Ons groepje is erg divers in ervaringen en gemotiveerd om een steentje bij te dragen aan de samenleving.”
  • “Ik verheug me op 6 januari (de volgende bijeenkomst).”

En verder

Er volgen nog 4 bijeenkomsten. Iedere bijeenkomst heeft een eigen doel en karakter. Op die manier werkt het burgerberaad, onder leiding van de onafhankelijke gespreksleider, toe naar het uiteindelijke doel. Namelijk het uitbrengen van een advies.

Hulp en contact Burgerberaad

Telefoon

14 030

E-mail

burgerberaad@utrecht.nl