Onderscheidingen Stedelijke onderscheidingen

Er zijn verschillende onderscheidingen en blijken van waardering voor personen die zich op bijzondere wijze hebben ingespannen voor de Utrechtse samenleving.

Wie hebben een stedelijke onderscheiding ontvangen?

Iemand voordragen voor een onderscheiding?

Een jubileum, een afscheid of een ander bijzonder moment kunnen aanleiding zijn tot het aanvragen van een onderscheiding. Kent u iemand die een onderscheiding verdient? Neem contact op met de adviseur onderscheidingen van het Kabinet. Zij vertelt u of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een onderscheiding en welke zou passen. Ook krijgt u alle informatie over de criteria, het indienen van een aanvraag en de rest van de procedure. Overleggen voordat u de officiële aanvraag indient, kan u later veel werk schelen.

Welke stedelijke onderscheidingen zijn er?

Speld van de stad Utrecht

De Speld van de stad is voor personen die zich langdurig (15 tot 20 jaar) op buitengewone wijze (bestuurlijk en/of als vrijwilliger) voor Utrecht hebben ingezet op kerkelijk, cultureel, sociaal, maatschappelijk of sportief terrein. Lees meer over de Speld van de Stad.

Sportpenning

De bronzen Sportpenning is voor personen of verenigingen die zich in of voor een tak van sport bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Lees meer over de Sportpenning.

Maartenspenning

De bronzen Maartenspenning is voor personen die zich langdurig (15 tot 20 jaar) belangeloos voor Utrecht verdienstelijk hebben gemaakt, bestuurlijk en/of als vrijwilliger op vooral cultureel terrein. Lees meer over de Maartenspenning.

Stadsmedaille

Voor de Stadsmedaille in Zilver komen personen in aanmerking die zich langdurig (minimaal 12 jaar) in bestuurlijke functies op breed maatschappelijk terrein voor de stad verdienstelijk hebben gemaakt. In principe komen alleen scheidend voorzitters in aanmerking. Alleen bij zeer uitzonderlijke verdiensten wordt de Stadsmedaille in Goud toegekend. Lees meer over de Stadsmedaille.

Burgemeesterspenning/-medaille

De burgemeesterspenning kan worden toegekend als blijk van erkentelijkheid voor dienstverlening van langdurige aard aan de Burgemeester. Voor 1989 was dit de burgemeestersmedaille. Lees meer over de Burgemeesterspenning.

Hulp en contact Onderscheidingen

Telefoon adviseur onderscheidingen

030 - 286 15 91

Ook voor vragen over het Predicaat Koninklijk of Hofleverancier, de Koninklijke Erepenning en het Carnegie Heldenfonds.