Bestuur en organisatie Internationale zaken

Dakterras bij de Universiteit Utrecht

Utrecht is een middelgrote Europese stad met een bijzondere aantrekkingskracht. We willen onze stad nog leefbaarder, gezonder en aantrekkelijker maken. Daarom zijn we internationaal actief op het gebied van economie, cultuur, sport, duurzaamheid en mensenrechten.

Wat we doen:

Op deze manier proberen we Europa en de rest van de wereld dichter bij de Utrechters te brengen.


Utrecht ondertekent Kopenhagen Consensus

Utrecht is de eerste stad in Nederland die de Kopenhagen Consensus ondertekent. Daarmee is Utrecht een van de 65 steden in Europa die zich verbinden aan gezondheid en welzijn als belangrijke pijlers voor stedelijke ontwikkeling. De Kopenhagen Consensus past in de ambitie van Utrecht om gezondheid centraal te stellen in stedelijke ontwikkeling. 

Lees meer over gezond leven in de stad


80 buitenlandse ambassadeurs bezochten regio Utrecht

Ambassadeurs en Victor Everhardt op de trap in het stadskantoor

Victor Everhardt, locoburgemeester, ontving op 22 november 80 buitenlandse ambassadeurs in het Stadskantoor. Hij vertelde waarom Utrecht “one of the most competitive regions in Europe” is. De dag had een vol programma. De ambassadeurs:

  • hadden ’s ochtends vanaf de 21e verdieping een mooi uitzicht over alle ontwikkelingen in de stad
  • wandelden door het stationsgebied
  • wandelden door de grootste fietsenstalling ter wereld
  • kregen een lunch aangeboden in Tivoli-Vredenburg. Daar vertelde Henk Broeders, voorzitter van de Economic Board Utrecht, hoe belangrijk het voor de ontwikkeling van de regio Utrecht is dat overheden, kennisinstellingen, bedrijven en inwoners met elkaar samenwerken. Samenwerken aan een gezonde, slimme en groene economie door innovatieve oplossingen te bedenken, vooral op het gebied van gezondheid.
  • bezochten ’s middags in 3 groepen het Utrecht Science Park, de Jaarbeurs Innovation Mile & Dutch Game Garden en ‘Smart City’ Amersfoort
  • sloten de dag af met een bezoek aan het Centraal Museum en bekeken daar het werk van Pyke Koch

Utrecht heeft zich met dit werkbezoek goed op de kaart gezet: verschillende ambassadeurs waren nog nooit eerder door een stad uitgenodigd voor een werkbezoek en voor de meesten was het de eerste keer dat ze in Utrecht waren.


Hulp en contact Europese en internationale Zaken