Jeugdlintje

Een jeugdlintje is voor kinderen en jongeren van 6 tot en met 23 jaar die iets bijzonders hebben gedaan voor hun omgeving of de maatschappij.

Op 20 november 2022 (Kinderrechtendag) kregen deze 11 Utrechtse jongeren een jeugdlintje:

Oussama (23 jaar) en Haydar (23 jaar)

Oussama en Haydar hebben een groot hart voor hun wijk Overvecht. Vanuit het jongerenwerk organiseren zij vrijwillig wekelijkse activiteiten zoals bingo burendag en de Playstation challenge. Ooit willen zij hun eigen bedrijf opzetten om iets te betekenen voor Overvecht.  

Laila (12 jaar)

Laila helpt graag mee met sportactiviteiten bij de stichting OverFit. Ze vangt de kleuters op, geeft graag les en helpt mee tijdens workshops. Vanaf haar 6e komt Laila al bij OverFit. Ze toont veel initiatief en verantwoordelijkheid. Iedereen kan op haar bouwen. Ze neemt later graag het stokje over van de begeleiders van OverFit.

Helen (20 jaar) en Ismael (20 jaar)

Goeie Buur helpt jongeren aan een kamer nadat ze dakloos zijn geweest of uit een pleeggezin zijn gekomen. Helen en Ismael zijn 2 van die jongeren. Na hun ervaring met Goeie Buur spraken ze meerdere keren op congressen en workshops. Zij vertellen hoe zij de zorg en begeleiding vonden en geven tips aan jongeren over hulp vragen.

Sem (11 jaar)

In februari 2022 overleed de oma van Sem onverwachts. Zijn opa bleef alleen achter in het huis en Sem kwam meteen in actie. Hij besloot om elke avond bij zijn opa te logeren. Ook doet Sem een paar keer per week boodschappen voor zijn opa en wandelen ze samen naar het graf van oma. Sem houdt zijn opa graag gezelschap.

Joanne (20 jaar)

Joanne is een enthousiaste jeugdtrainer bij de Utrechtse atletiekvereniging Phoenix. Ze raakte geblesseerd en moest langdurig revalideren. Maar ze zat niet stil. Op krukken gaf ze training en organiseerde een jeugdkamp.

Ahmed (14 jaar)

Ahmed had een wens: zaalvoetballen in Overvecht met leeftijdsgenoten. Samen met een sportmakelaar en zaalvoetbalclub richtte hij dit op. Vanaf dit jaar kunnen jongeren van 11 tot en met 16 jaar iedere donderdag zaalvoetballen. Hij checkt of alles goed gaat en krijgt feedback van de jongeren. De jongeren willen graag 2 keer per week voetballen. Hij kijkt of dat kan.

Youri (22 jaar)

Vanaf zijn 15e helpt Youri met grote enthousiasme tijdens bewonersactiviteiten in Zuilen. Tijdens corona bakte hij pannenkoeken voor ouderen in buurthuis De Beatrix. Hij is een van de vaste gezichten van het buurthuis. Hij helpt de ouderen graag, speelt een potje darten en doet dit met veel plezier.

Romy (9 jaar)

Romy helpt wanneer ze kan bij de DOCK Speelmee Bus. Ze doet mee, helpt met opruimen en klaarzetten en motiveert ook anderen om dat te doen. Zelfs als het regent wil ze blijven spelen én helpen. De begeleiders zijn erg blij met haar inzet.

Anna (11 jaar)

Al bijna 5 jaar komen eenzame ouderen van Stichting Eet met je hart dineren in het restaurant van de ouders van Anna. Anna is doof aan haar linkeroor en heeft een gezichtsverlamming. Ze helpt mee in de bediening en maakt graag een gezellig praatje met de ouderen. De ouderen zijn altijd blij als ze Anna weer zien.

Wat is een jeugdlintje?

Kinderen en jongeren van 6 tot en met 23 jaar die een bijzondere daad hebben verricht, zetten we met het jeugdlintje in het zonnetje. Zo laten we zien dat we trots op ze zijn.

Welke daden verdienen een jeugdlintje? Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een neefje dat elke week boodschappen doet voor zijn zieke buurvrouw. Een buurmeisje dat een leuk buurtfeest heeft georganiseerd. Een klasgenoot die opkomt voor kinderrechten in Utrecht. Of een teamgenoot die elke week voetbaltraining geeft in het park. Allemaal voorbeelden van acties waarmee kinderen en jongeren iets voor anderen betekenen.

Hulp en contact Onderscheidingen

Telefoon

14 030

E-mail

kabinet@utrecht.nl

Ook voor vragen over het Predicaat Koninklijk of Hofleverancier, de Koninklijke Erepenning en het Carnegie Heldenfonds.