Europese samenwerking en belangenbehartiging

Vlaggen van Europa

De Europese Unie is een officiƫle overheid waar 27 landen lid van zijn, waaronder Nederland. Er zijn 450 miljoen inwoners. Net als in Den Haag, wordt er in Brussel beleid gemaakt dat in Utrecht uitgevoerd wordt.

Daarom werken wij bij de gemeente Utrecht samen met Nederland, de provincie en de grote Europese en Nederlandse steden om de behoeftes van onze stad duidelijk te maken voor een gezond stedelijk leven voor alle inwoners. Dat doen we door de ambtenaren en bestuurders in Brussel te verbinden met de mensen die werken in en aan onze stad. Bij directe gesprekken en op bijeenkomsten in Brussel, maar ook door advies te geven over wat voor de Utrechters belangrijk is bij officiƫle raadplegingen van de Europese Unie. Zo oefenen we invloed uit over Europese maatregelen voor luchtkwaliteit en gezondheid in steden of over nieuwe regels voor Europese subsidies.

Samenwerking EUROCITIES

In Europa werken we veel samen in Eurocities, een netwerk van grote Europese steden en bedrijven. Binnen dit netwerk leren de 140 grote Europese steden van elkaar, werken we samen aan projecten waar de Europese Unie subsidie voor geeft en zetten we Utrecht nationaal en internationaal op de kaart. Dat gaat dan over onderwerpen als stedelijke duurzame mobiliteit, vluchtelingenbeleid in steden of circulaire economie en werkgelegenheid. Per onderwerp bekijken we welke partners, inwoners en andere overheden interessant zijn om samen mee op te trekken. De Europese Unie heeft geld voor ingewikkelde uitdagingen die we tegenkomen in de stad. Maar ook voor innovaties om de stad zo gezond mogelijk te maken.

Hulp en contact Internationale zaken

Telefoon

14 030